Две нови книги на троянеца доц. д-р Петър Голийски

* В двутомника си „Заселването на българите на Балканския полуостров, IV-VII век” ученият оборва славянската
 теория за българите
И ний сме дали нещо на света...
доц. д-р Петър Голийски
ДВЕ НОВИ книги на нашия съгражданин – ученият арменист и преподавател в Софийския университет доц. д-р Петър Голийски – излязоха от печат преди броени дни (София, ИК „Тангра ТанНакРа”, поредица „Българска вечност”). Двутомникът е озаглавен „Заселването на българите на Балканския полуостров, IV-VII век” и по думите на автора е резултат на „повече от 10-годишна работа (вярно, с прекъсване) и след доста време, прекарано по рафтовете на издателството (за добро, впрочем)”.

ДОЦ. Д-Р ПЕТЪР ГОЛИЙСКИ е роден в Троян през 1976 г., завършил е езиковата гимназия в Ловеч и след това арменска филология в Софийския университет (2000 г.). От 2004 г. е редовен асистент, а от 1 октомври 2014 г. – доцент в специалност „Арменистика и кавказология”, на която в момента е ръководител. През 2005 г. защитава докторска дисертация. Носител е на международната награда „Гарбис Папазян” за приноси в изследването и популяризирането на арменската история, култура и език. Автор е на книгите „Зиези, от който са българите”, „Българите в Кавказ и Армения, II-X век” и „Армения и иранският свят, І-V век”.

В НОВОТО си издание доц. д-р Голийски спори и оборва убедително – на базата на документи, исторически паметници, данни от ономастиката (наука за значението, произхода и разпространението на имената) – добилата популярност по разни причини и нерядко лансирана не с научни аргументи, а по политическа целесъобразност славянска теория за българите. Накратко – теорията, че първите българи (Аспаруховите) са ни дали само името си, претопени са от славянската маса и нямат нищо общо с днешните българи. Доц. д-р Голийски е категоричен: „Твърдението, че от X век нататък българската народност е изцяло славянска в своите характеристики, тъй като древнобългарският етнически елемент е безостатъчно асимилиран от околното „славянско море”, става несъстоятелно, щом влезе в досег с реалните факти”.

ОТДЕЛНО ви представяме анотацията за „Заселването на българите на Балканския полуостров, IV-VII век“, която авторът направи специално за читателите на „Троян 21” (виж в следващия брой на Т21, печатното издание).

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

аНоТация , Гена, оправи го ;)

troyan21 каза...

хахаха Благодарим, поправихме! :)))

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |