Приключваме с „тръскалките” в Ливадето

* Започна цялостно преасфалтиране на най-невралгичния 1-километров участък по пътя Троян – Орешак, изпълнител е „Пътстрой – Ловеч”
 * Ще струва 123 хил. лв. с ДДС, парите са троянски
Най-после
Миналата седмица започна работата по "тръскалките" в кв. "Ливадето"
МИНАЛАТА седмица започна цялостно преасфалтиране на най-невралгичната отсечка от републиканския път Троян – Орешак (III-357) – 1-километровото трасе в кв. „Ливадето” или т. нар. „Донкини/Лазарови тръскалки”, преминаването през които бе истинско изпитание и късаше нервите на всички. Ремонтът се извършва от ловешката фирма „Пътстрой – Ловеч” ЕООД, спечелила обществената поръчка без оспорвания от конкурентни фирми, а договорът за изпълнение бе подписан на 22 юли и разчетите са работата да приключи през първата половина на м. август (предварителните очаквания бяха ремонтът да започне доста по-късно заради тромавата процедура по ЗОП, но всичко приключи максимално бързо – Г. М.).

СРЕДСТВАТА са общински и според договора с изпълнителя работата ще бъде извършена за 123 хил. лв. с ДДС, т. е. доста по-малко от заделените за целта 193 хил. лв. при неотдавнашната актуализация на общинския бюджет. Ще бъде положена 8850 кв. м нова асфалтова настилка и ще бъдат повдигнати 36 шахти и 14 улични оттоци. Да допълним, че малко по-рано, в средата на м. юли, със средства (около 150 хил. лв.) на държавната Агенция „Пътна инфраструктура” и наетата от нея фирма изпълнител „Пътстрой” ООД бе извършен ремонт на съседната също 1-километрова отсечка от пътя – от кв. „Ливадето” (табелата на Троян) до началото на с. Орешак (Кантона). Тогава бе преасфалтиран участък с обща площ 5900 кв. м, извършени бяха локални ремонти (323 кв. м) и подравняване и почистване на банкети по цялото 4-километрово трасе от Троян (Кози вир) до Орешак. С други думи – този път община и държава работиха в синхрон и партньорство, както трябва да е винаги, но невинаги се получава.

И ОЩЕ ЕДИН важен резултат от тези ремонти. Хилядите гости на Троян от близо и далеч, включително от чужбина, които ще пристигнат за храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично” на 15 август и трябва да минат по този път (Троян – Орешак – Троянски манастир), ще се движат при нормални условия, без тръскалки и дупки. Което е важно не само за удобството, но работи за имиджа на Троян и района, не само туристическия.   

СЕГА ДА ПРИПОМНИМ как се стигна до този изключително важен пътен ремонт. През миналата 2015 г. по част от общо 4-километровото трасе на пътя Троян – Орешак, основно в ремонтирания в момента 1-километров участък в кв. „Ливадето”, бяха извършени дейности по проекта Воден цикъл 2 на Троян (няколкометрови изкопи, полагане на големи тръби по дължина плюс напречни изкопи за осигуряване на връзките с отделните жилища). Както бе по проекта, финансиран с европейски средства, фирмата изпълнител (консорциумът ДЗЗД „Траянус”) бе задължен след приключването на работата по цикъла да остави пътния участък в предишния му вид, т. е. да закърпи, там където е копано. Което бе направено, последваха рекламации от Община Троян, повторно кърпене, на някои места – по два пъти, и приемателните комисии одобриха извършеното. Но въпреки всичко „тръскалките” останаха, разбираемите и справедливи недоволства на шофьорите – също.

Ремонът на невралгичния 1-километров участък е в ход, 29 юли 2016 г.
СЛЕД ТОВА се стигна до взаимни обвинения (между Община Троян и държавата) кой трябва да свърши работата – общинското ръководство напомни, че пътят е държавен и е отговорност на АПИ, а оттам прехвърляха топката към общината заради „некачествените” кърпежи и си измиха ръцете. Експертите пък напомниха, че въпросният участък не е ремонтиран от 30 години (последното цялостно преасфалтиране е извършено през 1986 г.) и никакви кърпежи, дори „най-качествените”, не могат да решат проблема. В цялата работа, за жалост, имаше и много политически сметки и удари – с невъоръжено око се виждаше, че ресорният зам.-министър в регионалното министерство и областен лидер на ГЕРБ - Ловеч Николай Нанков не помага, за да прави сечено на социалистката кмет на Троян Донка Михайлова и да си връща за якия пердах на Местни избори 2015. Разбира се, бяха проведени доста разговори, от Троян писаха писма до регионалния министър, до АПИ и т. н., но безрезултатно.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА потърси и заобиколни начини да омилостиви държавните фактори – организирана бе нарочна среща по проблема с всичките петима ловешки депутати (Антон Долапчиев и Иван Миховски от ГЕРБ, Димитър Горов от БСП, Джейхан Ибрямов от ДПС и Кирил Цочев от АБВ), като единствен г-н Цочев свърши някаква работа, организирайки среща на троянското ръководство с министър Лиляна Павлова. Срещата се състоя, но и от тази трънка не изскочи заек – г-жа Павлова директно обясни, че за 2016 г. няма да има държавни средства за ремонт на пътя Троян – Орешак.

ПОСЛЕДВА нов и както се оказа – сполучлив кметски ход. Г-жа Михайлова внесе предложение в Общинския съвет да се отпуснат общински средства за цялостно преасфалтиране на „тръскалките” в кв. „Ливадето”. Въпреки острия дебат на общинската сесия и неизбежните политически обвинения (виж „Държавата не дава, ще пробваме с общински средства” и „Със собствени средства ще ремонтираме пътя в Ливадето” – бел. Г. М.) съветниците единодушно гласуваха предложението; заделените средства (193 хил. лв.) бяха взети от общинския резерв за неотложни разходи. Случилото се пък „събуди” държавата и някак неочаквано от АПИ започнаха и скоростно завършиха ремонт на участъка от кв. „Ливадето” до началото на Орешак.

Задължителното повдигане на шахтите
СЕГА ОСТАНА другата голяма и не по-маловажна задача – цялостна реконструкция и преасфалтиране на основната улица в манастирското село Орешак (ул. „Стара планина”), която е естественото продължение на пътя Троян – Орешак, водещо до вратите на храма. Всеизвестно е, че тази широка и доста дълга улица е в отчайващо състояние и не е „пипана” от десетилетия. Идеята на общинската администрация е ремонтът да стане поетапно, като вече се подготвя проект за първия етап – от Кантона до пресечката с ул. „Данчо Василешки”. За реализацията ще се търси европейско финансиране (Програмата за развитие на селските райони) – единственият възможен начин за финансиране на този етап.

Генадий Маринов 

Още по темата:

53 коментара:

Анонимен каза...

Ние сме велика нация, кисело млеко, секс и демокрация!

Анонимен каза...

Когато държавата бяга от задълженията си!!!!

Анонимен каза...

Хайде сега направете пътя и за Голяма Желязна.

Анонимен каза...

Пътя през Дълбок Дол , Борима , Старо Село дали някога ще го направят???

Анонимен каза...

Кака Донка каза, че ша го праат ама друг път.

Анонимен каза...

То и много хора ще гласуват за тези комунисти , ама друг път.

Анонимен каза...

Ако оправят този път доста хора от селата ще гласуват , за този който е помогнал за оправянето на пътя.

Анонимен каза...

Ееее, къде отиваш ти бе, АСФАЛТ!В 21 век, във време в което всяка втора дума е Европа и ЕС, водещата новина, е че е асфалтирана цяла улица!Какво повече да иска човрк от този живот?!

Анонимен каза...

С усилията на Донка, на Марин Радевски, на Кирил Цочев и след гласуване на Общинския съвет беше изкърпен част от пътя Троян-Орешак. Замъчила се планината, родила мишка. Както казваше покойнят Иван Славко - това, което построихме днес не можете го боядиса.Ха сега мислено се разходете из Троян и селата на общината и ще видите колко, колко много е построено в годините преди 1989-та, което днес не смогват да изкърпят. Нямат пари. Нямат пари зощото няма производство.Няма производство защото ликвидираха заводите. Ликвидираха заводите за да се внася всичко от западните държави.
Та радвайте се орешачани и вие гости на манастира вече няма да се тръскате през Ливадето.Да живеят Донка, Марин и Кирил Цочев. Боже какъв карашък демократи си формирал Генади аферим ти!

Анонимен каза...

Тая фирма с това намаление на цената ,явно ще е чакалират само или нашите експерти от общината са сложили едно наум за който знае.Радевски още на сесията каза коя наша фирма ще спечели търга. КЪСМЕТТтттт

Анонимен каза...

Тази комунистическа маймуна №9 пътувала ли е скоро из България. Видяла ли е маймуната какви пътища и коли има. За какъв славков говори маймуната, като тоя боклук трябваше да бъде обесен заедно с тъста си надолу с главата. За времето на комунистическото иго, за което говори маймуната пътищата бяха в пъти по-зле, а и нямаше коли по тях, ако не броим малкото онези далечни подобия на коли правени от войнишки каски от махмурлии руснаци. Видяла ли е маймуната новите автобуси с климатици, които пътуват между градовете, возила ли се е маймуната в Софийското метро с което от единият до другият край на София се ходи за минути. За какви заводи говори маймуната, след като японците например закупуваха допотопните ни стругове, за да ги претопят след това. Знае ли маймуната, че тези заводи (с много малко изключения) произвеждаха боклуци, които ние продавахме на соц. лагера, а те ни продаваха своите боклуци. Затова Славков и сие си купуваха стоки и коли само от "гнилия" Запад, а на границите застрелваха всеки дръзнал да напусне болшевишкия рай ! Аман от комунистически маймуни !

Анонимен каза...

Ти беше ли там когато японците са претопявали струговете?Със собствени очи видя ли?

Анонимен каза...

Когато архивите говорят, понякога и комунистите мълчат. Лично правешката маймуна пред съда признава, че цялото му управление е един провал. Четиво за комунисти:
http://desebg.com/-a-/2516-2015-11-10-08-46-58

Анонимен каза...

11-ти девет пъти си ме нарекъл маймуна.Разходих се набързо в природната фауна не за да търся по-обидното ти оприличаване с друго животно - крокодил, опосум, а за да открия някое, което най-пълно подхожда на упоритото ти нежелание да видиш колко дълбоко е пропаднала държавата ни, народът ни след 1989г Опитай се като една истинска маймуна да се качиш някъде високо и да погледнеш нещата от там. Имаше ли Троян индустрия? Имаше. Беше ли Елпром най-големият завод на Балканите за производство на елдвигатели. Беше. Беше ли Машстрой производител на машини с цифровопрограмно управление? Беше. Произвеждаше ли Троянецът лекарства? Произвеждаше. Какво произвежда традът ни днес? Възглавници и олекотени завивки в Калинел /Браво на Марин Радевски -все пак осигурява се работа на няколкостотин човека/. С огромни усилия Владо се мъчи да съхрани нещо от металообработването и машиностроенето /пак браво/ Останалото са работилнички за маси, за столове, за мебели и други джунджурии/поклон и за усилията на тези производители/.И толкоз. Щтраус, които си е заровил главата в пясъка не може да види истината -имахме много, но го загубихме. Втресло го комунизмът - държавата ни се срина, народът ни обедня и се обезличи

Анонимен каза...

Като блокираме пътя от Орешак до Манастира по време на панаира и на Богородица ще се ослушат .Това е начина блокираме пътя ,спираме туристите ,от това губи общината ,губи манастира и за следващата година ще си помислят дали да го асфалтират или да станат пак за резил .Тогава ще има и много национални медии ,които със сигурност ще отразят събитието .За толкова години Доца трябваше поне да ни раздаде ваучери към автосервизите ,че явно не е на ясно колко струва подмяна на ходовата част ,което се прави всяка година заради тези пътища .

Анонимен каза...

Ше блокирате ама друг път.На приказки сте силни, на дела излизате 10 човека, ама 4 си имат работа, на други три жените им се обаждат, останалите двама ти казват че си глупак и отиват да пият бира в магазина, а на теб ченгетата ти пишат акт за нарушаване на обществения ред.

Анонимен каза...

14-ти, понеже народът е беден, затова вече в Троян няма къде да се паркира. Затова магазините са пълни и с хора и със стоки (за разлика от времето на болшевишкото иго, когато рафтовете бяха празни). Къщите за гости в троянския край са винаги пълни с хора, защото без фабрични комини районът е чист и красив. Българинът вече ходи на море в Гърция без да го е страх , че ще го гръмнат на границата. Относно технологиите за които говорите по време на комунистическото иго: всички те бяха с двадесет години изостанали от западните. Стига глупости и носталгия по онези тъмни, робски времена, когато единственото хубаво нещо беше , че вдигах по-високо самолета :-)

Анонимен каза...

Замъчила се планината, родила мишка. Вярно !
Да видим защо? Какво в БГ беше постигнато до 1989?
За да си отговорим на този въпрос трябва да се съпоставим постиженията с други държави по същото време. Например ФРГ. ФРГ, а не сегашната Германия, в която кметицата ходи да си пие бирата, и която днес се е превърнала в едно жалко подобие на ГДР V2.0. Тогава става ясно на колко светлинни години сме били изостанали благодарение на мъдрото ръководство на БКП. Докъто ония там благодарение на СОЦИАЛНАТА пазарна икономика извършиха чудеса, ние с мъка построихме няколко по-модерни завода, обурудвани разбира се с западна техника.
Ако в БГ нямаше комунизъм, ние щяхме да сме в развитието си на нивото на другите западни държави по това време, и нямаше да има икономическа почва както за мафиотски приватизаций, така и за корупция в особенно голям размер.
Абсолютно престъпен обаче е начинът, по който дори тези малки постижения по време на комунизма бяха унищожени. ---- следва----

Анонимен каза...

11-ти, хайде да ти дам малко факти. Танци купуваше по 300000 "калпави" мотора за перални от Елпром годишно. Елпром имаше завод в Малта, имаше и търговско представителство в Мюнхен. Производствения цикъл на 1 мотор в Марели мотори - 6 месеца, в Троян - дни, от леярната до опаковката. Колко инженери от Машстрой инсталираха калпави стругове в Италия, Франция и на други места във великия запад. Гадните руснаци вече нищо не купуват от Актавис, дано евреите не му бият катанеца като Хемус. За здравеопазването и образованието да говорим ли въобще?

Анонимен каза...

Така е 18-ти...напълно си прав!

Анонимен каза...

...Чрез вътрешно-партийния преврат на БКП в 1989, комунистическите функционери получиха възможността само те да осребрят наследството от комунизма и да завладеят напълно икономиката на държавата. Това не бяха работниците по заводите които ги разрушиха, а директори, министри, депутати, барети, хора на ДС и КГБ, външно министерство, ДКМС, милиционери, висши партийни функционери и прочие овластени лица - вички до един от бившото комунистическо ръководство. Освен това държавата осигуряваше само на същите кредити, които знаеха че няма да ги връщат, за да заемат всички възлови икономически места. Ето ти генезиса на българския капиталист, заспал като партиен функционер и събудил се като милионер. Ето ги и парите от заводите, превърнали се в стартов капитал за личните фирми, банки и корпорации на същите лица, или на подставени лица които ги управляват.

Анонимен каза...

18-Ти ако небеше комунизмът сега щяхме да сме по-зле отколкото наблюдаваш след 28години живот в условията на западната демокрация.Давате ли си сметка че до навършването на 45 години/толкова колкото у нас имаше социализъм/ остават 22 години т.е. с 5 години по-малко отколкото вече са минали. Какво добро, какъв напредък очакваш за следващите две десетилетия.Лесно веднага може да се направи преценката, че за 45 години соцът е направил недостижимите, немислими неща за българския съвременен капитализъм. Каквито и да са били заводите /№19 ти дава факти за европейската известност, авторитет и място на троянската продукция. прочети ги внимателно и млъкни защото си жалък защитник на провала на отиващия си неолиберализъм/ Та каквито и да са били заводите на нашия град те имаха пазари в прехваления запад.

Анонимен каза...

Спорът е очевидно безсмислен. Троян имаше стабилна икономика. При това структурно разнообразна. Всеки завод имаше научно звено.Имаше квалифицирани работници и управленски екип.Всичко това се срина защото светът вече не можеше да поеме онова огромно производство Станахме жертва на световното свръхпроизводство. Горбачов отстъпи пазарите на Запада.

Анонимен каза...

22-ри, откъде го изсмука това из палците си, че ето виждаш ли, съм бил защитник на неолиберализма??? Неолиберализма се защитава от хората, които профитират най-много от него, и от тяхни слуги. И сега конкретно - от бившите комунисти направили
“недостижимите, немислими неща” в българския съвременен капитализъм. На въпроса
можеше ли тези заводи да се модернизират, да, можеше, но тогава нямаше да има пари за "икономическите чудеса" на другарите.

Анонимен каза...

22-ри, като ти е много мил комунизмът отиди в Северна Корея. Чува се, че вече им е разрешено да се хранят всеки ден.Иначе др. Тодор Живков е имал доблестта да каже пред съда през 1990 година следното:
„Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз.
Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.
И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически.
От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”
А вие си приказвайте за ЕЛПРОМ и "Кремиковци" (който металургичен гигант обезлюди софийските села откъм селяни, отрови земята и въздуха, като лапаше милиарди субсидии, без икономиката да спечели нищо от него. Пак пред българския съд през 1990 година др. Станко Тодоров казва:
Нашата промишлена продукция трудно пробиваше на международните пазари, защото не беше на необходимото техническо и технологично ниво.
През целия период растеше делът на предприятията от тежката промишленост и ставаха структурни промени, които не винаги бяха съобразени с реалните възможности на България. Беше допуснато увлечение в развитието на тежката промишленост в ущърб на останалите отрасли.А моята отговорност се състои в това, че не се противопоставих. Положението на страната не беше благоприятно. Слабото развитие на промишлеността и кооперирането в селското стопанство, макар и при слаба механизация, освободиха много работна ръка и имаше безработица.
А в самото селско стопанство поради ниските изкупни цени трудоденят се заплащаше ниско. Налице бяха сериозни икономически трудности. От българския народ не можеше да се скрие изостаналостта на селското стопанство, тъй като тя беше очевидна за всички.”
А тук във форума комунистите се изкараха по-големи болшевики от другаря Живков ! Ама, ха ! Четете бе другари ! Сега голяма част от архивите са разархивирани ... Четете, а не дрънкайте глупости, защото сте смешни.

бай Иван каза...

5-ти ,тя кака Донка може и да го оправи ами къде беше минко маймуната през неговия мандат за да не го оправи.

Анонимен каза...

25-ти,другарю!!!
Каквито си бяхме преди 10,такива сме и сега.
Все на края.
Поинтересувай се как живеят в бившите соц страни хората в момента и ще разбереш какво искам да ти кажа.
Почети малко и не дрънкай глупости , че ставаш смешен.

Анонимен каза...

27-ми, другарю, нима продължавате да карате Москвич, да се редите на опашки за хляб (кайма, колбаси, банани, портокали и т.н.)То че продължават да управляват комунистите и за това сме на най-назад от бившите соц-държави, това е вярно. Че сме затънали в корупция и далавери- и това е така, но все пак човек има свободата да работи колкото, където и кавото си иска, което не е малко.

Анонимен каза...

Не съм нито комунист нито социалист и не ми казвай другарю.Ти обаче си безнадеждно заблюден политически слепец.Щом не можеш или по-точно не иска да видиш че след близо 30 год разсипия, грабеж, провали държавицата ни затъна окончателно.Загубихме всичко коието поколения българи строиха през 50-те, 60-те 70-те 80те години. Мани го комунизмът ама трябва да признаем че тогава имаше мисъл и грижа за хората и държавата ни.

Анонимен каза...

28-и каква кайма какви колбаси нима не знаеш че 80на сто от месото се внася у нас след като е престояло дългъ дълго вфризерите.Нима не знаеш че не ядем чисто мляко сирене кашкавал а разни химикали Ами зеленчуците на пазара откъде са? Затриха промишлеността затриха земеделието. Благодаря но не искам такава България.Плямпай каквото ти хрумне но при социализма произвеждахме и имахме всичко на трапезата си при това чисто.Днес ядем лайната на Европа.

Анонимен каза...

28-ми, при комунизма може магазините да бяха празни, но след 1986 Партията осигури на народа високо високорадиоактивни продукти. Следствие на високата радиационна обстановка за която Партията умишлено не предупреди хората, ето, виж 30 години след това какви облъчени индивиди тропкат из форумите: червени мутанти, които говорят за затрито земеделие, сякаш хората не помнят, че по време на комунистическото робство в селското стопанство бяха останали само бабички 70+ , а ученици, студенти и войници събираха реколтата, защото никой не искаше да работи на село за смешни стотинки. През 1939 година сме били в челните редици по износ на пшеница (четвърто място в Европа). Благодарение на ТКЗС-тата селското стопанство едва креташе, а зеленчуковите магазини бяха прази. Та тези увредени от чернобилската (братска) радиация мутанти с червени дупета се дърлят колко им е било хубаво. Абе, аланкоолу, като е било хубаво, защо никой от цивилизованият свят не бягаше в болшевишкия ви рай, а хората от падналите под болшевишко иго държави , с риск на живота си бягаха на Запад. 30-ти, може да си ял чисти продукти на трапезата, ако баба ти, дядо ти,родителите ти са отглеждали на село, защото хората бяха принудени на самозадоволяване, заради вечно празните магазини в които един път седмично пускаха месо и колбаси.

Анонимен каза...

http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2014/11/16/rekviem-za-selo-lokorsko-sofiisko.1314475

Анонимен каза...

Абе 31ви ти явно си облъчен далеч преди Чернобил щом не можеш да видиш очевадни факти.Ми България подръководството на демократическия капитализъм затъна бе човек. Няма икономика няма земеделие. За какви празни магазини говориш като до 89та оборите бяха пълни с животни, продуктивни и елитни.Земеделието ни произвеждаше всичко. Като твърдиш че през29та години сме били на 4то място по износ на пшеница мислиш ли как това е било възможно да стане с ралото и вола. И представяш ли си къде е била твоята така напреднала Европа по това време.За какво болшевишко иго говориш като 70-те години бяха най-успешните за живеене у нас. Бягаха само извършилите престъпление и такива като тебе които ненавиждаха по рождение и произход държавата си.Такива като тебе винаги са поставяли чуждото пред родното. Засрами се Покай се Остани българин.

Анонимен каза...

Много лесно да се изтъпаняса някои тук и да обяснява че в комунизма било по добре, отколкото по времето на цар Иван Шишман. Да, но развитието на народите не е спирало никога. В 1939 сме били не само на 4 място по производство на пшеница, но и основен износител на селскостопанска продукция в Европа. Между другото Цар Борис докарва първите стоманени рала в БГ. Те не са произведени в Кремиковци. Хората са го казали - 45 г назад и 45 г в страни сме били спрямо западните държави. Това е положението. И понеже тези, които ни водеха към светлото комунистическо бъдеще, са същите които ни заведоха в демокрацията, то и резултатите са същите. Какъвто ни бил комунизмът, такава ни и “демокрацията”.

Анонимен каза...

Аз му разправям, че в ТКЗС-тата бяха останали само бабичките 70+, то ми говори за болшевишкото иго като за "рай" Наистина комунистите са коне с капаци и с дървени глави. Димитър Талев, великият български писател, който е лежал по болшевишките лагери и чиито книги комунистът № 33 едва ли е чел казва в романа си "На завой": "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..." Ще излезе прав гениалният ни писател... Много комунистически изроди все още мачкат тази грешна земя и дърдорят простотии. Докато тези имат сила да ходят да гласуват-няма надежда да се оправим ...

Анонимен каза...

35-ти аз ти разправям че при социализма имаше икономика имаше земеделие което произвеждаше достатъчно за българите а и за износ ти ми говориш за бабичките в ТКЗСето Оказва се социалистическите бабички са могли да произведат повече и по начествено отколкото демократичните капиталисти.А ти като един истински родоотстъпник какъвто несъмнено си, се радваш че нямаме вече Кремиковци и друга тежка промишленост и сме изцяло зависими от запада. Слешкаме козируваме съобрпазяваме се с всичко което амерпосланика нареди. И това за тебе е неизависима суверенна държава. Ай сиктир

Анонимен каза...

1989 и 1990 бяха годините на голямата манипулация. Тогава на улицата излизаха десетки хиляди в подкрепа на промените. Как на тебе 34 35ти ти се струва Днес може ли на улицата да излязат 10хиляди в подкрепа на демокрацията. Не може Защото хората осъзнаха какво и колко много загубиха от придобивките на соца.Видяха колко жалка стана държавицата ни.Как никой не ни е--ва за слива и като кърлеж смуче кръвчицата на българите. Ама на тебе не ти дреме. Ти си щастлив защото любимият ти запад ни оножда.Между другото ти какъв си бил преди 89та и какъв си сега. С какво изкарваш хляба си?И не забравяй да си чукнеи главата Сигурно наистина ще дрънчи като дърво. За щастие останаха много малко заблюдени глави в България които не разумяват какво са загубили.

Анонимен каза...

34-ти и 35-ти, комунистът (36 и 37) е вампирясалият "генерал" Мирчо Спасов. За предателство към Нашата Социалистическа Родина и делото на Партията през време на комунистическият рай щеше да ви вкара в лагерите на смъртта и да ви даде на прасетата. Така, че внимавайте-това е комунист-върколак. Нормален човек не може да говори такива глупости. А Димитър Талев освен гениален писател е и гениален пророк, наистина както е казал: "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...", така и става. Тази дърта комуняга не иска "команди" от най-развитата страна в света, а от тази в която винаги са живяли бедно като скотове. Аз пък да попитам дъртата комуняга, която използва американски технологии да пише в този форум-ЗАЩО вашата генерална секретарка на БКП (БСП) Курнелия Нинова е изпратила сина си да учи в САЩ, а не в "братска" Русия

Анонимен каза...

38-ми Прочети и проумей.1/ Не съм комунист 2/ Не съм дърт - на 38години съм 3/Нинова не ми е секретарка защото не членувам в БСП. 4/Използвам "американската технология" защото такива зломишленици като тебе ликвидираха нашите заводи за такива технологии в Правец и Ст Загора. Знаеш ли - с вяка реплика си вкарваш автоголове. То е защото си усвоил само едни безумно неверни фрази а не можеш да мислиш самостоятелно и да видиш действителността Ти освен да оплюваш друго май не можеш.Добре че останахте единици такива заблюдени

Анонимен каза...

38и Мирчо Спасов май те е пропуснал навремето. Ама как да те забележи като ти си добил кураж да надигнеш глава едва напоследък. До скоро явно си се свивал в черупката си като охлюв и си чакал Мирчо Спасов да измъкне слузестото ти туловище и да те хвърли на прасетата. Сигурно си брал голямо шубе. Успокой се бай ти Мирчо отдавна е в отвъдното.Абе ти комшии близки познати нямаш ли д0а ти поразкажат малко както на мене са разказали какво и как е било?Ако пък си живял по онова време трябва и самда знаеш каква беше Б-я. Остави БКП остави комунистите Държавата ни беше отишла далеч в развитието си. А за 20години потъна, стопи се.Мисли бе човек.

Анонимен каза...

Не ми обясняваи как баба ти през 1920 светила с фенер, а в 1970 комунистите светели с крушка. През 1920 цяла Европа е светила с фенер и ние сме светили....През 1939 сме били равни с Европа. Идват комунистите на власт чрез СССР, избиват интелигенцията, изхвърлят на улицата всички по-заможни лица, които за разлика от днес с труд а не с кражби са построили фабриките и предприятията си , с труд са построили къщите си , и с труд са придобили имотите си. Затварят границите на рая си, за да не избяга никой, но за тях граници няма , скъсаха си задниците да ходят по загнилия капитализъм. Даже и Кореком си направиха за да си имат един малък капитализъм и в БГ. Те директори, за другите грънци, бачкай там и се кефи на един банан по Нова Година. Продукцията за БГ чист бокук, всичко по-свястно за продаване в гнилия капитализъм. И Загорка не можеше да купиш, заминаваше за Канада. За каквото да попиташ в магазина – нямаме.
Развитието на държавата на светлинни години зад западните страни. Няколкото по- модерни завода почти изцяло обурудвани със западни техники на Фесто, Бош, Фанук...
Вътрешно-партиен преврат 1989. До 1997 продължава управлението на комунистите. 1996 пълен фалит на държавата. Източване на банките от номенклатурата. Комунистът Виденов решава да закрие 134 държавни предприятия, защото се надява на кредити от МВФ и Световната банка, които потриват ръце. Престъпната приватизация облагодетелсва овластените. Създаване на стартовият капитал за комунистическата олигархия. Най- големите комунисти стават най-големите капиталисти. Добре дошли в Демокрацията !

50 годишен до №40 каза...

40-ти, младеж, бягай на психиатър, докато не е късно. Аз си мислех, че си някоя дърта комуняга дето изпитва носталгия по отдавна изгубената си ерекция, а ти даже не си работил ангария на комунистите като пионерче и комсомолче, нито си се редил на опашки за продукти от първа необходимост. Вместо да слушаш изкуфелите ти комшии какви ги дрънкат-чети бе, момче. Чети ! Да беше казал по-рано, че не си помирисвал комунизъм, че да не се занимаваме с теб ...

Анонимен каза...

42ри
Бате мили!Съжалявам че си го закъсал с ерекцията. Дали е от ангарията дали е от чикията не знам.Казваш чети. Да чета ама не казваш какво.Наскоро прочетох вестник24часа. Та там пише сравнение на производствата през 1988 и 2014г на доста неща ето някои от тях за да се ограмотиш и ти в четенето Първото число е за 1988г а второто е за 2014та И така
Цимент 5,4 млн тона - 1,8 млн т,прокат черни метали 3324х т -939х т, металообработващи машини 17 441 бр - 1696броя,електрокари 47 000бр - 119 бр, мотокари 35 100бр - 124бр, елдвигатели 1899хил бр - 226хил бр цветни телевизори 124 300бр - нула броя, дом хладилници 111 000бр -нула броя, памучни платове 361,7млн м - 7,8млнм вълнени платове 45млн м - 2,1млн м
И сега няколко стоки от първа необходимост, за които казваш имало опашки Ето ти данни:
мляко 2 509млн литри - 69,9млн л месо 565,6 хил тона - 155 х т,домати 809хил тона - 122х т,сирене 112,6 х т - 51,2 х т
Произвеждало се е повече защото е имало повече животни - говеда - 1615 х бр - 646х бр овце 8 593 х бр - 1327,9 х бр
Чети батьо, чети. Па питай и комшиите ако имаш амнезия.

Анонимен каза...

През 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти - през 1960 и 1987 г., и още един път е бил на крачка от фалита през 1978 г. За да скрие първата катастрофа и да изплати част от натрупания необслужваем дълг към Съветския съюз, генералният секретар на Българската комунистическа партия (БКП) Тодор Живков еднолично и без да уведоми нито правителството, нито партийното ръководство, е продал на Москва стратегическия златен резерв на страната, натрупан до 9.ІХ.1944 г.

Това разкриват секретни и строго поверителни документи от заведеното през 1990 г. дело №4, познато като делото за икономическата катастрофа на България. То трябваше да изясни причините за икономическия крах на страната, довел и до падането на комунизма през 1989 г., но беше прекратено през 2005 г. без резултат.

През самата 1990 г. политическите наследници на Живков съобщиха официално за фалита на държавата, като тогавашният премиер Андрей Луканов обяви едностранно мораториум върху плащанията по външния дълг, който се оказа над 10 млрд. долара и за който българските граждани не подозираха.

Делото е събрало поверителния архив на БНБ, архива на Българската външнотърговска банка, Министерството на финансите, Министерството на външната търговия, Министерството на външноикономическите връзки, Министерството на икономиката и планирането, "Кинтекс", секретни партийни и правителствени решения. Документите са близо 1200 тома. Те разкриват причините, заради които България на два пъти е била доведена до банкрут от управлението на комунистическата партия, а след 1987 г. икономиката й е била поддържана на изкуствено дишане с помощта на огромните кредити от западни държави и банки.

Анонимен каза...

На практика социалистическата държава е изпаднала в неплатежоспособност още на 15-ата година от съществуването си. Това се дължи най-вече на неразумното използване на външните заеми, които към 1960 г. са достигнали 3 млрд. лв. Освен на западни банки управлението на БКП дължи огромни суми на СССР, за което висшето ръководство на БКП е критикувано от съветския ръководител Никита Хрушчов. За да спаси положението, Живков тайно предлага на Хрушчов да купи българския стратегическия златен резерв, за да бъдат върнати част от задълженията към Москва. Златният резерв е възлизал на над 20 тона злато и е формиран отпреди установяването на комунистическия режим. Дотогава никое правителство не е посягало на него, дори по време на двете национални катастрофи, свързани с войните през 1913 и 1918 г.

Сделката става при пълна секретност и без решение нито на висшето ръководство на БКП - Политбюро, нито на правителството. В следващите няколко години поради перманентната криза Живков продава още 10 тона злато. Загубата за страната е огромна, тъй като малко по-късно цената на златото на международните пазари се покачва десетократно. Именно състоянието на фалит се оказва и основният мотив Живков да предложи на Хрушчов България да се присъедини като 16-а република към СССР.

За годината на втория реален фалит на българската държава при комунизма следва да се смята не 1990 г., когато официално беше обявен, а 1987 г. Тогава външният дълг на страната надхвърля 6 млрд. долара и обслужването му през следващите две години се осъществява изключително чрез нови външни кредити, разкриват секретните документи по дело №4. Още през октомври 1987 Живков получава конфиденциална информация от тогавашния председател на БНБ Васил Коларов, в която ясно е посочено, че външният дълг на страната е нараснал застрашително и вече целият годишен износ не е в състояние да покрие плащанията по външните кредити. Направена е и точна прогноза как банкрутът на държавата ще се развие през следващите години. Поддържането на икономиката обаче, както и на жизненото равнище в страната е продължило единствено чрез нови кредити, така че само за две години външният дълг е нараснал до 10.5 млрд. долара.

Външният дълг не е единственото измерение на фалита на комунизма в България. Заради тоталната криза в икономиката от 1986 г. властта се опитва да реанимира системата с натрупването на колосален вътрешен дълг в размер от над 23 млрд. лв. За първи път архивите разкриват как управлението на БКП е посегнало и на спестяванията на гражданите във фондовете в ДСК (Държавна спестовна каса). От материалите става ясно и как през 1989 г. е бил стопен стратегическият валутен резерв на страната, който е бил малко над 1 млрд. долара. Заради неадекватна кредитна политика и щедро раздавани заеми на предимно фалирали страни от Третия свят комунизмът завещава и 1.5 млрд. долара задължения към България, голяма част от които още не са събрани.

Секретните документи разсейват митовете за развитото селско стопанство, тежкото машиностроене, електрониката и военнопромишления комплекс, които и до днес се смятат за гордост на социализма. Информацията в тях показва, че кризата в тези отрасли е настъпила още в началото на 80-те години.

По дело №4 са разпитани целият политически, държавен, стопански и банков елит от това време начело с Тодор Живков.

Разследването на "Дневник" е осъществено по Закона за достъп до обществена информация и с разрешението на Върховната касационна прокуратура, Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба.

Анонимен каза...

44-45-ти Голям доклад си изнесъл бе, човече.Питам се - при тия тежки кризи и фалити, за които пишеш, как е постигнато мощното производство, за което съобщава в-к "24 часа" и за което ни напомня пост №43.Външният дъл - бил той 6 или дори 10млд е несравнимо по-малък с днешния външен дълг - над 40млд, при това не долари, а евро. А вече не разполагаме с онези огромни производствени мощности. Те бяха разграбени, продадени срещу прословутите комисионни на мистър 10процента Александър Божков. АлБож - помниш ли го? Помниш ли и другия Александър - Йорданов, който с възмущение говореше за някаква шуробаджанащина при социализма, а като посланик в Полша подари държавните ни имоти там на...своя шурей.Следиш ли "съветите" на Вл Каролев, който 28 години богатее от прокарване на политики, рушащи устоите на държавата ни.Дали някога ще бъдат разпитани тези рушители на съвременна България?Разбира се не само те?

Анонимен каза...

Едно е ясно - 16-та република на СССР никога не станахме, но 28 република на ЕС станахме без някой да ни пита. А "глупавата" Англия излиза от този съюз.Защо ли?

Анонимен каза...

За да натресе бежанците на Германия, като така хем се отървава от този проблем, хем срива немската икономика.Давам пример:Парламентът на Хесен гласува допълнителни 10 милиарда евро за устройването на бежанците.Първата крачка по набавянето на тези пари е намаляването на детските за майките.

Анонимен каза...

Оставете вие Англия, Швейцария, Исландия. Те правилно са се ориентирали да излезнат от този колхоз с комисари, правилно са преценили що за стока е това. В която и западна държава да направиш референдум в момента, всички ще искат да излезнат от колхоза, който все повече придобива облика на гулаг - икономически и политически. Дайте да видим какво се случи в БГ от 1989 до 2004. Това все пак са 15 години, и защо БГ ще е последната държава която ще го напусне, дори всичко да се разпадне.
Дайте да видим защо една Румъния днес е много по добре от България. Нееее, това няма нищо общо със съдебната система и няма нищо общо с лустрацията, нито с корупцията. Всичко това е пълна случайност. И накрая Англия не я изкараха от колхоза нито социалистите, нито мюсюлман-демократите от ЕНП. И следващия път нали пак ще питате за кого да гласуваме, за ГЕРБ или за БСП? Ще се оправим, ама друг път, защото дясна партия по подобие на Фронт Национал, както във Франция нямаме.

Анонимен каза...

https://www.youtube.com/watch?v=rvZ7zZWPBv0

Анонимен каза...

Никой не обича близегъзците,преди и сега,дори и тези за когото са оплезели големите си езици!За съжаление предишните и сегашните, облизаното от тях влиза само в техните търбоси,защото всичките са от едно котило,няма значение как са се кръстили!Жалко за народа!Умират млади и стари, няма раждаемост/само цигани/!- само в частни клиники,който може да си плати!Днес говорих с приятелка от Колумбия.И там въвеждат в болниците пръстовите отпечатъци!!!Общо световната политика е да се намали населението на планетата!Е, ние както вървим,много скоро ще освободим територия!Аз повече няма да гласувам!Оставам на 36-шните и нагоре!Вие живяхте малко в онова време, а сега легна на плещите ви да строите нов живот!Пожелавам ви
да намерите правият път!

Анонимен каза...

Леля ви Нора Ананиева/навярно някой ще си я спомни/заяви през 90-те години:Започваме да строим капитализъм!!!Ноооооо,ние ще бъдем капиталистите!Е, някой да оспори казаното от тази силна политическа функционерка на тези години?Тя,и още други по онова време -червени,сини,зелени,оранжеви си взеха каквото можаха и потънаха в дебрите на забвението, но си живеят живот живущий!Ако не те/защото Оня горе ги прибира един по един/ ,то техните синове и внуци!

Анонимен каза...

Нашата държава и народ,след "турското присъствие" е била мразена, поради предателското управление на властимеющите стремейки се да се кланят, ту на запад,ту на изток.Това кланяне продължава и сега,като добавим още две посоки и един океан.От всичките тези посоки все още не можем да улучим правилният път и да застанем твърдо на него.Няма силни личности да ни закрепят на едно здраво място, а не да ни блъскат тези посоки, като вода от бряг на бряг.Няма държавници,а само политически мекерета,които ще се избият да грухтят в народната копаня./Моля за прошка, за копанята,но народът ни няма достъп до нея,дори за това,което е изпаднало/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |