2015-та - една успешна година

* Сериозни очаквания от братя Калистерски, Десислава Цонева и Изабела Христова през новата година
Джудо и самбо, обзор
Треньорът с медалистките от СП в Латвия - Десислава Цонева и Изабела Христова
НА 19 ДЕКЕМВРИ, в Сливен се проведе традиционният коледен турнир по джудо за момчета, момичета и подрастващи. Нашият клуб – Спортен клуб по джудо и самбо „Чавдар” (Троян), не само записа участието си в турнира, който бе и последната надпревара в тазгодишния спортен календар, но най-малките му възпитаници се представиха повече от достойно. Нашите момчета и момичета завоюваха 5 златни медала (Илиана Маринова, София Терзиева, Деница Божинова, Мартин Колчев и Стефан Митев), едно сребърно отличие (Михаил Дундев) и един бронз (на абсолютната дебютантка Деница Георгиева), с които можем окончателно да направим равносметка за работата си през изтеклата година.

ПОГЛЕЖДАЙКИ назад през годината, отчитаме следното:

* два бронзови медала от Световно първенство, бронзов медал, пето място и две седми места от Европейските първенства по джудо и самбо, два бронзови медала, две пети места и едно девето от Европейските купи по джудо, три бронзови медала от Балкански първенства, общо 20 шампионски титли,6 вицешампионски титли и 10 бронзови медала от Шампионатите по джудо и самбо, 7 злати, 4 сребърни и 2 бронзови медала от World Judo Games, и още 93 отличия от турнири в България и чужбина;

* за втора поредна година момичетата ни са безапелационни отборни шампиони от Държавните отборни първенства по джудо и самбо, две трети места от отборните по самбо при девойки до 17 години и девойки до 20 години, както и още пет призови места от отборни надпревари в турнирите през годината.

И СЪДЕЙКИ по завоюваните призови места и отличия, 2015-та се очертава като една успешна за състезателите ни и за клуба като цяло година, или поне по-успешна от предходната, което е най-добрият атестат, че със състезателите се работи правилно, клубът върви в правилната посока и се развива, което нас не може да не ни радва. Всичко това обаче освен че е извоювано с много труд, пот, лишения и глад (защото в нашия спорт един от най-големите ни „врагове” е свалянето на килограми), беше съпътствано за съжаление и от много контузии през годината. За наша радост състезателите ни, силно мотивирани за победи и достойно представяне както на себе си, така и на клуба и града ни, успяха да се преборят както с конкуренцията по време на  състезанията и със сполетелите ги неволи, за да се изкачат възможно по-високо на почетната стълбичка.

Николай Матев с голямата ни надежда Добромир Калистерски
ВСИЧКО това ни дава големи надежди, но и вдига летвата на очаквания и отговорностите, защото знаем, че в спорта е по-лесно да стигнеш върха, а по-трудното е да се задържиш на него. Следващата състезателна 2016 г. започва още на 16 януари с Държавния шампионат за кадети по джудо – възрастова група, където възлагаме големи надежди на Добромир Калистерски. С представянето си през изтеклата година той направи своеобразен рекорд, ставайки единственият български джудист спечелил три призови места на европейските купи по джудо за кадети – два бронзови медала и едно пето място; и всичко това при дебютната му година на тази възраст. Отлично беше представянето му и на Европейското първенство в София, където зае 7-мо място и само шансът му попречи за по предно класиране - след контузия в третата среща отпадна от надпреварата поради лекарска забрана. Цялостното поведение и успехите на Добромир през годината все пак бяха оценени обективно от ръководството на Българска федерация по джудо, и той зае мястото си на основна българска надежда за успешно представяне през предстоящия двегодишен цикъл за кадети, където крайни цели са Европейското първенство през 2016 г. във Финландия и Европейското и Световното първенство през 2017 г.

КОНТИНЕНТАЛНИТЕ купи по джудо (в случая европейските) са най-големият спортен форум за изява на отделните възрасти. На тях се печели опит, авторитет и точки за световната ранглиста. Заявка за покоряване на още по-високи спортни върхове дават и повечето от останалите ни състезатели, доказали се през 2015 г. Десислава Цонева и Изабела Христова ще гонят европейско и световно злато в самбото (единственият приз, който липсва в колекцията им от медали в този така бързо развиващ се спорт). Мирослав Калистерски ще даде всичко от себе си тази година - освен да се дипломира с отличие, и да получи отличен в спорта, като се изкачи на почетната стълбичка на Европейското по самбо (нещо, за което много малко не му достигна през 2015 г.). Предни класирания и престижни представяния очакваме и от малко по-малките, но доказали се в множество надпревари вече наши състезатели

ВСИЧКО ТОВА обаче е достижимо само с много труд, липса на контузии, систематизирана работа и достатъчно финансиране. Тук е мястото да кажа, че сме отворени да приемем всякаква помощ занапред, за да могат състезателите ни (децата от нашия град), готвещи се вече за високо спортно майсторство, да участват в повече международни лагери и турнири по джудо и да са конкурентоспособни на най-добрите. Тъй като средствата, които отпуска държавата за международни форуми в тези възрастови групи, са крайно недостатъчни. За постигането на успехи от световна величина е необходим съвсем различен начин на подготовка, възстановяване и участия.

Николай Матев
ИЗПОЛЗВАМ случая и да благодаря на немалкото фирми, хора и институции, които са ни помагали през годината и да поздравя всички наши състезатели, техните близки, всички троянци с настъпващите Коледни празници и Новогодишни празници и да им пожелая весело посрещане на новата 2016-та! Нека тя бъде по-добра от предната за всички ни!

Николай Матев*, 
треньор, председател на СК по джудо и самбо „Чавдар”

* Бел. ред. На днешната (30 декември) церемония по връчването на годишните спортни награди на Троян Николай Матев получи отличието за треньор №1 за 2015 г. 


Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Най добрия, браво!

Анонимен каза...

Дано успее Троян да го задържи,за да работи още дълго с нашите ТРОЯНСКИ деца,че само тоѝ остана маѝ да върши това.

Анонимен каза...

Искам да използвам възможността да благодаря на председателя на ОБС Троян,г-н Николай Тодоров и екипа му. Без Вас тези постижения нямаше да ги има !

Анонимен каза...

Нали този ники тъпото изнудва фирмите за пари айде още малко и смяна ако не знаете през 3 месеца ще се сменят анчо айде в гимназията брат

Анонимен каза...

Моето дете също тренираше и го спрях защото уж му давали витамини а какво дават господ знае виж момичетата че са като мутанти

Анонимен каза...

Абе защо не издава фактура за парите който даваме мириши на далавера данак на плаща на тези екипити си купуваме за състезание си плащме от фирмите ги изнудва за пари и кво правим ако тренира по 60 деца по 30 лв на месец прави 1800 лв я да сезираме нап и прокуратурата

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |