Тупурдията за съдебните заседатели приключи с… тупурдия

* Инж. Пеевски оспори новото решение и обвини колегите си съветници в нарушаване на конституцията и съучастие в погрома на България
 * „А бай Иван и кака Пена защо нямат право да предлагат?!”

Тема с продължение
Инж. Илиян Пеевски на трибуната в Общинския съвет, Троян
СЛЕД КАТО общинският съветник инж. Илиян Пеевски, независим, бивш от „Атака”, оспори решение №726 на Общински съвет (ОбС) – Троян от 28 август т. г. и последва предложение на прокурор Светла Иванова от Окръжна прокуратура – Ловеч за отмяна на решението и приемане на ново, се стигна до изпълнение на прокурорската препоръка (сесията на 30 октомври).

ДА ПРИПОМНИМ – решение №726 на ОбС – Троян касаеше избора на нови съдебни заседатели (28 души) за участие в работата на Районен съд - Троян и местният парламент, както е според Закона за съдебната власт (чл. 68, ал. 1), направи своите номинации; но вместо „предлага” в споменатото решение бе записано „избира”, което (изборът) е в правомощията единствено и само на общото събрание на съдиите от Окръжен съд – Ловеч. Още тогава (28 август) грешната формулировка бе оспорена от инж. Пеевски – с гръмкия аргумент, че се върши „конституционен преврат”, но без да предложи промяна на текста. След приемането на решението и подадените от недоволния съветник сигнали (до областния управител и до Окръжния съд) последваха две писма на прокурор Иванова; в първото писмо се заявяваше, че решение №726 на ОбС – Троян е незаконосъобразно и прокуратурата препоръчва отмяната му плюс приемане на ново решение в 1-месечен срок, а във второто се уточняваше, че правните основания, послужили за приемане на решението, са правилни и се изразяваше несъгласие с тезата на инж. Пеевски за противоконституционност. 

ЦЯЛАТА тази тупурдия бе описана в Т21 - виж статиите „Голямата тупурдия със съдебните заседатели” и „Тупурдията със съдебните заседатели продължава”; а си позволихме подобно шеговито-иронично определение (казвам го не като оправдание, а за яснота – бел. Г.М.), защото кресчендото и назидателният тон на инж. Пеевски от трибуната на Общинския съвет, гръмогласното му твърдение за конституционен преврат и други подобни, вживяването му в ролята на велик правен експерт, без да е такъв и правенето от мухата (една сбъркана формулировка) слон си бяха чиста проба тупурдия, целяща не решение, а себеизтъкване. Абсурдна до комизъм тупурдия. 

НА ПОСЛЕДНАТА сесия тупурдията пак я имаше. Въпреки коригираната формулировка в предложеното ново решение за съдебните заседатели за Районен съд – Троян, инж. Илиян Пеевски отново бе сърдит и несъгласен. Ситуацията накратко: бившият атакист размаха двете прокурорски писма, заявявайки, че „това (първоначалното решение на ОбС - Троян) не е грешка, а престъпление”, и то умишлено престъпление; предупреди, че „законът за съдебната власт в частта си за съдебните заседатели е напълно индиферентен (безучастен) към българската Конституция” и че съветниците този път може да не го нарушат, но ще нарушат Конституцията; обяви, че се суспендира сегашният чл. 1 от Конституцията на Република България и се подменя с някогашния чл. 1 за ръководната роля на партията, само че във вариант за ръководната роля на партиите; обвини останалите общински съветници, че са съучастници чрез техните партии в погрома на България; обвини ги още, че са узурпирали правото да предлагат общински съветници, без това да е разпоредено от закона и попита „А бай Иван и кака Пена защо нямат право да предлагат?!”; навика ни (нас, Т21), защото сме се подиграли на сериозната ситуация с определението „тупурдия”* и сме слугували на властта; похвали се, че единствен от колегите си е участвал в демократичните митинги преди 25 години; заплаши, че е сезирал за случилото се в ОбС – Троян европейските институции в Париж и Брюксел и когато те му изпратят становищата си, веднага ще ги огласи; и обобщи, че „ние на практика нямаме легитимна съдебна власт” и че „25 години живеем в едно море, едно тресавище от лъжа” (което не е невярно, но изречено от това място, по този начин и в този контекст звучи някак несериозно, като част от тупурдията – бел. Г.М.).

ИНЖ. ПЕЕВСКИ на няколко пъти декларира, че няма да участва в гласуването – нито със „за”, нито с „против” или „въздържал се”, т.е. бойкотира решението. Което не повлия на останалите съветници и новото (редактираното) предложение за съдебните заседатели в Районен съд – Троян бе гласувано с голямо мнозинство - 18 „за” и 1 „против”. С което тупурдията приключи.

Генадий Маринов

* Тупурдия, ж. р. - шум, тропот, глъчка; синоними -  гюрултия, врява, олелия, дандания, дрънкане, тракане, тропане
 (Български тълковен речник)
Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Вече ми липсваше Илиян. Да е жив и здрав да ви радва господа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |