Ще строим новия мост зад „Лукойл”

* Идеята е трафикът да се изнесе оттатък реката и да се търси държавно финансиране и европейски средства по ОП „Региони в развитие” * От АПИ са поели ангажимент да осигурят пари и за ремонт на входа на Троян
Новата транспортна схема
На това място - зад. ф. "Балканска звезда" и бензиностанция "Лукойл", ще се гради новият мост
ЗАПОЧВА активна работа по изместването на трасето на републиканския път ІІ-35 в рамките на Троян, т. нар. алтернативно трасе, заяви на пресконференция в края на миналата седмица кметът Донка Михайлова (17 април). Тази работа на практика започна с новата транспортно-комуникационна схема, внесена за одобрение на предстоящата сесия на Общинския съвет (24 април).

ЗА КАКВО става дума и каква е логиката на транспортната промяна? Идеята е републиканският път ІІ-35, който сега влиза в Троян в кв. „Велчевски” и по ул. „Христо Ботев” вкарва част от транзитния автопоток в самото сърце на града, да се изнесе оттатък реката – като се свърже с път ІІІ-357 (водещ към кв. „Ливадето”, с. Орешак и с. Патрешко) и да премине в промишлената зона по ул. „Акад. Ангел Балевски”, а след това по улиците „Г. С. Раковски”, „Опълченска”, „Димитър Икономов-Димитриката” до кръстовището с ул. „Ген. Карцов”. Това от една страна. Другото, не по-малко важно, е, че по този начин (превръщане на споменатите троянски улици в алтернативно трасе на републиканския път ІІ-35) ще може да се търси държавно финансиране, както и да се кандидатства за финансиране по новата европейска Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР). Тоест – шанс да се намерят парите, които Община Троян сама няма как да осигури.

Сега тук - ремонт на канализацията по проекта за водния цикъл
Ремонтът на канализацията, 19 април 2014 г.
И СЕГА най-важното. Ясно е, че за да се осъществи алтернативното трасе, трябва да се изгради новият мост на р. Бели Осъм в рамките на Троян, за който се говори от години. По проект този мост ще е зад ф. „Балканска звезда” и бензиностанцията на „Лукойл”. „Логиката е заедно с държавната Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) да обединим ресурси и да започнем изграждане на определен участък от това трасе. А първата стъпка е мостът зад бензиностанция „Лукойл”, който трябва да свърже трасетата на ІІ-35 и ІІІ-357. С изграждането на моста трасето на ІІІ-357 на практика вече ще се узакони като алтернативно трасе на републиканския път ІІ-35, което може да стане с решение на Министерския съвет. А причината за тези действия е, че давайки друг статут на част от троянските улици (споменатите „Акад. Ангел Балевски”, „Г. С. Раковски”, „Опълченска” и „Димитър Икономов-Димитриката” до кръстовището с „Ген. Карцов” – бел. Т21), ще позволим на АПИ да инвестира държавни средства и средства от Оперативните програми”, обясни г-жа Михайлова.

КМЕТЪТ допълни, че миналата седмица работна група на АПИ е била в Троян и е уговорена среща с шефа на агенцията инж. Стефан Чайков, веднага след приемането от местния парламент на споменатата транспортно-комуникационна схема на Троян. Срещата е, за да се уточнят конкретните ангажименти на АПИ и Община Троян. На този етап АПИ се е ангажирала да работи за осигуряване на парите за моста, като разчетите са това да се случи през следващата 2015 г., а финансирането ще е от държавния бюджет. Според досегашния план мостът би струвал около 2,5 млн. лв., но след влезлите в сила от 1 януари т. г. нови европейски изисквания за качество на бетона, шумоизолация, осветеност и т. н. сумата ще нарасне. На дневен ред вече е актуализацията на проекта.

Входът на Троян (откъм Ловеч) плаче за ремонт
ОТ АПИ са поели ангажимент да осигурят средства и за ремонт на входа на Троян (сумата е от порядъка на 2-3 млн. лв.) по ОПРР, където се отпускат пари само за рехабилитация (ремонти), а не за ново строителство. Шансът на Троян е голям, тъй като нашият обект е на 9-та позиция  в инвестиционния списък на АПИ и очакванията са първите 20 обекта да бъдат одобрени още за първия транш.

Т21

Още по темата:

23 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Донка

Анонимен каза...

И тези, които живеем по ул."Генерал Карцов" пак ще търпим цялото движение и шум да минава по нашата улица. Отново нищо не правим, освен разбира се да се мисли за централната част, а останалите кучета ги яли...

Анонимен каза...

всичко ни е наред че сега мост ще правим 200метра по нагоре го отрязаха и прав е втори от болшевик към края на града как се намали движението

Анонимен каза...

Сложете една карта да видим, кои са тия пътища

Анонимен каза...

Ами ходи живей на горното трапе бе, при минак крадливия мангал

Анонимен каза...

Че тя Доцка библиотекарката, да не е по стока от маймуняка ?

Анонимен каза...

Разберете Донка Михайлова нищо не прави и този проект не осъществява тя!!!!

Анонимен каза...

Не разбирам защо да се прави този строеж. Зад Лесопласт има път, защо да не се направи на него един основен ремонт и готово. А забравих, чрез този проект, ще си построите и нещо вие господата. Да вярно точно така. А мислители за хората които живеят по главната. Някои от тях ще се намират между две улици. Където и да погледнат коли. Хората ще са подложени на непрекъснат шум. До като се строи и след това. Всичко това което правите е без мислено, за нас. За Вас не знам?

Анонимен каза...

Този мост е изключително необходим защото ще облекчи движението в Троян особено по оста кв. Велчевското - улица Ботев!!!!!!! Поздравления госпожо Кмет и дано успеете!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

По необходимо е да се облекчи трафика по улица Македония ,защото този който не живее там или не минава всеки ден по няколко пъти не знае какво е думата трафик .Но много ще си рекат "какво ме интерисува това като не живея там".,всеки мисли за неговата улица и трафика по нея. Мисля че е добре да се облекчи трафика по ул. Македония по обходни маршрути през "римския път" или "кокошов дол".
защото това е жизнено необходимо за жителите за да мога да живеят спокой а не по денонощем тормоз от камиони и коли !!!

Анонимен каза...

Аз живея в последния блок на Опълченска преди задния вход на гарата. Точно след кръстовището на поделението. Пред блока тротоари няма и трябва да се пресича платното за да се стигне до тротоар. Няма пешеходна пътека, пресича се след завой без видимост а движението е много натоварено.В блока ни живеят 8 деца на възраст до 7 години които се налага да пресичат сами пътя ежедневно ! Предполагам децата ще пораснат преди да се направи този мост, но насочването на цялото движение по една улица е абсурдно.

Анонимен каза...

Ми шляпай през гарата ма.

Анонимен каза...

Големи професори, големи всезнайковци имало в нашия град.
Все маана намират, а сигурно два пирона не са забили през живота си. Ами че помълчете малко, вместо да бълвате непрекъснато помия.

Анонимен каза...

Вижте сега , това с няма пари за ново строене , а само за ремонт леко ме притеснява , даже не леко , ами много , какъв ремонт повече на пътя към Ловеч , то има ли накъде повече , вземете се малко в ръце , където и да копаете за воден цикъл , после само отгоре слагате някакъв си асфалтец , не става така , улицата за болницата (единствената не разкопана ) , какво и се случи , стига сте крали , евросубсидии , бюджет на общината , държавен бюджет , данъци , които ние плащаме ежегодно , стига , стига , стига , оправете проклетите пътища , положението е нетърпимо !!!!!!

Анонимен каза...

Уважаеми съграждани,
Постоянно коментирате този пусти воден цикъл,който стои кметицата и неможете да спите от яд,че се харчат народни пари за нищо, но искам да ви попитам- абе като си строихте вашите къщи съобразихте ли се какви тръби да сложите така, че отходната тръба на къщата ви да поема всичко.Не вярвам в града да има обитаема къща и да няма тоалетна в нея, но според вас всичкото това нещо като феракии и мръсна вода трябва да отива някъде, а ма къде?В Алдица-всичкото това от болницата и от улицата на болницата и прочие се излива там.Мръсотията от къщите до реката от горния край до долния къде отиват- в реката.Ами крайно време е да се вземат мерки и за града, както всеки е взел тези мерки за своя дом.Не разбирам от строежи, но първо май се полагат тръбите и след това се асвалтират улиците.





Анонимен каза...

и аз не мога да разбера защо ще се харчат милиони за нов мост ,вместо да се оправи готовия вече път покрай Лесопласт и бетоновия възел, като на Кози вир пак ще се съберат

Анонимен каза...

Брей, много "компетентен" народ в тоз Троян! За този път се говори от преди 10 и повече години. Ами 7-ми, кой го прави?! Пак ще пишем "Значи можело!", ама много ви боде очите.

Анонимен каза...

Мостът си е перфектен разбирачи , как ви се визжда мост на Лесопласт и после мост чак до бившия Елпром , смешно е , не , трагично е даже !

Анонимен каза...

Ами просто е. Не се оправя съществуващ път, а се прави нов. Това е по-скъпо, следователно повече от НАШИТЕ ПАРИ за крадене.

Анонимен каза...

Нали знаете, че не е важно от какво има нужда народа, а къде има
повече кражба

Анонимен каза...

Т21, вземете та напишете и нещо за наводненията в района, не да ми ги публикувате като новина за Коледа...

Анонимен каза...

И като напишат какво? Ще се изредят безброй тъпоългъници като теб,в напъни КОЙ е виновен за наводненията !

Анонимен каза...

Боже какви сте селяни всички,ако се погледнете от страни сигурно ще се самоубиете.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |