Тренировъчен траверс в Пирин

* Марин Хитров: „Сърце, уважение и страхопочитание към планината и любов към хората!” * Сред 10-те участници – най-възрастният троянски спасител Илийчо Цветков (73 г.) и
 най-младият Радослав Райковски (22 г.)
ПСС – Троян
Марин Хитров
НАЙ-ВАЖНОТО тренировъчно занятие на отряда на ПСС – Троян за годината – траверсът в Пирин от хижа „Вихрен” до хижа „Яворов” през връх Вихрен и Кончето по Джамджиевия ръб, най-трудното трасе от степен 3+, е преминал успешно и е изпълнил набелязаните цели. В траверса (3-5 септември) участвали 10 души, сред тях трима стажант-спасители, и всички се справили отлично; любопитното е, че в групата били както най-възрастният троянски спасител – 73-годишният Илийчо Цветков, така и най-младият, 22-годишният Радослав Райковски.

ТОВА ни сподели щатният служител в ПСС – Троян и ръководител на траверса Марин Хитров, трето поколение планински спасител, с вече 20-годишен стаж, инструктор по планинско спасяване от 2004 г., възпитаник на НСА, специалност кинезитерапия. „Траверсът в Пирин не е за подценяване, не бива да се забравя, че повечето време се движихме на височина около 2600 м. Задачата да тестваме спасителните си умения на труден терен бе изпълнена”, коментира г-н Хитров. Той обясни, че всяка година спасителите изпълняват тренировъчна програма, зададена от централата на ПСС и включваща три задължителни курса – лавинен курс, скален курс и по труден терен. Следващото тренировъчно занимание ще е през м. октомври в Северния Джендем.

Групата от ПСС - Троян по време на траверса в Пирин, 4 септември 2016 г.
ПОПИТАХМЕ Марин Хитров какво е нужно, за да станеш планински спасител. Отговорът му бе кратък и ясен: „Сърце, уважение и страхопочитание към планината и любов към хората!”. Като наблегна на страхопочитанието към планината: „Тя е по-голяма и по-велика от всички ни!”.

По Кончето - страховито и величествено
На връх Вихрен
Пирин планина
И ЗА СПРАВКА. ПСС – Троян е създадена през 1952 г. (подразделение е на ПСС - България към БЧК), като в момента отрядът наброява 30 души плюс четириногия им колега – голдън ретрийвърът Бари, който е едно от най-добрите спасителни кучета в България. Разполагат с два автомобила (джипове „Тойота” и „Ленд Ровър”) и офис, осигурен от Община Троян. Както може да се очаква, финансирането не е достатъчно, затова разчитат и на дарители, а те не липсват, уважението и респектът към каузата им – също.

Т21
Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

Браво на момчетата от отряда в Троян.Желая им здраве,за да бъдат в помощ на изпадналите в беда хора.Привет от Калгари...Илия Вадилковски.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |