Любовно писмо към Троян

* Американските гости упражняват различни професии; свързва ги изкуството, творческото писане и Лексингтън * Бяха впечатлени от културния живот в малък град като Троян
Гости
Гостите от Америка пред галерия "Серяковата къща", Троян, 5 септември 2016 г.
ПОЕТЕСАТА Катерина Стойкова-Клемър, бургазлийка, която от 20 години живее в САЩ, със сигурност може да се нарече приятел на Троян. За първи път тя дойде тук през 2014 г., когато в галерия „Серяковата къща“ беше премиерата на стихосбирката й „Как наказва Бог“ (издателство IСU). Твърди, че за нея Троян е късметлийско място, тъй като след време книгата получи национална награда. През септември тя доведе в България малка приятелска група американски творци и пътят им от София до Бургас неслучайно мина през Троян. Катя твърди, че не си представя как ще дойде в града ни и няма да влезе в музея и в галерията. Сподели тъгата си, че няма да може да сбъдне една от заплануваните срещи – при книжарския щанд на Ивайло Иванов на градския площад…

На срещата в галерията, с микрофона - Мариела Шошкова
Вляво - преводачката на "Ало, ало" Златна Костова
Директорката на музея Елеонора Авджиева сред изложбата
КАТЕРИНА КЛЕМЪР казва, че целта на пътуването е не да видят България повърхностно, а да се опитат да усетят сърцето й. За двудневния си престой в Троян (4 и 5 септември) групата гостува на Музея на занаятите, видя Троянския манастир и дълга опашка богомолци пред чудотворната икона на Богородица, вървя по балкански пътеки и игра право хоро благодарение на къща за гости „Алфа Даниел“ и накрая се срещна с троянци в галерия „Серяковата къща“ сред снимките на изложбата „Любовно писмо към България“. Избралите да дойдат на срещата бяха посрещнати от пъстра, усмихната група, включваща писателките Даян Тимъринг, Алис Ковингтън, Джанет Шнайдър, визуалните артисти Кърт Гьоди и Кремена Тодорова, Катерина Стойкова-Клемър и преводачката, журналистката и поетесата Златна Костова. Американските гости упражняват различни професии - адвокат, държавен служител, здравен мениджър, университетски преподаватели. Българката сред тях, старозагорката Кремена Тодорова, от 20 години преподава американска литература в тамошен университет. Това, което ги свързва, е изкуството, програмите за творческо писане и градът Лексингтън, Кентъки.

ИЗЛОЖБАТА „Любовно писмо към България“ е част от проект на Кърт и Кремена, който ще продължи още около година. Те са публикували в интернет стихотворението „Любовно писмо към света“ и канят всеки, който желае, да си татуира определена поетична фраза, правейки я буквално част от себе си, а после да изпрати снимка. Така стихотворението и общочовешките му послания се разпространяват по необичаен начин и съществуват в символично глобално единство. В „Серяковата къща“ са изложени 40 такива снимки. Разбрахме, че стихотворението, преведено на български от Катерина Клемър и Невена Дишлиева-Кръстева – също голям приятел на Троян и на „Серяковата къща“, - има своите български татуировки на кирилица. Както и че някои българи леко са променяли правилата на проекта – така „Обичам те, свят“, се е стеснило до „Обичам те“, но Кремена и Кърт нямат нищо против това. За проекта беше спечелен и един троянски участник от публиката.

Кът от изложбата "Любовно писмо към България", галерия "Серяковата къща"
ДОПЪЛНИТЕЛНО настроение придаде присъствието на Златна Костова, която запозна гостите с новата си стихосбирка. Предстои й да я представи на „Аполония“, със своите американски приятели в публиката. Преводачка на култовия тв сериал „Ало, ало“, тя разказа любопитни неща – например, обиколките й из страната са я убедили, че много хора имат изрази от сериала в речника си.

ВЪНШНИЯТ поглед винаги е интересен, а групата творци бяха щедри на оценки, все ласкави. Американците бяха впечатлени от местата на културен живот в малък град като Троян, от интереса на публиката, от професионализма на галеристката Мариела Шошкова. Бяха харесали София, но намираха, че в Троян има една съхранена близост между хората. Посещението на Троянския манастир описаха като преживяване, което ги е докарало до сълзи. Знаеха за морското ни крайбрежие, но казаха, че тук са открили красотата на планината ни. Говориха с респект за това как се пазят българските традиции, и то при една тежка историческа съдба. Оцениха България като място на спокойствие в близост до един толкова неспокоен Изток. В техните очи българският човек е мислещ и с отношение към всичко наоколо.

Кърт, Даян, Златна и Кремена в български народни носии пред Музея на занаятите
КРЕМЕНА ТОДОРОВА и Кърт Гьоди бяха подготвили една изненада – обявиха, че след закриване на „Любовно писмо към България“ ще подарят изложбата на Музея на занаятите. От своя страна директорката Елеонора Авджиева обеща фотографиите да стигнат до още български градове чрез практиката за размяна на пътуващи музейни изложби.

ПО ВРЕМЕ на двудневното си посещение американските гости написаха свое „любовно писмо към Троян“. Като всяко любовно писмо, то едва ли е съвсем обективно. Но пък е приятно.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Тази галерия я превърнаха в детски център към музея. Що не се вдигнат тея художници да я махнат тази Шошкова идея нямам. Сигурно и те са вдигнали ръце от нея.

Unknown каза...

И като я махнат Шошкова хОдожниците....к'во ще сте стане?

Анонимен каза...

Хаджийски, язък ти за хубавата фамилия.
Защо пишеш худжоник с о, че при това и голямо ? Там по твойто село така ли им викате ?

Анонимен каза...

Бях на откриването, изключително модерна изложба и перфектно организирано събитие.Определено за интелигентни хора.Благодаря, Мариела!

Анонимен каза...

№1, ти сигурно си от хОдожниците, не съм Хаджийски.

Анонимен каза...

№5, не съм иначе бих предприел действия.
И аз не съм Хаджийски!

Анонимен каза...

№6,предприеми действия и се гръмни веднага.За разлика от теб Хаджийски е художник, а ти си пълен некъдърник и злобар.

Анонимен каза...

№7 не с лошо. Хаджийски кой е казал, че не е хОдожник? Какво общо има Хаджийски ?
Имай предвид, че когато човек излъчва лоша енергия тя се връща с обратна сила към него. Аз зададох съвсем точен и ясен въпрос. Нямаше никакъв смисъл тази галерия да бъде под обеката на музея.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |