Отрязаха Бакалов за новия му строеж в „Лъгът“

* Не е незаконен, но няма учредено право на строеж и е в нарушение на ЗУТ, обясни ресорният зам.-кмет инж. Бистра Чолакова
* Инж. Марин Радевски: Щом е нарушен закон, е незаконно
 * За принципи ли става дума или за обичайното политическо противопоставяне – не се разбра
В Общинския съвет
Въпросният терен в жк "Лъгът", на преден план - започнатият и спрян строеж на Митко Бакалов
ЗАЩО ТОЗИ незаконен строеж не бе премахнат? И не е ли ясно, че след тази изровена дупка (строителния изкоп с излетите основи – бел. ред.) няма кой друг да се яви на конкурса и участникът ще е само един? С тези въпроси на съветника от ГЕРБ и председател на постоянната Комисия по ТСУ и инвестиционна политика инж. Румен Райков – носещи доста подтекст и насочени към общинската администрация - започнаха дебатите по т. 8 от дневния ред на последната сесия на Общинския съвет в Троян (24 ноември). Точката бе за откриване, по предложение на кмета Донка Михайлова, на процедура за учредяване на право на строеж върху общински имот от 2620 кв. м в жк „Лъгът“. На същото място, където през лятото на тази година строителният предприемач Митко Бакалов („Бетонекс - Бакалов“ ЕООД) започна строителство – на секция към построена от него и вече влязла в експлоатация жилищна кооперация в съседство.

ОТГОВОРИ ресорният зам.-кмет инж. Бистра Чолакова. Тя поясни, че от Регионалната дирекция „Национален строителен контрол“ (РДНСК) – Враца са открити нарушения на Закона за устройство на територията (ЗУТ) във въпросния строеж. Но това не означава, че строежът е незаконен – такъв би бил, ако нямаше одобрен инвестиционен проект и не му е издадено разрешение за строеж; тогава последствията са заповед за премахване на строежа и премахването му до кота терен, т. е. ако е изкопано, да се заравни. В случая РДНСК – Враца е установила само нарушения по ЗУТ, а обектът има одобрен идеен проект, разгледан от Общинския експертен съвет през 2011 г., одобрен инвестиционен проект от м. юни 2016 г. и издадено строително разрешение от м. август същата година. „Споменатите нередности не го правят незаконен. А мерките са: спиране на строежа, отстраняване на противоречията или несъответствията по ЗУТ и издаване на заповед за продължаване на строителството“, поясни инж. Чолакова. Тя назова и същинският проблем – че строителят Бакалов няма учредено право за строеж на този общински терен и че именно това е целта на внесеното предложение – да се гласува за организиране и провеждане на конкурс за учредяване на право на строеж върху въпросния терен в жк „Лъгът“ (идентификатор 73198.506.336, площ 2620 кв. м, попадащ в кв. 323 по плана на гр. Троян).

СЛЕД ТОВА думата взе силният човек в ГЕРБ – Троян и председател на групата им съветници в Общинския съвет инж. Марин Радевски. Той напомни, че според Закона за общинската собственост учредяването на право на строеж върху общински терен не бива да е на стойност по-ниска от пазарната или от данъчната, ако тя е по-висока от пазарната. Съветникът попита колко е тази стойност в конкретния случай и се разбра, че става дума за 78 хил. лв.

ПИТАНЕ направи и съветникът Даниел Сираков (ВМРО) – дали предложеният от общинската администрация начин на плащане с предоставяне на Община Троян на „обект/и в новопостроената сграда или в друга сграда, която е собственост на лицето“ възлиза на 78 хил. лв. Г-н Сираков напомни също, че друг обект на Митко Бакалов, намиращ се на ул. „Христо Ботев“ до Белодробната болница, от години стои започнат и незавършен, а на това възлово място зее огромна яма.

ПОСЛЕДВА ново кратко, но многозначително изказване на инж. Марин Радевски, в което той призова съветниците да гласуват по съвест. Като подчерта, че щом е нарушен закон (в случая ЗУТ), действията са незаконни, а всичко друго е игра на думи. Цитира и важна част от съветническата клетва – „да спазваме закона и да работим в името на гражданите“.

СЛЕД ПРИЗИВА на г-н Радевски се разбра, че дясното мнозинство в троянския местен парламент (ГЕРБ и приятели) няма да подкрепи предложението на кмета Михайлова за учредяване на право на строеж на споменатия терен. Резултатът от гласуването го доказа – отхвърляне с 11 „за“, 6 „против“ и 9 „въздържал се“. С други думи, Митко Бакалов няма да може да продължи строителството. Не стана съвсем ясно обаче дали става дума за принципи и законност или за обичайното политическо противопоставяне и доказване кой е по-по-най?!

НЕ СТАНА ЯСНО и още нещо – дали някой от общинската администрация, конкретно главният архитект на Община Троян арх. Боян Кръстев, носи отговорност за започналия в нарушение на ЗУТ строеж върху общински терен. Както и дали случилото се през лятото (започването от г-н Бакалов на строеж върху споменатия общински терен) и случилото се сега (отказът на общинските съветници да дадат карт бланш за провеждане на конкурс за учредяване на право на строеж) са в ущърб на обществения интерес на троянци и доколко?!

Т21 

2 коментара:

Анонимен каза...

Извинявам се за спама , но преди време имаше един предприемач строител Росен Радев на много хора взе парите за строеж на зелено. Някой има ли информация какво става с него???

Анонимен каза...

Харчи си парите в щатите.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |