23-тата Слива – рекорд по масовост

* Здрав купон в Орешак и Троян * Новината: На 27 септември в Париж сливовият ни фест получава европейски статут от платформата
 „Европа на фестивалите”
Български фестивал на сливата
Мажоретките с фестивалното знаме водят дефилето по Главната в Троян
Вляво - дефилира Марк Дилард (САЩ) със съпругата си
Иван Чакъров връчва символа на феста на кмета Донка Михайлова
Малки и големи на дългото хоро
Сред гостите бе и доскорошният омбудсман Константин Пенчев
СЪС СИГУРНОСТ сегашният 23-ти Празник на сливата и троянската сливова, вече с налагащото се ново име Български фестивал на сливата, би рекордите по масовост и, мисля, няма да е пресилено да кажем, че голямата цел е изпълнена – сливаро-ракиджийското шоу се превръща в голяма (все)народна веселба. Колко са били гостите ни в тези четири фестивални дни (19-22 септември) е трудно да се изчисли, но едно нещо се виждаше и с невъоръжено око – пълни ресторанти и хотели, опашки по магазините, хиляди на площада в Троян и в Националното изложение в Орешак, празнично оживление навсякъде.

ДЕФИЦИТ имаше единствено откъм ВИП гости, вероятно наближаващите местни избори и загрубялата отрано предизборна битка имат пръст в тази работа, но то изобщо не бе проблем и едва ли някой му обърна внимание. Все пак не мина без важни личности – във феста се включи не кой да е, а сам секретарят на посолството на САЩ в София Марк Дилард със съпругата си, американската двойка дори бе начело на традиционното дефиле по главната улица в Троян, предшестващо официалното откриване на празника. Присъствието на г-н Дилард е повече от логично – щатският дипломат има лична заслуга за мащабния ремонт с американски средства на троянското ОУ „Иван Хаджийски” и заедно с кмета Донка Михайлова в края на м. май преряза лентата на грейналото школо. В множеството забелязахме, извисяващ се с баскетболния си ръст, и доскорошния национален омбудсман Константин Пенчев, който е троянски зет. Намираха се и други ВИП-ове, но вече стана дума, че не това бе важното.

СЕГА за важните неща на 23-тия Български фестивал на сливата в Троян.

Откриването на Фестивала в Орешак, 19 септември 2015 г.
На щанда със сливови еликсири на "Винпром Троян"
Из кулинарната магия на "Кайзера"
Започва концертът на общинския младежки духов оркестър
НАЙ-НАПРЕД няколко думи за Орешак, където по традиция бе даден стартът на феста – в събота по обед (19 септември) в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ), където през 1993 г. се роди шоуто. Тук бе както обикновено – просторно, стилно и още по-стилно с новата сцена насред поляната, с многото „живи занаяти”, с концерта на общинския младежки духов оркестър и троянските мажоретки, със страхотната традиционна кулинария на „Кайзера”, с многото народ отблизо и далеч, с безупречната организация; и в основата на всичко това – всеотдайността и фантазията на екипа на НИХЗИ, воден от управителя Иван Чакъров. За пореден път – нашето браво!

„НАЙ-ТРОЯНСКИЯТ празник! Желанието ни е да пренесем автентичната атмосфера, гостите, всички да усетят духа на местните традиции”, подчерта в краткото си приветствие г-н Чакъров. „Този празник е и една крачка към бъдещето, защото ние трябва да знаем, че със сигурни стъпки можем да вървим напред, само ако познаваме и уважаваме традицията на нашата земя”, допълни кметът г-жа Михайлова, която даде официалното начало на фестивала. Градоначалникът с удоволствие отбеляза и един еврофакт: „Българският фестивал на сливата е обявен за един от най-добрите европейски фестивали и на 27 септември в Париж ще получим сертификат за европейския статут на фестивала от платформата „Европа на фестивалите” на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация (EFA)”.

Празникът в Троян набира скорост
Керамични вълшебства на Улицата на занаятите
На сцената забива Илия Илиев-Професора, сн. Митко Динушев
Годжи (вдясно) пее в дует с Радко Петков, сн. Митко Динушев
Водещият Камен Воденичаров с група почитатели
Мама, татко, баба и аз
Троянска самодейка с бъклица троянска сливова
В ТРОЯН, където бяха повечето фестивални събития. Започваме с невероятната Улица на занаятите – много дълга, с много точно подбрани участници, с много качествена и разнообразна продукция (различни занаятчийски стоки – керамика, дърво, тъкани, кожа и т. н.; арт, сувенири; храни – сливи, мед, млека, местни продукти и др., директно от производителите, като тази „хранителна” ниша печели все повече почитатели и отлично пасва на сливовия празник). Само за Улицата на занаятите си заслужава да отиде човек – изключително важна фестивална екстра.

АМБИЦИОЗНА програма: с водещ Камен Воденичаров – стилен, остроумен, адекватен на празника, майстор; изпълнители с име – Берковската духова музика, асеновградските гайдари от „Голямата гайда”, Годжи, Илия Илиев-Професора с неговата банда, троянските музикални звезди Радко Петков, духова музика „Заедно” и големите „Усмивки”, Северняшкият танцов ансамбъл от Плевен… Традиционното дефиле – малко по-добро от миналогодишното, но отново не така ярко и знаково както бе в предишни години, тук може още… Чудесен фестивален декор – с много фантазия и мащаб, с доза провокация и нестандартен шик, запомнящо се; достатъчно е да споменем цветните чадъри, окичили ореха пред малката музейна сграда (Конака).

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ „атрибути”: действащата казанка за варене на ракия, която за втори път бе разпалена от много голям троянски спортист – световния шампион в биатлона Владимир Илиев (миналата година това стори световната звезда в ски ориентирането Станимир Беломъжев); мармалададжийницата на белиосъмските баби; големият „сливов” син балон, реещ се гордо над троянския площад; кулинарните конкурси – отново посоката бе към професионализъм и лансиране на кулинария от по-висок порядък, подсказване на печелившата идея за кулинарен туризъм; конкурсът за най-добра домашна сливовица; трябва да прибавим и една фестивална иновация, която събра много аплодисменти – флористката демонстрация, организирана за втора поредна година от троянската цветарка Венета Цочева и нейни колеги от страната (любопитното изискване е в букетите задължително да има и... сливи).

СЛАБОСТИТЕ. Разбира се, че ги имаше, но със сигурност хубавото бе (много) повече. Все пак – на мен лично продължава, както и в предишните няколко издания, да ми липсва сатиричният момент, пиперливостта, нещо, което тъй добре ще пасне на подобно шоу и не само ще пасне (в по-ранните издания го имаше - бел. Г. М.), но би прибавило колорит и класа.

Орехът с чадърите в центъра на Троян
ДО ДОГОДИНА! И пак браво за 23-тия!

Генадий Маринов

 Още по темата:

32 коментара:

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b9/

Донка Михайлова

Анонимен каза...

Групата - почитатели на Камен Воденичаров на снимката публикувана в статията, тези мургави българи, никога преди не ги бях виждал в Троян. Те май са по големи почитатели на вас госпожо Михайлова отколкото на Воденичаров, вие сте тяхният идол, вие трябваше да сте на снимката с тях. Тогава снимката щеше да е по хубава. И ако Дилян Енкин се присъедини към снимката ептен на 100прпцента харашо.

Анонимен каза...

В интерес на истината, въпреки че симпатизирам на Донка Михайлова, се налага с разочаровани е да споделя, че вчера на центъра беше ИЗКЛЮЧИТЕЛНА чалгария. Кой по дяволите избра тези музиканти да свирят на това мероприятие?! Докога в тази държава ще се толерира откровената чалга? Защо?
Да, имаше мноого хора, но аз лично видях, че болшинството се възмути негласно от тъй наречените български музикални звезди. Нямаше ли по-нормални изпълнители, които можеше да се поканят? Лично за мен "фестивалът на сливата " приключи завинаги. Приключи и за гостите ми, на които от два месеца говоря какво ще е хубаво - да заповядай в Троян. Доста неудобно ми стана, когато се запя тази чалга. Потънал в земята от срам. Честно!
И не, не плюя. Аз така или иначе ще гласувам за Михайлова, защото чисто персонално тя е единствения кандидат, който става, но нека тя помисли за екипът, който организира такива мероприятия за в бъдеще, защото се излагаме. Ама много се излагаме....

Анонимен каза...

Абе, 3-ти, я си гледай работата. Какво им е на музикантите? Веселиха ли се хората? Веселиха се! Какво му е чалгарското? Чиста весела балканска музика! Ти да не искаш опера на Верди да ти изпълни някой? Баси сухара си!

А за Камен Воденичаров и почитателите му - и аз се чудя дали нямаше по-бели почитатели, ами сте изтъпанили точно тази снимка с тез мангали. Пфу, не видя му се и мангалската държава ... ама това е друга, много дълга тема и не е за тук ...

Анонимен каза...

Стига глупости.
По-голямо безумие няма.
1. Опънали сергиите насред центъра.
2. Необезопасени кабели, снадки и други подобни ел. съоръжения.
3. Измислени "звезди", като за толкова бюджет - толкова и качеството.
4. Препълнен център. Ами и без фестивала щеше да е пълен. Все пак са 4 почивни дни и шопите са се юрнали да почиват в нашия край, пак повтарям НЕ заради сливата.
Хайде да спра до тук.

Анонимен каза...

Чудесен празник! Браво на организаторите!

Анонимен каза...

A къде е бaлонът? Рaзбрaх, че е офейкaл. Aко е тaкa, големи грaждaнЯ. Нa мен нищо не ми хaресa. Предстaвях си го някaк по фолклорен и трaдиционен. Без чaлгaтa, цигaнския лунa пaрк, който бичи чaлгa и простотия дори и сегa. Добре е, че го имa този фестивaл, но не под този вид.

Анонимен каза...

Браво на Ромка Михайлова за чудесният празник. Така както го е подкарала , скоро ще открива банго Васил във нашият град! Г-жо Михайлова умоляваме ви, спрете да докарвате ромско население в градът, само и само за да спечелите и да сте на власт!!!

Анонимен каза...

7-ми искаш традиция - ми кИбапите насред центъра не са ли традиция? :)
Балона отлетя, както и младите от града.
А иначе кофти отзиви сред външните, които случайно преминавайки през центъра са видели, че нещо се случва и решили и те да се отбият да видят.
След това си тръгват разочаровани, но поне не са дошли заради това, а да се топнат в минералните басейни.

Анонимен каза...

Поздравления от семейството ми за Г-жа Михайлова и Празника, който създаде тя и организаторите. Не живея в Троян, но имах честта да бъда на гости при приятели и да присъствам на този празник. До 3,5,8,9 от вашите коментари оставам с впечатлението, че сте хора, които не са излизали по далече от града си и едва ли сте имали възможността да посещавате културни мероприятия свързани с Българската традиция. Жалко, че съдбата ви е да сте злобни и оплюващи направеното от другите. До 9, не си тръгнахме разочаровани, а весели и щастливи. Браво на Жената-Кмет на гр. Троян

Анонимен каза...

Браво! Добре, че се включи и някой гост на града, че да затвори устите на такива като 3, 5, 8, 9 ...
И аз мисля, че организацията беше добра. Времето беше чудесно, което също е предпоставка за изкарване на веселия празник. Според мене, този празник набира скорост и ще става все по-популярен и весел!

Анонимен каза...

Празника беше чудесен. За всеки имаше по нещо.На когото пък не му харесва, да си гледа телевизия и реалити формати, може би те са по "интересни" Само една корекция към автора на статията. Мармалададжийницата както и предходните години бе представена от самодейците от Бели Осъм, които бяха и на казанката, и на печената сланина.Да сме коректни

Анонимен каза...

Страхотен фестивал! Браво!

Анонимен каза...

Голямо БРАВО за организацията!
Сергиите бяха подбрани, нямаше нито една бирария, кебапчийница и т.н. селянийка. Имаше много интересни търговци на неща които определено не се срещат всеки ден! Нямам забележки към организацията.
Кое е чалга? Годжи, Грахич и професора? Тая чалга (визирам Слави и Ку-Ку бенд) си разпродаде билетите за концерта за 1 ден!
По-сериозно, че ставате смешни...

Анонимен каза...

14-ти, зa зaнaятчиите си прaв. Зa другото.......ти сигурен ли си, че си бил нa фестивaлa в Троян? Бирaрии, кебaпчетa, понички, пaлaчинки, пукaнки пред пощaтa. Чaлгa нон стоп пред стaрото кино. Относно Слaви. Товa, че нещо се продaвa бързо не го прaви стилно и изискaно, a мaсово и комерсиaлно с цел пaри зa изпростелия нaрод!

Анонимен каза...

Уважаеми 15-ти, това е фестивал, а не национален или официален празник, за да искаш стил. Много точно подбрани изпълнители, имаше за всеки по нещо. Това, че е имало понички и кебапчета не обезсмисля и опорочава фестивала, бяха подредени и събрани на едно място. Детските въртележки са разположени в частен имот...мисля, че общината няма как да въздейства на собствениците на кого да си отдават недвижимостта под наем. Тази година фестивала и запомнящ се и още много ще се говори за него. Семейството ми се забавлява всяка вечер. Пожелавам успех на екипа и догодина да ни изненада пак!

Анонимен каза...

Добре беше , даже супер но трябва да е поне 10 дни фестивала за да е готино а и по силна де е музиката също трябва повече химически тоалетни . Уличното до сцената е силно а на сцената осветлението не е интересно я в читалището как е уредено осветлението

Анонимен каза...

Браво на госпожа Ромка Михайлова!

Анонимен каза...

Пълна и тотална селяния, като битака в четвъртък.

Анонимен каза...

10-ти точно това е проблема, че сме ходили по други градове и сме виждали как се прави. Сега виждаме тука как НЕ трябва да се прави.
Иначе 19-ти е прав - селянията от четвъртък, но без продажба на дрехи и стари боклуци от тавана.

Анонимен каза...

20-ти, ами едва ли някой те е завлякъл насила на площада, да беше заминал в други градове или да беше си стоял в селската си къщичка или в дупката от която си изпълзял. Такива като теб са недоволни по рождение.

Анонимен каза...

пЕарката на Донка влезе в роля. Толкова си личи, че повече няма на къде.

Анонимен каза...

аз съм ТРОЛ, не ПР и за разлика от теб 20 и 22 съм доволен от живота си

Анонимен каза...

Да бе, ти ли ще казваш кой къде да ходи бе аааа?? Ние да ходим по другите градове а Ромка Михайлова да докарва циганите да гласуват за нея ааа? Комуняга мръсна ще праща той хората, то българи няма да останем в този град от такива като Енкин и Ромка Михайлова.

Анонимен каза...

До тези,които карат недоволните да си стоят в къщи!!!
Тази бутафория се прави с общински,което ще рече наши пари и поради тази причина трябва по внимателно да се харчат.
С чужда пита лесно се поменува.
Къде остана спецификата и автентичността на този празник?
А и градацията .
Вместо последният ден да най-силен,той не се забеляза,а при това е и национален празник.
Което показва от безсмислието на 4 дневните напъни да се прави от един хубав празник,грозен фестивал.
И нещо много важно.
Малко хора разбраха,че по същото време в село Орешак се проведе същият фестивал в 4 поредни дни.
И макар по-непретенциозен,имаше добри атракции и много качествени изпълнители в програмата.
Което показва,че парите и мащабноста,не винаги са критерии за високо качество и добър вкус.

Анонимен каза...

А знаете ли че вече 3 година в ж.к. Лъгът се провежда празника на сливата сега беше на 21 пред ресторант Дим такси организирано и спонсорирано от Иван Макариев беше зготвен в 300 кг казан попска яхния и раздадена на хората от квартала и за доброто настроение пя Георги и Иван Гоцеви едно браво на Макариев това беше 7 път

Анонимен каза...

Голям човек добър човек браво Иване

Анонимен каза...

Вярно е всичките пъти е хранил хората и хората си поиграят хора браво Макариев

Анонимен каза...

А знаете ли че вече 3 година в ж.к. Лъгът се провежда празника на сливата сега беше на 21 пред ресторант Дим такси организирано и спонсорирано от Иван Макариев беше зготвен в 300 кг казан попска яхния и раздадена на хората от квартала и за доброто настроение пя Георги и Иван Гоцеви едно браво на Макариев това беше 7 път

Анонимен каза...

Недоволните да изберат Шишков за кмет да им направи празника, така няма да остане неубрулена слива в Троян

Анонимен каза...

То така и така сега не остава. Ромка Михайлова толкова цигани домъкна да гласуват за нея че скоро ще започнат да ни брулят и нас във главите по пътя.

Анонимен каза...

С малко закъснение коментирам фестивала....но хареса ми. Всичко беше прекрасно. Имаше много гости на града. Поздравления за организаторите!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |