Право на отговор!

* „Вече знаем как и можем, стига да не ни откажат вечно недоволните и саркастични хора, които не са направили нищо значимо
 през животеца си…”
 
 
Митко Динушев – оперативният отговорник на приключилия преди броени дни Фестивал на балканската музика и кухня или моторът на събитието, както, напълно добронамерено, го бях определил, поиска право на отговор в Т21 на коментарния ми материал „Балкански фестивал или втори Орешашки панаир?” Разбира се, че му дадохме тази възможност. Нещо повече, приветстваме диалога по споменатото събитие, около което има много въпросителни и витаят известни подозрения
Генадий Маринов

Митко Динушев
ПО ПОВОД публикация в уважавания от мен вестник „Троян 21” под заглавие „Балкански фест или втори Орешашки панаир?“ си позволявам да внеса малко яснота по въпроса.

ПРОВЕДЕНИЯТ Фестивал на балканската музика и кухня в Орешак, 3-5 септември, бе организиран и финансиран от троянските бизнесмени Валентин Бечев и Красимир Батолов и подкрепен от други фирми като мандра „Сарая“, „Копа хидросистем”, енергийни напитки „Шарк“, „Винпром Троян”, „Викис хидравликс”, хотелски комплекс „Райски залив“ (с. Голяма Желязна), „Ибрямов“ ООД, бензиностанции „Йоана“, NetWorx. Приемам определението „мотор“ дотолкова, доколкото това правя от години, мисля, че разбирам от това и се върнах в родния си град, за да потърся възможност и хоризонт да го правя тук, в Троян, колкото и трудно да е това в малкия град. 

ПЪРВОТО издание на Фестивала ни дава основание да сме доволни. Защото:
     • Първо, успяхме да постигнем по време на трите дни да няма никакви безредици, побоища и катастрофи;
     • Второ, успяхме да привлечем изключително много туристи, които да оставят парите си в община Троян;
     • Трето, успяхме да направим така, че дошлите истински да се забавляват – да хапнат, да пийнат, да танцуват, да са спокойни за децата си, за които също имаше много забавления.

ПЪРВОТО издание на Фестивала обаче ни даде и основание да насочим мислите си в друга посока за следващата година. А именно – изборът на изпълнители. Докато през последните месеци работихме, за да създадем условия, съпътстващи едно мащабно събитие и то така, че да няма неуредици и хората да се чувстват комфортно, идвайки да се забавляват, то на следващ етап можем да прецизираме случващото се на сцената. Ако сега искахме да докажем на себе си, че можем да организираме толкова мащабно събитие, без да допуснем злополуки, без да допуснем напрежение около шатрите с храна, без да допуснем пиянски изцепки, то си даваме сметка, че имаме какво да работим при подбора на изпълнителите.

НАДЯВАМ СЕ, добре си давате сметка, че дали ще дойде „вехтият сръбски бард Бобан Здравкович“ или друг изпълнител, зависи от финансовите възможности на организаторите. Надявам се, добре си давате сметка и че всеки, качил се на сцената, до голяма степен сам определя репертоара си и трудно може да бъде вкаран в рамките, които всеки един от публиката иска.

ЕДВА ЛИ ИМА точна статистика колко души са посетили едно събитие, което е със свободен вход. Но истината е, че и първата вечер, и особено втората вечер на терена имаше толкова хора, колкото на никое друго събитие досега тук. И тези хора се забавляваха. И напълниха заведенията в Орешак, а и Троян, и напълниха местата за настаняване, и оставиха тук – в нашата община, парите си. Затова не приемам сарказма за „хиперболизация” и „силно облъхващата на моменти биташко-чалгаджийска атмосфера“, която впрочем на подобни събития трудно може да се избегне. Със сигурност през трите дни събитието бе посетено от не по-малко от 15 000 човека.

ДА, НЯМАМЕ претенциите да търсим сложно заплетени послания с този нов орешашки фест. Нито имаме намерението да се конфронтираме с другите събития – Фестивала на сливата, Рок академията и панаира в Орешак. Дали обаче ще си партнира нашият фестивал с тях, зависи от отношението на техните организатори към направеното от нас. Искахме и постигнахме и друго важно нещо – показахме, че и без участието на Общината може да се организира една мащабна проява, която да доведе стотици и хиляди хора тук, в Троянско, а те пък да подпомогнат местния малък бизнес. Само това да е успехът на това първо издание на фестивала, си струваше усилията.

А В ОРГАНИЗАЦИЯТА му няма нищо анонимно -  зад всяка такава проява обикновено стоят финансово стабилни хора, които искат да направят нещо за своите съграждани. Така е и с тази – зад нея стоят, както бе обявено и от сцената още първата вечер при откриването, двамата троянски бизнесмени и скромната ми персона, подкрепени от много съмишленици.

И НЕ – „ФЕСТИВАЛ“ не е само за благозвучие, но ако тази година не се е усетило достатъчно, ще го подсилим следващата. Вече знаем как и можем, стига да не ни откажат вечно недоволните и саркастични хора, които не са направили нищо значимо през животеца си, но с удоволствие хейтват по всеки, който не просто се е постарал, а и е показал, че става. Ако бизнесът в Троянско реши, обедини усилията си и инвестира, Фестивал на балканската музика и кухня ще има и догодина. И сме готови да направим проучване и се съобразим с желанията на публиката кои изпълнители иска да види.

А ЧАЛГАТА… О, чалга е всичко, което на нас не ни харесва… Или пък не искаме да признаем, че друг го може, а ние не.

Митко Динушев, един от организаторите
Заб. Снимките от събитието ни изпрати авторът

Още по темата:

22 коментара:

Unknown каза...

Да се похвалим, щото то няма кой...

Анонимен каза...

Да живее чалгата! Така повели народът- каза царят!

Анонимен каза...

Добре отговори Динушев! Явно са се усетилли, че с Бобан Здравкович и Гъмзата въпросното събитие е просто провал. Въпреки добрата организация и въпреки средствата на лято в него. Надявам се, че догодина нещата ще стоят по по друг начин относно изпълнителите. Тогава вече всичко вероятно ще е наред.
Проблемът е, че "бизнесменът" собственик на "Горски кът" е толкова окъсал ситуацията, че май вече и кръчмата не е негова, а на Данчо Тапата. Подобно е и положението с Бечев. Та няма защо Митко да ни говори глупости. Малък град сме и много добре знаем кой "плаща музиката". Тъпо е да ни прави на малоумни. Дано догодина "фестивалът" бъде истински фестивал. С нормални изпълнители и програма, която прави Троян и Орешак известни не само с кебапчетата, чалгата и подобни неща, а с нещо по-стойностно. Аз лично пожелавам на организатора Митко Динушев успех, както и на неговия спонсор, човекът, който е направил много за Троян - Иван Радевски. Сигурен съм, че живот и здраве догодина ще има ИСТИНСКИ фестивал.

Анонимен каза...

Ето това е трагедията на нацията ... Наскоро четох в коментарите под една статия за някаква чалгаджийка-кючеклийка, където разтревожени хора се безспокояха за бъдещето на нацията (децата), за дейността на т.нар. Митю Пайнера и сганта му, като се изказаха мнения (и то правилни), че чалгата е вредна наравно с алкохола и наркотиците и, че последствията на нейното обсебване на невинните детски душици ще има непоправими последици, а някаква пача беше написала, че видите ли, всички в коментарите завиждали на въпросната чалгаджийка за нейните успехи (!) и музикална (!) кариера (!). Та и този чалга-фенчо се опитва да убеди драгия читател, че завиждаме и затова плюем по една от най-големите злини сполетявали България, а именно чалгата. Този или се прави на ударен, или действително говори за чалгата като за обикновен "бизнес". Господинчо, хора като Вас целенасочено и упорито циганизираха нацията и от Страната на Орфей станахме Чалгария ... Хубаво, чалгата носи пари, чалгата пере пари. Чалгата пълни джобовете на много "бизнесмени", както и на такива като Вас, господинчо. Но поне си мълчете. Битият-бит, е.... е..., но не пишете дълбокомудрени слова, защото каквото и да напишете - нищо не може да оправдае стореното от вас!
Нека историята и идните поколения ви съдят за антибългарските ви дела!

Анонимен каза...

А бе ти що не си станал писател,я виж каква мисъл и как тече само....

Анонимен каза...

Такъв съм

Анонимен каза...

Динушев, я сега по-подробен и конкретен отчет да дадеш като си подел инициативата.
Ооо наш гуру на великата троянска култура и духовенство.
Първо: колко са туристите извън Троян и региона, които посетиха твоето духовно събитие? Казваш , че са много. За един много са 500 човека, за друг 50 000.
Второ: Колко струваше духовното средище?
Трето: Колко са парите влезли в троянската хазна от теоето духовно събитие?

Не бързай да отговаряш. Напиши си черновата, утре я прегледай и прати на Генадий. Хайде успех духовни водачо.

Анонимен каза...

Бях в Орешак първите два дни на фестивала. Говорих с много хора от страната, също с професионално отношение към туризма, дошли да се забавляват. И разбрах, че харесват много и „Фестивал на сливата“. Оценяват високо неговия търговски потенциал. Изобщо харесват региона и виждат големи възможности за осъществяване на културен, музикален, и всякакъв туризъм. Оказа се, че не бяха чували за Рок академията. При въпроса им има ли успех това мероприятие, се чудех какво да им кажа. Че бях с 1500 (само!) човека на концерта на Джo Лин Търнър, а в останалите дни нямаше пукнат човек на концертите, или че при отразяването в местните медии това беше представено като голям успех!
Стана дума и за друго – как за пореден път на практика се видя разликата между оперирането с огромни обществени средства от голяма и тромава администрация, и събирането на средства от спонсори, благородни хора, които милеят за развитието на Общината и разпределението им при финансирането на едно такова мащабно събитие. И всичко това организирано и направено от няколко млади момичета и момчета, които с труда си направиха за Троян и общината повече, от цяла една общинска администрация. Хотели, къщи за гости, всичко се пръскаше по шевовете. Заведенията бяха пълни, хората в тях засмени и добронамерени. Попитайте който и да е собственик на туристически обект в региона за изминалите дни. Всеки ще ви каже, че градът е бил пълен с туристи, и те са оставили тук, в нашата община парите си. За нощувки, за хапване и пийване, за сувенири, за посещение на музеи.
Не посетих концертите, просто слушам друг тип музика. Но това не ми пречи да оценя високо събитието, като генератор на приходи за всички заети в туризма в община Троян. А това е много важно за бизнеса ни. И да се възхитя отново на тези младежи, които го организираха. Да видя за сетен път, че частната инициатива е единствената, която може да направи стойностни неща. И всички напъни на общинско/платените от кметицата тролове няма да обезсмислят радостта на хилядите, които посетиха събитето.

Анонимен каза...

Айде като толкова туристи води фестивалът, нека да не е в 4 почивни дни, когато по принцип Троян се пълни с хора от къде ли не. Нека да е в по-мъртъв период или в някоя съвсем обикновена седмица, и ако наистина е ефективен и води хора, които пълнят хотелите, какво по-прекрасно за бизнеса! Това би означавало истински успех. По същия начин и със сливата. Не може общината да го прави в почивни дни и да се бие по гърдите колко много хора е довел. Ама така е, едно е да ловиш риба на язовира, другото е да ловиш риба в леген.

Анонимен каза...

Осми, парите ли са най-важното нещо, бе ! Че то според теб да бяха тези "няколко млади момичета и момчета" направили Фестивал на марихуаната, например. Вредата за децата същата, а парите щяха да са още по-много.

Анонимен каза...

http://www.eventim.bg/bg/bileti/mocartobi-praznici-prabec-2016-pravec-hotelski-kompleks-riu-pravets-resort-435542/event.html

Анонимен каза...

Ако някой си спомня да каже но мисля че в Търново имаше същото събитие със същите гвоздеи в програмата да не кажа и плакат като уникалния селски сбор в Орешак

Анонимен каза...

В Правец всяка година се организират Моцартови празници, в Троян? Не се сърдя на онзи палячо Динушев, защото знам, че той толкова може. Луд е този, който му е дал пари да се прави на организатор, луд е и този, който му се е вързал на простотията. Сега по- интересното е, защо в Правец може Моцартови празници, а в Троян се организират само фестивали на огнената вода, кебапчетата и чалгата? Народът е прост, не го коментирам и не го подлагам на съмнение, но е факт, че все още се намират хора, които имат вкус,изтънченост, култура и класа. Факт е, че в
България предимно идват неплатежоспособни туристи, но защо Троян изгражда имидж на туризъм за прости хора? Колкото и да не ми се иска да го призная, материала ни е лош. В Троян останаха шайка комплексирани звезди, които говорят за културен живот и анонсират тяхната визия за нещата. Смятам, че община Троян има нужда от спешна организация на хора, културни дейци в гр. Троян, които трябва да контолират и предлагат всяко едно културно събитие в града.

Г-жо Михайлова, знам, че четете Т21, надявам се и този пост да прочетете. Моля вслушайте се в предложението ми. НЕ съм поредния трол, който не одобрява всичко, което се прави, но е време да се вземат мерки срещу това унищожително ,, културно" представяне на града ни. Казвам Ви честно, срам ме е от Троян! Превърнахме го на магазин по лев!

Анонимен каза...

Ще каже ли някой колко струва цялата уйдурма и кой извади кинтите като се разбере това се види цялата истина за селският фестивал....вярно ли раздавали значки на Герб

Анонимен каза...

Митко,приятелче,на високото духа,слез малко по-надолу.На oколийския фестивал утре в Троян ще има повече хора.

Анонимен каза...

Добро-лошо събитието,добре че свърши.
Все някак си се търпи два дни,по два часа.Ако не броим първия ден от обяд,като надуха музиката на МАКС.
Чалга,фолк,поп,сръбско-няма значение.
Дали сте на ясно или не сте,,живна за уикенда,па макар и за по два часа на ден.
Дали сте на ясно или не сте,че игумена Сионий,съдра по две кожи за наем на местата,ама приветства с :Добре дошли баламите на манастирската ливада?
Дали сте на ясно или не сте,че според сводката на МВР ,е имало около 15 000 души ?! - всяка вечер?/чудно как ги преброиха,двамата квартални милиционера/
Дали сте на ясно или не сте,че Бобан изпя по три пъти някой от песните си и то само за концерт от два часа?
Дали сте на ясно или не сте,кои са организаторите и защо пък точно те?
Дали сте на ясно или не сте,парче сръпска наденица,плескавица и пърленка,беше 11 лева?
Дали сте на ясно или не сте,мога да продължавам още,ама файда йок.
Само да перефразирам Гай Юлий Цезар:Veni, vidi,non repetit!Дойдох,видях и няма да повторя!

Анонимен каза...

Генчо, увжаван журнарист и човек си в този град. Стига писа да този Динушев. Не струва момъка. Търси си вариант, от който да печели пари без да полага труд. Началник му се става, а дори няма висше образование. Не, че образованието е критерии, но нека не забравяме, че когато човек премине през образователния ценз, понаучава нещичко, става по- мъдър, по- дисциплиниран. Седнал тук някакъв попарко да ми се хвали, че възродил Синди вечеринките ама на открито.

Анонимен каза...

За Динушев става на въпрос,ама щом искаш....

Анонимен каза...

По неофициални данни днес на пазара имаше 16379 посетители. Точна статистика е трудна,поради това че входа е безплатен.

Анонимен каза...

По данни на организатора Динушев на фестивала на трюфелите в Угърчин ще присъстват малко над 17363 посетители.

Анонимен каза...

На вниманието на кметицата - какво правят по другите градове....

http://frognews.bg/news_118717/Burgaskiiat-kmet-zabrani-sabirane-na-pari-ot-roditelite/

Анонимен каза...

Какво има толкова да се обяснява.
Станалото,станало.
Случилото се е на лице.Издънките също.
Частно парти под звездите.
Целта е ясна.
Да се спечели някой лев.И да се види,че и без общината може нещо да стане.
Но те,спонсорите същите,та все тая.
И конфронтацията е налице.Неслучайно избрано място и дата на събитието.
Ако се вгледаме по внимателно всичко е ясно.
Всъщност колкото и поколения да се сменят,нищо няма да се промени,защото го правим все по един и същи начин.Ако ме разбирате , какво искам да ви кажа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |