Состра, Гергьова черква и Римският път – с национален статут

* Предложението е взето на заседание на Специализирания експертен съвет на 16 март, очаква се одобрението на културния министър
 
Придобивки
Историческа възстановка на Состра
Маркировка за Римския път, Беклемето
Изглед към Гергьова черква
С ТРИ НОВИ паметника на културата от национално значение ще се обогати културното наследство на Троянския край, научихме от PR-ката на Община Троян Маргарита Генкова. На провелото се на 16 март заседание на Специализирания експертен съвет към Министерството на културата било взето решение три троянски археологически обекта да се предложат за получаване на статут на паметници на културата от национално значение. Това са римската крайпътна крепост Состра (в землището на с. Ломец), прераснала в цяло селище и смятана от специалистите за античния предшественик на днешен Троян, раннохристиянската базилика „Св. Георги” недалеч от Состра (в землището на с. Дълбок дол), позната като Гергьова черква, и добре запазеният участък от стария римски път Виа Траяна в района на туристически комплекс Беклемето при Троянския проход  (Виа Траяна тръгвал от Дунава, минавал през Балкана и стигал до Филипополис /дн. Пловдив/ и Егейско море). За да влезе в сила, предложението на експертния съвет трябва да получи одобрителна санкция от министъра на културата Вежди Рашидов, като очакванията са, че проблеми няма да има.

Кметът Донка Михайлова, доц. Иван Христов и Бранимир Ботев
на Состра, м. август 2014 г.
ДО ЖЕЛАНАТА нормативна промяна не се стигна изведнъж и от доста време вече Община Троян се бори за получаване на новия статут. Което не е самоцелно – така ще се открият възможности за развитие на туристическата инфраструктура на споменатите обекти и за реализация на сериозния им туристически потенциал. Ще припомним, че по инициатива на кмета на Троян Донка Михайлова от началото на 2014 г. се работи по съвместния туристически проект „Виа Траяна”, обединяващ усилията на няколко общини от двете страни на Балкана (Троян, Карлово, Казанлък, Сопот, Павел баня и Хисаря); проектът следва трасето на римския път и включва няколко добре запазени римски обекта, сред тях и споменатите на територията на община Троян. „Няма нищо по-интригуващо в България в момента в областта на туризма от културно-историческия маршрут „Виа Траяна”, заяви при посещението си на Состра в края на м. август миналата година тогавашният ресорен зам.-министър Бранимир Ботев.

МЕЖДУВРЕМЕННО археологическите дейности на Состра ще продължат и през този сезон. Екипът на земляка ни и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) доц. д-р Иван Христов, който вече десетилетие ръководи проучванията на римската старина, ще работи по останките от пощенската станция, обслужвала римската държавна поща. Община Троян пък ще финансира изграждането на специална защитна конструкция за находките от Состра. Готов е и подробният устройствен план и са извършени необходимите нормативни промени, даващи възможност за изграждането на път до крепостта, паркинг за туристите  и посетителски център. Партньори в работата по троянските археологически обекти от римско време са още НИМ - София, Музеят на занаятите – Троян и Ротари клуб – Троян.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Истина ли е, че кметицата заплаща пари на този вестник, а той в отплата непрекъснато публикува хвалебствени слова за нея?

troyan21 каза...

До №1: Истината е, че Община Троян редовно публикува обяви в Т21, за което акуратно си заплаща. Относно "хвалебствени(те) слова" за кмета - дайте пример, че не се сещам. А че имаме симпатии към деятелността и личните качества на настоящия троянски кмет - прави сте; което не ни прави безкритични, ни най-малко.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Мама му стара, голямп зидане е паднало по Сострата. Едно време като я изкопавахме, имаше няколко големи камъка... Сигурно е много доходно да се зидат стари крепости, само дето автентичността отива малко в г..а.

Анонимен каза...

Тогава защо кметицата не дава пари на всички троянски информационни сайтове?Дали не е заради това,че другите отразяват обективно случващото се в града,вместо да я хвалят за щяло и нещяло?

Анонимен каза...

Абе номер 1, какво лошо има, че др.Дона е поела в свои ръце нещата около Состра ? Какво лошо има тази крепост, която другарите римляни са обитатавали в древността да бъде възстановена напълно с всичките му там атрибути, характерни за онова време. И разбира се да се направи една римска баня. На туристите могат да бъдат показвани живи картини от онова време и именно банята ще бъде гвоздеят на програмата. Наесен идват нови избори. Донините избиратели по различни причини намаляха. А кметицата никога не е работила "простосмъртна" работа откак е завършила в Свищов. Само с политика се е занимавала. Та, една римска баня с главна атракция-"Къпеща се римска матрона на име Дона" в нея би "убила рибата", нали?

Анонимен каза...

Когато плюете по някой кмет, първо се сетете за предходния, пък после пишете.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |