Нещо ново и различно – НАЛБ, що е то?

* Основната идея - да развива и популяризира играта, да доставя удоволствие и да обединява баскетболното общество * В дебюта си нашият „Ти Ес Ди Сървисис” разгроми „Академик” (Свищов) – 103:70

Стефан Генков
Баскетбол, Аматьорска лига

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В ДНЕШНИЯ си баскетболен репортаж ще запозная читателя  с един иновативен проект, който набира инерция и е в състояние да шамароса плесенясалите баскетболни корифеи. Да им покаже какво е масов спорт, какво е баскетбол за народа, практикуван от любители и самодейци, обичащи тази велика игра, а не за да припечелват покрай нея.

Снимка преди началото на първия ни мач в НАЛБ, зала "Чавдар", Троян, 30 януари 2016 г.
НАЛБ (Националната аматьорска лига по баскетбол) се създава в София, сезон 2011/2012 г., и е инициирана от група ентусиасти начело с Мартин Механджиев;  в началото са само шест отбора, съставени от бивши играчи, студенти, квартални играчи и т. н. В момента, сезон 2015/2016 г., само в София има 30 отбора, разделени в две дивизии по 15 отбора и мачовете протичат при голям интерес, дори по-голям от тези в НБЛ. С голяма радост и удовлетворение споделям, че благодарение на Герман Гачевски и ядрото около него, съставено от обичащи тази игра местни троянски момчета, сред тях бивши играчи на „Чавдар” и други, ненамерили място в представителния тим, Троян също се включи в новосъздадената дивизия на НАЛБ  с център Габрово; и заедно с отборите на „Академик"(Свищов), два отбора на Велико Търново, „Чардафон - Орловец” (Габрово) и „Политехника” (София) започнахме надпревара по системата „всеки срещу всеки” при разменено гостуване.

В ПЪРВИЯ кръг нашите, играещи под името „Ти Ес Ди Сървисис” (Троян), срещнаха в домакински мач отбора на „Академик” (Свищов), срещата се игра в събота, 30 януари, от 13:00 ч. Какво беше изумлението ми, когато влязох в залата малко преди началния час и видях пълни трибуни, като за мач на „Чавдар”! Сред публиката бе и водачът в световната ранглиста по ски ориентиране и почетен гражданин на Троян Станимир Беломъжев, доайенът на ски ориентирането Венелин Петков, бивши баскетболисти, роднини и приятели на местните любимци. В множеството съзрях и моя приятел американеца Джейсън Сайфрет от Северна Каролина, баскетболист аматьор, преподавател по английски в Езиковата гимназия в Ловеч; той имаше желание да се включи в отбора ни, но поради изчерпана квота на този етап това бе невъзможно. 

ОТ ПРЪВ поглед за специалиста бе ясно, че няма да имаме проблеми със „студентчетата”, но пренавиването и голямото желание за лична изява в началото създаде напрежение, „гипсира” нашите и мачът тръгна равностойно, дори гостите на няколко пъти след успешна стрелба от тройката поведоха в резултата. Но постепенно нещата се уталожиха и троянци уверено тръгнаха към победата. С мощната подкрепа на публиката Венци Кукенски, Петър Лалев, Краси Коев, Йордан Църов-Дучо, Илиян Павлов, Павел Игнатовски, Мартин Столаров, Владо Босев и останалите от отбора наложиха пълна доминация на терена и в този исторически дебют в НАЛБ завоюваха убедителна победа с 103:70.

Радост - снимка с Джейсън Сайфрет, и автографи
НАЧАЛОТО на този поход в НАЛБ бих охарактеризирал като повече от успешен, не само с победата на троянци, а и с атмосферата, която бе повече от приповдигната, весела, непринудена, приятелска. И подчертаваща основната идея на проекта „Аз обичам тази игра” (I like this game) - да развива и популяризира играта, да доставя удоволствие и да обединява баскетболното общество! Мила картинка бяха въодушевените малчугани от детския отбор на „Чавдар”, когато се снимаха с Джейсън и да го караха да дава автограф върху маратонките им. Вижте одухотворените лица на тези деца на снимката и ги запомнете - може би те са бъдещите ни баскетболни звезди.


Герман Гачевски: Добихме самочувствие от тази първа победа


След мача взех кратко интервю с Герман Гачевски – инициатора за нашето участие, капитан на отбора и собственик на фирма „Ти Ес Ди  Сървисис”, накратко Главния
- Страхотно начало, нали?
- Наистина повече от очакваното. Добихме самочувствие от тази първа победа и продължаваме смело в начертаната посока.

- Познавате ли наредбата, противниците в нашата дивизия „Център”, правилата, силата на отборите?
- Разбира се. Основни противници са ни „Политехника” (София) и първият отбор на Велико Търново. Мислим да излезем с чест в двубоите с тях и защо да не ги победим.

- Кой поема разходите ви?
- Таксите и съдийските разноски пое „Ти Ес Ди Сървисис”, всичко останало - пътни, храна и прочее, си го плащат момчетата, наистина по аматьорски.

- А екипите?
- Засега играем със старите екипи на „Чавдар”, надяваме се в близко бъдеще и ние да се „облечем” със свои собствени екипи.

- Успех!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

14 коментара:

Анонимен каза...

Троян-баскетболната столица на Балканите! Сега вече с "новата инициатива" съвсем ще се забрави, че в този спорт трябва да се приучват предимно деца. Вместо това дебели чичовци ще подрусват шкембета по терена. Браво Троян! Честито!
Генадий, има ли начин да намериш някоя друга снимка на коментатора? Все пак не коментира състезание с бикове, а баскетбол. Пък и тая стои от много години.
Някой може ли да ми отговори, колко троянски деца тренират в момента баскетбол в града ни? Коментатора дали знае? Според мен не.

Анонимен каза...

"Старият" с овехтялата капела може и да не знае колко деца тренират баскетбол ама аз зная има няма петдесетина в баскетболния клуб. Защото и децата избягаха и троянските треньори. Започнаха да тренират биатлон,ориентиране,джудо,карате,там където има истински учители.В БКБаскетбол са останали двама единият от Червен бряг другият от Ботевград и не са чак толкова добри щом не ги искат там

Анонимен каза...

Много сте ЗЛЕ!!! Я по добре коментирайте други неща!!!Заради такива мрънкачи като вас нищо не е както трябва!!!НО вие сте жив пример за И д и о т а ,без да разбира дава АКЪЛ!!!

Анонимен каза...

Мисля, че тренират около 200 деца баскетбол ако греша ме поправете, а ние чичковците предпочитаме да спортуваме и не ни е срам да го правим, на това учим и децата си. Вие на какво научихте вашите деца?

Анонимен каза...

Медия ли сте? Какво сте? Вместо да пише баскетболните статии някой добре запознат, и малко по-нормален, вие сте оставили Лимона да върши тая работа. Не стига, че още не е написал статия за неделния мач, който беше в пъти по важен от този, ами даже не си и направи труда да дойде в залата, ама после ще пише компетентна статия. Вместо това ни занимавате тука с на Хитов брат му и кой колко пари наследил. В същото време, ако падне дърво на "Любен Каравелов" статия ще има излязла 12 минути след падането на дървото и то в полунощ... Със претенции сте за сериозна медия, а пък никакви ви няма!

Анонимен каза...

Най-после, изстрел в десятката. Браво 5-ти. Наистина Т21 пожълтя яко. Няма нищо лошо, че чичковците спортуват и ни забавляват. Няма нищо лошо и в това, че е отразено. Но такава информация, се публикува само когато лимона е по-айляк. Отделен е въпроса за списването. Кой, колкото може. Но Т21 трябва да може повече, защото за повече са и претенциите. Не е нормално в национални медии да има информация за мачовете на Чавдар още в неделя, един час след самия мач, а в местния медиен мастодонт, днес - сряда, все още тишина. Колко неща имаме, които все още ни радват и изграждат самочувствие.

Анонимен каза...

Алоо,6-ти бъди конкратен ,в коя национална медия информираха,че вторият отбор на "Балкан" играещ под името "Чавдар" е победил щношите на Шумен? Скоро ще стане ясно колко стува това на троянския данакоплатец !Хвърлени купища пари на вятъра. Знаеш ли единственият троянец от отбора къде е ? В "Балкан" Ботевград! Марин Попски стана новият кинезитерапевт на Балкан,а изгоненият спортен директор и наричащ се помощник треньор Любомир Лилов ще припечелва от Пешката до края на сезона. Ей,богат клуб е "Чавдар"? Всички Пенсионери са тук...

Анонимен каза...

7-ми, отново съм 6-ти. Мога да бъда доста по-конкретен по всичките ти празнодумия. И то не за да отговоря специално на теб, а за да го прочетат останалите кривундели, които мислят като теб.
1.Всяка неделя вечер, особено когато Чавдар гостува, следя внимателно националния сайт BG basket. Около един час след всеки мач се публикува кратка статия и пълна статистика за мача.
2. В моментът има един-единствен играч, който играе едновременно в Чавдар и в Балкан - Ради. Сам прецени доколко Чавдар в момента е втори отбор на Балкан.
3. За това, колко струва на троянския данЪкоплатец отбора? Общината дава безвъзмездно училищния си салон на отбора, който в момента е лидер във втория баскетболен ешелон на държавата. Ако въобще дава някакви пари (признавам това не знам), то съм сигурен, че е в рамките на полагащата се пропорционална квота от общинския бюджет, което го определя Общински съвет. Ако има такива пари, те обезателно ще отидат за спорт. Не знам зашо ти пречи, че са влезли в сметката на Отбора на 2015 год.
4. В основната петица играят двама троянци-Ради и Денис. Във втората играят още 4-5, троянски момчета, които са все още ученици. Така, че има на какво да се надяваме в съвсем близко бъдеще. Освен това, нормална практика в цял свят е в спорта да се ползват наети спортисти.
5.За това дали са пенсионери- средната възраст на отбора е 21,6 години. Двамата най-възрастни баскетболисти са по на 28 години. Това лесно може да се провери.

Анонимен каза...

Многознайко,първо оправи афиша пред ТО-ТО-ТО,защото не играете с Левски ,а с юношите на Левски 2014-2.Бос си от всякъде и Тити ще ти го каже в неделя.Пусни тези 4-5 троянски момчета срещу момчетата от София и да видип дали ще видят копа на противника.Много поздрави от публиката!

Анонимен каза...

До 9ти, г-не/г-жо, като пишете толкова неясно няма как да се постигне диалог. Нито се разбира какво е това "ТО-ТО-ТО" , нито съществува понятие като "юношите на Левски 2014-2" като се замислиш така идва реч за Левски 2014-3. А относно заканите, че Тити ще покаже нещо, това ще го видим в неделя. И няма никаква нужда от лаици, които не вярват в отбора и подкрепят Титката, като теб в публиката! Поздрави от феновете на Чавдар!

Анонимен каза...

Шапка свалям на 7-ми и 10-ти!!! А злобарите които смятам че и в час по физическо възпитание са били с дънки , по добре ТИХО!!!

Анонимен каза...

Абе номер 4 ти луд ли си бе нали има 4 групи по 10 ; 12 ;11 ;15 това ви са групите 48 деца къде са 200 с родителите и бабите

Анонимен каза...

И да довърша,последно Шели,лека му пръст направи играч за мъжки отбор Острев от тогава все деца правят ама баскетболисти - йок ,дано видим нещо в неделя срещу децата на Титката.

Анонимен каза...

И по добре недей довършва!!! БОг да прости Шели но Цеци Острев е играч благодарение на Иво Райковски и Димитъ Титов.
Просто като не си компетен не се опитвай да измислиш нещо " умно"!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |