Беседа за 100-годишнината на българското кино

* Какво сближава най-гледаните филми „Хитър Петър“, „Козият рог“ и „Мисия Лондон“? * Отговорите подсказва ловешкият журналист и доказан познавач на киното Цветан Тодоров
Предстоящо
Цветан Тодоров
БЕСЕДА по повод 100-годишнината на българското кино ще бъде изнесена (и) в Троян. Приятели на седмата муза ще се съберат във вторник, 24 март, от 18:00 ч. в зала „Форум“ на троянското читалище „Наука - 1870 г.”, а лектор ще е журналистът Цветан Тодоров – главен редактор на ловешкия вестник „Народен глас“, автор на книгата „Движещи се сенки“ и на десетки есета и статии за киното (две седмици по-рано домакин на същото събитие бе Ловеч - бел. Т21).

Васил Гендов (1891-1970), авторът на
първия български филм "Българан е галант"
БЕСЕДАТА ще бъде съпътствана и от прожекция на римейк на филма „Българан е галант” (1915 г.), който не е запазен до днес. На практика „Българан е галант” на Васил Гендов (продуцент, сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля) е първият български игрален филм. Комедията, черно-бяла и няма, е прожектирана за първи път на 13 януари 1915 г. в софийския Модерен театър.

ЗА СТО ГОДИНИ българското кино прави огромен скок. Кои са старите и новите любимци от екрана, с какви стратегии и маневри се оцелява при различните режими, кои са шедьоврите? Какво сближава най-гледаните филми „Хитър Петър“, „Козият рог“ и „Мисия Лондон“? Отговор на тези и други въпроси ще се търсят по време на срещата. Заповядайте, вход свободен!

6 коментара:

Анонимен каза...

Както казваше дядо ми , бог да го прости : "Кино , тятър - даи пари на вятър " , точно за дебилното Бг. кино сме втасали и то е наи-големия ни проблем . Че чак и беседа трябва да организираме .

Анонимен каза...

А къде е киносалона в Троян че от 15 години все се мъча да ида на вечерна прожекция и все на чалготека / с свички налични екстри- порнозвезди и екшъни / попадам .

Анонимен каза...

Уважаеми главен редакторе,
Очевидно хейтърите (бел. пр. хора, които априори мразят или не одобряват) са на щат към електронното издание на Троян 21. Призовавам Ви да назначите поне още толкова позитивни и мислещи хора, та да се получат обсъжданията във форумите. Иначе, благодаря за поканата,любопитна съм да видя римейка на незапазения първи български филм.

Анонимен каза...

3-ти,явно ходите с пола.
Не е необходимо да се назначават каквито и да било хора.
Трябва повече активност и тогава ще се разбере кой за какво се бори.
Всеки що годе нормален и интелигентен човек има поне един любим български филм.И не един любим български актьор.От дистанцията на времето и провокираната носталгия ни се иска да намерим повече от това,което в действителност имаме.
За едни филмовото ни наследство е добро,за други не.Дори бих казал в голямата си част странно.
Но при всички случаи една 100-годишнина заслужава уважение.

Българан е галант каза...

Вопиюща липса на сценарии, това го казва не кой да е, а големият, дори може би най-големият български режисьор Николай Волев. Ще добавя - маниерни и комплексирани артисти, които не могат да играят по Станиславски именно заради комплексарщината си и напъните винаги да изглеждат "велики", много пъти съм се питал тези наши актьори не гледат ли американски филми, даже второстепенните, та да видят какво значи превъплъщение и влизане в образ. Моят фаворит сред бг филмите е "Двойникът", безпощадна сатира на комунистическия ни "рай" със страхотния Тодор Колев в две роли, режисьор е споменатият вече Николай Волев.

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8/%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |