На Празниците на изкуствата в Орешак

* Поредната крачка напред – към международната слава, синтеза между традиция и модерност и туристическия успех * Иван Чакъров: Философията ни е да търсим единство в многообразието
1-5 май
В грънчарското ателие на открито на Румен Георгиев
ПЕТДНЕВНИТЕ Празници на изкуствата – Орешак 2014 (1-5 май) в Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства (НИХЗИ) направиха още една крачка напред – към националната и международна слава на Изложението и Орешак като център на традиционните занаяти и приложните изкуства, като арт център от голям мащаб, осъществяващ синтез между традиция и модерност, като атрактивен туристически обект, който не бива да бъде подминаван.

Директорът Иван Чакъров пред информационния киоск
Японското изкуство оригами в Орешак
Кметът Донка Михайлова с н. пр. Бунян Самптомо и съпругата му
"Тракия гостува на Троян"
На щанда със занаятчийски произведения на Ценка Джамбазова
„ОПИТАХМЕ СЕ да направим много нови неща. Но без да изневеряваме на принципа гостите ни да стават част от събитията, съучастници, а не обикновени зрители. Сигурен съм, че успяхме, което си личеше по трайния интерес през всичките пет дни”, коментира пред Т21 директорът на Изложението Иван Чакъров. Г-н Чакъров ни обясни философията на случващото се и изобщо на Изложението – да постига единство в многообразието; принцип, оценен особено високо от гостувалия посланик на Индонезия н. пр. Бунян Самтомо, който обяснил, че подобно послание има и в трудовете на известен индонезийски философ.

СРЕД ВИП ГОСТИТЕ на тазгодишните Празници на изкуствата в Изложението в Орешак бяха още посланикът на Северна Корея у нас н. пр. Зу Уанг Хуан, първият секретар в посолството на Япония Румико Ишигами и първият секретар в посолството на Палестина Зухер Ашуах, който бе тук и миналата година, на 27-мата Национална изложба с международно участие – Орешак 2013.

КАКВО ВИДЯХА посетителите през петте дни и кое задължително трябва да отбележим? По наша преценка отново сред най-атрактивните и харесвани неща бяха т. нар. „Живи занаяти” – ателиетата по грънчарство, тъкачество, дърворезба, рисуване върху текстил и изработка на сувенири от жива вълна; където всеки желаещ съвсем свободно, без такси и някаква режисура, можеше да се пробва в съответния занаят под вещото ръководство на известни местни майстори. Логично, основният интерес бе към емблематичния троянски занаят – грънчарството, и мало и голямо не можеше да отлепи очи от сръчните ръце на прочутия троянски керамик Румен Георгиев; и доста бяха тези, които се престрашаваха да се „окалят” на грънчарското колело. Подобно бе положението и при тъкачния стан на Снежка Салапантова и във всяко едно от останалите ателиета.

РАЗБИРА СЕ, най-голям интерес предизвикаха чуждестранните изяви: индийските танци и традиционното рисуване с къна, кухнята от Палестина, оригами (фигури от сгъната хартия), изработка на декоративните топки „Темари” и икебана от Япония, демонстрирани основно от българи, навлезли много надълбоко в тези изкуства и тясно свързани със съответните страни. А една инициатива, която със сигурност ще има продължение занапред, бе може би най-емоционалната част – „Тракия гостува на Троян”, в която за троянци и гостите на Изложението пяха и танцуваха състави от тракийската фолклорна област.   

Александър Иванов вае своята дървопластика
И ОЩЕ ЕДНА АТРАКЦИЯ, което за нас бе едно от най-ефектните събития на Празниците на изкуствата 2014 – известният ловешки скулптор Александър Иванов (който през м. януари украси едно сиво градско пространство в Троян с великолепни дървопластики, оживели от дънерите на отрязани крайулични дървета, сътвори след това подобна, но по-мащабна пластика и в градинката пред бившето кино) извая с нестандартните си инструменти, различни по големина моторни триони, и пред очите на публиката грамадна дървена скулптура. Над двуметровата творба представлява композиция от ръце, вдигнали високо изящна стомна троянка, и ще бъде монтирана пред входа на изложбената зала за керамика. 

СПОМЕНАВАМЕ НАКРАЯ, но в никакъв случай не и по значение една традиционна вече атракция за големите събития в Изложението – изнесената кулинарна секция на орешашката механа „Кайзера”. С битовия си и много стилен интериор, попил от духа на традицията, но и намигащ закачливо на гостите си; а най-важното – предлагаща автентична нашенска кухня и вариации върху нея. Нещо, носещо не само полза, но и послания и представляващо чудесна реклама на Изложението и края ни.

ОТ НАС – поредното браво! 

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Защо на 9-те снимки се виждат всичко на всичко 9 туриста?
Генади, нарочно ли не снимаш туристите ,за да изглежда,че е празно?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |