Генерал Радев и „Чавдар“ бият с пълно превъзходство

* На 13 ноември разгромихме гостуващия ЦСКА с 87:57, оглавихме временното класиране в „А“ РБГ, Регион Запад
 
Баскетбол, „А” РБГ, сезон 2016/17 г.

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ИЗБОРЪТ на петия президент прекрои политическата карта на България, както направи и троянският „Чавдар“ през последните няколко сезона с баскетболната карта във втория ешелон на мъжкия ни баскетбол. И в двата случая стана по безапелационен начин. И докато за политическата победа ще се огранича с тези две изречения, на баскетболното събитие ще се спра по-подробно.

ДА ЗАПОЧНЕМ с името ЦСКА, отборът, който ни гостува в Троян за среща от четвъртия кръг в „А“ РБГ – марка, позната за всеки българин. Преди десетина години мъжкият отбор бе закрит, но преди три години млади ентусиасти сложиха начало на нов проект, започвайки от нулата да градят тухла по тухла. Тази година юношеския им отбор (средна възраст 17.8 години) започна участие в мъжката „А“ РБГ. А треньорът Йордан Колев ни сподели, че целите и задачите, поставени от ръководството, са - изграждане на боеспособен мъжки отбор от собствени кадри, който да възвърне позициите на славния някога баскетболен ЦСКА.

Фенове под плаката „Фенове против насилието“
Управителят на залата Радослав Столаров-Тафьо
Иво Райковски, вляво - бивш треньор и играч, печеливш от играта
ПРЕДИ МАЧА си направих един мой елементарен анализ, сравнявайки възрастта на нашия отбор и тази на противниковия, оказа се, че разликата е от порядъка на десет години. Какво предимство дава на „Чавдар“ тази възрастова разлика? За тези десет години нашите играчи са изиграли по над 400 мача и са имали хиляди тренировъчни часове на игрището. Само това дава такова предимство над противника, че е достатъчно да отговорим на въпроса защо бихме младоците от ЦСКА с такъв очебиен аванс - 87:57. В тези многобройни тренировки и мачове играчът развива всичките си баскетболни умения, което не може да се постигне за година, две или три, колкото и да е талантлив той. На загрявката се видя колко добре е селектиран отборът на ЦСКА, какви забивки правеха, дочух и реплика от наш фен с неясни представи за баскетболната подготовка: „Тия ще ни попукат!“. Но предимството на нашите от многогодишното усъвършенстване на баскетболните умения ясно се видя в хода на целия мач и изходът бе повече от логичен.

СЛЕД ТОВА теоретично отклонение да се върна на мястото на събитието. Първо искам да изкажа похвала към управителя на залата - Радослав Столаров, за перфектното състояние, в което поддържа това овехтяло спортно съоръжение; мнение, споделяно от всички. И същевременно отново да напомня, че залата ни е придобивка, останала от далечното минало, неотговаряща на никакви съвременни изисквания и на ранга на отбор като нашия „Чавдар“. Време е, крайно време е Троян да има нова спортна зала! На второ място, всички присъстващи фенове, а те бяха най-многобройни от началото на сезона, останаха впечатлени от инициативата на БК „Чавдар“, Фен клуба на отбора и мениджъра на националните отбори и състезател на нашия отбор - Тодор Колев, да се проведе томбола и игри с публиката. Всичко това мина под мотото: „Fans agains violence“ (фенове срещу насилието). Бяха спечелени фенско шалче на „Чавдар“ - подарък от Фен клуба, рекламна фланелка - подарък от Фен платформата на Тодор Колев, и ключодържатели - от БФБ.

А СЕГА как протече самият мач? С две думи - при тотално превъзходство за нашите. Всички ефекти от загрявката на момчета от ЦСКА останаха на загрявката, на игрището господстваха батковците и демонстрираха това, за което говорих по-горе. Противно на логиката бързият пробив се провеждаше от троянци, борбата под кошовете се печелеше също от нашите, да не говорим за стрелбата в коша - тук просто точността на мерника беше не съпоставима.

Младата надежда Цветомир Моновски (№13) с капитана Любомир Лилов
ГОЛЯМАТА планина Любомир Лилов носеше като бръмбар сламка персоналния си пазач, разриваше защитата на противника и вкарваше, и вкарваше, пък и  бърз пробив демонстрира човекът (19 точки, 7 борби). Дани Христов отново властваше под кошовете (17 т., 14 борби). Тодор Колев - явно не само ръководи националните отбори, но и яко тренира, защото показва завидна спортна форма (16 т., 6 асистенции). Ценко Наков развинтваше въображението на цесекарчетата с впечатляващ дрибъл и изненадващи пробиви (12 т.); Ивайло Вучков (9 т., 5 ас.), Денис Петков (7 т. и 11 ас.). И следва една въпросителна, задавана ми, пък и аз самият си я задавам - защо Здравко Христов и Георги Христов престояха на игрището съответно 16 и 17 минути с актив от общо 2 точки и полезност минус 4 пункта, а в същото време троянските юноши търкаха пейката? И се появиха на терена при 30 точки преднина за „Чавдар“, като играха съответно: Бажанов - 16 мин. (3 т.), Моновски - 6 мин. (2 т.), Шкодров - 6 мин (0 т.) и Славков - 3 мин (0 т.). В кой мач, ако не срещу най-слабия отбор в групата, срещу наборите си, ще се види какво могат и какво не могат те?! А трябва да подчертая - за краткия си престой на терена те загатнаха, че имат бъдеще, а появата им възпламени публиката...

ОТ ЦСКА се открои единствено Ивайло Тонев (26 т., 20 ас.), другите има много хляб още да ядат. Резултатът в различните части беше: 30:18, 19:9, 24:17 и 14:13 все в полза на троянци. Крайният резултат – 87:57.

СЛЕД ИЗИГРАВАНЕ на мачовете от четвъртия кръг „Чавдар“ (Троян) се утвърди начело в Регион Запад на „А“ РБГ с 3 победи и 1 загуба, колкото имат и „Видабаскет“ (Видин) и „Левски 2“ (София), но с по-добри показатели. Предстои трудно гостуване във Видин на един много интелигентен и амбициозен отбор с изключително ерудиран треньор и впечатляваща публика. Считам, че това е рубиконът, който ако „Чавдар“ преодолее успешно, няма да има проблеми в оставащите мачове до края на първия етап от първенството. Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

8 коментара:

анонимен каза...

Евала на Генков хвали които трябва и настъпва точно по мазола Надяваме се да се извадят поуките,

Анонимен каза...

Голям келепир, че са били едни малки момчета.
Все едно аз с опела да изпреваря някой
с трабантче и да тръгна да бия тъпана и да се хваля във фейса колко съм велик и колко ми е мощна колата.
А и тези бяло-червени тениски са доста
некадърно измислени и им стоят като
подарени.

Анонимен каза...

Лимоне, разграничи политиката от спорта - не е спортсменско!!!

Анонимен каза...

2-ри, нещата, които пишеш без да искам да се заяждам с теб са крайно несериозни и от километри лъха на некомпетентност. Ако приемем факта, че онези са младоци нали знаеш как е в живота и спорта най- вече? Младите хора имат повече физическа издръжливост, по- гъвкави и бързи са. Но понеже ти си решил да плямпаш простотии, та ето и аз ти реплекирам.

Прави ми впечатление, че нищо не се говори за нова спортна зала, от която града ни има остра нужда. Такава с капацитет поне 1000 души. Защо нищой, нищо не казва на тази тема? Защо премълчаваме успехите на спорта без значение от вид в Троян?

Чета днес в една медия за церемония Кмет на годината. Много добри номинации и разбира се акции на кметове в съседни дори на нас градове.
Ето например гр. Тетевен. Техният кмет е награден с приза „Природа за бъдещите поколения“. Разбира се и нашата кметица фигурира в наградените и знаете ли с какъв приз?
„Кмет на гражданите” ??????????????2
Оставам това без коментар, а на вас давам линк към статията от медийния източник.

Гр. Троян от години наред се е превърнал във враг на младите и зла мащеха за всички останали, които на пук на всичко останаха да живеят в троянския Припят.

http://www.blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/blyaskava-tseremoniya-eto-koi-sa-pobeditelite-v-kmet-na-godinata-snimki_news463821.html

Анонимен каза...

Залата е за зрителите най-вече.Тя е съоръжение,кое -то предлага условия,зрителя да се чувства добре във времето отделено за това.Терена е мястото за изява на състезателите да покажат на какво са способни технически.Терена е мястото,където треньора показва,какво е подготвил тактически за конкретния противник/съобразено с качествата на състезателите с които разполага/за конкретния мач.Добрите условия за състезателите и зрителите и добър краен резултат са факторите,който повишават настроението.Независимо от това дали е състезание/ по какъвто и да било спорт/ или концерт,или...........Така,че нуждата от зала не е за спорта само,а за града.При това,след като са пропилени общински пари за поне три зали и........

Анонимен каза...

Мда. Така е, 4-ти.
Имат повече издръжливост, защото не използват "екскурзията" до чужд град, за да се наливат до късните часове и сутринта да се чудят как да отидат за срещата.
А и младите имат по-малко рутина, опит и други неща, които се трупат с годините.

Анонимен каза...

ееееее 6-ти това е най- несериозното нещо, което съм прочел по тази тема. Ако съм на клуба бих издирил IP адреса ти, което не е трудно и бих те подвел под съдебна отговорност за клевета!!!

anonimen fen каза...

4-ти, имаш сериозно отношение към баскетбола, но прочети статията. В четвъртото подчертано каре авторът точно темата за НОВА СПОРТНА ЗАЛА засяга подробно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |