Рекордно ниска безработица в общината – 6,7%

* Троянската икономика набира скорост, тенденцията на спад на безработицата е трайна * Но прекаленият оптимизъм не е полезен, трябва да се имат предвид и негативните реалности
Отличници
Работническите бунтове в Троян вече са забравено минало; на снимката - работници от фалираната "Елма" се борят за неизплатените си възнаграждения, 21 януари 2010 г.
БЕЗРАБОТИЦАТА в община Троян продължава да пада до рекордно ниски нива, съобщиха от общинската администрация. Равнището от 6,8% за м. септември 2014 г., най-ниското за последните няколко години, е подобрено и през м. октомври в общината е отчетена безработица от 6,7% (969 души); което е два пъти по-малко от средното ниво за област Ловеч и с около 4% по-ниско от средното за страната. Тенденцията на спад на безработицата в община Троян се доказва и с данните от началото на годината – за м. февруари нивото е 8,5%.

СРАВНИТЕЛНИЯТ анализ сочи и ръст на заявените работни места – те са се увеличили с 169 в сравнение със същия период на миналата година, с 135 повече са и започналите работа на първичния трудов пазар; причината за засиленото търсене се открива в разширяване на производствата на някои от големите фирми в общината – „Калинел”, „Рико Стил”, „Копа хидросистем” и др. „Дължа да отбележа, че това са реални работни места на реалния пазар на труда”, коментира кметът Донка Михайлова. Обезпокоително е обаче, че от заявените в Бюрото по труда 114 свободни работни места за м. октомври 55 остават незаети основно поради липса на квалифицирани кадри, като най-голям е дефицитът на машиностроителни кадри (инженери, настройчици), мебелисти, кадри за туристическата индустрия (бармани, сервитьори, готвачи). 

РАЗБИРА СЕ, сегашното ниско ниво на безработицата в община Троян, два пъти по-ниско от средното за областта и отчетливо по-ниско от средното за страната, продължава да е по-високо от троянското равнище преди кризата – 4,5% за 2008 г.! Но ясно се вижда, че критичната ситуация от 2009 г. - когато фалираха/бяха фалирани четири от структуроопределящите за община Троян фирми („Хемус”, „Елма”, „Машстрой”, „Унитех”) и забуксуваха някои важни троянски производства (например мебелният бранш като цяло), а безработицата скочи двойно (9,6%) и на улицата по неофициални данни останаха над 4000 души – вече е минало и троянската икономика набира скорост.

ПРЕКАЛЕНИЯТ оптимизъм обаче не е полезен, защото трябва да се имат предвид и някои негативни реалности: ниските като цяло заплати в Троянско, липсата на привлекателни и гарантиращи добра кариера позиции за младите специалисти, разминаване в някаква степен на реалните и официалните данни за пазара на труда, недостатъчно външни инвестиции, тенденция към напускане на града от млади хора, нарасналата ромска общност (имаме предвид липсата на квалифицирана работна ръка сред тази общност и ниската й като цяло образованост).

Т21

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

.......и нежеланието на троянеца да работи, виж за висока заплата може и да се навие......за малко.

Анонимен каза...

Да, икономиката набира скорост. Само че тези работни места, променят ли с нещо доходите на хората. Струва ми се, че с 300 лв заплата, няма да се промени нещо съществено в стандарта на живот ...

Анонимен каза...

Безработицата е ниска, понеже народа се изнесе към София
или направо чужбина.
Опропастихте града и сега се хвалите с "постижението" си

Анонимен каза...

Хммм, айде да си говорим за реални неща! То хора няма наистина в града, само мангусти и пенсионери.Нищо лично към вторите, те са работили достатъчно и достойно за разлика от първопосочените примати-унтерменши свикнали цял живот да преживяват от кражби и помощи! Именно за това ръста на безработицата е малък, тъй както са малки и заплатите, защото на новобогаташите, ако ще и денонощно да им слугуваш, все им се види че ти плащат много...

Анонимен каза...

Моите уважения към Троян 21, кмета на общината и най-вече към статистиците от Бюрото по труда. Много сте далече от истината господа. Нямам грешка в правописа. С главна буквната буква се показва уважение. Ако сте заблудени не се опитвайте да го вмените и на другите.

Анонимен каза...

Истината е далеч по-различна. Бюрото си прави активи с хората, които сами са си намерили работа, те са толкова смешни, колкото е цялата ни държава. Утре ми отговаряйте , тогава сте на работа и без това скучаете.Няма работеща фабрика в града, която да не търси хора. Няма хора, защо ли?

Анонимен каза...

...ама пък си имаме мангали бол!

Анонимен каза...

Мангасаряте се опитваме активно да ги интИгрираме
като ги сложим под интеграл :)
Народа бяга от "града", а на никой не му пука.
А после кой ще плаща данъци? Нали се сещате, че при
по-малко население се режат и 1 куп неща

Анонимен каза...

...нарасналата ромска общност...
Тия да не са имигранти от Рим, да ева и циганьорите му!

Анонимен каза...

Генади, някой беше писал за трите "М"-та. Понеже ти сигурно пак нямаш информация, сега аз ще говоря за трите "Н"-та - неуспял кандидат за кмет, неуспял кандидат за народен представител и неуспял кандидат за народен представител, въпреки преференциалното гласуване. Измежду тези тримата, местната организация на Герб е избирала общински председател! Ииии познай - избраният е неуспелият кандидат за народен представител, въпреки преференцията.

troyan21 каза...

До №10: От ГЕРБ - Троян и ГЕРБ - Ловеч, след няколкото разговора, които проведох, не казаха нищо конкретно за състоялото се изборно събрание на общинската организация в Троян; но и не отрекоха трите номинации (на трите "М" или трите "Н", както бяха наречени от някои коментиращи тук). Едно обаче се разбра много ясно - че тук, на място, се правят само номинации, а окончателният избор ще се извърши от централата след преценка на номинациите. Тоест - все още няма избран лидер на ГЕРБ - Троян и нищо чудно още много време да няма. А когато отгоре решат кой ще води ГЕРБ - Троян, тогава ще бъде обявено официално.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |