Скиорите от Самоков за малко да ни изпързалят?!

* „Чавдар” (Троян) изтръгна домакинската победа срещу „Рилски спортист 2” (Самоков) – 81:75; най-добър в мача –
 младокът Кристиян Кръстев
Баскетбол, „А” РБГ
Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

ПОСЛЕДНИЯТ ми репортаж бе за победата на нашия „Чавдар” срещу „Дунав” в Русе – мач, на който нито съм бил, нито съм го гледал, нито пък някой очевидец ми е описвал събитията. Просто проверих знанията и интуицията си за тази игра, осведомеността си за отборите от статистиката и дадох воля на въображението си. Рекох си: „Дотук, край! Неделната нощ е за спане, а не да „човкам” буквите до първи петли, за да може материалът да излезе в печатното издание в сряда. А какво стана? Загряха ми телефона: точно така било..., ама имало и още нещо, слушай да ти обясня, „твоят човек не ти го е разказал мача както трябва” и т. н., и т. н.

МАЛЕЕЕ, викам си: значи все пак е четено написаното, и то ред по ред. Защото една съученичка преди време ми рече: „Нямам време да чета дълги словоизлияния, анализи, умозаключения, живеем в динамично време, бързаме (закъде - един Господ знае?!), чета кратките и весели историйки, с малко думи, но от сърце. Ти така го даваш!”. Та в такъв случай нека да видим каква я забъркаха на терена в неделя вечер (25 януари) у дома троянските балканци („Чавдар”) и самоковските скиори („Рилски спортист 2”). Младото треньорче на гостите Йордан Янков ме увери преди мача, че не е объркал ваксата и ще се пързалят яко; а нашето момче, кормчията на „чавдарци” Лъчо Диков, както винаги беше само на победна вълна.

С това прекъсване треньорът на "Чавдар" Лъчо Диков обърна мача в наша полза
Треньорът на гостите не намери противодействие
СЛЕД ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ успешни попадения за „Чавдар” неочаквано за всички - подобно на последния ни домакински мач срещу „Видабаскет” - гостите поеха инициативата и така до края на частта, 20:26 за „Рилски спортист 2”. Характерно за тази четвъртина бяха невероятната успеваемост на гостите при стрелбата от тройката и детинските грешки на нашите. През втората част нещата в редиците на „Чавдар” се подобриха, гостите поразвалиха мерника, а и нашите треньорски решения бяха по-добри от тези на самоковци. Частта беше спечелена от „Чавдар” с 18:12 и така на почивката двата отбора се оттеглиха при равен резултат - 38:38. Няма да се ровя в сухите цифри на статистиката, но това, което най-много дразнеше окото, бяха многото грешки от страна и на двата отбора, и в по-голяма степен на нашия.

РАЗБОРЪТ в съблекалните на полувремето изглежда бе по-ползотворен за чавдарци, защото след почивката баскетболистите ни стояха много, много по-различно на терена. Треньорът Диков вкара на въоръжение една от любимите ми зонови защити: 1-2-2, която направо паникьоса противника; а с точни и своевременни смени направо го отказа в тази част - 19:13 за Троян, като на моменти разликата бе двуцифрена. В последната част на мача, когато всички мислехме, че ще се трупа разлика, пак стари слабости - грешки и неориентирана стрелба, за малко да завържат мача отново, добре че и самоковци се скъсаха да грешат. Равенство в частта - 24:24, и сирена за крайния успех на „Чавдар” с резултат 81:75.

Най-добрият в мача Кристиян Кръстев
КОИ ПО МОЕМУ от троянският отбор играха най-добре в този мач? Безспорно на първо място бих отличил младока Кристиян Кръстев - не само заради най-многото реализирани точки (17) и спечелените 11 борби, но и за това, че беше на ниво именно в ключовите моменти от мача. Ефективен (14 т.), но все още невъзстановен от травма в рамото беше и Тодор Колев. Авторитетно стоеше на терена опитният боец Любомир Лилов (13 т.), но с необичайните 5 грешки (аз знам, мисля и той знае, на какво се дължат тези грешки); Денис Петков и Здравко Христов с по 10 т. в актива си и много добра защита също направиха добър мач. Троянецът Цанко Краев за 10 минути игра и реализирани 6 т. си изтръгна най- бурните аплодисменти на публиката. Под обичайното си ниво в този мач бяха Ради Кочев, Петър Христов, Христо Господинов и особено барометърът на отбора Ценко Наков.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ думи. Победихме отбор, който бихме и в първия мач в Самоков, само че сегашната ни победа бе по-трудна и по-неубедителна. Но както е казал народът - победителите не ги съдят. След първия кръг от пролетния полусезон „Чавдар” (Троян) дели 2-3-то място с „Академик” (Пловдив), водач е ИУ (Варна). Предстоят четири изключително решителни срещи за крайното класиране. Първата е тази неделя (1 февруари) в Правец срещу „Академик” (София), а след това ще домакинстваме последователно на „Академик” (Пловдив) на 8 февруари и ИУ (Варна) на 15 февруари, след което в 16-тия кръг гостуваме на „Академик” (Благоевград) – 19 февруари. С една дума, след този 16-ти кръг ще е напълно ясно на кое място в шестицата ще бъдем - сегашната позиция е отлична за призовата тройка. Да бъде!
                          
Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Тренер,отново ме изумяваш с нестандартен репортаж . Вярно е че следващите четири мача ще оформят картината в групата.Мисля че ще успеем.

Анонимен каза...

В Правец сме си у дома и следва сигурна победа.

Анонимен каза...

Смени януари с февруари бре :)

Анонимен каза...

Пак бихме , браво!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |