Балкански фест или втори Орешашки панаир?

* Добра организация, но тъй и не се разбра какво искат да ни кажат организаторите и кои точно са те
Лично мнение 
ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯТ Фестивал на балканската музика и кухня в Орешак, 3-5 септември, ме изненада приятно. От една страна. Очаквах неразбории и хаос, и заради предварителните пиарски изхвърляции, но се оказа, че всичко – сцена, сергии, бирарии, пространства за публиката, места за паркиране, е отлично подредено. А мястото, голямата манастирска поляна между Националното изложение и механа „Горски кът”, се оказа съвсем удачно за целта – хем достатъчно просторно, хем комуникативно (до пътя). Бях там, видях, не мога да си кривя душата. Казват, без колизии се случвали и многото и многообразни мероприятия от фестивалния афиш, което не е никак лека работа. За всичко това – голямо браво на мотора на събитието Митко Динушев, доказа, че го може, че е майстор на подобни неща. 

НО ОТ ДРУГА страна изненади нямаше. И не говоря за музикалните гвоздеи в програмата – вехтия сръбски бард Бобан Здравкович и иначе талантливия тромпетист Гъмзата, който както обикновено епигонстваше гологлавия си учиндолски тартор и „праскаше” на ръба на чалгата. Не говоря и за споменатите вече пиарски изхвърляции – за публика от 20 хиляди, 10 хиляди, 12 хиляди и т. н. отявлени хиперболизации. Не говоря и за силно облъхващата на моменти биташко-чалгаджийска атмосфера. Нито за гръмката заявка за балканско представителство, която си остана само в заглавието по афишите. 

ПРИКАЗКАТА ми е за друго. Че тъй и не се разбра какво искат да ни кажат авторите (организаторите) с този си нов орешашки фест – какво послание се гони, как кореспондира събитието им с другите подобни в Троян и Орешак (например Фестивала на сливата и Рок академията, конфронтира ли се, партнира ли си с тях), към кого е насочено, защо се инвестират толкова пари в подобно нещо... И кои са тези автори/организатори? Някак анонимно ми стоеше цялото това нещо на манастирската поляна в Орешак от 3-ти до 5 септември, а пък при фестивалите авторството и ясният ангажимент са много важни, помагат на каузата и са част от нея (добър пример е Фестивалът на боровинките на хижа „Амбарица”). Но ако „фестивал” бе само за благозвучие и се правеше втори Орешашки панаир, нещата са по-други. И успехът не може да се отрече. Още повече че народът обича панаирите, битаците също...

Генадий Маринов 
Заб. Използвани са и снимки от фейсбук страницата на фестивала

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Народът троянски прост - влече го чалгата и сръбската музика. Същият този народ после ще гласува, за който му кажат организаторите на тая помия.

Анонимен каза...

Е как кой?Марин Радевски плаща масрафа.

Анонимен каза...

Генади, май ти трепери троянци за кого ще гласуват на местни избори, защото може да ти секнее хранилката от общината.

troyan21 каза...

До №3: Твърде любопитен коментар сте направили, накарахте ме да се замисля. Бихте ли ми обяснили каква е връзката между Фестивала на балканската музика и кухня и местните избори?

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Пълна пародия беше тоА фестивал. Цигания до шия. На концертите я имаше 1500-2000 души, я не. Срамота е по този начин да се продължава чалгализирането на града ни. Той и без това си достатъчно поп-фолк. Предлагам на Митко Динушев и неговите спонсори да хвърлят усилия в по-смислени мероприятия. Митко е добър организатор и със сигурност може да организира нещо къде, къде по-стойностно. И Радевски би извадил пари за по-истински неща. Със сигурност!!
Та нека и Митко и Радевски се "впуснат" в по-потребни за Троян събития. 6ъс сигурност го могат.

Анонимен каза...

Благодарим ти Радевски,инженер Радевски !!!

Анонимен каза...

Динушев,четеш ли внимателно ?
Генадий отново е обективен и точен.

Анонимен каза...

Не смятам, че нормален, възпитан и културен човек бибпосетил подобна порнография. Не съм бил за щастие , но при този прост, чалганизиран народ е в кръга на нещата да има такава простотия. Бира, кебапчетс и трътлести задници готови за поредната парти простотия.

Анонимен каза...

КАКВА ВРЪЗКА ТЪРСИТЕ С ТОВА ИЛИ ОНАВА - НАЛИ ТОВА Е ЕДИН,КАКТО КАЗВА НАРОДАЬ"ЮРУШ НА МАСЛИНИТЕ"

Анонимен каза...

И пак излезе вярна приказката "На българина не може да се угоди"

Анонимен каза...

Това не бе фестивал.Това бе явен пример как чалгата побеждава в Троян. И жалко, че Общината хвърля толкова средства града да заприлича на наистина на град. А не село в градска премяна.

Анонимен каза...

Чалгия-цигания ... Деца хвърлят гюбеци като последните кръчмарски гювендии и мислят, че това е нормално. И както казва авторът-няма послание... То какво послание да очаква човек от едно чалга сборище, но все пак какъв беше смисълът на този чалга-вертеп. Търговията и алъш-веришът-ясно, но защо за сметка на децата. Те и без това са чалгализирани и циганизирани достатъчно. Защо !

Анонимен каза...

В Правец всяка година се организират Моцартови празници, в Троян? Не се сърдя на онзи палячо Динушев, защото знам, че той толкова може. Луд е този, който му е дал пари да се прави на организатор, луд е и този, който му се е вързал на простотията. Сега по- интересното е, защо в Правец може Моцартови празници, а в Троян се организират само фестивали на огнената вода, кебапчетата и чалгата? Народът е прост, не го коментирам и не го подлагам на съмнение, но е факт, че все още се намират хора, които имат вкус,изтънченост, култура и класа. Факт е, че в
България предимно идват неплатежоспособни туристи, но защо Троян изгражда имидж на туризъм за прости хора? Колкото и да не ми се иска да го призная, материала ни е лош. В Троян останаха шайка комплексирани звезди, които говорят за културен живот и анонсират тяхната визия за нещата. Смятам, че община Троян има нужда от спешна организация на хора, културни дейци в гр. Троян, които трябва да контолират и предлагат всяко едно културно събитие в града.

Г-жо Михайлова, знам, че четете Т21, надявам се и този пост да прочетете. Моля вслушайте се в предложението ми. НЕ съм поредния трол, който не одобрява всичко, което се прави, но е време да се вземат мерки срещу това унищожително ,, културно" представяне на града ни. Казвам Ви честно, срам ме е от Троян! Превърнахме го на магазин по лев!

Анонимен каза...

Деца?
Децата отдавна пораснаха.Вече са пълнолетни.
Слушат тази музика.Правят си фестивали.Наслаждават се на постигнатото.
Дори,да ме извини в това число и Генади,някои свалят шапка на добрата организация.
Тази средно бюджетна мазнотия може да се организира без особено големи напъни.
Няколко изпълнителя ниска проба една поляна и една сцена.
Другото само си идва на мястото.
И колкото до организаторите,това си е тяхна работа.
Жалко за спонсорите,че подкрепят такива бози.
Но както се казва ,парите са си техни.Те си решават.
Или са ги подвели , или и на тях им е толкова акъла.

Анонимен каза...

Срамувам се от случилото се. Мислех, че Троян е приключил с този жанр. В последните години градът ни има все по-смислен културен живот. Разбира се, иска ми се повече, по-оригинални събития, с повече собствена физиономия. Това ни върна в годините на вандалстващата простотия.

Анонимен каза...

От сигурно място знам, че г-жа Михайлова е противник на чалгата. Затова и останах учуден, че е разрешила тази цигания. Организаторите може да са любители на маанетата и гюбеците, но те не са отговорни пред обществото, а местната власт. Не трябва да се позволява такава простотия в нашата община, г-жо Михайлова. Вашият колега във Видин направи "Фестивал на кючека", но там ромите са много (това си е тяхната "музика",все пак). Но да се циганизира едно традиционно културно общество, като троянското не е редно.

Анонимен каза...

Как Троян да е приключил с този жанр , като основно живее с него?!? Относно организираното събитие от Митко динушев ,ще кажа две думи : българска цигания...Но нали това се харесва на младите троянци,които нямат търпение да дойдат петък и събота, за да нападнат дискотеките и да се вихрят и после да драйфат и пищят по троянските улици.Те само подобен фестивал чакат...а това си беше менте фестивал...Ще помоля господинът подробно да проучи думата фестивал и да проследи развитието на подобните в годините...Фестивалът в случая трябваше да покаже нещо автентично,културно,единствено...А не Гъмзата и Здравкович,които мога да слушам през месец в студентски град...Аз за съжаление съм работил на подобни места,тъй като за годините си нямам нужния опит за друго...Бих казал,че това с нищо не се различава от 95% от партийните празненства за избиратели и чалгията обвзела душите ни.Но какво друго мога да кажа за град, в който младите нямат желание за никакво културно израстване,град в който вече не искам и да се върна,защото там всички станаха големци на по 16 години,правят се на мутри с колите на мама и тати и с 20-те лева,които са взели от заплатите на родителите си,град в който момичета,както каза една история се продават за малката менте водка от 2,20 лв. Град управляван от частните интереси на нечии персони,молещи предизборно да останат в Троян и да работят за заплати,които едвам-едвам дават и в столицата...И пак да се върна към фестивала...нищо повече от селски събор с ядене и пиене на народни цени...Големият пиар...за какво?!?ЗА НИЩО!!!За по-нататък организаторът да се поинтересува как се прави един фестивал по истински и автентичен начин,а не да ми прави концерт и реклама на чалгата...Пак казвам, за да няма две мнения...слушал съм чалга,работил съм в чалгаджийница , но понеже смятам, че съм достатъчно интелигентен и осъзнал се млад български гражданин,с добро образование, казвам всичко това...

Анонимен каза...

Само не разбирам как това традиционно културно общество като троянското се озова на поляната да хвърля гюбеци. И как това традиционно културно общество заведе и децата си там, загрижено иначе зя тяхното добро възпитание. Защото децата не отидоха там сами, нали знаете?! И аз не харесвам такава музика, но това не ми пречи на служебния банкет да се радвам на така наречените кръчмарски песни. Хайде моля ви, успокойте топката, толкова е прозрачна организацията ви тук с едничката цел - да омаловажите направеното и да оплюете тези, които ви създадоха още едно преживяване тази година. Щах да приема за нормално поведението ви, ако бях прочел поне едно предложение и готовност да го организирате сами. Останалото е - това не ми харесва, но не знам какво би ми харесало. Смешници!!!!!!

Анонимен каза...

А сивата икономика?
Някой да си е купил нещо и да е получил касова
бележка????

Анонимен каза...

Гледам, че Мимето е писал в неговия "вестник", че хиляди посетили "фестивала". Не бяха хиляди, а милиони, даже милиарди! Явно туй момче не е виждало 10 000 души накуп, та твърди, че на концертите имало толкова хора. Пожелавам му да отиде на събитие с 10 000 човека. Ей така, между другото. Та за види, че на оная поляна нямаше повече от 2 000 души. Всъщност, на мен въобще не ми пука. Жалко за Троян! Жалко за младите хора в града.
Искрено съжалявам псевдо организаторите Динушев, Бечев и Красимир горския. Смехотворни са! Не казвам Радевски, защото човекът много е помогнал на този град, а и в случая е бил заблуден от няколко келемета. Дано друг път по-детайлно проучва къде си дава парите, защото е човек с реноме и такива еФтини чалгаджийници хич, ама хич не му отиват.

Анонимен каза...

За пореден път се убеждавам ,че тук е пълно с комплексирани хора и хора без работа. Както се казва има за всички. Като не ви харесва чалгата и циганията не ходете. Вървете на театър ,а за музиката си слушайте каквото си искате увас! Само хиени и хейтъри!

Анонимен каза...

Браво 21-ви. Натри носовете на чалгомразците и противниците на циганизацията на нацията. В духа на написаното от теб апелирам:
- Не винете наркоразпространителите. Като не искате , не купувайте дрога.Никой не ви кара насила.
- Не винете крадците. Като не искате, никой не ви кара да крадете.Живейте си честно, не хейтвайте и оставете хората да си действат.
- Не винете изнасилвачите и убийците. Нека си правят каквото си искат. Вие си живейте с християнските ценности и се заключвайте в къщи.
- И не се възмущавайте, когато навън дъни яко чалгия-цигания и се чува на километри. Сложете си слушалките, пийте валериан и си слушайте музика, щом не понасяте този цигански продукт /предназначен предимно за ромите/, хейтъри и хиени такива! :-) :-) :-)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |