Страстта да печелиш

* „Цанко Ангелски като види състезание, пляска два пъти с
 ангелски криле и побеждава!”
 
 Читателите ни пишат

Деница и Светослав, двама дванадесетокласници от троянската Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ), позната като Механото, която тази година отбелязва 50-годишен юбилей, ни изпратиха свое похвално слово за друг ученик от същото училище – абитуриента Цанко Ангелски. С молба да публикуваме текста им. Разбира се, че откликнахме на молбата. С удоволствие! Защото за успехите на троянските ученици, пък и не само на учениците, трябва да се говори, да се подчертават и открояват. И още – защото да свалиш шапка на някой до тебе, да признаеш превъзходството му, е нещо велико и красиво.  
Т21

Цанко Ангелски
ИСКАМЕ да ви разкажем за нашия съученик от 12.б клас на Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) - Троян Цанко Ангелски. Скромен и винаги усмихнат, той е едно съвсем обикновено момче, но онова, което го отличава от другите, е голямото трудолюбие, желанието му, без някой да го кара насила, да търси и издирва състезания, да се включва и да ги... печели. Както казваше великият Стоичков: „Който играе - ПЕЧЕЛИ, който не играе - не печели!”.

ОЩЕ от 9. клас Цанко си е такъв - нomo faber, „трудещо се човешко същество“, а ето го сега, вече абитуриент си е все същият - упорит, начетен, всеотдаен. За него учителят ни по български език и литература Христо Попов обича да се шегува: „Цанко Ангелски като види състезание, пляска два пъти с ангелски криле и побеждава!”; и шегата настрана, ама си е точно така. На колко от нас, другите ученици, ни е присъщо така упорито да се навиваме, да не се отказваме, да вярваме в себе си; обратно - склонни сме да се откажем при първите трудности! Мърморим и се назландисваме, а той тихо работи и успява.

ЧУДИЛИ сме се откъде идва неговият хъс за победа - дали е от библейското му фамилно име, да се казваш Ангелски е не само красиво, но и някак задължаващо. Но това име е по-скоро показателно за неговата добрина, за готовността му да помогне на всеки. От друга страна Ангелски е някак хрисимо име, изобщо не е борбено, макар че от един филм запомнихме фразата „Господ, винаги помага на добрите хора!”. Несъмнено в Цанко я има божествената искра, но той я разпалва и поддържа постоянно - вместо само да играе игрички или да зяпа филми по компютрите, предпочита да е откривател на добре подбрани думи, с които да създава слово, да печели чрез това слово. Дааа, „в началото беше словото...”.

ПЪРВАТА МУ по-значителна победа е от 10-тия национален конкурс „Златна есен - плодовете на есента” (Севлиево, 2013 г.), където зае първо място. Преди това (2011 г., 2013 г.) успешно участва в 27-мата и 29-тата Национална олимпиада по техническо чертане. Следват призови места от Коледни и Великденски математически състезания (2013 г. и 2014 г.). През м. април 2014 г. печели второ място в националния конкурс за поезия и проза „Христос Воскресе - радост донесе!”. Същия месец е удостоен и със сертификат за постигнати високи резултати в ХХХ национална олимпиада по техническо чертане. Регионалният инспекторат по образование в Ловеч го забелязва - удостоява го с грамота за постигнати високи резултати през учебната 2013/2014 г. Не закъснява и наградата на Джон Бризби, връчвана ежегодно на талантливи и успели троянски ученици.

ТОЙ Е НЕУМОРЕН в победите и през настоящата 2015 г. През м. февруари спечели първо място в общинското състезание „Аз пиша грамотно” и второ място в състезанието по география и икономика - инициативи на троянското СОУ „Васил Левски”. През м. март „атакува” литературния клуб „Никола Вапцаров” във Велико Търново с есето „Жив си Апостоле”, презентация „Апостолът на свободата” и стихотворението „Левски” и за трите печели грамоти. Питаме го „Пак ли бе, Цанко?”, а той скромно се усмихва: „Пак”.

ТАЗИ ГОДИНА Цанко е абитуриент и Механото „ще загуби” един талантлив ученик, един самороден талант, но той трябва да продължи напред. Няма как. А училището ни ще си отгледа други призови ученици, изобщо не се съмняваме в това!

Деница Димитрова и Светослав Кременски,
 ученици от 12.б клас на ПГМЕТ - Троян

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Браво на Деница и Светослав ,че са решили , написали и изпратили това писмо. Ей такива статии ми се четат , истински, неподправени, с добро послание.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |