Горно Трапе вече не е село без църква

* На 6 ноември Ловчанският владика Гавриил освети новия параклис, носещ името на св. великомъченик Мина * „Това е голямо събитие за Горно Трапе и за цялата Троянска община и Ловчанска епархия”,
 заяви Негово високопреосвещенство
Вяра
На освещаването на новия параклис "Св. вмчк. Мина" в с. Горно Трапе, 6 ноември 2014 г.
Ловчанският владика Гавриил бе посрещнат с хляб и сол
Малка госпожица със свещичка в ръка сред гостите
Трапчанските англичани Джанет и Кийт Търнър
ЖИВОПИСНОТО, кацнало над града с. Горно Трапе вече не е село без църква. В четвъртък (6 ноември) тържествено беше осветен новоизграденият параклис, носещ името на покровителя на семейството св. великомъченик Мина. А празничния ритуал води лично Негово високопреосвещенство Ловчанският владика Гавриил в съслужение с енорийския свещеник Станимир Маринков. Досега само Горно Трапе и Патрешко от всичките общо 21 троянски села нямаха свой православен Божи дом, но трапчани вече направиха важната крачка.

НАРЕД с местните хора – от тях броим и симпатичното семейство англичани Джанет и Кийт Търнър, които преди 6-7 години си купуват имот в селото и оттогава живеят тук, станали са истински трапчани и са сред радетелите и дарителите за новия православен храм – гости на събитието бяха също кметът на община Троян Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев.

ИДЕЯТА за параклиса се ражда през 2009 г., научихме от кметския наместник Магдалена Цвяткова, която е сред инициаторите, а после и основен организатор, мотор на реализацията. Сред инициаторите е и инж. Светослав Вълчев - собственикът на туристическия екокомплекс „Азарея”, една от забележителностите на селото. След две години на подготовка се стига до първата копка – на 23 август 2011 г., и след три години, изцяло с дарителски средства и доброволен труд, се стига до успешния завършек.

Кметицата на селото Магдалена Цвяткова
Двама от инициаторите - инж. Светослав Вълчев и Минко Акимов
Семейство Ива и Димитър Цакови дариха иконите за храма
ДАРИТЕЛИТЕ са много и те бяха изброени с благодарност от бившия кмет на Троян Минко Акимов, който е с тукашни корени и от години живее в селото, член е и на църковното настоятелство и е сред помагачите за изграждането на параклиса. Нека споменем някои от дарителите: РПК „Стара планина” – отстъпила провото за стоеж върху свой имот, арх. Боян Кръстев – подарил архитектурния проект, дарилите най-много средства троянски бизнесмени инж. Марин Радевски („Калинел”) и Христо Йовчевски („Рико Стил”), Община Троян, семейство Ива и Димитър Цакови – дарили четирите големи икони, поставени в параклиса (светите изображения са дело на известния троянски иконописец Мирослав Вълев), „АС – Гарант” ЕООД, „Мултиимпекс” ЕООД, „Перфектстрой” ЕООД, Българската асоциация на кемперистите, Яна и Минко Акимови, Любомир Пауников, Дако Даков, Ганчо Мошаков и др.

СПЕЦИАЛНО бе откроена ролята на Цветан Цвятков - съпругът на кметицата Магдалена, строител по професия, който сам и безвъзмездно извършва по-голямата част от строителните работи и както се казва, вгражда сянката си в новия храм (виж отделно кратко интервю с г-н Цвятков).

„ЧЕСТИТ ВИ знаменит ден, макар че направихме скромно освещаване. Това е голямо събитие за Горно Трапе и за цялата Троянска община и Ловчанска епархия, защото отсега нататък вашето прекрасно планинско село ще има Божи храм”, с тези думи започна приветствието си към всички присъстващи владиката Гавриил. Негово високопреосвещенство отправи и запомнящо се послание: „Трябва да ви кажа, че и 1000 царе да се съберат, не могат да отслужат един водосвет. Казвам го, защото много често ние на земята не оценяваме достатъчно духовните неща. В Евангелието е казано, че царството Божие прилича на синапово зърно – на вид най-малко, но когато бъде посадено, израства огромно дърво, което е по-високо от всички земни злакове. Такава е силата на вярата – много пъти ни се струва, че тя е излишна, ненужна, децата ги учим на компютри, езици, науки, което е хубаво. Обаче ако строим една сграда и не слагаме между тухлите и камъните свръзка, тя ще рухне. Така ако градим един човек само с външни знания, а не му дадем духовна основа, която да го насочва нравствено и морално, която да му дава духовни сили в живота и нравствена опора, тогава този човек, дори да е най-интелигентният, може в един момент да рухне. Затова значението на църквата е огромно”.

Владиката дядо Гавриил (вдясно) и отец Станимир извършиха освещаването на параклиса
ВЛАДИКАТА използва повода да благодари на бившия кмет на Троян Минко Акимов, по време на когото се подготвя строителството на параклиса и на сегашния кмет Донка Михайлова, проявила „пълно разбиране и съдействие”. „Аз се радвам, че в Троян има духовно разбиране, има много добро допълване между духовното и светското, че ръководството на Общината разбира смисъла на духовното възпитание и на духовната храна за хората”, подчерта дядо Гавриил.

С ПРИВЕТСТВИЕ към всички, събрали се по хубавия повод, се обърна и кметът г-жа Михайлова. „Удовлетворена съм, че Община Троян намери подходящи форми да подпомага и морално, и със скромни дарения изграждането на параклиси, както се случи и тук. Искам специално да изразя своето уважение към усилията на дарителите, благодарение на които стана възможно изграждането на параклиса и се завърши едно дело, започнало още през 2009 г. Дано св. Мина закриля селото и всички вас. Св. Мина е закрилник на семейството, дано закриля и нашето голямо семейство (общината)!”, завърши кметското слово. 

Сред гостите бе и арх. Боян Кръстев (третият отляво), дарил проекта за храма
СВОЯТА благодарност и радост изрази и кметският наместник г-жа Цвяткова. „Параклисът ще бъде духовният пристан за болния и здравия, за силния и слабия, за добрия и лошия, ще ни дава надежда, сила и вяра, ще ни събира в добри и лоши дни. Нека св. Мина ни закриля, за да е светло на душите ни”, бяха думите на кметицата на Горно Трапе.

ОТЕЦ СТАНИМИР, който ще служи в новия храм, специално благодари на владиката Гавриил за подкрепата и похвали своите енориаши за ентусиазма и себераздаването при строителството на храма. Свещеникът напомни, че първата литургия в новия параклис ще е в деня на неговия патрон св. вмчк. Мина – 11 ноември, и покани всички на службата. Празникът завърши с богат курбан.

Цветан Цвятков
Цветан Цвятков:  
Вложих много светли чувства в градежа

- Защо се включи с такава отдаденост в строителството на този параклис? Научих, че имаш над 250 трудодни на обекта, безвъзмездно.
- Целият ми род са строители, дядо ми, баща ми – Бог да ги прости. Дядо ми беше майстор каменоделец. В тяхна памет го направих, а и аз съм строител.

- Строителството на храм е нещо по-специално, носи и други смисли, не е като строителството на къща?
- Разбира се, така е. Аз също съм вярващ човек. Мисля, че вярата е нещо голямо и много важно. Вложих много светли чувства в градежа на параклиса.

 Генадий Маринов

Още по темата:

Още снимки от събитието: 

1 Коментара:

Анонимен каза...

Яяяяяаа! Той МинАк много набожен станал, от как гушна парата на общината, а нам остави само дългове!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |