Празникът на билките – за 14-ти път

* Водещата Пепи Ялъмова пристигна с 30-годишна „Калинка”
 * ВИП-ът Красимир Каракачанов: „На хубав човек и рога му приличат, та така и на мене”
На Айдушкото сборище
Жегата не уплаши многобройните гости на 14-тия Празник на билките, планината и туризма
Организаторът Даниел Сираков и водещата Пепи Ялъмова
Варненката Цветанка Марашлиева разливаше чая от 22 билки
И ТАЗГОДИШНИЯТ 14-ти Празник на билките, планината и туризма на Айдушкото сборище под Беклемето стана (25 юни, събота). Въпреки сахарските температури този ден и „засечката” с други събития в района; но празникът вече е доказал, че ни жега, ни дъжд (както бе миналата година), ни друго може да го уплаши. А гостите от близо и далеч и десетината автобуси с различни регистрации и безбройните автомобили, „задръстили” импровизираните паркинги, са убедителното доказателство. И голямата награда за инициатора и основния организатор от началото до днес Даниел Сираков, неговата съмишленичка Стела Карамфилска и троянското сдружение „Съвет по туризъм”.

ВОДЕЩА на билковия празник за поредна година бе столичанката Пепи Ялъмова, бивша адреналинка от ТВ шоуто „Господари на ефира” и щерка на председателя на споменатото сдружение „Съвет по туризъм” Николай Ялъмов. Тя, разбира се, спази десетилетната вече традиция водещата да пристига по необичаен начин. Чаровната Пепи този път бе возена от моторна триколка, тип „Калинка”, която по нейните думи била над 30-годишна.

Зам.-председателят на Парламента Красимир Каракачанов на опашката за билковия чай
СПАЗЕНА бе и друга традиция, превърнала се в своеобразна емблема (бранд) на празника – да се лее на корем (и безплатно) ароматен билков чай. И сега чаят бе приготвен от 22 билки (организаторите ги имаха записани, но ще ни е трудно да ги изброим всичките), а доставчик, а още по-точно дарител на това вълшебство бе фирма „Билек”. Но в „чаената церемония” имаше любопитна новост – основният разливач бе една… варненка, Цветанка Марашлиева, главен организатор на Държавния куклен театър в морската ни столица, пристигнала специално за събитието.

Неизменното партньорство на "Орифлейм", вляво - Теодора Дудева
И ОЩЕ ЕДНА традиционна екстра заслужава да се отбележи – партньорството на „Орифлейм”, осигурено от троянката и директор във фирмата Теодора Дудева и нейните момичета. Козметичната фирма отново раздаде награди и бе организатор на конкурса за най-пъстър букет и най-дълъг билков венец, създадени на място – от набрани на Айдушкото сборище цветя и билки.

"Амазонката" Нина Янкова ни събра очите с майсторската си езда
КОЕ БЕ РАЗЛИЧНОТО на 14-тия? Ще започнем с „гвоздея” в програмата – изпълненията на ансамблите за песни и танци „Чинари” и „Гоце Делчев”; заслужават внимание не само защото момчетата и момичетата в невероятно пъстрите си носии се раздадоха докрай на зелената сцена, но и защото професионализмът си е професионализъм и си личи. Конните изпълнения – и друг път е имало атракции с коне (което е обяснимо – организаторът г-н Сираков има собствена конна база и обича тези неща), но за пръв път конната трупа, „Сива” от Мъглиж, бе изцяло женска; а предводителката „амазонка” Нина Янкова ни събра очите с майсторството си в ездата и стрелбата с лък.

На зелената сцена излизат танцьорите от ансамбъл "Чинари"
На входа
КАКВО ДРУГО? За дългите хора, настроението, скара-бирите е излишно да говорим, те се подразбират. Ще споменем само за един ВИП гост, идвал и в предишни години – зам.-председателя на Парламента и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той бе поканен на сцената и се появи с лилав цветен венец на главата, подарила му го бе жена от публиката, а словото си започна с шеговита автозакачка: „Както казват шопите – на хубав човек и рога му отиват, та така и на мене”. След това политикът похвали събитието, посланията му и организаторите: „За 14-ти път на тази поляна се провежда един изключително патриотичен събор на билките, на планината и туризма. Присъединявам се към призива „Пийте чай!”, гледам, че някои вече са преминали на сливов „чай”, това също е хубаво. Но най-важното е – нека не забравяме, че трябва да пазим природата и че тя е най-голямото от всичко”. Такова бе и мотото на Празника на билките, планината и туризма: „Да опазим природата!”.

11 коментара:

Анонимен каза...

Тазгодишният празник на билките беше голямо разочарование.Отношението на организаторите към наистина многобройната публика е меко казано обидно. началото на празника се забави с по-вече от половин час за което никой не се извини.Водещата беше неадекватна през цялото време, даже не можеше да чете сценария.А този който го беше писал явно никога не е бил на този празник или най малко не се е информирал каква е същността му. Елементарни пропуски - не бяха представени официалните лица /включително и представителите на Община Троян/, но не беше пропуснат лидерът на ВМРО, и негов съпартиец никому неизвестен депутат, конкурсите които неизменно съпътстват празника бяха обявени между другото, а и озвучаването беше на такова ниво ,че много хора не разбраха за какво иде реч.А що се отнася за "гвоздея" на програмата - явно професионалистите" ни бяха подценили като публика и се бяха явили с Б формациите си.Неподходящи за случая танци, слабо пеене на солистите, не отработе дуети, лошо озвучаване.И логично масово напускане на хората преди края на програмата.Жалко за традицията и за ентусиазма на г-н Сираков. И една препоръка към организаторите - не канете скъпи водещи и състави. Огледайте се наоколо и върнете празника на хората такъв какъвто беше - на билките, планината и туризма.

Анонимен каза...

И целия този ферман, заради една безплатна забава?Представям си ако бе платила два лева вход, ква трилогия щеше да спретнеш...

Анонимен каза...

2-ри, 2-ри, ти ще да си най умния в родата...

Анонимен каза...

Все ми се струва,че 1 коментар е на една обидена пенсионерка на работа в Община Троян

Анонимен каза...

Ами къде е Дона.Защо я няма на празника.Да не им се скъсала кожата на тъпана и няма какво да бие или я страх,че от жегата може да и се размекне мозъчето.А тя не може да стои на слънце защото ако слънчаса няма как да мисли как ще ни увеличи доходите и как ще задържи младите хора в Троян.

Анонимен каза...

Този празник все повече се превръща в безплатна разпивка на ВМРО-дружинка, плащана от троянци.

Анонимен каза...

Чак сега разбрах, че коментарите за "Дона" ги пише Бойко Пъдарски. Е, има защо :))).

Анонимен каза...

БРАВО НА № 1.СТРАХОТНА РЕЦЕНЗИЯ НА ПРАЗНИКА!Абе и аз им казвах на организаторите да не канят скъпи участници, ама те като са се хвърлили на двата ансамбъла, та за 40 участника -музиканти,певци и танцьари,транспорт и храна общината е платила 3000.00 лв....май....И ГОЛЯМА КРИТИКА КЪМ Г-Н СИРАКОВ:защо бе г-н Сираков не обявихте официалните лица,ами нали заради тях дойдохме на поляната, да ги видим, да им се порадваме, защото са се изпокрили из канцеларийте зад компютрите като мишоци и пишат ли пишат....горките официални лица, така да ги пренебрегнете????Догодина с тях да започнете и избройте всичките писари в Общината.

Анонимен каза...

МОЛЯ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ № 1:за да не останете отново разочарованвн/а/ от мероприятията провеждани от инициативни хора,работещи "В ползу Роду", направете инспекция с конкретни предписания предварително,за да не се налага да си давате мнението напразно.Надявам се,че сте били в групата на ранно заминаващите!А ние си поиграхме и пихме чай на воля.БЛАГОДАРИМ!

Анонимен каза...

Е баро чая Сирачето е тарикат дойдоха хората на Събчо окосиха тревата на Сираков за конете дадоха му 5000 бона от общината докара оня агент Каракачанчето с си прави пиар я го питайте какво работи от каде пари

Анонимен каза...

Абе 10-ти,голям завистник си! Ти на Сираков не можеш му преброи парите! Само от ветрогенераторите какви пари му влизат, ти представа си нямаш, та един безплатен празник за
него не е проблем, ами ти виж как ще я караш, че ще се пръснеш от злоба!Колкото за тревата - върви да си хапнеш!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |