Троян - гражданеещо се село...

По-долу ви представяме горещия текст на юристката Михаела Димовска, касаещ един от най-болните проблеми на Троян - пътната уредба и в частност бъркотията с пътните знаци и пътната маркировка, и подготвен със съдействието на професионалния автомобилен инструктор инж. Милен Радков.
Г-жа Димовска е деен член на гражданското обединение "ФорумЪТ", а материалът й, с нейно съгласие, препечатваме от сайта на "ФорумЪТ": www.forumat-troyan.blogspot.com
Т21
*****

В резултат от взетото на 1 октомври 2010 г. решение - да се направи кратък анализ на организацията на движение в гр. Троян, помолихме Милен Радков да ни съдейства в качеството си на компетентно лице, професионален инструктор, да се ориентираме в дебрите на пътната безопасност. Оказа се, че очите, с които един обикновен човек гледа движението в града ни, са безкрайно късогледи - г-н Радков ни предаде около 50 снимки с нарушения, алогизми, некоректност при предаване на информацията и др. подобни, и то само в рамките на града (смятайте какво е като цяло из общината).

Мислехме да пуснем коментар към всяка снимка, но материалът щеше да стане километричен, затова решихме да обединим снимките в три кратки и неизчерпателни подраздела, за да разгледаме само най-фрапантните случаи. Искаме предварително да уточним, че въпросът със светофарите и "островчетата" няма въобще да го коментираме в този материал - липсата на едните и наличието на другите ни убеждава все повече, че бавно и последователно се превръщаме в гражданеещо се село. Но спри, сърце! Ето и подразделите:

1. ЛИПСВАЩИ ЗНАЦИ:

Вярно е, че в Троян всеки знае къде отива и той, и съседът му, но все пак наличието на знаци на определени места ще облекчи живота и движението, най-вече на тъй желаните и чакани туристи. За пример може да се даде цялата улица "Любен Каравелов", разрешена за движение само в едната посока.

Проблемът идва оттам, че част от пресечките й също са забранени за движение, но поради липсата на знаци от типа:

нищо неподозиращият шофьор при завой се натъква на знаци от типа:


По същия странен начин липсват знаци и при прословутите завои до "Хемус" и при Хлебозавода, където е редно да има поставени знаци за опасен завой и намаление на скоростта примерно на 40 км/ч.


На гордостта на Троян - ул. "Хр. Ботев", липсват предупредителни знаци за изкуствена неравност на пътя







На фона на тези очевадни пропуски, липсата на знаци за стеснение/разширение на пътя, както и за преминаване от еднолентово в двулентово движение даже не е необходимо да се споменава




2. РАЗСТОЯНИЕ НА ПОСТАВЕНИТЕ ПЪТНИ ЗНАЦИ ОТ ПРЕПЯТСТВИЕТО, КОЕТО УКАЗВАТ - от и над пътното платно, както и неправилно поставени знаци. Съгласно Наредба 18 за сигнализацията на пътищата с пътни знаци минималното разстояние, на което може да се постави знакът преди препятствието, е 30 м, отстоянието на края на знака до ръба на платното да е не по-малко от 30 см, а най-ниската точка на знака не следва да е под 2,25 м ,-като това са разпоредбите за населените места. Бърз преглед на положението в Троян показва следните неправилно поставени знаци (това са типичните грешки и съвсем не са изчерпателни):

Пред училище "Иван Хаджийски";








Знакът за спирка пред бившата "Мототехника" е поставен след спирката;







Падналият знак до Поделението.









В началото на ул. "Христо Ботев" знаците, указващи посока Кърнаре, Балабанско са поставени в ляво на пътното платно, а по закон в ляво само се дублират табелите, поставени вдясно.





Следващата недомислица се нарича "пътен възел Кози вир". За тук могат да се пишат фермани - от струпване на указателни табели, знаци и реклами, които объркват в съвкупността си шофьорите, решили да се ориентират по тях, до "незнанието" на какво точно разстояние се намира ЖП прелезът от кръстовището. Идвайки от Орешак, виждаш знак 160 м до ЖП прелез (всяка чертичка от знака е равна на 80 м), а след кръстовището изведнъж лъсва знак 240 м до въпросния ЖП прелез.



3. ЛИПСА НА ВИДИМОСТ КЪМ ПОСТАВЕНИТЕ ПЪТНИ ЗНАЦИ - макар и налични, знаците не се виждат от поставени препятствия пред тях или от клони на дървета:

Започваме от входа на Троян откъм Ловеч;








Продължаваме по пътя за Орешака;









Отново пътя към Орешак и обозначението за опасен участък, на който вече прекалено мого хора загинаха;







На следващата снимка знакът за пешеходна пътека е поставен отново непосредствено на пешеходната пътека;







Болница или Балабанско указва този знак - не е ясно;













На всеизвестния завой на "Вторични суровини", идвайки от кв. "Лъгът", е невъзможно да разпознаеш знаците вдясно от пътя.






Гледайки снимките и слушайки Милен, започнахме да разбираме, че този обем информация не е за една статия и изисква сериозни познания и труд. Оказа се, че организацията на движение в Троян е послужила като основа за дипломната работа на вече дипломирания инж. Радков, и то съвсем не представена като пример за подражание. Изтъкнатите грешки и безсмислия са донесли титлата "инженер" на един наш съгражданин. Въпросът е какво ще донесат на троянци?

С тази тема ФорумЪТ спира дотук, но само временно. Искрено се надяваме, че Комисията по безопасност на движението в Троян ще започне оттук да работи.

Михаела Димовска, "ФорумЪТ"

13 коментара:

Николай каза...

На фона на съществените забележки моята ще си е истинска дребнавост, но... бива ли точно в Троян, тази крепост на пълния член, на табелата да пише "ПътЯ се поддържа..."? Това не е просто липса на грамотност - това е предателство (едва ли не) :-P

Анонимен каза...

Да, предателство си е. Вероятно затова Форумци са сложили точно тази снимка. Поздравявам ги за материала, но според мен е редно коментарите по тази тема да пишем в техния сайт. Те поне ще препратят въпросите ни по пътищата до когото трябва.

Анонимен каза...

Пише се "Пътят се поддържа бла-бла...." !!! неграмотни селяни

Анонимен каза...

Милен Радков-той си е просто перфектен.Радвам се,че все още има журналисти,които ценят стойностния и интелигентен човек и още по-вече,че вземат под внимание неговия опит и компетентност.

АРВи каза...

№ 3, какво от това, че имате претенции за грамотност?Я се вижте какво пишете! Язък за грмотността и претенциите Ви, при такива думи, отправени така безотговорно във виртуалното пространство! Наистина недоумявам ........!!???!

Анонимен каза...

На пешеходната пътека на Младост,да се види знака.Супер,една стърчаща тръба,а знак има ли,няма ли....ако се погледне в земята може и да се догади човек какво е.Прегънат на две и само част от синьото показва че е знак за пешеходна пътека!!!Кмете,МВР,къде блеете????Не минавате ли от там?

АРВи каза...

До № 6 . Правилно сезирате кмета за знака, но разберете веднъж за винаги, че кмета няма такъв голям екип, който да обикаля, да отбелязва, да констатира и да му докладва за нередностите. За това е гражданското общество. На кмета не му е работа да обикаля и "блее" там където вие сте се втренчили. Прочетете ЗМСМА
(закона за местното самоуправление и местната администрация) и престанете с тези безпочвени "блеения" по сайтовете, както казвате самият Вие, защото това точно правите.

Анонимен каза...

Арви, проблемът не е в това да сезираме кмета, проблемът е, че след като е сезиран, нищо не прави.
И малко по- спокойно!
Демокрацията (управление на народа) е нещо което се учи, а нас е нямало кой. Нещо повече - ние самите не винаги искаме да учим.

Анонимен каза...

Алоооо,Арвито- 7,изглеждаш неглупав човек и би трябвало да знаеш че добрият началник умее да възлага отговорности...ще ти го кажа и по друг начин:умее да кара другите да работят за него и за делото.....Като го не може да не се пъне и да прави и него си и нас за смях....мисля че съм ясен нали...

Анонимен каза...

От милиционер кмет не става! Но все пак Вие си го избрахте, така че ще си го търпите. Град Троян се превърна в полицейски град, пълен с некадърни ченгета, които не могат да напишат грамотно дори един акт. Затова г-н Цветанов ги скъса от дела и всеки акт минал през него отпада. За знаците и пътната маркировка дори не говорим!

Анонимен каза...

До 10 -това не е вярно полицаите не са виновни за бъркотията,говориш клевети!

Анонимен каза...

До 10 нещо си в грешка ,за какъв полицейски град говориш.Редовите полицай изобщо нямат думата.Те са послушници на началниците си без право на собствено мнение.Ако бяхме полицейски град тези проблеми нямаше да ги има.По скоро сме порно град, защото от времето на кмето когато беше началник на полицията никакви сериозни промени няма.Едни и същи си пият и си карат,нарушават си правилата сега и техните наследници ,нарко и порно пласьорите са си същите с малко нови попълнения като от време на време гръмне някой бушон но баш бабаитите си остават същите.Най интересното,че през последните години бивши ченгета ,началници на КАТ като Цветанов ,Михайлов и т.н.напускат системата и стават най върлите защитници на нарушителите на закона.Г-н Цветанов като е такъв майстор по отпадането на актовете какво направи докато беше началник КАТ та да се подобри движението. НИЩО само се пищовеше за щяло и нещяло и избиваше комплекси .Абе пълно е с порно изпълнители и мижитурки в този град.И най гадното е,че винаги точно тези люде са на почит и в главните роли на филмът "Загиването на Троян" .

Анонимен каза...

12 брилянтен си:"Абе пълно е с порно изпълнители и мижитурки в този град.И най гадното е,че винаги точно тези люде са на почит и в главните роли на филмът "Загиването на Троян"Точно тъй е.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |