Хубав край, хубави хора

* Ходим в Троянско често. Приказен край! Веднага ми легна на сърцето
 * Местните джигити карат като побъркани… С 80-90-100 км в час и нагоре! Няма полиция, няма милиция. И горския го няма.
 Сигур пие някъде на тиферич…

Читателите ни пишат

Едно лятно писъмце до Т21 – много свежо, мило, поетично и защо да не кажем, оптимистично; макар да говори (и) за едно безобразие, безнаказания нашенски бабаитлък и простотия на пътя. И троянофилско. Нищо че авторът е (само) троянски зет, а иначе – добруджанец добричлия, живеещ във Варна, на морето. Четете, заслужава си. Т21

КАЗВАМ се Петко. Петко Петков. По стечение на обстоятелствата и съдбата живея във Варна, роден съм в Добрич, учил съм в София. С помощта на Божията промисъл съм ви и колега - редактор в голяма информационна агенция. Но думата ми е за друго. Преди шест години и кусур си взех булка от вашия край. Хубав край, хубави хора, хубави жени, бих добавил аз. Не съжалявам, разбираме се, погаждаме се и детенце си имаме, да ни е живо и здраво, на 2 годинки е вече.

РАЗБИРА се, ходим в Троянско често. Приказен край! Веднага ми легна на сърцето. Както и хората. Много добри, с всички недостатъци и прелести на българина. Точното място, в което винаги пребиваваме, е Старо село. Там живее бащата на жената. Малко селце. Китничко. С мандричка, църквица, две магазинчета и отбор пиячи. Пият здраво и постоянно, както и по цяло Троянско. И падат, и стават, и пак се напиват... Утре пак. Веселба. Но такива ги обикнах, такива ще си ги и обичам. Незлобливи, весели и контактни хора.

2015 г., в Старо село се случи чудо - коза окози 6 ярета
ЦЕНТРАЛНАТА улица на Старо село се казва ул. „Централна“. Широка, гладък асфалт, добра видимост, права. И тук сега е основната причина за това мое писмо. Местните джигити карат като побъркани по нея!!! С 80-90-100 км в час и нагоре! Няма полиция, няма милиция. И горския го няма. Сигур пие някъде на тиферич... Когато отидем с малкия, Васко се казва, ми става страшно. Не го изпускам от ръка. А те, като са на по 2, са най-дивички. Щъкат, и не преценяват  опасностите.
 
МОЛБАТА ми, Генадий, е. Обърни внимание на МВР-то в Троян, на общинарите, на кметицата дори, да засилят наблюдението по тази пуста ул. „Централна“ в Старо село. Едно екипче да изпратят. Сигурен съм, че за час-два ще напишат десетина акта. Книжки няма да приберат, защото още по-дълбоко съм сигурен, че 90 % от водачите джигити изобщо не притежават такива. Може и някой „легнал полицай“ да сложат, да убие скоростта, и то не един, ами пет-шест... Въпрос на време е да бъде пометена някоя баба, то освен Васко други дечица няма... Но това е друга тема.

ТА ТАКИВА неща. Поздрави от мен на Троянско, и на вас, и на сайта, който чета винаги с голямо удоволствие и се надявам да изкарам още една дълга отпуска в Старо село, както това стана това лято. Беше върховно!

4 август 2016 г., Варна – Старо село
Петко Петков

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Хубаво всичко, което пишете, ала водете детето си колкото може по-рядко да прекарва почивките, а по-късно и ваканциите в Старо село, защото нали знаете-децата се учат ГЛЕДАЙКИ!
Относно "уважението" и обичта към пийналите и алкохолиците-по-далеч от къщи, т.е. да не са ти в къщата!
Весела ваканция и внимание по централната улица, а и не само!

Анонимен каза...

Към майстора на перото, визирам туриста.
Майсторе, другия път като те дразни нещо подай официално жалба, сигнал. Звънни на 112 от там пусни сигнала, безплатно е. Ние тука сме зевзеци, ама и и ти циция си падаш,а? Имаше време да пуснеш по време на работа най- вероятно сълзливата си статия, ама да промениш нещо, тц нали ? Вземете се в ръце бе хора. Поемете нещата, действайте!

Анонимен каза...

Краят е хубав, ама хората не са нито хубави, нито свестни.

Анонимен каза...

Ние пък, с жена ми вчера ходихме до Ибовци, една махаличка над Черни Осъм. Хората, които за наша изненада срещнахме там не бяха красавци като N3, а истински балканджии - гостоприемни, отзивчиви, непринудени и мили. Драго ми стана как ни посрещнаха, сякаш ни бяха канили на гости....
Та, това за красивия край и хората

Анонимен каза...

Вие не разбрахте ли автора се подиграва с ехиден английски хумор на троянци и нашия край? Хубави, свестни, ама не баш.

Анонимен каза...

А дали това е наистина автор от някъде си или Гената гъделичка леко?

Анонимен каза...

Движението по главната в Старо село е най-малкият проблем в контрола, организацията и сигурността на движението в троенско. Питам автора-уважаеми откъде пристигна в Старо село? Ако си минал през Дълбок дол не ти ли направи впечатление състоянието на третоклосният път преди, в селото и след него?Или там е друго село и не те касае за сигурността и безопасността на детето ти?Не е ли срамно състоянието на държавен път за който се изисква винетка?Ами през Борима? 44 напречни пропадания на асфалтова настилка заради нови водопроводни отклонения и така вече 4 години трошене на ходовата част на МПС-та. И не пиши глупости-по главната на Старо село не можеш да караш със 100 защото и там е осеяно с продадания от отклонения, а келешите дето вилнеят там много добре си ги познава кварталният.Дошел си, видял си и си си заминал, но не си наясно с проблемите на територията на община Троян за да ги поставяш като приоритет.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |