В българския Холивуд

* Учениците имаха възможност да посетят Киноцентъра в Бояна - най-голямото киностудио на Балканите, да се разходят сред антични стадиони и площади, по нюйоркски и лондонски улици
От мястото на събитието
По лондонска улица в киноцентъра "Бояна"
ШЕСТИЯТ ученически еко лагер (11-14 септември), организиран съвместно от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), Информационния център „Европа Директно” (София) и Европейския потребителски център, се проведе в бившата резиденция „Бояна“, а темата му беше „Нашето присъствие в дигиталния свят”. Заедно с ученици от Добрич, Свищов, София, Кубрат и Хасково участие взеха представители на две троянски училища.

СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ изпрати в Бояна шестокласничката Теодора Стелиянова и деветокласниците Бетина Николова, Кристиян Николов и Румен Илиев. Училището спечели правото си на участие благодарение на летния проект на Теодора Стелиянова и осмокласничката Мария Борисова, които се наредиха сред победителите от националния конкурс за кратък видеоклип на тема „Дигиталното гражданство“. В клипа си „Оживяла глина“ двете момичета разказаха за ефекта от приложението за смарт устройства „Добавена реалност“ в Музея на занаятите. „Искаме да покажем избора на децата да разгледат една културна забележителност чрез новите технологии, вместо по цял ден да чатят и скучаят, без да общуват, и как това ги е обогатило“ – написаха те в предложението си за сценарий, а техни консултанти бяхме заедно с преподавателя по IT Свилен Димитров.

Бетина, Теодора, Кристиян и Румен (СУ "Св. Климент Охридски") и Йоана (СУ "Васил Левски")
ПРЕДСТАВИТЕЛ на СУ „Васил Левски“ беше четвъртокласничката Йоана Михова, спечелила първо място в конкурс за рисунка-лого за новините на eTwinning България (eTwinnig е общност на училищата в Европа). Придружаваше я учителката й Красимира Димова. И тук е мястото да подчертая, че троянското успешно участие в различни конкурси на ЦРЧР се дължи най-напред на активността на детската учителка Валентина Маринова, която е един от българските eTwinnig посланици.

УЧЕНИЧЕСКИЯ лагер уважиха с присъствието си високи гости – Огнян Злaтeв, ръкoвoдитeл нa Пpeдcтaвитeлcтвoтo нa Евpoпeйcкaтa кoмиcия y нac, и Татяна Калканова, изпълнителен директор на ЦРЧР. Учениците имаха възможност да посетят Киноцентъра в Бояна - най-голямото киностудио на Балканите; да се разходят сред антични стадиони и площади, по нюйоркски и лондонски улици, между хиляди филмови костюми. После, в лагерната база, преминаха обучение, което ги запозна с целия сложен процес по направата на един филм. Техни обучители бяха актьорът Камен Воденичаров, директорът на Националния филмов център Камен Балкански и операторът Милен Младенов, които на достъпен, приятелски език ги въведоха в тайните на кинаджийския занаят.

По време на снимките, на преден план операторът Милен Младенов
ФИНАЛНИЯТ резултат бяха два късометражни филма, заснети с много ученически ентусиазъм. Румен и Бетина влязоха в кадър като актьори, а Теодора и Кристиян бяха част от сценарния екип. Малката Йоана също участваше във всички събития и стана всеобща любимка. Предлагаме ви впечатленията на Теодора.

Нели Генкова-Маринова
 
Не е шега работа да се занимаваш с филми

Теодора Стелиянова
* Веднага след пристигането си в Бояна бяхме посрещнати от усмихнатите организатори
 на събитието

НА 11 СЕПТЕМВРИ отпътувахме за летен ученически лагер в град София. Учениците бяхме на различна възраст, но доста бързо се сближихме и станахме добри приятели. Веднага след пристигането си в Бояна бяхме посрещнати от усмихнатите организатори на събитието. Те бяха гостоприемни и със свежо чувство за хумор.

КИНОЦЕНТЪРЪТ в Бояна ни хареса изключително много, през моите очи това е българският Холивуд. Това е невероятно място, в което има изобилие от декори, костюми и един непознат за мен приказен свят, който до този момент бях виждала само във филмите. Разбрах, че за да се снима един филм, е нужен прецизен сценарий и много търпение.

МНОГО се впечатлих от това как протекоха снимките. Две камери, много актьори, няколко кадъра на една сцена, много напрежение и незабравими изживявания. Обучители ни бяха Камен Воденичаров, Камен Балкански и Милен - нашият оператор, а задачите, които получихме от тях, бяха сложни, но много забавни. Първата бе да измислим идея за новия филм, втората - да решим къде ще се проведат снимките и следващата – да осъществим заснемането. Тези хора наистина разбират от работата си. Операторът Милен ме впечатли много с това, че работи цял ден по заснемането и цяла нощ по монтажа. Едно нещо разбрах от тях - трябва много труд, за да станеш човек, който се занимава с кино, а и не само. Докато снимахме филмчето, се смяхме много и бяхме щастливи. Разбрах също, че не е шега работа да се занимаваш с филми.

МНОГО се радвам, че участвах в този лагер. Създадохме много нови приятелства и вече гледаме от друга страна на нещата. Вече знаем колко трудно се прави едно непрофесионално 5-минутно видео, да не говорим за невероятните чуждестранни филми... а и българските. 

Теодора Стелиянова,
12 години, СУ „Св. Климент Охридски“, Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |