До Вилнюс и назад

* Участниците в дебатьорския форум в Литва бяха от 15 страни; посетихме и парламента, разговаряхме с литовски министри * На отиване – Милко Калайджиев, на връщане – Росен Плевнелиев
 * Президентът ни благодари, че сме българи с ясна позиция

Любомир Кирилов
По света и у нас

Любомир Кирилов, който тази година завърши математическата паралелка на троянското СОУ „Св. Климент Охридски“, от три години е неизменен участник във всички събития на училищния клуб „Дебати“ и на Асоциация Дебати София, към която клубът е асоцииран член. Миналото лято инициира еднодневно обучение в Троян. През есента той и съученикът му Кристиян Стефанов създадоха градски дебатьорски клуб, а това лято се заеха с амбициозната задача да организират национален дебатьорски турнир, който ще се проведе в Троян от 9 до 11 септември. Вече като студент в Техническия университет в София планира да продължи да се занимава със състезателни дебати.

От 18 до 23 август, заедно с още 7 ученици от България, Любомир участва в международен дебатьорски форум в Литва, събрал над 150 млади хора от цяла Европа под общата тема „Миграция“. Срещата бе част от проекта „Заплахи за демокрацията и човешките права“, координиран от международната дебатьорска асоциация IDEA. По-долу поместваме неговия разказ за престоя му в балтийската държава. Т21

*****

ВСИЧКО започна с участието ми на Националния дебатьорски форум, който се състоя през март 2016 г. - третия пореден, на който присъствам. Само участници на форума можеха да кандидатстват за събитието в Литва. Нашата българска делегация беше съставена от десет човека - двама ръководители от София и осем ученици от София, Бургас, Русе, Велико Търново, Пазарджик, Троян и Своге.

ПРЕДИ ПОЛЕТА си уговорихме среща в София, за да се запознаем. Вечерята беше вкусна, а разговорът с останалите – много приятен. Това беше началото на нашия път към Литва. На другия ден в бързаницата на летището срещнахме една звезда на българския поп фолк – Милко Калайджиев, и две момичета от групата си направиха селфи и взеха автограф.

Участниците - над 150 младежи от 15 държави, Литва, 18-23 август 2016 г.
С ПРИСТИГАНЕТО ни във Вилнюс ми направи впечатление, че архитектурата на града е доста по-различна от нашата. При регистрацията в хотела всеки си избра дали да бъде от екипа по политики или от медийния екип. Срещнахме се с другите делегации – тези от Румъния, Гърция, Словакия, Словения, Великобритания, САЩ, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Холандия, Полша, Унгария. Участниците бяха от общо 15 страни, като някои от гостите на събитието бяха бежанци от Близкия Изток, заселили се в европейски държави. В някои от проведените уъркшопи те ни разказваха своите истории и ни обясняваха колко е труден животът на бежанеца.

СЪБИТИЕТО започна с една интересна игра, чиято идея беше да се запознаем с максимален брой хора. Всеки получи по един допълнителен бадж и трябваше да намери притежателя му (между другото, баджовете на това събитие бяха абсурдно големи). Търсейки собственика на баджа, се запознах с различни хора от различни държави. Направи ми впечатление, че масата от хората бяха руси, което далеч не е типично за нашата страна.

СЛЕДВАЩИТЕ дни протекоха в едно курортно градче, наречено Друскининкай, с население приблизително колкото Троян. Имаше уъркшопи с различна тематика. Очаквах обученията да са доста по-задълбочени, но все пак научих някои нови упражнения и игри за начинаещи, които мога да приложа на новопостъпилите дебатьори в клуба. Първите два уъркшопа, които посетих, бяха на тема дебати и аргументация, а третият беше по-политически устроен. Говореше се главно за корупция – как и от кого е причинена, как работи, има ли решение за справяне с нея. За мен това беше най-интересното обучение, защото се интересувам от политика. Следваха дебати. Уви, аз не се включих, защото участниците се избираха на случаен принцип. Темите бяха: „Това правителство вярва, че всички природни ресурси принадлежат на света, а не на народа“ и „Това правителство вярва, че нищо не е истина, а всичко е дебатируемо“. Имаше също обсъждания, проведени от екипите по политика.

ВСЯКА ВЕЧЕР имаше организирани социални събития. Литовците ни пяха техни традиционни песни, играха танци и за да има взаимодействие с публиката, ни приканваха да танцуваме. Аз се включих, въпреки че нямам умения в танците. Друга вечер запалихме огън, след което имаше шоу дебат с различни от познатите правила и всеки говорител трябваше да прави нещо странно, указано му от съдията - например едно момиче трябваше всеки път, когато й задават въпрос, да киха, а едно момче от нашите трябваше да си чеше постоянно врата.

ПРЕДПОСЛЕДНИЯ ден се върнахме във Вилнюс, където посетихме литовския парламент. Някои от министрите на Литва ни говориха по различни значими теми. Ние, от своя страна, им задавахме въпроси. Там се представиха и три предложения, изготвени от екипите по политика, за решаване на следните проблеми: политическа апатия, екстремистки партии, потискани малцинства и маргинализация.

Българската група - осем дебатьори и двама ръководители
НА 23 АВГУСТ си тръгнахме от Литва. На връщане отново пътувахме с известна личност – но този път доста по-интересна и по-значима. С президента Росен Плевнелиев се срещнахме напълно случайно по време на полета Виена - София. Едно момиче от групата ни реши да отиде до него, да го поздрави и да се запознаят. След като му разказа кои сме и откъде се връщаме, той прояви голям интерес. По средата на полета дойде при нас, благодари ни за това, че представяме България на международно събитие и че сме българи с ясна позиция. Момичето взе интервю, в което президентът говори за важни проблеми на България. Накрая ни покани да отидем в Президентството през септември.

САМАТА ИДЕЯ на събитието беше не толкова да ни обучи по дебати, колкото да ни покаже реалните заплахи за демокрацията. Ще го запомня с много неща. Уъркшопите бяха добре подготвени и интригуващи и за кратко време непознатите ставаха симпатични хора, с които разговорът върви лесно и приятно. Ще запомня социалните събития и колко приветливо ни приканваха да танцуваме. Тези няколко дни ми дадоха много – не само нови познанства и приятелства, но и идеи, които мога да приложа тук, в България, при работата с начинаещи дебатьори. Чувствам се изключително привилегирован, че бях един от осемте избрани ученици, които посетиха Литва. За в бъдеще няма да спирам да се занимавам с дебати и съм дори още по-мотивиран да продължа с тях, докато следвам висшето си образование. 

Любомир Кирилов

6 коментара:

Анонимен каза...

Тъкмо да се зарадвам на хубавата инициатива и хоп-селфи с един от най-ретроградните чалгаджии-кючеклии в България. От хора, които се кефят на този индивид не очаквам нищо качествено ...

Анонимен каза...

Първи, много си точен.Трябва обаче да споменеш и за срещата с другия чалгаджия-кючеклия Р Плевнелиев. И добавям твоите думи - от хора, които се кефят на този индивид не очаквам нищо качествено.

Анонимен каза...

Оставам с впечатление, че тези са се събрали, за да кихат и се чешат по врата.Явно това е била среща за ново промиване на мозъци. Защото да дебатираш означава да си сериозен, да умееш да мислиш, да имаш и отстояваш собствено мнение.

Анонимен каза...

Любомире,моля те опиши тук с пет-шест реда своята "ясна позиция", за да разберем за какво и срещу какво си готов да дебатираш преди всичко.Да разберем същността на житейската ти философия, политическите ти и обществено значими предпочитания.В каква насока предвиждаш да продължиш да се образоваш? Би ли станал член на някоя партия? На коя?

ГъБанков каза...

Само като чуя словосъчетанието "заплаха за демокрацията" и рязко ми се... айде да не казвам какво! Най-голямата заплаха за демокрацията, приятелчета, са точно тези, които ви я проповядват и техните инструменти за геополитически контрол. Който е умен - сам ще се досети кои са те. Толкова по темата!

Анонимен каза...

Заставам зад коментара на 2-ри, на 100%.
Повече няма какво да кажа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |