Тройно нарушение на Изборния кодекс в Ловеч?

* Независимият съветник Данчо Заверджиев открил имена на действащи ловешки общински съветници сред членовете на секционни комисии, подал е сигнал до РИК и чака отговор * Трябва ли председателката на РИК – Ловеч да подаде оставка?
Президентски избори 2016 Сигнали
Данчо Заверджиев
ЗА НАРУШЕНИЕ на Изборния кодекс (ИК) на настоящите Президентски избори 2016 в Ловеч алармира независимият ловешки общински съветник Данчо Заверджиев. Днес, 8 ноември, г-н Заверджиев е подал аргументиран сигнал до Районната избирателна комисия (РИК) и е заявил, че очаква отговор в законовия 3-дневен срок. Ангажираме се да следим казуса, тъй като го считаме за сериозен.

ЗА КАКВО става дума? Г-н Заверджиев е цитирал публикуваните и публично достъпни в сайта на РИК - Ловеч протоколи от три Секционни избирателни комисии (СИК) в община Ловеч - секция 111800027, секция 111800069 и секция 111800044 (с. Лисец), където сред членовете на тези комисии личат имената на трима действащи ловешки общински съветници, съответно: Димитър Стефанов Димитров, Александра Георгиева Енева и Георги Цанков Карамишев.

СПОРЕД подателя на сигнала включването на действащи общински съветници в състава на СИК води до несъвместимост по смисъла на чл. 96 от ИК във връзка с чл. 66, ал. 1, т. 2 от ИК. Въпросните законови текстове гласят следното: Чл. 96. За членовете на секционната избирателна комисия се прилагат ограниченията по чл. 66; Чл. 66, ал. 1, т. 2. Докато заема длъжността си, член на районна избирателна комисия не може да бъде на изборна длъжност в държавен или местен орган.

Валентина Недялкова, РИК - Ловеч
ЕТО И ТЪЛКУВАНЕТО на Данчо Заверджиев, направено в страницата му във фейсбук, цитираме: „Изборният кодекс забранява на действащи общински съветници да заемат длъжността член на секционна избирателна комисия. Въпросите, на които следва да си отговорим, са следните. Първо - споменатите членове на СИК общински съветници ли са или е само съвпадение на имена? Второ - Валентина Недялкова, председател на РИК - Ловеч, нарушила ли е ИК, ако е назначила действащи общински съветници? И трето, което е първо – ако Валентина Недялкова е нарушила ИК, следва ли да подаде незабавно оставка или да продължи да нарушава закона като председател на РИК?“. Г-н Заверджиев посочва и съвпадението на партийната ангажираност с ПП ГЕРБ на председателката на РИК - Ловеч и въпросните трима общински съветници/членове на СИК.

Т21


Бележка на редакцията

ОКАЗА се, че с подобен казус се е сблъскала и Районата избирателна комисия (РИК) в Пазарджик - при тях, на 6 ноември, е постъпила жалба, че действащият общински съветник Румен Ангелов Колев от община Септември е назначен за член на Секционна избирателна комисия (СИК) в гр. Ветрен на същата община.

РЕШЕНИЕТО на РИК - Пазарджик по жалбата, взето още на следващия ден, 7 ноември, е кратко и ясно, цитираме: „Жалбата е основателна. Отстранява се лицето Румен Ангелов Колев от назначените членове на СИК 132900014. На същото лице не следва да се изплаща възнаграждението, полагащо се за член на СИК. На лицето да се състави акт за установяване на административно нарушение по чл. 495, ал. 2 от ИК“. Така че РИК - Ловеч има откъде да почерпи опит (пълния текст на решението на РИК - Пазарджик - виж ТУК).

8 коментара:

Анонимен каза...

Вероятно става дума за общински съветници от ГЕРБ? Или греша. Гена, открехни ни.

SED каза...

За толкова години в ОИК и различни СИК мога да кажа, че съм станал наясно с адвокатските еквилибристики. Текстът на чл. 66, т. 1 и 2 са написани толкова завоалирано, че могат да се тълкуват и така: За времето (3 дни, ако броим събота при приемането на бюлетините, неделя за изборите и понеделник сутринта за предаването) тези хора не са общински съветници. Те могат да бъдат членове на комисии, ако са си подали отпуска в общината. Толкова. Друг е въпросът дали е морално точно тези хора да са в комисии и толкова ли няма други.
С УВАЖЕНИЕ: Свилен Димитров

Брат Пит каза...

Ако си подадеш отпуска от някаква работа/пост, това не означава, че си напуснал тази работа/пост. Нарушението в случая е очевадно, а какво се крие зад него можем да се досещаме.

SED каза...

Г-н Анонимен (защото не сте Брад Пит) аз ви казвам как може да се тълкува това, а не дали е морално или коректно.

Анонимен каза...

Тази на снимката става за друго повече от службица и тлъсти хонорари в РИК.

Анонимен каза...

1-ви, общинските съветници Димитър Стефанов Димитров, Александра Георгиева Енева и Георги Цанков Карамишев са от ГЕРБ (http://zetramedia.com/?p=40007).

Анонимен каза...

Е гати наглите ГЕРБери! Пък ни агитират да гласуваме за Цецка. Да, ама не.

Анонимен каза...

Абе, де е Цецка?Техните я търсят да я бият !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |