Троянки спечелиха национален ученически киноконкурс

* Авторското филмче на 11-класничките Мария Найденова и Ивелина Камачарова - обявено от журито за „бисера на фестивала” в Ямбол; наградата - дигитална камера

11-КЛАСНИЧКИТЕ от тукашното СОУ „Св. Климент Охридски” – Мария Найденова и Ивелина Камачарова, спечелиха националния ученически конкурс за кино и фото произведения „Визия за бъдещето”, организиран от сдружение „Център за образователни програми и социални инициативи – Ямбол (22-24 октомври). Радващ, но и в някаква степен парадоксален факт, понеже в града ни вече трета петилетка няма кино и не се очертава да има.

НЕЩО ПОВЕЧЕ – триминутната авторска лента на двете троянки, заснета и монтирана на място според регламента (и в рамките на определеното „невъзможно” време до пет часа), събрала овациите на професионалното жури и била определена като „бисера на фестивала”. Наградата за победителите – дигитална камера.

ЗАДАДЕНАТА ТЕМА, по която участниците (повече от 150 от цялата страна) трябвало да заснемат филмите си, била „Есен”. Мария и Ивелина обаче потърсили по-широки измерения на „пейзажната” задача – което си личи и по разширеното заглавие на филма им „Есента и хората” - и направили ефектна връзка между сезона (златната есен) и златната възраст. Героиня им станала една случайна ямболска баба, оказала се изключително благодатен „кинаджийски” обект.

МАРИЯ И ИВЕЛИНА са представителки на клуб „Млад репортер” към Общинския педагогически център „Шошковата къща”, където техен ръководител е Красимира Коларова (ТВ „Оптиспринт”). Двете момичета получават сериозна подкрепа и от преподавателя по IT в тяхното училище Свилен Димитров – чието хоби е киното, а познанията му в тази област са впечатляващи.

Т21
Награденият филм "Есента и хората"
авт. Мария Найденова и Ивелина Камачарова




* Заб. Повече информация – вижте в сайта на СОУ „Св. Климент Охридски” http://www.svetikliment.com/

11 коментара:

Анонимен каза...

Браво на момичетата!

Анонимен каза...

Браво на Мария и Ивелина! Нека продължат да се занимават това и да печелят все по-големи награди!

Анонимен каза...

Колко е хубаво, че има и положителни новини

Анонимен каза...

Поздравявам двете очевидно талантливи девойчета,защото да спечелиш национален конкурс със 150 участници-това си е гордост,това е чест!Това с право е една от така липсващите ни "положителни новини".И в същото време си позволявам да обърна вниманието на форума и на главния редактор към вчерашната "новина"-конкурс на НДСВ,победило Наше момиче/баща и координатор на НДСВ/,не е споменато само двама ли са участниците или по-малко....Есето е на тема "Свободата на реда и редът на свободата"/можеха и още по-претенциозно име да измислят/ и за награда-разходка до Брюксел ,съпровождани от Антония Фарма и Станимир Илчев!Същият евродепутат от НДСВ,срещу чийто син Владимир,арестуван от испанската полиция за сводничество и трансфер на проститутки през 2003 година и след това години крит в посолството ни,сега предстои дело и присъда до 10 години затвор!Същият депутат,председател на Комисията по външна политика в нашия парламент,чийто син в същото време/на 20-21 години/е управител - на стрийптийз бар "Пигал" и стрийптийз бар "Табу",където сервирал срещу само 450 лв. "Гола салата" на отмарящите бойци от КЕЙФОР.Е,разбира се,след това може би се досетил,че ще е по-изгодно да сервира такива салати направо в Европа,в Испания.Това ли е елитът на нацията????Техният ли пример трябва да следваме???Или,както се изрази преди малко един зрител в едно живо предаване : "Управляващите ако са малко по-умни да разберат колко са глупави-няма да са толкова прости!" АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Поздравявам двете момичета.Клипа наистина е много стойностен и точен.За това си личи че не трябва да имаш само желание да снимаш с камера,но и да знаеш как да снимаш и как да уловиш по най-добрия начин момента,как да избереш най-подходящия начин и как точно да отразиш темата!Справили са се чудесно.Поздравявам и Красимира Коларова с постижението на своите ученички,справила се е добре като учител.Поздравявам и Ивет,спечелила конкурса на НДСВ "СВОБОДАТА НА РЕДА И РЕДА НА СВОБОДАТА.Това са наши троянски деца и можем само да се гордеем.
Към Айс-с-с-хората са жадни за добри новини,а ти типично клюкарси се вмъкваш,разваляш хубавата новина с глупавия си коментар,видиш ли защото никой не ми обърна внимание на предишния пост и аз трябва да припомням навред докато ми обърнат поне малко внимание.Конкурса е национален и беше оповестен и чрез пресата.Като не си разбрал,кой ти е крив.Който разбрал ,разбрал и спечелил.И не се нерви,спечелили са и други ученици и не само Ивет ще е в Брюксел/казвам ти го да не ти стане нещо от завист/.Ей това най-много мразя-появи се хубава новина и някой задължително ще я наака с нещо.

Анонимен каза...

Много точно анонимен 5,ама го предизвика отново да покаже компетентност и знания относно новините от предния ден:)

Анонимен каза...

Усмихвам се,усмижвам се,усмихвам се.....Но въпросите си остават!Това ли е елита на нацията???Техният ли пример трябва да следваме???Въпрос към №5 и 6...Как в национален конкурс,както вие твърдите, може да има 28/двадесет и осем/ победители.Защото толкова са областите в РБ.И Нашето момиче е Областен победител,прочетете внимателно.И,последно-и в двата ми поста,които визирате,става дума за създаване на фалшиви ценности,за това,че отдавна ми е писнало да ми навират в носа и даже да ме представляват ,да ме управляват хора,които са объркали даже себе си и собственото си семейство!А вие си въобразявате,че им завиждам!Опазил ме Бог!Впрочем,не може и не бива да се спори по обществени проблеми с хора,които предпочитат да ВЯРВАТ,вместо да ЗНАЯТ.....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

АЙ с-с-с-с, отново блестиш!
А останалите , научете се да четете между редовете ,а не като зомбита да попивате всичко което Ви се подава като информация!

People died when love is denied!

Анонимен каза...

Извинявай,но английския ми е все пак по-слаб от руския......съдба.И речниците ми и те са стари като мене,а някои и повече.Та denied от denigration ли произлиза-ако е "да"-не ми отговаряй!Усмихвам се,усм..........Когато нещо е неизбежно,по-добре да му се отдадеш,отколкото да те изнасилят! Така гласи чл.1-ви от набиращия особена популярност напоследък в нашата Родина морален кодекс-"Кодекса на Ку.вата"!Станал партийна програма на цели партии и домогващ се вече да замени Конституцията......АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

denied-отхвърлен!

Анонимен каза...

АЙ с-с-сс.... вярвам ти, че това е истина за маминото синче.Майка му миналата сутрин по БТВ -то се пенеше, че синът и е невинен и с баща му ще го защитават до последно.Милите, при такива обстоятелства очевадни би следвало да няма сурат да се появява пред нас в събота.800 лв. плащали семейството за таванския апартамент на нашето посолство за квартира.Майнольо, горкичките, че да беше го приютил посладника в неговата стая.Тя твърдеше, че е политическо отмъщение на баща му.Дано поне европейското правосъдие им натрие мутрите на тези самозабравили се .......Ами на Боков какво стана със сина му? Леля му сигурно го е оправила тихомълком.То и в Троян има такива синчета дето сгазиха закона здраво, но той не ги лови, защото татковците платиха и те се разхождат нахални между нас.Леля Станка -баш Троянка.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |