Много ме е страх, ужасът е голям!

* „Вечер, ако се прибираш сам, кучетата нападат и се спускат срещу хората... Сутрин, когато тръгвам за работа,
 е същото положение”
Читателите ни пишат
Поредното читателско писмо, заредено със страх от... уличните кучета в Троян. И описващо една ненормална ситуация – човек да не смее да се прибере вкъщи, особено вечер, защото наоколо се размотават глутници безстопанствени четириноги. Които понякога са кротки, но невинаги. А това че повечето от тях са с чип (т.е. минали са през кучешкия приют и са прегледани и маркирани), не означава, че не хапят и не нападат. И не говорим за другото - мръсотия, некултурност и т.н., не че то е без начение; говорим за страх за сигурността и живота на човека, в централната част на Троян (България, Европа, Европейски съюз), днес!? Т21


*****  

Анита Радоева
ЗДРАВЕЙТЕ, „Троян 21”! Искам да ви кажа, че на моста за „Елма”, срещу кафене „Дриймс” е пълно с кучета, около денонощния магазин малко по-надолу по главната улица – също. Вечер, ако се прибираш сам, кучетата нападат и се спускат срещу хората. Така е в целия град, но поне тук бе спокойно – а сега ме е страх да излизам сама от вкъщи или да закъснея вечер. Сутрин, когато тръгвам за работа, е същото положение. И при блок „Рила” по-нагоре също има бездомни кучета. Това просто е някакъв кошмар! Към кого да се обърнем за тези кучета?

ЕТО ЕДИН конкретен случай. Тази сутрин (5 юни, четвъртък) пресичам улицата и стигам до „Дриймс”, а едно голямо черно куче тръгна след мен. Отсреща, при ресторант „Фамозо”, още две – едното бяло, пак голямо, те също тръгнаха след мен. Рано е, няма никакви хора, виждам само един възрастен мъж и го настигнах, а кучето след мен и скочи върху чантата ми. Аз изкрещях, а човекът успя да изгони нападателя. Но стигам до Малкия пазар и откъм закусвалня „Фантазия” – още няколко. И се завихри една гонка, дори закуска не можах да си купя. Нямам думи. Много ме е страх, ужасът е голям! Моля ви, публикувайте писмото ми.
5 юни 2014 г.
Анита Радоева, Троян

Бележка на редакцията

Обичайна гледка при моста за "Елма" в Троян, 7 юни 2014 г.
Вероятно някои ще кажат - тази жена преувеличава. На тях ще им припомним подобно читателско писмо от края на 2012 г., заредено със същия страх и публикувано в Т21 (виж „Искам да се прибирам спокойно!”) В него младата ни съгражданка Цветомира Атанасова разказваше, че когато е втора смяна на работа, не смее да се прибере пеша от Малкия пазар до жк „Черногор” над болницата; заради нощните господари на троянските улици, бездомните кучета, от които вече била хапана, по лицето, и не искала да й се случи отново. Получавали сме и сме публикували и доста други сигнали.

Ясно е, че проблемът не е от вчера, не е само в Троян, причините са много и решението, както всички решения на важни проблеми у нас, едва ли ще се случи скоро. Но това не означава, че някой не трябва да вземе мерки по сигнала на г-жа Радоева. Сещаме се за троянския кучешки приют, който се занимава с тези неща и се ръководи от Янко Белевски, посоченият телефон за връзка е 0884/555011. В сайта на Община Троян са дадени и два горещи телефона: за сигнали, жалби и предложения (0670/6-80-09) и за сигнали по опазване на околната среда и обществения ред (0670/6-80-50).

Още по темата:

47 коментара:

Анонимен каза...

Така е и на улицата зад Санаториума, вече ще се саморазправяме кой, както може, защото се спускат и по децата ни, пък ако ще и каквито и организации, защитници и т.н да ни съдят.

Анонимен каза...

Няма друго решение, освен яки глоби и срог контрол върху собствениците на кучета,... НИКОЙ НЕ РАБОТИ за решаване на проблема!

1. Глоба за нерегистриран и не чипосан домашен любимец - 500 лв
2. Награда за входната клюкарка за сигнал за домашен любимец по т. 1 - 200 лв
3. Прибиране на кучета в приют и възможност за осиновяване до 14 дни, след това - спринцовката...
4. Глоба за осиновител, когато кучето е хванато повторно на улицата - 5 000 лв, запор на сметки, съдия изпълнител и пр.

Толкова ли да е трудно всичко това?
За чипиран кастрация на домашен любимец - 50% от таксата. Чиповете - задължителни и това е!
В другите страни този проблем отдавна е решен по този начин.Oстаналото са само думи и изхарчени пари за заплати на чиновници .

Анонимен каза...

В същност евтаназията,след едномесечно изчакване за осинивяване,НО прилагана методично и редовно ще реши бързо и ефективно проблема.
Не единична кампания, а редовно постоянно методично.
Другия начин е кмета да е отговорен по НК за всеки нахапан, и солидарно отговорен заедно с общината за парични компенсации.
Тогава ще видите как за часове ще се реши един нерешим проблем.
Разбира се всеки който пречи, може да поеме отговорността на кмета - финансова и наказателна. Тогава пречещите също няма да са много.

Анонимен каза...

Понеже няма нищо европейско в България и проблемите не се решават по европейски,най добре е да си ги решаваме по нашенски .Тоя проблем е най-лесен за решаване и всеки мангал може да ви го каже. Броиш по 20-30 кинта за куче доведено живо или умряло. За седмица проблемът изчезва, мангалите се виждат с някой честно заработен лев, а тия дето са в кучкарниците и обират парсата, остават на улицата. Тройна полза. След седмица няма пукнат пес. А се появил някой после, а са му скроили шапката на секундата. След като за подкупи по изборите се дават милиони с много по малка сума проблема ще се реши завинаги.

Анонимен каза...

Със сълзи от умиление изказвам благодарността си към Донка Михайлова и общинските съветници, които променят Троян!

Unknown каза...

Има 1 отговор на това,живеем в българия

Мариян Марков каза...

Добре бе специалисти...ще слагаме чипове и на домашните кучета,че и при това задължително,я пак...!!! Няма сила на земята,която да ме накара да си сложа чип на домашния любимец или пък да го кастрирам,разбираш ли какво казвам 2-ри? Аман съм рекъл от специалисти и разбирачи,ние всички разбираме много и даваме акъл за всичко и за това сме на това дередже!В момента в,който позвъни някой като тебе на звънеца ми за да дава акъл за кучето ми,ще си седне на дупенцето с комоцио!

Анонимен каза...

Явно песовете надушват КУЧКИТЕ!

Анонимен каза...

Марианка,това са законите и правилата по нормалните държави където нямат този проблем .По улиците можеш да видиш само чипосани и регистрирани кучета на каишка ,а на специални места и в дворовете без каишка.Но за сметка на това няма изпохапани и обезобразени деца и хора,НО и няма мутри и биячи като теб ,защото всеки си спазва законите .А биячите на контролните органи толкова бързо ги поставят на правилното място ,че не им се иска да са виждали куче през живота.И аз съм рекъл аман от малумници и убиици на деца по улиците и парковете къде изядени от кучета къде от смачкани с джипове ,само защото са големи мутри и законите и правилата за тях не важат.

Мариян Марков каза...

Ти май ме бъркаш с някой твой познат,защото нито съм мутра,нито пък имам претенции много да разбирам!От над седем години живея извън пределите на родината и съм се нагледал на домашни любимци и повярвай ми,нито едно не е било с чип!!!Разбира се,че трябва да извадиш паспорт на кучето си,но повярвай ми хората си разхождат кучетата дори без поводи.Твърдо съм против безпризорните кучета по улиците,но моля те не давай акъл на хората какво да правят с домашните животни!Чета ти последните две изречения и падам от стола,до сега не бяха ме сравнявали с убийци на деца и престъпили закона.Поне в други постове си напиши името,че да почерпя като се прибера,а не се скатавай зад...Анонимен каза :) Живи и здрави!

Анонимен каза...

Аз искам да живея без цигани и без малоумници.Моля ,да ги ликвидираме.

Анонимен каза...

Дразнят ме няколко некадърни началници -примитиви.Като ще трепем,да трепем наред.

Анонимен каза...

Според мен няма никакъв проблем с безстопанствените кучета. Това явно си е бизнес и се развива (с размножаването явно се печели по-добре т.е. е икономически по-изгодно). Друго няма. Всяка една държава можа да се справи с тоя проблем, ако е проблем. Както са се и справили. Много по-големи държави от нашата. Чудно как за едни неща се учим от другите държави пък за други хич и не щем даже да си помислим, че може да се научим....

Анонимен каза...

https://de.wikipedia.org/wiki/Hundegesetze

Анонимен каза...

тя самата европа вече е кочина ти за троян говориш!
тази мизерия ни е от там,при социализма беше чисто!

Анонимен каза...

Да се чипират кучетата и техните стобственици, собственички, другарки и другари.

Анонимен каза...

Радоева, по това време требе да поднасяш на Роки ракийката, къде така нощем, а?!Айляк жена....

Анонимен каза...

Кучета ,котки, пумияри , всякакви....... дупки , копки , убити животни по пътя ........ , кво да кажа , на прелеза на Калеешкото един язовец на чирус стана от януари до сега ..... затревените площи по кварталите станаха на гора , чудно как след толкова дъждове - кърлежите какво ли правят , но като дойде някой с болест от охапан кърлеж , ще му мислим.Никаква , ама никаква инициатива за работа , центъра посян с китки, някой откъснал и чудо голямо , но че по улиците има тонове прах от сипицата през "бурната" зима , нищоооо , то нали вали - ще измие.А кой ще асфалтира прекрасните ни улици и булеварди , не се знае.Аман казвам сега аз !

Анонимен каза...

Разбрали сега Радоева.Няма проблем с кучетата.Проблема си ти ,че песовете те нападат щото те надушвали кучките пък и ти по това време няма да ходиш на работа ,а ще сервираш ракийка на Роки.Плюс това ,ако някой реши да въведе ред и правила ще бъде нокаутиран още от вратата,щот така било на запад.Та това е ,мила родна картинка.Дето се казва ,селянина от село можеш да изкараш ,ама селото от селянина никога.

Анонимен каза...

18 давай още по опорните точки че първата част не ти се получи

Анонимен каза...

Да прав си , че човек от селото излиза ама си остава селянин , точен пример за себе си дадохте господине/ госпожо . Не спряхте да плуете по жената . Аз не знам какво общо има нейния личен живот като в момента става дума за бездомните кучета . Вие в този Троян все да се намесите в живота на хора и да им давате акъли. Прочетете пак темата и вижте , че става дума за страх и за кучетата , които обикалят града . Ама то нали живеем в Троян , където злобата и простотията нямат почивен ден !

Анонимен каза...

Прав си 15-ти, че цяла Европа става на кочина, няма и какво друго да стане, след като всички комунистически помияри от ГДР, а и от други страни се наблъскаха в Брюксел. Преди ЕС западните държави бяха образец за чистота в сравнение с прехваления ти соц.

Анонимен каза...

7- абсолютно си прав! 2- искам лично ти да платиш за ромските кучета в нашия квартал! Ромите живеят на ОБЩИНСКА собственост ,не плащат данъци ,а имат незаконни палати! Постоянно развъждат кучета ,които не хранят...Аз плащах такса за куче години наред,но вече никой няма да ме задължи ! Такава такса искам да плащат и ромите!!! Правилата са за ВСИЧКИ! Кучето ми беше тръгноло след съседското.Съобщих в Общината и никой не си мръдна пръста ! Търсиха го гражданите след като пуснах обява в кабелната.Благодаря на ВСИЧКИ ТРОЯНЦИ ,които ми се обадиха! Кучето ми беше намерено благодарение на тях! Беше се било с глутница бездомни кучета,които нападнали възрастна жена.Било е ранено и тя му е хвърляла по някой комат хляб и му е носела вода. Било я страх да се доближи до него и е нормално ,защото незнае ,че е дресирано.Така е живяло около седмица в двора им. Благодаря на нея и на нейните съседи! Какво се придоставя като задължителна услуга при плащането на такса? Безплатен медицински преглед? Многовалентна едногодишна ваксина?....НИЩО! Парите изчезват! Какво ще кажете за една възрастна баба от село да плаща такса ,за да я пази от крадци едно малко пале?

Анонимен каза...

Пак платени тролове виждам тук! Домашните любимци нямат нищо общо с бездомните кучета! Повечето от тях се хвърлят да хапят , защото са гладни. № 2 да поиска и затвор за гражданите, даже и за нахапаните( ако се оплачат). А Общината да продължава да нехае, идват избори! Всяко куче,което хапе ??? Няма място на улицата!!! Кастрират ги и ги връщат на същото място,това са хвърлени пари на вятъра.....Кой е отговорен за това?

Анонимен каза...

24ти я ни обясни тези бездомните не са ли били преди това домашни или развъдени и пуснати от хората.Та ,ако няма контрол и яки глоби за развъждане и нерегистриране на кучетата този проблем никога няма да се реши.Всеки може да си развъди кучета да си остави едно и да си го гледа в къщи ,а другите да ги натири по улицата без да носи никаква отговорност в какво се превръщат.А ако са чипирани или маркирани по някакъв начин при залавянето им от органите веднага една яка глоба и всичко си идва на място.При ухапване и съд или там каквото си реши ухапания.Та проблема не е в кучетата ,а в безконтролното и безнаказано развъждане от хората.Та контрола трябва да почне от там.

Анонимен каза...

Ей за това говоря 24ти.Ето пресен пример какво може да направи домашен любимец захвърлен на улицата без маркировка по която да бъде издирен собственика и да си понесе наказанието.Защото в случая става дума за любимец обучен да убива.

>Куче, което очевидно е било обучавано като бойно, а в последствие е било захвърлено от стопанина си, вдигна на крак живеещите около СОУ "Св. Паисий Хилендарски" в Дупница.

Агресивният питбул нападнал жена, разкъсало две кучета и ранило трето, пише "Струма". Едното убито куче било домашно, а другото бездомно, но кастрирано и маркирано. Злощастният инцидент станал на 30 май, но местните жители се притесняват, че не се прави нищо, за да бъде издирен стопанинът на кучето, който явно се занимава с нелегални боеве с кучета>.
http://hashtag-bg.com/articles/10091/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE

Анонимен каза...

А не трябва ли домашните кучета ,които се движат из града със стопаните си да са с намордник?

Анонимен каза...

Поредния в РБ омагьосан кръг в който законите и администрацията въртят гражданите. Последните са хапани и убивани/разкъсвани/ от нерешения проблем с бездомните кучета. Примери колкото искате.Трябва законодателна промяна, но никой включително и сегашния ни кмет -г-жа Донка Мипайлова не желае да инициира.Има здружение на общините, има и такива нерешени с години проблеми. Какво чакат и защо? Стопаните на градовете!Нехайство и безобразие.

Анонимен каза...

На стадиона положението е същото-хората си извели децата да играят,а нехайните любители на кучета ги пускат да си потичат на воля и когато някой се уплаши му казват " не бой се ,то не хапе"!

Анонимен каза...

Това бяло куче, което сте снимали и благодарение на това ще си навлече допълнилна омраза и човешка агресия в същност въобще не е агресивно, а дава да се бъде милвано и според мен е кротко животно, има ушна марка и е кастрирано и в никакъв случай не е агресивно! В България съществува Закон за защита на животните и правила /европейски/, които би трябвало да се спазват от всички!! Саморазправта и жестокостта, която провокират част от коментарите е престъпление! Който убие или осакати животно се наказва със затвор до 3г. и с глоба от 1000 до 5000лв. Мен лично до сега куче, пък било то и бездомно, никога не ме е нападало, но пък злобни и гадни хора ДА и хапят до кръв!!! И така това красиво бяло куче, което някой "отговорен" троянски стопанин е изхвърлил от дома си и принудил да оцелява както може, вие го обрекохте на ..... смърт "мили" загрижени троянци! Сигурно сте доволни от себе си! Ами радвайте се ..... !!!!

Анонимен каза...

И аз.

Анонимен каза...

Нормално,вампирите хапят,не ги хапят.И ходи разправяй милите си кучешки истории на родителите,чиито деца бяха разкъсани от кучета.Или на роднините на професора,когото глутница улични псета го изядоха жив !

Анонимен каза...

18-ти перфектно е описал положението в Троян! Сладкодумната кметица нито е оправила града, нито администрацията си.Само по центъра разкрасяват, та да го видят министрите като идват.

Анонимен каза...

Споко,идат избори на които ще си назначим нов тулуп,който да си мисли,че той е основал Троян. И така ще бъде винаги,докато комунистическата зараза вилнее по нашите земи.Накрая ще остане само тя!

Анонимен каза...

Бре, много "кучкари-разбирачи" имало в тоя форум! А, аз се чудех що толкова неоправени жени има в ТроянЪТ?!...

Анонимен каза...

Кметице Михайлова, кога ще се асфалтира от входа на болницата в посока Атлант? Колко месеца си трошим колите-от миналата година стои улицата в разкопки!? Не те ли е срам?

Анонимен каза...

Разбира се, че всичко зависи от нас. Не е важно кой е на власт - всички са откачалки. Единственият изход е да бъдат накарани да си вършат работата.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=13779&rid=29

black каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Ба какво са ви направили толкова....достатъчно кучета изтровиха ... като толкова ви е страх не минавайте от там... животните са най-малкия проблем ...а и как да не нападат кучетата, като само ги ритате и тормозите... ако някой започне да ви рита да ви прави на нищо все едно и вие няма да тръгнете да се отбранявате дори никой да не ви е нападнал в момента .. имайте малко милост към животните ...

Анонимен каза...

и мене много ме е страх имам малко дете което водя всяка сутрин на училище,живея на центъра откъм данъчното щом влезем в градинката на киното и ни е страх кучета тичат около нас и лаят не смеем да вървим и те са 4 -5 и така е и през центъра като минем същата работа е и на ул "Любен Каравелов" тичат гонят се и не знаеш кое може да те захапе, детето умира от страх и не иска да върви само заради тези бездомни кучета не знам къде да отида да се оплача ,защо общината не направи нещо по сериозно срещу тях вместо само да ги кастрирват и някои да отиват в приюта, онзи ден от ""TE" маркета ни застигнаха 4 кучета гонещи се с страхотен лай две от които бяха бели големи направо кото овце, то да не знаеш да вървиш ли да спреш ли детето не иска да върви вече оттам но лошото е че откъдето и да минеш все изникват. че какво да ми е жал за тях те толкова хора изядоха - и деца и жени и възрастни хора по другите градове който му е жал да си ги прибери в къщи и да си ги гледа като иска аз искам децата ни да са спокойни като вървят по улиците а не да излезе от къщи и да звънне по телефона веднага че е срещнало куче и много го е страх това е чудовищно нещо в града ,имам апартамент до санаториума там като отидем да спим цяла нощ се давят и лаят,че то трябва вече със брадва да излизам навън

Анонимен каза...

не знаеш като излезеш в Троян от какво да се пазиш по напред от кучетата ли от колите ли на които шофьорите карат без всякакви правила, наскоро направиха пешеходна пътека пред данъчното че я има че я нямаше все тая ами те не искат да спират чакаме ги пък ако потръгнеш да минаваш все едно си им взел предимството, ако пък от едната страна единия ти спре не знаеш да минеш ли да чакаш ли като оня от другата страна го виждаш че няма намерение да спре, че какво ти спокойствие в тоя Троян ще избият и децата ни и възрастните ни родители тия коли,бързат за къде? не им ли е мил живота на пешеходците,

Анонимен каза...

Път към обичта
Уважаема г-жо Радоева,четем и препрочитаме за Вашия ужас от бездомните нещастници по улиците ,които Ви причиняват страх.Задавали ли сте си въпроса как са попаднали тук ? Или смятате ,че те са дошли от гората ?
Много са въпросите ,които ни вълнуват и се питаме ,дали не Вие страх ,когато покрай Вас профучават автомобили с неразрешена скорост или не зачитат предимството Ви на пешеходната пътека?Питаме се дали Ви боли ,когато бездушни хора посягат на обществените цветя и ги отнасят в домовете си ?
А задавали ли сте си въпроса как се чувстват хората ,които многократно са обирани?
Дълг на всяко семейство е да възпитава обич към беззащитните същества,а не омраза и агресивност към по- слабия.Нека се върнем към общоприетите добродетели,а не да храним чувството на злоба,нетърпимост и себелюбие.
Какъв би бил светът без дървета,цветя и животни?!За жалост ,днес няма място за обич към всичко това , което ни заобикаля!Г-жо Радоева,кучето ,което сте снимали за вестника,едва ли е избрало съдбата си на бездомно и голямо! Замислете се г-жо Радоева , дали не си заслужаваме съдбата!
14.06.2014 – Н.Власкова,В. Миревска,Ц.Хаджиева,П.Трифонова.

Анонимен каза...

На Н.Власкова,В.Миревска.Ц.Хаджиева и П. Трифонова, пожелавам много скорошна среща не с едно а с цяла глутница улични кучета! След това с удоволствие ще изслушам всяка тяхна притча за любов,въздух и минзухари.

Анонимен каза...

Странна логика имат Троянци... "Страх ме е от нещо, следователно убивам го."... предлагам да избием и всички бездомни врабчета, които по цял ден летят и акат върху имуществото ни.Между другото тук-там се мяркат няколко лица от ромски произход от които ме е страх... към кой екзекутор точно да се обърна?!?!

Анонимен каза...

Към Павлин(Девина) и другите двама,които са убили циганина и го метнали в реката. Един ден и теб някой ще те "поръча",и ще се озовеш на дъното на реката...

Анонимен каза...

Принципното решение - отмяна на малоумния Закон за защита на животните - https://sites.google.com/site/bgsapiens/

Анонимен каза...

НАХРАНЕТЕ КУЧЕТАТА!
Добро средство е лекарството Изонид. Дава се по едно хапче на килограм живо тегло. Слагате хапчетата в кайма. Добавяте едно хапче Деган (за да не повърне). Давате малкото топче кайма на помияра. След час и половина е хвърлил топа. Безопасно за хората.
За отрова е добро средство и инсектицид като Ланат например. Пак в кайма. Убива помияр за няма и 15 минути. Отровен е и за хора и други животни, така че давайте лично на помияра.
Успех!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |