Едно „корекомско” шоколадче

Накратко

Започваме нашата нова рубрика „Накратко” – кратки коментари, импресии, разсъждения, наблюдения, казващи нещо за живота ни тук (в Троян, в България) и сега (в началото на 21. век). Без ограничения - тематични, жанрови, в езика и посланията. Единственото условие е да са кратки и да казват нещо. Рубриката не е редакторска и всеки, който ни изпрати подходящ текст,
 ще бъде включен. Т21

ТАЗИ събота, 22 ноември. В малкия, но добре зареден и подреден (по троянските стандарти) хранителен магазин „Слънце” на Малкия пазар в Троян, сред зеленчуковите павилиони. Купувах си нещо за обед и когато отидох на касата да плащам, мярнах, там където стоят дъвките и дребните сладки, рафтче с „Тоблерон” - онзи триъгълен швейцарски шоколад, който при комунизма го имаше само в „Кореком” с валута и се бе превърнал в своеобразна емблема на другия свят.

ВЗЕХ си малък „Тоблерон”, за лев и двайсет, и когато го подадох на много младата и много симпатична продавачка, се направих на интересен и подхвърлих: „И едно „корекомско” шоколадче!”. Момичето, на възрастта на дъщеря ми, ме погледна учудено. Затова накратко обясних – за някогашните „Кореком”-и, за това как си купувахме по някой долар на черно за дънки (и „Тоблерон”) и т.н., изобщо за комунизма и прелестите му…

„НЕ СЪМ закачила от онова време. Но защо толкова хора сега го хвалят (комунизма)?!”, върна ми топката момичето зад щанда. Тежък въпрос, дълбок и безмилостен, за миг онемях. Но не замълчах. „Защото сме малък, но много прост народ!”, бе краткият ми отговор. Тя се усмихна, стори ми се – разбиращо и с (известно) съгласие. Аз – не (се усмихнах). А една лелка над средна възраст зад мене ме изгледа грозно, видях, че е с петолъчка на челото.

Генадий Маринов 

14 коментара:

Марин Платников каза...

Странна е човешката памет, предпочита да скъта приятните моменти и да се освободи от неприятните. Особено за спомени от казармата и социализЪма. А май и носталгията по собствената ни младост се намесва... ;)

Анонимен каза...

Корекомите бяха кошмар за хората, които нямаха възможност да си позволят да пазаруват в тях. Отрупани витрини с всевъзможни невиждани лакомства, дрехи, техника! Стояхме отвън и цъкахме като часовници, изостанали със столетие най-малко. В моментите, когато се сдобивахме с някой незаконно закупен на черно долар, идваше другия проблем-страх от полицейска проверка за произхода на валутата, и ако нямаше такъв, глоба в троен размер в левовата равностойност!?
Ще ви разкажа един случай, когато бях в кореком в София без валута в себе си-само да погледам и поцъкам. Влязоха за такава проверка-навсякъде около мене "заваляха" долари. Хората, с незаконна такава предпочетоха да се освободят от нея.
Втори случай имах при почивката ни на морето. Детето ми, което тогава беше на 4 години един ден за нещастие забеляза витрина на такъв валутен магазин, и преди да успея да предотвратя събитието залепи носле на стъклото. Наредените шоколади, таблерони, и най-вече шоколадовите яйца бяха магнита, който привлече детската любов към шоколадовите изделия. Колкото и да се убеждавахме, че другите шоколади/които можех да купя/, имаха същия вкус, не помогнаха. Валута нямах, а и къде да я търся в този момент.С доста убеждения успях да убедя детето си, че неможе да има такова шоколадово яйце, а то горкичкото ме гледаше с огромно учудване.
На другия ден сутринта, ставайки от сън, детето ми ме "застреля" със съня, който беше видяло през ноща-бяхме купили шоколадово яйце. Полудях! Излязох на улицата, изживях унижението на просяк на чужда валута, закупих 20 долара, преодолях страха, влязохме в кореком и купихме много шоколадови яйца! Очичките на детето ми заблестяха от радост, беше щастливо и доволно!
Говорим за ценности, и е правилно да възпитаме децата си правилно в тази насока. Когато, обаче не можеш да задоволиш едно толкова елементарно желание на детето си, какво остава да задоволиш след като порасне желанието му да опознае света, да има добро образование, да има желаните книги и музика, да спортува!? И за тези неща бяха необходими средства, и то много. И преди, а и сега повечето от семействата нямат необходимите доходи, за да дадат на децата си необходимото, за да ги подготвят за живота, и е жалко!!! Докато не се даде възможност на хората да работят, а доходите да са достатъчни за един пълноценен и достоен живот, така ще си тънем в мизерия, неграмотност, престъпност, лудост, самоубийства, безизходица, емиграция, с една дума-изчезване!!!

Анонимен каза...

Не става така

Анонимен каза...

Упражнявам се

Анонимен каза...

Не знам как точно е било, но ми се струва, че сега хората си завиждат и се мразят, искат да бягат в чужбина. По магазините има всичко, но парите често не достигат.

Анонимен каза...

Просто всеки очаква някой друг да му реши проблемите и да му поеме личната отговорност..... Комунизма направи хората пасивни и живеещи безотговорно, ограбвайки държавата и чакайки на готово. Разбира се самите хора са винаги жертви на системата но това не ги оправдава че не искат да се променят....

Анонимен каза...

До 6-ти: Сигурно имаш право, но донякъде. Българинът може да ходи на работа, да копае, да си ремонтира къща, кола, жените перат, чистят, готвят и т. н. В някои държави хората са по-пасивни. Но имат пари.

Анонимен каза...

В корекомите имаше по различни стоки.Но нито бяха от първа необходимост,нито задължителни.По скоро чоплеха любопитството.
И предизвикваха тези,които искаха да са по различни от останалите и да се правят на западняци /с галоши/.
Носталгията по онова време може да се обясни с много неща.И промяната със или без Берлинската стена щеше да стане,защото всяко поколение иска да се докаже по свои начин.
Но една от тайните за носталгията по онова време беше БДС / български държавен стандарт /.
Ако сега можеше да го приложим,от магазините щяха да изчезнат доста негодни за употреба стоки.

Анонимен каза...

Нито шоколада, нито банана са като корекомските,защото ги има навсякъде

Анонимен каза...

Мисля, че неслучайно няма възможност за коментари под статията за наградата на хлебозавода ..... Със сигурност тези, които са го оценявали, нямат представа какви боклуци се продават на троянския пазар! Писала съм им имейли да обърнат внимание, но НЕ, даже отговор нямам, ей така, от куртоазия поне ... Да си скрият наградата някъде на много скришно място, че ...

Анонимен каза...

Г-н Маринов, след като прочетох статията ви и коментарите (# 2), аз реших да отида и да получите шоколадово яйце за дъщеря ми на 3 години. И познайте какво - продажбата на яйца Kinder е забранен в САЩ. Ако те хванат с яйцето в митниците ще бъде третиран като незаконен трафик и глобата е $ 2500 на всеки яйце ?! Когато идваме посети баба си и дядо ще си купи Kinder за нея.
(Съжалявам за счупената български език, аз съм с Google Translate за да мога да напишете на български).

Анонимен каза...

Къкто казва един комшия, "При комунизъма беше хубаво и лесно: трябва ти нещо, като мръкне качиш трактора, идеш и си вземеш..." Сега всичко частно, никой нищо не дава, че даже и с чифтета пазят.

Анонимен каза...

В училищата имаше дисциплина. Сега е слаба. Излизахме по-грамотни. Не сме били напълно свободни-така е. Но зано се отрече дисциплината и възпитанието? "Няма да мълчим"-обещаха журналисти. Кажете!

Djigata каза...

Всеки гледа от своята собствена камбанария-старо клише,но доста вярно.Изразявам лично мнение с което не ангажирам никого:
На 4г. ядях шоколад "Кума Лиса" но играех до късно на улицата без да се страхувам от бандити и т.н.
Имахме "Москвич" ,но ходехме на почивка.
Баба и Дядо(бог да ги прости) на две заплати са построили къща.
Сега съм свободен да ходя навсякъде,но нямам пари.
Вечер не смея да пусна децата навън.
Безсмислено е да въздишаме по нещо несъществуващо...
Нека се вгледаме първо в себе си,да дадем за да получим....
И сами да направим света в който живеем малко по-добър

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |