Голям курбан на Спасовден в кв. „Центъра”

* „Идеята се роди миналата година, имаше няколко случая на починали хора в квартала – през месец, през два смърт.
 И решихме да правим курбан...”
Вяра
Курбанът на Спасовден в кв. "Центъра", Троян, 21 май 2014 г.
Организаторите - Христо Шейретов, Панко Панов и леля Недка
Отец Марин започва молитвеното възпоменание
Водосвет за здраве
Настроението е празнично, времето - също
С тате
НА СПАСОВДЕН - големия християнски празник на Възнесението Христово (21 май), в троянския квартал „Центъра” (така са си го кръстили местните), в малката зелена градинка на ул. „Христо Ботев” (на завоя след офиса на „ВиК – Стенето”) имаше курбан. Голям курбан. За втора поредна година. С казан с агнешка яхния, чашка троянска сливова и молитвено възпоменание и водосвет, отслужени от наместника на Троянска духовна околия и председател на троянската църква „Св. Петка” отец Марин.

„ИДЕЯТА се роди миналата година, имаше няколко случая на починали хора в квартала – през месец, през два смърт. И решихме да правим курбан, идеята дойде от леля Недка Вълковска, Недка на Васил я знаем тука”, обясни ни един от главните организатори, дългогодишният директор на троянския Хлебозавод Панко Панов. Г-н Панов уточни, че се допитали до отец Марин и той посочил Спасовден като подходящ за курбана. „Всички бяха съгласни. Миналата година бяхме 76 човека, сега са се записали 88. Аз събрах по 5 лв. и никой не се е противил, всички го искаха”, сподели леля Недка. Попитах ще го има ли и догодина, а колективният отговор бе – няма спиране, курбан направи ли се веднъж, се прави завинаги.

РАЗГОВАРЯХ и с друг голям ентусиаст и съучастник в Спасовденския курбан в кв. „Центъра” – икономиста Христо Шейретов. „Идеята на курбана не е да се нахраниш, друго е – за единение, за общност между хората”, бе коментарът му. Аз пък подхвърлих - дали това хубаво дело не би могло да се доукраси, като се добави и един малък параклис в кварталната градинка. „Защо не, това е добра идея!”, отвърна г-н Шейретов.

„ДЛЪЖНИ СМЕ да се грижим за вярата в нашите души, тя трябва да бъде чистена и усъвършенствана постоянно. Да бъде чистена от суеверия и усъвършенствана чрез познание на истините на православиата християнска вяра”, се чу в молитвеното слово на отец Марин. Той подчерта, че на този свят ден, Спасовден, Иисус се възнася при своя небесен Отец, но отново ще се яви на земята, за да въздаде правда на хората. А курбанът е един езически обичай, асоцииран в святото православие и приобщаващ ни към християнската вяра. „Ядете ли, пиете ли, каквото и да правите – за славата Божия го вършете”, бе посланието на отец Марин.

Двамата най-малки участници - 5-месечната Пламена и 2-годишният Теодор
ПОВЕЧЕ възрастни хора бяха на курбана на Спасовден в кв. „Центъра”. Но не само – сред множеството, с мама и тате, бяха и 5-месечната Пламена и батко й, 2-годишният Теодор. „Днес е работен ден и повечето от младите са на работа, затова ги няма”, обясни г-н Шейретов. До догодина!

Генадий Маринов  

1 Коментара:

Анонимен каза...

Няма лошо, да е на късмет и здраве, ама ето в по долна публикация една млада жена и майка очаква помощ, а "троенските баровци" де до завчера нагъваха чесън/някои и нечесън/ и хляб, що немаха пари за сланина...ай сега е момента та да отвържат кесийте и да помогнат...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |