Предстоящо: Изложба на Елга Дренска за 80-годишнината й

* Авторката е праправнучка на именития троянски зограф Пенчо хаджи Найденов * Откриването – на 10 август, галерия „Серяковата къща”
Арт
Елга Дренска в ателието си
НА 10 АВГУСТ в залите на първия етаж на галерия „Серяковата къща”  ще  се открие  изложба живопис на Елга Дренска – нашата землячка, живееща в София, която тази година навърши 80 години. Г-жа Дренска е потомка на именития троянски възрожденски зограф Пенчо хаджи Найденов (1815-1886)  и е издънка на два известни троянски рода - Иконописови и Дренски. 

КАКТО тя самата споделя, като малка е заставала пред иконите на прапрадядо си Пенчо х. Найденов в църквата „Св. Параскева” в родния Троян и се е възхищавала на яркия му и чист колорит - оранжево, жълто, червено, кобалтово синьо. И си обещавала, пак по нейните думи, да рисува с ярки тонове, защото в живописта, както и в живота, не трябва да има тъмни и кални тонове. 

ЕЛГА ДРЕНСКА предпочита техниката на акварела, пастелите и маслените бои. Повлияна е от постимпресионизма и фовизма. Известно време се занимава и с дърворезба. В продължение на над тридесет години участва във всички градски, национални и републикански фестивали на художественото творчество, печелила е множество грамоти и медали.

НЕПОСРЕДСТВЕНО преди откриването на настоящата й изложба, в Информационно-културния център в Троян ще се излъчи филм за художничката. Документалната лента е озаглавена „Внучка на троянски зограф”. Изложбата ще продължи  до 30 август 2016 г.

Галерия „Серяковата къща”

4 коментара:

Анонимен каза...

Кефи ме как под такива статии за култура, изкуство и разни подобни прояви, няма, ама никакъв интерес, никакви коментари и никакви реакции!!! Това на мене ми говори, че хич хората не се интересуват от духовно нещо, каквото и да е то! Дай им хляб и зрелища - какво направила или не направила кметицата, тръскалките на ливадето, бюджета, собственика на калинел и разни простотии. Това вече буди страхотен интерес. По 200 коментара има ... Не че и мене ме интересува точно това изкуство с рисуването, но ми прави впечатление просто :)

Анонимен каза...

"ПРОСТО" какво има да се коментира-отиваш на откриването, разглеждаш изложбата и...това е!

Анонимен каза...

За кого е тайна, че българския народ в множеството си е просто, ограничено и елементарно? Нормално е да няма коментари под статията, защото това изкуство е духовна храна. Няма кебапчета, няма ракия и чалга. Има изкуство, което е проницателно за израстналите духовна и крайно отегчително за масата от хора. Виж ако дойде някоя чалга гърла тук ще има стотици коментари, защото от чалга всеки разбира. От изкуство единици, но и така да остане ще е добре. На този прост и елементарен народ да му говориш за изкуство е като да говориш на политика, че народа е гладен.

Анонимен каза...

А хеви метъл и бира ако има, тогава изкуство ли е ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |