Николай Нанков: Всички искат видими резултати, само кандидатите на ГЕРБ могат да ги постигнат!

Местни избори 2015 Интервю
Николай Нанков, областен координатор на ПП ГЕРБ - Ловеч
- Г-н Нанков, пак сме в избори. Това май е 7-ма изборна кампания за Вас – от 2009 г. Каква е готовността на областната структура на ГЕРБ за предстоящия на 25 октомври местен вот?
- Вече не ги броя изборните кампании. Структурите и в осемте общини се подготвят за всяка от тях много по-рано. За тази също. Те си номинираха и кандидатите за кметове, и кандидатите за общински съветници. Всички структури си разработиха програмите и кампаниите според нуждите на съответните общини. Работят почтено и ги виждате сред хората. Имат безрезервната подкрепата на областния и национален предизборен щаб.

- Има ли прилики и разлики между местни избори 2011 и 2015 г. в настроенията на хората по места?
- И тогава, и днес, и винаги хората желаят и ще желаят промяна към по-добро. Някъде, като в Луковит и Априлци, я постигнаха още през 2011 г. и сега искат това да продължи. На други места – като в Ловеч, Троян, Тетевен, Летница, Ябланица, Угърчин ще се борят на тези избори общините им да бъдат управлявани така, че промяната да е видима, осезаема, а не под формата на „отчети” и съобщения в медиите.

- Как накратко ще опишете кандидатите на ГЕРБ по общини?
- Накратко е трудно. Как накратко да опишеш една Корнелия Маринова, която вече има богата биография като политик, освен тази като педагог. Тя вече за разлика от 2011 г. е кандидат за кмет със самочувствие и то съвсем заслужено. Защото бе председател на общинския съвет и като такъв е абсолютно наясно с проблемите на община Ловеч и все по-малкото оставащи жители тук. Два мандата е народен представител и политиката на ГЕРБ на национално ниво е нещо, което тя не само добре познава, а и определя като член на парламентарна група. Няма човек, който да е по-подготвен да поеме управлението след 12-годишното властване на Минчо Казанджиев и 20-годишната хегемония на БСП в общината. За Корнелия вече всичко се знае, хората я познават и всеки сам може да направи своята преценка – дали да се довери на нея или да продължи да търпи това, което се случва в Ловеч. Изборът е на жителите на общината. Корнелия е човек на действието – тя знае от какво имат нужда гражданите на общината и може да го постигне! Корнелия е най-добрият възможен избор за кмет на Ловеч и съм убеден, че ще я подкрепят хора от всички възрасти, всички населени места, включително и от симпатизанти на други политически сили със собствени кандидати.

Как накратко да опиша д-р Мадлена Бояджиева, която тетевенци отлично познават и като лекар, и като управител на болницата, и като председател на общинския съвет в общината, и като областен управител. Един благ, хармоничен, диалогичен човек, който също натрупа своя политически и административен опит. Мадлена, както и другите ни кандидати, има пълната подкрепа на националното ръководство на партията, а това е в някаква степен гаранция, че в Тетевен най-после ще започнат да се случват политики, които да изведат града от мъртвата точка, в която се намира. И, разбира се, той да влезе в новинарските емисии с добри новини, а не само в криминалните хроники. Убеден съм, че тетевенци го знаят и не биха се подвели по манипулациите на нездрави сили, които имат една единствена цел – Тетевен да си остане в мътното блато, където най-добре се лови риба. Мадлена получи и подкрепата на Реформаторския блок в общината – тоест зад нея застанаха обединени всички демократи и дясномислещи хора. Всеки, който иска общината да тръгне напред с един умен, интелигентен и най-важното почтен кмет, трябва да гласува именно за д-р Мадлена Бояджиева.

Не мога да опиша накратко и кандидата ни в Априлци. Защото Станислава Нанкова работи в общината вече много години, а в последните месеци и като зам.-кмет. Изключително много се постигна от Бенко Вълев, Априлци се преобразява с всеки изминал ден, а европейските средства, които бяха табу за предишните ръководства, вече се усвояват чрез множество европроекти. Сега е ред на тази млада и много компетентна дама да продължи започнатото и нямам никакви съмнения, че тя ще се справи отлично. Нещо повече, опитът, който има, и това, че е участвала в създаването на програмните документи в общинската администрация, ще й даде възможност да започне незабавно реализацията на тази програма. При това знае как – тя е наясно с всички европейски програми, знае къде и как може да кандидатства, има готови проекти и може да намери решение за всичко. Отличен експерт и невероятен човек – тя приема проблемите на хората като лична кауза и тяхното решение за нея е първостепенна задача. Вярвам, че моите съграждани в Априлци ще направят верния избор и ще гласуват за нея, защото тя е мощният двигател за развитието на общината.

Може ли да се опишат накратко 100 млн. лв. инвестиции в една община. Не! Мога само да кажа, че това постигна кметът на Луковит Иван Грънчаров.  Така или иначе Луковит е различен отпреди 4 години. Често чувам, че той изпреварва в много отношения другите общини, та дори и Ловеч. Иван бе подготвен за кмет още през 2011 г., днес честно, не виждам друг, който може да направи това, което той постига. Иван Грънчаров е пример как един доказал се бизнесмен, човек с опит в управлението на фирма и работата с хора, е добър управленец и в местната власт. Нямам съмнение, че луковитчани ще направят верния избор, защото често съм там и знам положителната оценка на хората от постигнатото в общината. Видимите резултати от управлението на ГЕРБ най-силно се усещат в Луковит, защото реално се подобри животът на луковитчани, а и в селата на общината. Достатъчно е само да спомена, че най-после ще решим проблема с водата на Дерманци. А примерите са още много, много. Не напразно и съвсем заслужено Иван Грънчаров получи приза „Кмет на гражданите“.

- Кандидатът ви в община Угърчин в същата категория ли го поставяте – на успешните бизнесмени?
- А не е ли? Има развит бизнес, той е дясната ръка в управлението на утвърдено вече предприятия за производство на месо и месни продукти, създадено от баща му Йото Петков – изключително уважаван човек в бранша. Същевременно управлява и ловно стопанство. Познават го не само в Лесидрен, където работи, а в цялата община и страната. И въпреки особеностите на Угърчинско никой не се съмнява, че Станимир Петков е човек с авторитет и позиции, който ще дръпне общината напред. Той е млад, изключително амбициозен и загрижен за жителите района. Иска общината, в която живее и работи, да се развива, а не да бъде например на първо място по безработица в областта. Иска във всяко населено място да се усеща европейската солидарност, иска да развива общинският център, иска да промени облика и на селата, да се постигне балансирано развитие на общината - да има модерни детски площадки за всички деца, иска благоустрояване и работа навсякъде. Има опита от бизнеса, има възможностите, защото е успял човек, има човеколюбието и желанието да работи за хората. Нуждае се само от тяхното доверие на 25 октомври. И сигурно ще го получи, защото знае как се създават работни места, а там хората имат нужда от това.

- Може би най-трудно ще ви бъде в Летница и Ябланица?
- Навсякъде ще е трудно, защото навсякъде хората искат повече и повече. Защото навсякъде са уморени от дългия преход, от лишенията, от популизма на стари червени изпечени кадри, здраво окопали се във властта. И защото виждат и се питат как Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, а и по-малки градове като Тутракан и Елин Пелин например, вече имат друг облик. Примерите са много. А отговорът е един – навсякъде в тези изброени градове кметът е от ГЕРБ. Друга порода хора сме, искаме, можем, строим и създаваме за хората, подкрепяме се, другото са празни приказки.

В Летница хората казват – „Много направи Джонев, но още по-много направи за себе си за тези 16 години. За него партия не се намери – тръгна от СДС, мина през НДСВ, мина през всички, в това число и ГЕРБ и сега отново се завърна в „партията-майка“ БСП. Заедно със семейството си. Стига вече. Стига му.” Затова и издигнаха Таня Моврадинова. Дама с опит в местната власт, като дългогодишен секретар на общината. Около нея се обединиха сериозни поддръжници, които по една или друга причина са разочаровани от досегашното управление. Тя е уважаван човек в общината и ако там не се използват непозволени средства, каквито БСП владее отлично, хората ще я подкрепят. Затова призовавам летничани – не се оставяйте да ви плашат, не се оставяйте да ви четат имената като членове на БСП без да сте такива, не се оставяйте да ви лъжат и манипулират. Вашият човек е Таня и вие най-добре го знаете!

И в Ябланица нашият кандидат Валентина Николаева е добре познато лице. Тя има сериозен управленски опит и в бизнеса - 9 години е регионален мениджър в голяма търговска компания, и в администрацията, като секретар на община Ябланица. Отлично познава живота и бита на хората в общината и като началник-отдел „Социални дейности”, и като директор на Центъра за работа с деца, и като възпитател в местно училище - все позиции, които е заемала в професионалния си път. Тя е скромен човек, но решителна и креативна - както се казва юмрук в кадифена ръкавица. Иска всеки, който получава нещо от държавата, да е дал своя принос за общественото благо. И е решена да го постигне, защото и на нея й е писнало държавността да не се усеща в малките населени места така, както хората искат. Така че оставям на жителите на общината да преценят какво искат и с кого искат да извървят пътя на промяната в общината - с Валя, зад която стои най-мощният поддръжник - ПП ГЕРБ, или с хора, които са наложили тотален монопол вече 25 г. и създават у хората усещане, че без тях общината не може да се управлява.

- В Троян местните политически анализатори твърдят, че ще е най-тежката ви битка?
- Не смятаме да се бием за доверието на хората, смятаме да го спечелим. Да, трудно е съревнованието с добър опонент. Но когато имаме силен кандидат, това съревнование не ни притеснява. Онзи ден, на събора в местността Къпинчо по случай откриването на ловния сезон, знаете ли какво ми казаха приятели от троянски дружинки – „Ники, да знаеш, за Шишков ще гласуваме, да ни се махне от главата на нас, че е много принципен и безкомпромисен. Чак пък толкова ли трябва да се гледа буквата на закона?” Като казах на Шишков за това, той се усмихва и ми отговаря – „Прави са, строг съм. И да ти кажа честно, като стана кмет, първо ГЕРБ ще накажа, ако не си премахне и изчисти изборните плакати от града. Още има плакати от миналите избори на стената срещу Актавис. Защо Михайлова не ни е наказала?” Та, ето такъв е инж. Димитър Шишков.

Троянци са хора, които трудно се заблуждават. Те вярват на това, което виждат. А това което виждат, не е това, което излиза от пресцентъра на общината. И те не виждат само центъра с цветята, светлинките и фонтаните. Виждат и извън прожекторите – в кварталите, в селата, в празниците и в делниците. И помнят какво се обещава и какво се изпълнява. И знаят, че има още много какво да се свърши. На кой ще го поверят, ще преценят сами. Обсъждахме с Митко Шишков предизборната му платформа и да ви кажа честно се впечатлих – адресирани са всички проблеми на Троян балансирано и реалистично, а има и много иновативни управленски идеи – и по отношение на бизнеса, и по отношение на гражданите и по отношение на инфраструктурата. Е, все пак е с над 15 години управленски опит. А това определено е от значение. 

- Кажете нещо за листите за общински съветници – на какви хора залага ГЕРБ?
- Кандидатите за общински съветници са номинирани и издигнати от местните структури на ГЕРБ и предложени за утвърждаване от местните общински ръководства. Намеса от областното и централното ръководство не е имало нито в Ловеч, нито в останалите общини за номинации и определяне на листите. Във всички листи имаме и утвърдени лица, и нови, които за пръв път са издигнати. Имаме лекари, учители, хора на бизнеса, инженери, юристи.  Нашите хора по места са гласували доверие на издигнатите, сега остава и жителите на съответната община да припознаят в тях своите представители. Защото в местния парламент, както и в националния, избраните от листата на ГЕРБ работят за всички граждани, без оглед на партийната им принадлежност или симпатия.

- Във фейсбук кръстосахте шпаги с Донка Михайлова – действащ и кандидат за втори мандат кмет на община Троян от БСП. Защо се стигна до този задочен спор?
- Нямам почти никакво време да следя социалните мрежи. Денят ми започва в 6 ч. и завършва след 24 ч. вечер. Понякога за минутки надничам там, по-скоро заради личните съобщения, защото много хора от цялата страна ми пишат, искат помощ или пък поставят на вниманието ми проблеми. И видях, че в деня, когато с много усилия от страна на екипа на МРРБ намерихме решение на проблем на община Троян и кметът благодари за това, същата вечер от страницата си тя нападна ГЕРБ за някакви публикации в медиите, според мен необмислено, но внушението беше направено. Затова реагирах. Много кметове могат да потвърдят – никога не съм делил общините на наши и ваши и на всеки съм помогнал с каквото мога. И не съм правил ПР от това – това ми е работа. И го правя не заради това кметовете да се хвалят в предизборната кампания колко много са направили, а защото е важно за хората. Но да въвличат ПП ГЕРБ, която представлявам на областно ниво, в нездрави и подмолни интриги ми дойде в повече. И ако не дадеш отпор, не се знае до къде могат да стигнат. И тук е мястото да кажа още веднъж – правим интелигентна и почтена кампания, в изборите участват много партии и коалиции. Ако някой види някъде името си и не му харесва това – моля да се огледа, а не веднага да хвърля камъни по ГЕРБ.

- Какво според Вас може да попречи на нормалното протичане на вота по места?
- Това, което пречи на нормалния изборен процес винаги – купуването на гласове, грубите манипулации. Толкова ли е сложно да се обясни на хората, които избират кмет, кога и как ще се реши техният проблем. Да се покаже внимание и загриженост към живота им, да се сбъднат очакванията им. Възможности има, ГЕРБ го доказва на много места в страната. Качеството на живот на хората може да бъде подобрено, ако има работеща и почтена местна власт. Другото е предизборен популизъм и груби манипулации. А те водят до отчаяние, примирение и отказ на хората да гласуват. Нещо, от което няма полза никоя партия.

За да има ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ в област Ловеч хората трябва да изберат кандидатите на ГЕРБ – зад всички тях стои най-голямата, силна и градивна партия, която за пореден път отпуши европейските фондове, които осигуряват средства за инвестиции. Това е гаранцията за успех на общините!

Всички искат ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ, само с ГЕРБ те могат да бъдат постигнати! 

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |