Антон Долапчиев връчи петицията за изучаване на тоталитарните режими

* Ловешкият депутат заедно с колегите си Методи Андреев и
 Румен Желев връчи документа на министъра на
 образованието Меглена Кунева
Уроците на историята
Връчването на петицията, вдясно - Антон Долапчиев, 11 март 2016 г.
ЛОВЕШКИЯТ народен представител Антон Долапчиев заедно с колегите си депутати от ГЕРБ Методи Андреев и Румен Желев връчиха днес (11 март) на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева петицията за задължително изучаване на тоталитарните режими на ХХ век в България. Петицията е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и е подписана от 103-ма депутати, както и от българските евродепутати с изключение на тези от БСП и на Николай Бареков.

В ДОКУМЕНТА, чийто главен инициатор е Методи Андреев, се настоява в учебните програми да бъде включено с подобаваща тежест обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век. В петицията се казва още, че през 2009 г. българският парламент е подкрепил решенията на Пражката декларация „Европейската съвест и комунизмът” (2008 г.) за осъждане на престъпленията на комунизма и приравняването им с тези на нацизма, препоръчваща преразглеждане и коригиране на учебниците по европейска история, така че децата да могат да научат и да са предупредени за комунизма и неговите престъпления по същия начин, по който са научени да осъждат нацистките престъпления. България обаче е останала единствената страна от бившия социалистически лагер, в която историята на близкото ни минало не е достатъчно добре обяснена и представена в учебния процес, се посочва в петицията.

ДА СЕ ИЗУЧАВАТ тоталитарните периоди в училище народният представител Антон Долапчиев се обяви и в Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари, когато присъства на панихидата в Ловеч в памет на загиналите. Тогава той призна, че тъй като е роден през 1989 г. познава само годините на прехода, но от разказите на своите близки научил за делата на зловещия режим, и в частност за зверствата в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. „Бях потресен - коментира Долапчиев, - трябва да има памет за това, за да не се случва никога повече.“

Антон Долапчиев (в средата) в шествието към "Слънчев бряг", Ловеч, 21 март 2015 г.
ТЕМАТА ще е водеща и във възпоменателното събитие, което се организира в Ловеч на 25 и 26 март т. г. и е под надслов „Лагерът край Ловеч: Памет и свидетелства“. Предвидени са прожекции на документалния филм „Народен дом на терора“ на режисьора Стойчо Шишков и на цензурирания по времето на комунизма „Селцето“ на режисьора Иван Терзиев от Ловеч, кръгла маса, на която ще бъдат припомнени престъпленията в лагера „Слънчев бряг“, както и традиционното шествие-поклонение до кариерата.

Даниела Коларова, Ловеч

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Хайде поредният дрисльо-антикомунист. Преди 7-8 години за парламентарните избори в Троян гастролираше някакъв Петърчо от ДСБ, който беше същият смешник.
Иначе идеята на поръчковия Андреев не е лоша, защото е крайно време да се публикуват и изучават:
1. Комунистическото минало и дейност на др. Росен Плевнелиев като висш кадър на ДКМС в Благоевград и РК на БКП в София.
2. Комунистическото минало и дейност на др. Цецка Цачева като партийна секретарка на БКП в община от Плевенска област.
3. Комунистическото минало и дейност на др.Бойко Борисов, който в-к Работническо дело даде за пример на всички комунисти в България как отказва да се деполитизира и напуска ченгеджийската школа в Симеоново, за да не се раздели с партийната си книжка от БКП.
4....н-1 - десетки и стотици представители на ГЕРБ, ДПС, СДС, ДСБ, партията на Пъръмовица и т.н. които са все бивши представители на БКП и ДС
*
Хайде сега да слезем на местно ниво, където ще научим че:
1. От 1995-та до 2007-ма г Кмет на Троян е др.Д.Енкин, който бе най-младия член на ГК на БКП Троян и номенклатурен кадър на БКП
2. От 2007-ма до 2011-та Кмет на Троян е др. М.Акимов, член на ГК на БКП, член на Бюрото на ГК на БКП /местното политбюро/, Началник на комунистическата народна милиция и ДС в Троян, действаща до края на 1989 г. В последствие се оказа и някаква връзка с КГБ. Изявен номенклатурен кадър на БКП, и днешен голян "демократ" и "десен" от ГЕРБ.
3. От 2011-та до ден днешен кмет на Троян е др. Д.Михайлова, изявен кадър и активист на ДКМС. Също номенклатурен кадър на БКП и днешен "най-успешен кмет" на Троян ... явно на база другарите Акимов и Енкин??!
*
Добре ще е да научим също така - защо троянските медии от години лижат краката и /едни други работи/ на бившите комунистически номенклатури и днешни "демократични" управници, а в същото време громяха хора като Скубарев и Пеевски, които бяха много неудобни на днешната троянска комунистическа власт? Кога ще научим какви са зависимостите на троянските журналисти от троянските комунистически номенклатурчици и БКП?
*
А кога ще научим защо г-н Долапчиев /и г-н Миховски от Троян/ гласуваха и дадоха Българското небе на турците?
*
И последно - кога най-сетне ще научим за Жертвите на режимите след 1989-та година. За хилядите самоубили се от глад и мизерия, за хилядите убити при грабежи на банди, рекетьори, цигани и т.н., за милионите прогонени от България?
Кога? Или май нещо не ви изнася?
ИП

Анонимен каза...

Още нещо интересно. Погледнете първата снимката и вижте пред кого седят и на кого връчват петицията си другарите Андреев и Долапчиев - на другарката Миглена Пръмова /по баща Кунева/.
Когато си един дрисльо-антикомунист, няма как да знаеш, че другарката Пръмова-Кунева е снахичка на другаря Иван Пръмов, който пък бе член на ЦК на БКП и Политбюро на БКП и министър от кабинета на Другаря Живков.
Та тези смешници на практика връчват петиция за изучаване тоталитарния режим на другарката Пръмова, която много сладко си е живуркала по времето на този тоталитаризъм като снахичка на комунистическото Политбюро и е грабила с шепички благинки за себе си от този тоталитаризъм.
И това ако не е пародия?
И това ако не е поредното вестникарско и журналистичеко извращение с така поднесената "информация"?
И това ако не е цинизъм и демагогия......
ИП

Анонимен каза...

Браво Пеевски! За съжаление пародията е навсякъде. Сложили са "розовите" очила на "коравите" очи и папкат европейски пари с невероятен апетит! Ще дойде време да ги връщаме и...жална ни майка!

Анонимен каза...

Г-жа. Кривоустна и обкръжение от педали...14/88...






Анонимен каза...

„Идеолозите на левите знаят прекрасно, че тяхната легитимност е свързана с историята. Ако се разкаже цялата история на БКП, още от болшевизацията от 1919 година насам с всичките престъпления и въоръжения терор, и гражданската война, и съветските разузнавачи, и подривни действия в България, ще стане ясно, че е довело до страшни загуби за хората”

Анонимен каза...

Добре е да се знае истината. Но цялата. Имало е добри и лоши хора и събития преди, сега пак има. Или сега няма?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |