Той е най-добрият ни българин

* Двама получиха наградите на общинския комитет „Васил Левски” – треньорът по ориентиране Венелин Иванов и кметът Донка Михайлова
 * „Колко от нас, бивайки близо до комитетската каса, са записали в тефтерчето си „Пих една боза”?!
19 февруари
Венци на признателност за Апостола, Троян, 19 февруари 2015 г.
Под звуците на младежкия духов оркестър
Словото на учителката Стефка Колева
Сред множеството: дядо Сионий, отец Силвестър и Павел Чернев
ЗА ЧЕСТВАНЕТО на Левски на 19 февруари в Троян - на обичайното място, където се е намирал ханът на сподвижника на Апостола Васил Спасов, а сега стои възпоменателна плоча – едва ли друг път е имало толкова хора; не само ученици и общинари, които по принцип са най-много и идват под строй, но и десетки граждани, дошли да сведат глава пред паметта на най-великия българин. Тук бяха и кметът на Троян Донка Михайлова, председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев, няколко местни политици от различни бои, двама-трима общински съветници. Сред гостите с внушителната си осанка се открояваше Негово високопреосвещенство игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, който пристигна заедно с духовния си събрат отец Силвестър от Сливен и бившия политик и депутат адв. Павел Чернев. Както винаги паметното събитие, сега отбелязващо 142 години от обесването на Левски, бе под звуците на младежкия духов оркестър на маестро Илиян Тодоров.

С ЧУДЕСНОТО слово на учителката по история от ОУ „Васил Левски” (с. Борима) Стефка Колева започна възпоменанието за Апостола. Историчката припомни оценката на съвременника Данаил Попов: „Той (Левски) е най-добрият ни българин”. И бе категорична: „Той не остана там (на бесилото), а продължи да ни учи и след смъртта си на простичките неща от живота – как да сме смели, как да помагаме на по-слабите, как да обичаме, как да се радваме, как да сме чисти в мислите и делата си. Неговият живот ни свързва, той живее в нас”. Г-жа Колева обърна внимание и на единението на човек и водач, на това, че най-великият ни герой е едновременно тъй земен, обикновен: „Един и същ човек тропа ръченица в кръчмата на Дрянска махала (до Троян) и същият чертае пътя на революцията в България”. В края на словото си учителката се обърна към всички, и към себе си, със заръката: „Да се вгледаме в неговите сини очи и да можем да кажем: „Аз съм достоен за теб”. И после: „Ние сме достойни за теб”. 

Адв. Ангелов: "Всички дати трябва да си дойдат на мястото"
„НЯКОЛКО думи за датата 19 февруари – това е особена дата в нашата история, на тази дата през 1878 г. България получава свободата си, тогава е подписан Сан-Стефанският мирен договор.” С тези „погрешни” думи започна словото си председателят на общинския комитет „Васил Левски” адв. Венелин Ангелов, който излезе, за да връчи традиционните комитетски награди (грамоти) на отличили се през годината троянци. Но грешка нямаше – адв. Ангелов напомни, че преди 99 години, на 1 април 1916 г., у нас се приема Грегорианският календар и „незнайно по какви причини настава един хаос в календара на българските исторически събития”; 18 февруари, датата на Освобождението на България, се премества на 3 март, а 19 февруари става ден, в който почитаме паметта на Васил Левски, макар че и промяната е изчислена неточно и би трябвало да е 18 февруари. „Догодина се навършват 100 години откакто е приет новият календар и да се надяваме, че нашето общество ще намери нужните сили да се уеднаквят датите. Левски, когато увисва на бесилото, на календара е стояла датата 6 февруари. Всички дати трябва да си дойдат на мястото. И Априлското въстание да е априлско, а не да се чества през май”, заключи адв. Ангелов.

Венелин Иванов (вляво) преди старта на кроса, 15 януари 2015 г.
Донка Михайлова: "Изненадана и особено развълнувана съм"
СЛЕД ВАЖНОТО уточнение председателят връчи наградите, този път – две. Едната – за треньора по ориентиране Венелин Иванов, един „изключителен деец, благодарение на когото троянският поход и крос „По стъпките на Левски” от Троян до Троянския манастир стана национален и тази година в кроса (15 януари) се включиха 170 участници от цялата страна”. Г-н Иванов не присъства на тържеството, а наградата му получи негова състезателка от троянския клуб по ориентиране „Хемус”. Вторият отличен бе кметът Донка Михайлова, „общественик, който направи много и много в патриотична насоченост”. Наред с комитетската грамота градоначалникът получи и един албум, представящ паметниците на Левски в България; заедно с пожеланието: „Да се надяваме, че с усилията на хора патриоти и истински общественици като г-жа Михайлова след време и троянци ще имаме възможност да се събираме край един достолепен, достоен, стойностен паметник на Васил Левски”.

„ИЗНЕНАДАНА и особено развълнувана съм, защото когато човек получава награда, посветена на Левски, няма как да не осъзнава колко малък е всъщност… Тази награда за мен е ангажимент и отговорност”, бяха думите в отговор. Г-жа Михайлова напомни и някои от големите въпроси, които Левски поставя на всички ни; единият от тях: „Колко от нас, бивайки близо до комитетската каса, са записали в тефтерчето си „Пих една боза”?!

ВЪЗПОМЕНАТЕЛНОТО честване завърши с едноминутно падане на колене и поднасяне на венци – цели 16, от Общината, Общинския съвет, троянското поделение, Музея на занаятите, училища, партии, фен клуба на ФК „Левски”, клуба по ориентиране „Хемус”. А през цялото време на почетен караул стояха представители на регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян и Априлци) на националното дружество „Традиция”, в респектиращи четнически униформи.

Т21

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Да се раздават някакви си награди в деня, в който е обесен Васил Левски-ВИЕ СТЕ ИЗРОДИ!

Анонимен каза...

Ко ти пука?
Не виждаш ли, че по такива "празници" ходят по задължение работници от поделението и общината.
Ако не е задължително - и тях няма да ги има.

Анонимен каза...

За Дона по иде да учредят награда "Милко Калев Балев" за принос в забогатяване на "социалистите" и борбата срещу капиталистите.

Анонимен каза...

Из тефтерчето на Пиян Колю: "Пих бутилка уиски и подкарах колата по народни дела"

Анонимен каза...

Абсолютно! Нямам думи!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |