23-тата Слива – рекорд по масовост

* Здрав купон в Орешак и Троян * Новината: На 27 септември в Париж сливовият ни фест получава европейски статут от платформата
 „Европа на фестивалите”
Български фестивал на сливата
Мажоретките с фестивалното знаме водят дефилето по Главната в Троян
Вляво - дефилира Марк Дилард (САЩ) със съпругата си
Иван Чакъров връчва символа на феста на кмета Донка Михайлова
Малки и големи на дългото хоро
Сред гостите бе и доскорошният омбудсман Константин Пенчев
СЪС СИГУРНОСТ сегашният 23-ти Празник на сливата и троянската сливова, вече с налагащото се ново име Български фестивал на сливата, би рекордите по масовост и, мисля, няма да е пресилено да кажем, че голямата цел е изпълнена – сливаро-ракиджийското шоу се превръща в голяма (все)народна веселба. Колко са били гостите ни в тези четири фестивални дни (19-22 септември) е трудно да се изчисли, но едно нещо се виждаше и с невъоръжено око – пълни ресторанти и хотели, опашки по магазините, хиляди на площада в Троян и в Националното изложение в Орешак, празнично оживление навсякъде.

ДЕФИЦИТ имаше единствено откъм ВИП гости, вероятно наближаващите местни избори и загрубялата отрано предизборна битка имат пръст в тази работа, но то изобщо не бе проблем и едва ли някой му обърна внимание. Все пак не мина без важни личности – във феста се включи не кой да е, а сам секретарят на посолството на САЩ в София Марк Дилард със съпругата си, американската двойка дори бе начело на традиционното дефиле по главната улица в Троян, предшестващо официалното откриване на празника. Присъствието на г-н Дилард е повече от логично – щатският дипломат има лична заслуга за мащабния ремонт с американски средства на троянското ОУ „Иван Хаджийски” и заедно с кмета Донка Михайлова в края на м. май преряза лентата на грейналото школо. В множеството забелязахме, извисяващ се с баскетболния си ръст, и доскорошния национален омбудсман Константин Пенчев, който е троянски зет. Намираха се и други ВИП-ове, но вече стана дума, че не това бе важното.

СЕГА за важните неща на 23-тия Български фестивал на сливата в Троян.

Откриването на Фестивала в Орешак, 19 септември 2015 г.
На щанда със сливови еликсири на "Винпром Троян"
Из кулинарната магия на "Кайзера"
Започва концертът на общинския младежки духов оркестър
НАЙ-НАПРЕД няколко думи за Орешак, където по традиция бе даден стартът на феста – в събота по обед (19 септември) в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ), където през 1993 г. се роди шоуто. Тук бе както обикновено – просторно, стилно и още по-стилно с новата сцена насред поляната, с многото „живи занаяти”, с концерта на общинския младежки духов оркестър и троянските мажоретки, със страхотната традиционна кулинария на „Кайзера”, с многото народ отблизо и далеч, с безупречната организация; и в основата на всичко това – всеотдайността и фантазията на екипа на НИХЗИ, воден от управителя Иван Чакъров. За пореден път – нашето браво!

„НАЙ-ТРОЯНСКИЯТ празник! Желанието ни е да пренесем автентичната атмосфера, гостите, всички да усетят духа на местните традиции”, подчерта в краткото си приветствие г-н Чакъров. „Този празник е и една крачка към бъдещето, защото ние трябва да знаем, че със сигурни стъпки можем да вървим напред, само ако познаваме и уважаваме традицията на нашата земя”, допълни кметът г-жа Михайлова, която даде официалното начало на фестивала. Градоначалникът с удоволствие отбеляза и един еврофакт: „Българският фестивал на сливата е обявен за един от най-добрите европейски фестивали и на 27 септември в Париж ще получим сертификат за европейския статут на фестивала от платформата „Европа на фестивалите” на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация (EFA)”.

Празникът в Троян набира скорост
Керамични вълшебства на Улицата на занаятите
На сцената забива Илия Илиев-Професора, сн. Митко Динушев
Годжи (вдясно) пее в дует с Радко Петков, сн. Митко Динушев
Водещият Камен Воденичаров с група почитатели
Мама, татко, баба и аз
Троянска самодейка с бъклица троянска сливова
В ТРОЯН, където бяха повечето фестивални събития. Започваме с невероятната Улица на занаятите – много дълга, с много точно подбрани участници, с много качествена и разнообразна продукция (различни занаятчийски стоки – керамика, дърво, тъкани, кожа и т. н.; арт, сувенири; храни – сливи, мед, млека, местни продукти и др., директно от производителите, като тази „хранителна” ниша печели все повече почитатели и отлично пасва на сливовия празник). Само за Улицата на занаятите си заслужава да отиде човек – изключително важна фестивална екстра.

АМБИЦИОЗНА програма: с водещ Камен Воденичаров – стилен, остроумен, адекватен на празника, майстор; изпълнители с име – Берковската духова музика, асеновградските гайдари от „Голямата гайда”, Годжи, Илия Илиев-Професора с неговата банда, троянските музикални звезди Радко Петков, духова музика „Заедно” и големите „Усмивки”, Северняшкият танцов ансамбъл от Плевен… Традиционното дефиле – малко по-добро от миналогодишното, но отново не така ярко и знаково както бе в предишни години, тук може още… Чудесен фестивален декор – с много фантазия и мащаб, с доза провокация и нестандартен шик, запомнящо се; достатъчно е да споменем цветните чадъри, окичили ореха пред малката музейна сграда (Конака).

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ „атрибути”: действащата казанка за варене на ракия, която за втори път бе разпалена от много голям троянски спортист – световния шампион в биатлона Владимир Илиев (миналата година това стори световната звезда в ски ориентирането Станимир Беломъжев); мармалададжийницата на белиосъмските баби; големият „сливов” син балон, реещ се гордо над троянския площад; кулинарните конкурси – отново посоката бе към професионализъм и лансиране на кулинария от по-висок порядък, подсказване на печелившата идея за кулинарен туризъм; конкурсът за най-добра домашна сливовица; трябва да прибавим и една фестивална иновация, която събра много аплодисменти – флористката демонстрация, организирана за втора поредна година от троянската цветарка Венета Цочева и нейни колеги от страната (любопитното изискване е в букетите задължително да има и... сливи).

СЛАБОСТИТЕ. Разбира се, че ги имаше, но със сигурност хубавото бе (много) повече. Все пак – на мен лично продължава, както и в предишните няколко издания, да ми липсва сатиричният момент, пиперливостта, нещо, което тъй добре ще пасне на подобно шоу и не само ще пасне (в по-ранните издания го имаше - бел. Г. М.), но би прибавило колорит и класа.

Орехът с чадърите в центъра на Троян
ДО ДОГОДИНА! И пак браво за 23-тия!

Генадий Маринов

 Още по темата:

32 коментара:

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b9/

Донка Михайлова

Анонимен каза...

Групата - почитатели на Камен Воденичаров на снимката публикувана в статията, тези мургави българи, никога преди не ги бях виждал в Троян. Те май са по големи почитатели на вас госпожо Михайлова отколкото на Воденичаров, вие сте тяхният идол, вие трябваше да сте на снимката с тях. Тогава снимката щеше да е по хубава. И ако Дилян Енкин се присъедини към снимката ептен на 100прпцента харашо.

Анонимен каза...

В интерес на истината, въпреки че симпатизирам на Донка Михайлова, се налага с разочаровани е да споделя, че вчера на центъра беше ИЗКЛЮЧИТЕЛНА чалгария. Кой по дяволите избра тези музиканти да свирят на това мероприятие?! Докога в тази държава ще се толерира откровената чалга? Защо?
Да, имаше мноого хора, но аз лично видях, че болшинството се възмути негласно от тъй наречените български музикални звезди. Нямаше ли по-нормални изпълнители, които можеше да се поканят? Лично за мен "фестивалът на сливата " приключи завинаги. Приключи и за гостите ми, на които от два месеца говоря какво ще е хубаво - да заповядай в Троян. Доста неудобно ми стана, когато се запя тази чалга. Потънал в земята от срам. Честно!
И не, не плюя. Аз така или иначе ще гласувам за Михайлова, защото чисто персонално тя е единствения кандидат, който става, но нека тя помисли за екипът, който организира такива мероприятия за в бъдеще, защото се излагаме. Ама много се излагаме....

Анонимен каза...

Абе, 3-ти, я си гледай работата. Какво им е на музикантите? Веселиха ли се хората? Веселиха се! Какво му е чалгарското? Чиста весела балканска музика! Ти да не искаш опера на Верди да ти изпълни някой? Баси сухара си!

А за Камен Воденичаров и почитателите му - и аз се чудя дали нямаше по-бели почитатели, ами сте изтъпанили точно тази снимка с тез мангали. Пфу, не видя му се и мангалската държава ... ама това е друга, много дълга тема и не е за тук ...

Анонимен каза...

Стига глупости.
По-голямо безумие няма.
1. Опънали сергиите насред центъра.
2. Необезопасени кабели, снадки и други подобни ел. съоръжения.
3. Измислени "звезди", като за толкова бюджет - толкова и качеството.
4. Препълнен център. Ами и без фестивала щеше да е пълен. Все пак са 4 почивни дни и шопите са се юрнали да почиват в нашия край, пак повтарям НЕ заради сливата.
Хайде да спра до тук.

Анонимен каза...

Чудесен празник! Браво на организаторите!

Анонимен каза...

A къде е бaлонът? Рaзбрaх, че е офейкaл. Aко е тaкa, големи грaждaнЯ. Нa мен нищо не ми хaресa. Предстaвях си го някaк по фолклорен и трaдиционен. Без чaлгaтa, цигaнския лунa пaрк, който бичи чaлгa и простотия дори и сегa. Добре е, че го имa този фестивaл, но не под този вид.

Анонимен каза...

Браво на Ромка Михайлова за чудесният празник. Така както го е подкарала , скоро ще открива банго Васил във нашият град! Г-жо Михайлова умоляваме ви, спрете да докарвате ромско население в градът, само и само за да спечелите и да сте на власт!!!

Анонимен каза...

7-ми искаш традиция - ми кИбапите насред центъра не са ли традиция? :)
Балона отлетя, както и младите от града.
А иначе кофти отзиви сред външните, които случайно преминавайки през центъра са видели, че нещо се случва и решили и те да се отбият да видят.
След това си тръгват разочаровани, но поне не са дошли заради това, а да се топнат в минералните басейни.

Анонимен каза...

Поздравления от семейството ми за Г-жа Михайлова и Празника, който създаде тя и организаторите. Не живея в Троян, но имах честта да бъда на гости при приятели и да присъствам на този празник. До 3,5,8,9 от вашите коментари оставам с впечатлението, че сте хора, които не са излизали по далече от града си и едва ли сте имали възможността да посещавате културни мероприятия свързани с Българската традиция. Жалко, че съдбата ви е да сте злобни и оплюващи направеното от другите. До 9, не си тръгнахме разочаровани, а весели и щастливи. Браво на Жената-Кмет на гр. Троян

Анонимен каза...

Браво! Добре, че се включи и някой гост на града, че да затвори устите на такива като 3, 5, 8, 9 ...
И аз мисля, че организацията беше добра. Времето беше чудесно, което също е предпоставка за изкарване на веселия празник. Според мене, този празник набира скорост и ще става все по-популярен и весел!

Анонимен каза...

Празника беше чудесен. За всеки имаше по нещо.На когото пък не му харесва, да си гледа телевизия и реалити формати, може би те са по "интересни" Само една корекция към автора на статията. Мармалададжийницата както и предходните години бе представена от самодейците от Бели Осъм, които бяха и на казанката, и на печената сланина.Да сме коректни

Анонимен каза...

Страхотен фестивал! Браво!

Анонимен каза...

Голямо БРАВО за организацията!
Сергиите бяха подбрани, нямаше нито една бирария, кебапчийница и т.н. селянийка. Имаше много интересни търговци на неща които определено не се срещат всеки ден! Нямам забележки към организацията.
Кое е чалга? Годжи, Грахич и професора? Тая чалга (визирам Слави и Ку-Ку бенд) си разпродаде билетите за концерта за 1 ден!
По-сериозно, че ставате смешни...

Анонимен каза...

14-ти, зa зaнaятчиите си прaв. Зa другото.......ти сигурен ли си, че си бил нa фестивaлa в Троян? Бирaрии, кебaпчетa, понички, пaлaчинки, пукaнки пред пощaтa. Чaлгa нон стоп пред стaрото кино. Относно Слaви. Товa, че нещо се продaвa бързо не го прaви стилно и изискaно, a мaсово и комерсиaлно с цел пaри зa изпростелия нaрод!

Анонимен каза...

Уважаеми 15-ти, това е фестивал, а не национален или официален празник, за да искаш стил. Много точно подбрани изпълнители, имаше за всеки по нещо. Това, че е имало понички и кебапчета не обезсмисля и опорочава фестивала, бяха подредени и събрани на едно място. Детските въртележки са разположени в частен имот...мисля, че общината няма как да въздейства на собствениците на кого да си отдават недвижимостта под наем. Тази година фестивала и запомнящ се и още много ще се говори за него. Семейството ми се забавлява всяка вечер. Пожелавам успех на екипа и догодина да ни изненада пак!

Анонимен каза...

Добре беше , даже супер но трябва да е поне 10 дни фестивала за да е готино а и по силна де е музиката също трябва повече химически тоалетни . Уличното до сцената е силно а на сцената осветлението не е интересно я в читалището как е уредено осветлението

Анонимен каза...

Браво на госпожа Ромка Михайлова!

Анонимен каза...

Пълна и тотална селяния, като битака в четвъртък.

Анонимен каза...

10-ти точно това е проблема, че сме ходили по други градове и сме виждали как се прави. Сега виждаме тука как НЕ трябва да се прави.
Иначе 19-ти е прав - селянията от четвъртък, но без продажба на дрехи и стари боклуци от тавана.

Анонимен каза...

20-ти, ами едва ли някой те е завлякъл насила на площада, да беше заминал в други градове или да беше си стоял в селската си къщичка или в дупката от която си изпълзял. Такива като теб са недоволни по рождение.

Анонимен каза...

пЕарката на Донка влезе в роля. Толкова си личи, че повече няма на къде.

Анонимен каза...

аз съм ТРОЛ, не ПР и за разлика от теб 20 и 22 съм доволен от живота си

Анонимен каза...

Да бе, ти ли ще казваш кой къде да ходи бе аааа?? Ние да ходим по другите градове а Ромка Михайлова да докарва циганите да гласуват за нея ааа? Комуняга мръсна ще праща той хората, то българи няма да останем в този град от такива като Енкин и Ромка Михайлова.

Анонимен каза...

До тези,които карат недоволните да си стоят в къщи!!!
Тази бутафория се прави с общински,което ще рече наши пари и поради тази причина трябва по внимателно да се харчат.
С чужда пита лесно се поменува.
Къде остана спецификата и автентичността на този празник?
А и градацията .
Вместо последният ден да най-силен,той не се забеляза,а при това е и национален празник.
Което показва от безсмислието на 4 дневните напъни да се прави от един хубав празник,грозен фестивал.
И нещо много важно.
Малко хора разбраха,че по същото време в село Орешак се проведе същият фестивал в 4 поредни дни.
И макар по-непретенциозен,имаше добри атракции и много качествени изпълнители в програмата.
Което показва,че парите и мащабноста,не винаги са критерии за високо качество и добър вкус.

Анонимен каза...

А знаете ли че вече 3 година в ж.к. Лъгът се провежда празника на сливата сега беше на 21 пред ресторант Дим такси организирано и спонсорирано от Иван Макариев беше зготвен в 300 кг казан попска яхния и раздадена на хората от квартала и за доброто настроение пя Георги и Иван Гоцеви едно браво на Макариев това беше 7 път

Анонимен каза...

Голям човек добър човек браво Иване

Анонимен каза...

Вярно е всичките пъти е хранил хората и хората си поиграят хора браво Макариев

Анонимен каза...

А знаете ли че вече 3 година в ж.к. Лъгът се провежда празника на сливата сега беше на 21 пред ресторант Дим такси организирано и спонсорирано от Иван Макариев беше зготвен в 300 кг казан попска яхния и раздадена на хората от квартала и за доброто настроение пя Георги и Иван Гоцеви едно браво на Макариев това беше 7 път

Анонимен каза...

Недоволните да изберат Шишков за кмет да им направи празника, така няма да остане неубрулена слива в Троян

Анонимен каза...

То така и така сега не остава. Ромка Михайлова толкова цигани домъкна да гласуват за нея че скоро ще започнат да ни брулят и нас във главите по пътя.

Анонимен каза...

С малко закъснение коментирам фестивала....но хареса ми. Всичко беше прекрасно. Имаше много гости на града. Поздравления за организаторите!!!

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |