Д-р Байчева – невинна като сълза?!

* Етичната комисия към БЛС – Ловеч реши, че лекарката е действала „според своите професионални знания и дългогодишен опит” и поведението й не е било злонамерено * Зам.-министърът д-р Шарков – на противоположното мнение, д-р Иванов от Ловеч - също,
 хвърли оставка
Помощ, обслужват ни! Актуализиран
Наташа Габровска срещу д-р Нина Байчева
Д-Р НИНА БАЙЧЕВА, началничката на АГ отделението в общинската многопрофилна  болница в съседния Тетевен - която бе обвинена от родилката Наташа Габровска, че с грубите си и непрофесионални действия е убила бебето й (историята бе огласена най-напред от „Господари на ефира” по Нова телевизия), а последвалият медицински одит потвърди, че лекарката е направила „несполучлив опит за налагане на акушерски щипци, най-вероятно висок форбцес”, метод отречен от съвременната медицина, и екипът й е „неглижирал състоянието на плода и е направил пропуски при воденето на раждането на пациентката” – бе изцяло оневинена от Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Ловеч.

НА ЗАСЕДАНИЕТО си, провело се на 3 юни и свикано във връзка с писмен сигнал на РЗИ – Ловеч до БЛС за случилото се в тетевенската болница, въпросната 7-членна комисия (в състава й са и двама троянски лекари - анестезиологът д-р Мирослав Петков и завеждащата клиничната лаборатория на МБАЛ - Троян д-р Валентина Александрова) взе следните решения, които бяха огласени ден по-късно, 4 юни:
1. Д-р Байчева е действала според своите професионални знания и дългогодишен опит, стремейки се като всеки лекар акушер гинеколог да завърши успешно раждането (изродени над 5000 бебета до момента);
2. Поведението и действията на д-р Байчева не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на БЛС;
3. Комисията изразява своята съпричастност към страданията на майката Наташка Габровска и нейните близки;
4. Оценяваме сложните взаимоотношения лекар - общество, но умението да общуваме е взаимно!
Решенията били приети единодушно и са подписани от всички членове на комисията без възражения.

д-р Ваньо Шарков
НО НАПУК на колегите си от Етичната комисия на БЛС – Ловеч зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков в прав текст заяви, че д-р Байчева е виновна – неправилно е преценила възможностите за раждане, провела е раждането „по възможно най-травматичен начин” (натискане на корема по т. нар. метод на Кристелер) и е проявила „ненормално отношение” към родилката. Д-р Шарков изрази становище, че БЛС трябва остро да осъди случилото се и да отнеме лиценза на д-р Нина Байчева, както и да й се наложи възможно най-високата парична санкция.

ОТ СВОЯ страна д-р Байчева заяви: „Не съм убийца, направила съм всичко възможно, за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние, лекарите, не сме богове. Такива неща се случват, въпреки всички наши умения”. Потърпевшата Наташа Габровска обаче бе категорична: „Надявам се да има справедливост, защото ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо и днес”.

В КРАЙНА сметка д-р Байчева и колегата й от АГ отделението на МБАЛ – Тетевен д-р Михаил Миков подадоха оставки, които бяха приети от управителя на болницата д-р Нивелина Ганева. Временно отделението е затворено, а родилките се препращат основно в Ловеч и Троян, като здравният министър д-р Петър Москов е призовал в едномесечен срок да се намери решение. Ако в този срок ръководството на болницата не успее да попълни овакантените лекарски позиции и да върне доверието на хората, Министерството на здравеопазването ще бъде принудено да пристъпи към закриване на тетевенското АГ отделение. Припомняме, че настоящият областен управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева ръководеше МБАЛ – Тетевен в периода 2003-2011 г.

ДНЕС (5 юни) стана ясно, че не всички ловешки лекари са съгласни с оневинителната оценка на Етичната комисия. Пред БНР председателят на БЛС - Ловеч д-р Радослав Иванов обяви, че подава оставка. „Като председател поне аз трябва да поема отговорност и подавам молбата си за оставка. След като никой друг не я поема, аз искам да я поема, тъй като смятам, мое лично убеждение е, че има нарушения и тези взаимоотношения, които демонстрира докторката, която е водила раждането, противоречат на доста точки от Кодекса по професионална етика и би трябвало да има и наказания”, аргументира решението си д-р Иванов.

Т21

13 коментара:

Анонимен каза...

Такива боклуци не трябва да работят в болница.
И в наш`та болница има 1 дърта кукумявка, която ако
я видите как повива и тръшка новородените ще се
откажете от "услугите" на болницата ни.
Факт е, че доста родилки предпочитат да отидат до Плевен или даже София и там да родят в нормални условия.

Анонимен каза...

Коя е таз кокумявка кажи да е знаем за да се пазим от нея.

Анонимен каза...

Това вестник Троян21 ли е или България21 ???

Анонимен каза...

Ако съм разбрала правилно, казва се стефана (нарочно е с малка буква) - сърбала съм и попарата

Анонимен каза...

Не й помня името. Дребна дърта.
Има и една дебела - тя пък все вика и недоволна.
Като цяло не е ниво "обслужването" там.
И 300лв да им дават заплати ще са им много.
Да не говорим, че в детското отделение нощем не можем да ги събудим.
1 път събудихме 1 майка и тя от зор отиде да събуди "дежурната" при 4-тото ни позвъняване.

Анонимен каза...

Виновна е държавата, не хората ...

Анонимен каза...

А да не говорим колко парички взима "валикия" д-р Василев за избор на екип.Ха, екип...

Анонимен каза...

за съжаление докато мълчат всички, няма как да се докаже.Всички знаем, че взима на раждане 200-300 кинта.

Анонимен каза...

явно дава и на Бамбов, че той го държи, че и му заместник. А Бамбов знае със сигурност, но Мишето му дава и на него....

Анонимен каза...

Тази професия не е за всеки. А родилките да си плащат, че после ще е късно ... - всичко е пари в наше село. Да сме здрави и господ да ни пази - да чукаме на дърво и т.н. Нямам надежда нещо да се промени тук.

Анонимен каза...

Аз родих в Майчин дом София по лекарски препоръки. За избор на екип платих 870 лева внесени на касата и в замяна получих фактура. Не искам да ви казвам в каква самостоятелна родилна зала родих и какво внимание получих от лекаря до санитарката. Имах чувството, че забравих за какво съм отишла. Истината е, че навсякъде има лекари които се държат с нас като с животни, знаещи че сме в техните ръце. За Василев няма да коментирам, не защото ме е страх, а защото не искам да се връщам назад към кошмара, който и аз като жената от Тетевен преживях преди доста години. Но осъден доктор няма, няма и да има, оставаме си само ние потърпевши...

Анонимен каза...

До 11.А дело заведохте ли ме на този некадърник и корумпиран простак?

Анонимен каза...

...същият тоя хубавец, доколкото съм чувала да се говори в болницата, на нощните си дежурства си спинка ...в къщи...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |