Приключва американският ремонт на ОУ „Иван Хаджийски”

* Основната сграда на училището се реновира със средства на Военноморския флот на САЩ; при инспекцията на 30 октомври – висока оценка за свършеното * Хосе Ернандес не се е отказал да търси средства и за физкултурния салон
Интернационално Актуализиран
МИНАЛАТА седмица (30 октомври) на инспекция за хода на строителните работи по проекта за реновиране на сградата на троянското ОУ „Иван Хаджийски”, който се финансира със средства на Военоморския флот на САЩ (230 хил. лв.), тук бяха Хосе Ернандес от щатското посолство в София, Весела Терзиева, координатор на този и други подобни американски проекти у нас и представители на фирмата изпълнител „Голдис груп” ООД (Сливен), научихме от директора на училището Стефан Мичев.

ПРИПОМНЯМЕ – за проекта, по който кандидатстващата организация е Община Троян, се заговори още през 2013 г., но първоначално не бяхме одобрени. После от американска страна бе проявен интерес и след посещение на г-н Ернандес и г-жа Терзиева и обстоен оглед на училищната сграда бяхме одобрени (по неофициална информация рамо ни е дала еврокомисар Кристалина Георгиева, която е свързана с нашия край и бе в училището през м. юни 2013 г. – бел. Т21). Последва подписване на договора между Община Троян и Военноморския флот на САЩ, представляван от посолството на САЩ в София (управляващ орган на проектите). Американците избраха изпълнителя – сливенската строителна фирма „Голдис груп”, с която работят не за пръв път, и в началото на м. юли 2014 г. работата започна.

ПРИ СЕГАШНАТА си инспекция Хосе Ернандес и Весела Терзиева бяха придружавани от ангажираните с проекта служители на Община Троян – ресорният зам.-кмет Поля Димова, началникът на отдел образование, култура и социални дейности Иванка Джабраилова и Пламенка Гечева от същия отдел. „Всички останаха доволни от видяното”, категоричен бе г-н Мичев. От разговора пък станало ясно, че сме имали късмет, тъй като от догодина американците (Военноморският флот) ще финансират много по-малък брой обекти у нас.

Г-Н ЕРНАНДЕС потвърдил, че е бил много близо до набиране на нужните средства извън проекта за ремонтиране и на физкултурния салон на ОУ „Иван Хаджийски” – нещо, с което той се бе ангажирал при предишните си визити. Парите били приготвени, но спешно ги пренасочили за борба с болестта „Ебола”. Въпреки това шанс все още имало, но ремонтът на физкултурния салон не би могъл да започне по-рано от м. януари 2015 г. 

ПРОЕКТЪТ за реновиране на основната сграда на троянското ОУ „Иван Хаджийски” е пред завършване и се очаква до края на м. ноември строителните дейности да приключат. Но въпросът за официалното прерязване на лентата на грейналото в жълто централно троянско школо, наследник на прочутото възрожденско Жълто училище, остава неизяснен, като е възможно церемонията да е в началото на новата година. „По-важното е, че строителните дейности са на приключване. Децата вече учат в основната сграда и това е голямо облекчение за нас”, сподели пред Т21 директорът на училището.

Т21

Уточнение

Заради някои неясноти около финансирането на проекта за реновиране на основната сграда на ОУ "Иван Хаджийски", който е пред приключване, и ролята на Посолството на САЩ у нас от Т21 отправихме питане до Весела Терзиева, представител на Посолството и координатор на проекта. Ето уточненията на г-жа Терзиева, които получихме по електронната поща:

Програмата за хуманитарна помощ е на Европейското комадване на Въоръжените сили на САЩ и се изпълнява в още 16 страни в Европа, като за България се управлява и администрира от нашия отдел (Отдел за военно сътрудничество към Посолството на САЩ). Ние избираме проектите, където се влагат тези средства, съобразно приоритетите на Посолството, също така ние осигуряваме средствата, пак чрез Европейското командване; по този повод, Кристалина Георгиева няма нищо общо. Военноморският флот на САЩ, и в частност г-н Хосе Ернандес, са наш контрагент, и технически надзор.

Повече за програмата може да научите тук: www.bulgaria.usembassy.gov


Поздрави: Весела Терзиева

Още по темата:

6 коментара:

Банков каза...

Тук е мястото да се замислим какъв интерес има военноморският флот на САЩ в едно троянско основно училище, че чак спонсорира подобен цялостен ремонт.

Анонимен каза...

Това е инициатива, от която са се възползвали и други общини в България.

Анонимен каза...

Това е грозен заговор на световния империализъм!Айде баби пиш :)))

Анонимен каза...

Училището грее, стана страхотно!

Анонимен каза...

Дано се напълни с деца, както е било!

Анонимен каза...

И откъде да дойдат тези деца, като градът обезлюдява ... То няма хора по улиците, какво остава за деца в училищата ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |