Нека съветниците оставят колите си и тръгнат пеша

* Кога тези реални проблеми ще минат на дневен ред за решаване, за да не помрачават настроението ни, когато излезем от домовете си?

Мариана Йолова-Боден
Читателите ни пишат

Мариана Йолова-Боден е наша землячка, троянка, която от 1969 г. живее във Франция, в столицата Париж. Г-жа Йолова редовно прекарва ваканциите си в родния Троян и българската й връзка е много здрава; от години е и абонат на вестника ни (всяка сряда получава електронния вариант на Т21 в pdf формат). От шест години г-жа Йолова работи като детска учителка и музикален ръководител в българското училище „Васил Левски” във френската столица. Майка на две деца и баба на три внучета, които също редовно посещават България и Троян. Т21

В БРОЙ № 8 на вестник „Троян 21” от 25 февруари т. г., в статията „Приеха бюджета – кротко и консенсусно“, прочетох, че при обсъждането в Общинския съвет на бюджета за 2015 г. на Община Троян общинският съветник Минко Акимов заявява, че в града ни се роят премного клубове и сдружения, които не са полезни на Троян; и трябва да се запазят само тези, които са „представителни”.  Смятам, че няма нищо по-нормално родителите да имат избор да записват децата си в една или друга организация. Не е допустимо да има само едно туристическо дружество, само един  ски клуб, един танцов състав и един духов оркестър. Факт е, че различните организации не са ефимерни, те са се изградили и съществуват благодарение на качествата на своите организатори, затова мисля, че трябва да им се даде шанс. Парите за тях не са разпилени пари. Разбира се, че дружествата не трябва да очакват цялостна издръжка от Общината, но ми се струва нормално да бъдат подпомогнати и да им се даде шанс, който се дава от години на едни и същи стари структури.

Новата духова формация "Заедно"
ПРЕДИ да направи това си изказване г-н Акимов помислил ли е за полезността на новите организации или е воден само от идеята, че ще се дават пари? В този смисъл възниква въпросът на какви критерии трябва да отговаря едно „представително” дружество и какво трябва да бъде то според г-н Акимов? Щом дружествата съществуват от години и до днес, значи има нужда от тях. А за родителите, които поверяват децата си на извънкласни незадължителни мероприятия, е важен начинът на обучение, отношението на ръководителите и че през това време децата не са оставени на произвола.

В СЪЩАТА дискусия съветникът Николай Тодоров казва, че една добре асфалтирана улица ще икономиса пари за в бъдеще. Прави впечатление, че никой от съветниците не каза, че до тези току-що асфалтирани улици и до другите с дупките из целия ни град тротоарите (там където ги има) се рушат всеки ден, а колите целогодишно са паркирани по тях (обективността изисква да припомним, че в друго свое изказване на същата сесия г-н Акимов остро постави въпроса за съсипването на новите тротоари и за инвазията на автомобили върху тях – бел. ред.). В този случай пари не се пестят, а се пръскат. Например по ул. „Васил Левски“ е забранено спирането на коли и там тротоарите са свободни (можело значи!); забранено е спирането на коли и по ул. „Христо Ботев“, но по нейните тротоари коли са паркирани и от двете страни. Коли има по тротоарите и на всички останали улици в Троян. Преди три години разговарях с кмета Донка Михайлова и от нея разбрах, че ако се вземат мерки за забрана за паркиране на колите по тротоарите, 3/4 от населението на града ще се разбунтува срещу общинското ръководство. Предхождащите кметове също не са взели ефикасни мерки, но решение на проблема има.

Паркиране по троянски
СПОРЕД МЕН, излишни пари се дават за миене на улиците, които не са асфалтирани, тъй като прахът се вдига, щом водата се изпари. Докато преминем такъв участък от улицата, трябва да спрем да дишаме. Официалните гости на Троян идват с коли, а пеша ходят само там, където ги заведат, недалеч от центъра. Моите гости, жителите и туристите, разхождайки се из Троян, са принудени постоянно да слизат на уличните платна, тъй като по тротоарите наред с паркираните коли са поставени и гюмове за боклук. Говорих и по този проблем с г-жа Михайлова; отговорът й беше, че ако се върнем на индивидуалните гюмове, щяло да струва много пари. Кога тези реални проблеми ще минат на дневен ред за решаване, за да не помрачават настроението ни, когато излезем от домовете си?

СИГУРНА СЪМ, че за това, което написах по-горе, мнозина от общинските съветници ще кажат, че не е вярно. Аз съм убедена, че те знаят какво е положението, но не милеят за града ни и за качеството на живот на хората, които са ги избрали и от чиито пари получават всеки месец парично възнаграждение. Нека дамите и господата общински съветници на Троян оставят колите си и тръгнат пеша из целия град, за да се уверят в  състоянието на улиците и тротоарите, които техните съграждани трябва да преодоляват всеки ден.
6 март 2015 г., Париж - Троян
Мариана Йолова

16 коментара:

Анонимен каза...

Подкрепям Ви госпожо Боден. Наистина много са организациите в Троян. Но от тях има нужда. Те дават един тласък и старт на младите в града. Да два са танцовите състави, но зад единия стои 60 годишна история. Да два са и духовите оркестри но единия е общински представителен а другия по мои наблюдения се изявява като музиката на народа. Да много са и спортните клубове но всеки се е изявил по своята същност и направления. Далеч съм от мисълта че само и ефинствено Общината е длъжна да ги финансира но с дългогодишното си финансиране на "Траяна" Акимов се прие като техен създател и често ги споменава като "нашия ансамбъл". Нашия ансамбъл който се ползва по ловджийски сбирки и приятелски юбилеи. Не това обаче е целта. Адмирации към Общината която намира път към младите и им дава шанс. Младите са нашето бъдеще и трябва да бъдат подкрепени. Нали това е смисъла на живота. Иначе всичко останало е път към терминал 2....

Анонимен каза...

Само ръсите мозък.
И авторката на статията и първи анонимен,много сте далеко от същността на проблемите и най-правилният път за решаването им.
Изразили сте гражданска позиция.Това е добре.Но не се правете на всезнайковци,

Анонимен каза...

Втори позиции, мнения много. Ти като си близо до същността на проблема го сподели. Така и ние нищо не знаещите ще понаучим нещичко.

Анонимен каза...

Троянците са неблагодарни. Вместо да се кефят на безплатния офроуд по новоремонтираните улици, плачат. Ми вижте го откъм хубавата страна: вместо да се колебаете дали шарнирите ви, амортисьорите или лагерите са годни, имате напълно безплатна и безвъзмездна услуга да ги тествате и съответно смените в полза на безопасността по пътищата у нас и в чужбина. Айде наздраве за международното положение!

Анонимен каза...

Напънете се и помислете.
Проблема не е един.
А тук е място за коментар,а не за анализи.
Но щом имате нужда от това да опитаме.
От представянето на г-жа Боден,се разбира че тя е човек с качества и репутация.Но след прочитане на статията в мен назряха много въпроси.А най-основният.Какво е искал да каже авторът и защо?
Започва се едно говорене за общински бюджет за дружества за паркиране на коли...Опит за налагане на някакви норми в обществото,в което г-жа Боден си прекарва само ваканциите и то едва ли ежегодно.
Така ни е устроен живота.За лошо или добро.Едни избягаха,други са тук.Стремежът е да сме като най-развитите,но не винаги се получава.Не всичко,което вършим е добро,но такива са условията.
Не знам г-жа Боден от 69-та до сега колко време е била в Троян,но аз сам прекарал около 2 години във Франция и не бих си позволил да уча французите какво да правят.
С уважение към авторката и 3-ти,въпреки скритата ирония към мен.

бай Гуджо каза...

Закриват рали "Париж-Дакар", на негово място идва първото и единствено в света offroad-рали "Троян 2015-21век"...

Стоедин каза...

Дано съм жив да видя и на троянското рали края ...

Анонимен каза...

Ако мога да си позволя перефразиране на заглавието сложено от госпожата " Единствения шанс на троянци е г-жа кметицата да си остане на Ловеч заедно с цялата си военствена клика" , милиционера да си пасе кокошките на Трапето , госпожата да си гледа внуците в Париж , а спасението на Троянци да остане в техните ръце .

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80/

Анонимен каза...

Проблемът на тази жена е, че живее в държава в която никога не е стъпвал миризлив казашки ботуш, никога не е имало комунистическо робство и никога не са управлявали бивши терористи, агенти на Империята на злото, наречени "партизани". Госпожата живее в една държава, която въпреки своите проблеми с африканци и азиатци, е една цивилизована държава. Дано да е разбрала тази жена, че там където е минала болшевишката чума, поне 40 години трева няма да порасне ...

Анонимен каза...

10-ти,
Проблемът на тази жена е съвсем друг.
А твоят проблем какъв е?
2015-та да се говори по този начин???
Дано си по на години,че ако си по-млад,наистина България не я чака нищо добро.

Анонимен каза...

Прав е Г-н Акимов. Община Троян е малка и не може да издържа повече от един представителен състав или спортен клуб в даденото направление. Той не е казал да няма други състави и клубове, а просто да не са на общинска издръжка. ФА "Траяна" се доказа като най-сериозния в Община Троян и заслужава пълна подкрепа. Преди да се появи този състав, други такива просто нямаше. Никой не може да отрече, че Г-н Акимов създаде ФА "Траяна". Това са фактите...

Анонимен каза...

12 - хайде първо да си изясните ти, тези които претендират че са създали и тези които претендерат че са част от АНСАМБЪЛ, значението на тази дума, да го сравните с това, което е Траяна и тогава да говорите, а?

Анонимен каза...

11-ти, надушвам ти болшевишката порода. Проблемът е, че през 2015 година бивше комсомолско величие е на власт в Троян, вместо да е на бунището на историята! Проблемът на България е, че вече 70 години ни управляват комунисти и няма изгледи друг да ги смени!

Анонимен каза...

Не,14-ти,не ми е болшевишка породата.Живял сам известно време на улица БОЛШЕВИШКА ,но не вярвам това да ми е повлияло.
Крайните настроения в едно общество не са градивни.Това исках да кажа.Иначе съм много далеч от партийните принадлежности.
Жалко , че не усещаме промяната такава ,каквато ни се иска.
Но може би зависи от самите нас.А ние сме си такива.

Анонимен каза...

12-ти нали си наясно че така наречения ръковидил на Траяна е бивш ученик на Стефан Йочевски, който е създал истинския ансамбъл "Здравец", който го е имало и го има преди Траяна. Само че като гледам Иван Иванов е бил най-лошия ученик на Йочката. Като гледам танците на Траяна просто се наслаждавам единствено на поклащане и разместване на редиците. Ха запизнай се с някои неща и тогава пиши безумни коментари. Същата Траяна събира такси от групите си но всяка година се нарежда да напълни паничката от Общинския бюджет....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |