Там, където има воля, има и път

* „Всеки, който знае езици и борави с интернет, може да направи нещо. Не чакайте на кмета и прочее държавни служители” * „Не може ли да се осъди собственикът – Община Троян срещу Банев в Брюксел?”

"Най-добър читателски коментар за 2010 г."

ПО-ДОЛУ ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ един много гневен, страстен и ангажиран коментар. По една от най-горещите троянски теми (към материала „Елма” и „Кауфланд” не се разбраха?”). Ценен и с това, че аргументирано отстоява позициите си и сочи решения (на моменти прекалено смели за нашата действителност, но какво от това). Въпросният коментар има и друго достойнство – поглед към нас (Троян, България) отвън, от странство, и възможността да сравнява.

ДРУГ ВАЖЕН МОМЕНТ - че авторът, подписващ се като г-жа Teddy Von Burg, пише от чужбина, както си признава самата тя (държавата не е назована, най-вероятно става дума за САЩ), но от всеки ред си личи колко силно милее за тук, колко е свързана с Троян и България, колко е с нас и за нас. Разбира се, без никакво колебание включихме текста сред номинираните за конкурса на Т21 „Най-добър читателски коментар за 2010 г.”. Четете и ще се уверите, че имаме право.


Т21
*****

НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА как закупуването на земята от „Кауфланд” и отварянето на огромен магазин ще помогне на троянската икономика? Вероятно ще даде работа на 10-15 продавачки и 2-3 шофьори, 2-3 чистачки. Но това не решава проблема на троянци. Освен това, подобни корпорации се създават да смучат безнаказано от закона местния човечец, като убиват средния и дребен бизнес, който не може да бъде конкурентноспособен на огромните вериги от сорта. В Америка корпорациите губят все повече популярност през последните години. Те спонсорират кандидатури на некадърни, амбициозни и алчни политици, които пък от своя страна прокарват закони в Конгреса, които обслужват върхушката и силните на деня. Омагьосан кръг, от който няма излизане.

ДРУГОТО, КОЕТО НЕ РАЗБИРАМ – защо, на първо място, държавата е продала ценни обекти на частни собственици, които си нямат идея как се прави бизнес и нямат ясна концепция как ще възродят производството на завода?! Защо не са го дали на лизинг за 10 години, пък ако се справят толкова блестящо, им разрешават да го купят. Не мога да повярвам как съдбата на цял един град зависи от собственика, който дори не иска да обясни на гражданите какво, по дяловите, става?! Не може ли да се осъди собственикът – Община Троян срещу Банев в Брюксел? Ако бях адвокат, щях да се върна и да го направя лично - pro bono (за доброто на обществото), за чест и слава, и добра карма.

ТА ТОЙ ЗАДЪРЖА РАЗВИТИЕТО на целия град и община по този начин – само защото на него нещо не му изнасяло. Това е доста изкривено мислене. Някога този човек да е чувал за личен компромис, който може да облагодетелства 20 000 души? Над личните интереси стоят националните! Сега не е време за чакане на по-добра оферта – тя трябва да се търси; и ако не се намери, да се даде шанс на някой друг да направи нещо за завода и града и да помогне на тези отчаяни и обезверени троянци.

И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО – тази леля на снимката (Евгения Банева), с тези торбички под очите прилича на човек, който яко прекалява с алкохола. С такива хора на Запад и в САЩ никой не иска да прави бизнес. Тук на мода са хора, които спортуват, прекарват времето си на свеж въздух и са със здрав тен. Не искам да си помисля какво става, когато такива стрини си отварят устата и заблеят на развален английски с дебелашки акцент. Като се комбинира с деколте тип BG попфолк певица и става ясно защо нямаме магазин на „Кауфланд” в Троян. С такива хора, които не умеят да поддържат собствения си вид, никой не иска да прави бизнес. „С евтини хора бизнес не се прави.”

А ДРУГОТО, КОЕТО ИСКАМ ДА ВНУША, е, че на българина не му трябва да се тъпче с полуфабрикати от Китай. Трябва да се отварят повече ферми из Троянския Балкан и селищата наоколо и да се произвежда локално, както сега е модата по света. Органична храна, типична за сезона, свежа, без химикали и прочее гадости. Но българинът малко се страхува да си изцапа ръцете с кал, и се страхува да не се изпоти и да не замирише на селянин, освен ако не е на бригада в чужбина. Убедена съм, че могат да се намерят инвестиции. Ако има добра идея, никой професионален бизнесмен няма да изпусне сделката. Бъдещето са соларни панели, електрически коли, вече така популярни в Западна Европа и САЩ. Така и кметът няма нужда да спира тока на хората през нощта и те да си счупят краката в тъмнината, за да се спести. Между другото – това е мисленето на бедния човек, да спести. От това, от онова…

МИСЛЕНЕТО НА БОГАТИЯ Е как да направи пари. Какво се търси сега? Какво е това, от което хората имат нужда, че аз да им го произведа и представя? Правилно мислене, правилни действия, правилни навици, правилно поведение и успех, а не обратното. Търсете инвестиции. Всеки, който знае езици и борави с интернет, може да направи нещо. Не чакайте на кмета и прочее държавни служители. Сигурна съм, че ако можеха, те щяха да донесат така мечтаната промяна, но и те горките не знаят как и откъде да я захванат.

АМИ САМО ИМ ВИЖТЕ МИСЛЕНЕТО. Да загасим тока, за да спестим. Те просто не знаят, че има и други начини. Те ако можеха и знаеха как, нямаше да пропуснат да се направят на герои и да се наредят до големите имена в историята ни. Инвестиции трябва да се намерят. Който иска, намира начини, който не иска или не знае как, намира причини. Там, където има воля, има и път.

Teddy Von Burg,
28 октомври 2010 г.
(коментарът е към материала „Елма” и „Кауфланд” не се разбраха?”)

25 коментара:

Анонимен каза...

Евала, най-после един трезво мислещ,който без да хленчи,обижда и ругае по този и онзи,е разбрал за какво точно става въпрос.Причината не е в другите, а в самите нас. Но ние можем само да говорим, без да си цапаме ръцете....поздравления Teddy Von Burg

Пол..... каза...

Поздравления Teddy,наистина вълнуващ коментар,невероятно точен и истински.Наистина толкова рядко се получава някой да излива искреността си в коментара без подплънки на грубост и ирония и подигравка.Още веднъж успех и дай боже точните хора да прочетат твоят коментар.Ти си оставаш истинска троянка!

Анонимен каза...

А ти не!

Анонимен каза...

Сделка няма да има поради една единствена причина!
Всички сметки на фамилията Баневи, са под запор,и просто няма как да се извърши продажбата!
Именно затова , щерката от първия брак на Банев продаде кешово на тумба циганори електрическото трасе към леярната в Орешак!

АРВи каза...

Teddy Von Burg, това което така прекрасно сте описали е на 1000% истина, но не знам защо нашите управници, включвам тук и държавните, докато са опозиционери мислят по един начин и след като вземат властта сякаш оглупяват и се чудят какво да направят и обикновенно не правят почти нищо. По-горе съм написал "сякаш" от благоприличие. Изглежда когато се кандидатират за власт изобщо нямат представа какво ги чака и естествено достигат бързо, след вземането на властта, до нивото на собствената си некомпетентност. Жалкото е че нивото им, като цяло, като че ли е ниско и от там идва всичко.Волята за власт обикновенно заслепява и когато я получат, отрезняват значително бързо и се оказват явно неспособни за почти нищо през мандата си, само за някои козметики и рутинни действия без които изобщо не може.
Напълно вярно е, че икономиите водят само до мизерия и до нищо по свястно, което да донесе приходи за хората, общината и държавата и да се съживят и хората и икономиката ни.
Но за това е необходима стратегия, а не само популистки изказвания, лъжи,много неразбираеми приказки на едро, малки лобистки промени в законите и нищо по-съществено.
Сега пак след всеобщата еуфория, отново забуксувахме здраво.Правенето на икономии ще удължи само и без това мъчителната ни агония.

Анонимен каза...

Здравей Teddy Von Burg,не се познаваме но бих искал да по коментирам и да споделя някои мой виждания по засегнатите въпроси от теб.
1."НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА как закупуването на земята от „Кауфланд” и отварянето на огромен магазин ще помогне на троянската икономика"....Ами най малкото като се има предвид ,че сме градът с едни от най-големите данъци в БГ.,един такъв обект ще внася в общинската хазна не малко пари..Второ няма да се налага както е сега половината град да ходи до Ловеч и Плевен да пазарува понеже там дори със пътят му излиза по евтино.Значи още едно удобство за гражданите.
2."подобни корпорации се създават да смучат безнаказано от закона местния човечец"....Тук не разбирам как ще смучи един такъв магазин насила от хората и защо трябва да бъдат наказвани след като предлагат по изгодни условия за пазаруване.Като ниски цени ,разнообразие на стоки и спестяване на време.
3."ДРУГОТО, КОЕТО НЕ РАЗБИРАМ – защо, на първо място, държавата е продала ценни обекти на частни собственици, които си нямат идея как се прави бизнес".....Тук нещата имат само едно име пари и то много пари във вид на комисионни.До сега не е имало и няма да има държавник които да заема такъв пост от които зависят тези неща и да остане безразличен към сумите които му се предлагат само да си затвори очите.Затова е и тази борба за власт , не от патриотични чувства. И няма как над личните интереси да стоят националните особено в бедна държава като БГ.Както каза скоро нашия виципримиер като зашумолят парите думи kaто чест и личен компромис не са актуални.
4."Не може ли да се осъди собственикът – Община Троян срещу Банев в Брюксел?"Не не може защото всеки по веригата за да се стигне до тази пагубна приватизация не само за градът ,а и за държавата си е получил своето за да не допуска да се стига до Брюксел.Тук става въпрос за милиарди спечелени с които могат да се купят всички от президента до кварталното ченге.Това е все едно да осъдят в САЩ Буш за фалшивата и измислена война във залива която струва на американския данъкоплатец милиарди..
Следва продължение...

Анонимен каза...

5."С такива хора на Запад и в САЩ никой не иска да прави бизнес.""..........Тук мисля ,че си в заблуждение.Повечето БГ мутри от времето на 90-те които ако ги погледнеш не приличат на хора,и на които по една или друга причина им е станало тясно в БГ ,имат и то точно в САЩ бизнеси.А кажи ми кои им е дал първо визи,кои ги е допуснал да станат американски граждани и да развиват бизнес в страната на демокрацията като са повечето като торби и без уши.Мисля ,че беше през 2007 когато властите арестуваха точно 5 такива нееарденталеца всичките собственици на заведения и хотели около и в Маями с няколко милиона източени от банкомати от цяла Америка.Така ,че Америка не е най-удачния пример.
6."А ДРУГОТО, КОЕТО ИСКАМ ДА ВНУША, е, че на българина не му трябва да се тъпче с полуфабрикати от Китай.".......Тук не знам какво точно искаш да кажеш но ако става въпрос за китайски стоки ,то по големи консуматори на такива стоки от Американците няма във светът.Така ,че от тази напаст няма как да се спасим точно ние.А ако става за храна всеки знае,че Американците са най-затлъстялата нация в така ,че е ясно какво ядът. Лошото е ,че ние сме на второ място.
7."Но българинът малко се страхува да си изцапа ръцете с кал, и се страхува да не се изпоти и да не замирише на селянин, освен ако не е на бригада в чужбина."........И тук си във грешка .Имам приятели които точно от САЩ се върнаха и се захванаха със селско стопанство За няколко години фалираха защото с мафията на вносителите на смешни цени на земеделска продукция не можеш да се бориш тъй като държавата отдавна е абдикирала и не защитава и дотира по никакъв начин селското стопанство а без мъни нищо не става.
И накрая искам да ме разбереш правилно не съм против това което си написала.На книга е точно така но в действителност е много по сложно и дори в Америка не може да стане.Според статистиките през последните години над 90% от новооткритите бизнеси в САЩ до 3 години фалират.Смятам ,че можеш да си отговориш защо.
Bрочем ти си го написала много точно......" подобни корпорации се създават , като убиват средния и дребен бизнес..Те спонсорират кандидатури на некадърни, амбициозни и алчни политици, които пък от своя страна прокарват закони в Конгреса, които обслужват върхушката и силните на деня. В Америка корпорациите губят все повече популярност през последните години"...Смятай що там чак сега почват да се усещат нас какво ни чака. Тук сега прохождат тези корпорации.
Накрая само бих добавил НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО след като там е така защо тук да е по различно. Нашите политици не са нито по глупави нито по малко алчни.Срещу богатите които владеят парите навсякъде е много трудно да се бориш особенно в днешно време на световна криза или казано с две думи "Омагьосан кръг, от който няма излизане." Дано не звуча песимистично но това е горчивата истина.

С уважение един Българин поживял и в "нормалния" свят.

Анонимен каза...

Здравей Теди!
Явно много отдавна не си в България, щом не можеш да разбереш защо държавата продава ценни обeкти на некадърници. Тук всички го знаем и ще ти го кажа. Продажните политици и некадърниците са едно цяло. И всички те са мръсници. Продажните политици чрез държавата подаряват на некадърниците ценни обекти, които те режат на скраб, грабват каквото падне и делят с продажните политици.Тук също си имаме омагьосан кръг, който се върти. Засега те надделяват с агресивна арогантност. Този бизнес е изключително печеливш в България. Затова и като погледнеш листите на мераклиите за власт преди изборите, ако познаваш хората – ще се уплашиш. Куцо, тъпо, сакато, неграмотно и нагло драпа за власт. Не обвинявай некадърниците, че нямат концепция. Имат и то перфектна, екологично чиста, безотпадна и печеливша (за някои). Машините се претопяват, изнася се материала и в чужбина хората си правят машини и си работят. Некадърниците тук не могат да бъдат осъдени. Продажните политици са стъкмили съответните закони. В Брюксел може би. Тези хора със сигурност са чували за личен компромис, но ако поискаш това от тях смятат, че искаш да ги обидиш и си рискуваш живота. Съгласен съм с теб, че бедният човек цепи стотинката, а богатия я умножава. Не съм съгласен, че не се знаят и други начини за работа. Но едно е да знаеш, а съвсем друго е да можеш. А сега най-важното. По цял свят се знае, че правилното мислене води до правилни действия, те изграждат правилните навици, които чрез правилното поведение водят да успех. Тъй като българинът е малко непокорен, но обича да печели, нека заменим думата „правилен“ с „печеливш“. Накратко печелившото поведение води до успех. Това вече дори и някои в България го знаят. В нормалните държави хората знаят и какво е печелившото поведение. В България много малко хора имат печелившо поведение. Затова е такъв живота в нашето общество. Малкото хора с печелившо поведение го имат заложено по рождение. Изключение са тези, които са чели и прилагат наученото. Винаги е имало хора с печелившо поведение. Винаги е имало успели и неуспели. И винаги неуспелите са си задавали въпроса „защо не успявам“. Най пълен и изчерпателен отговор на този въпрос дава още преди сто години Дейл Карнеги в книгата си „Как да печелим приятели и да влияем на другите“. Книгата я имах отдавна, но все не намирах време да я прочета. Отворих книгата по средата и прочетох едно изречение. Ставаше дума за някаква отстъпка. Погледнах му снимката и като всеки горд и велик Българин и аз си казах „Абе този ли стар мухлясал книжен плъх ще ме учи мене бе! Тотална атака и всеки на рогата!“ След което все пак започнах да чета книгата.

Анонимен каза...

Прочетох книгата наведнъж. Четох я още много пъти. След това четох още много книги по психология, но всички те допълват и надграждат основата. Психологията е навсякъде – в успеха, в бизнеса, във възпитанието на децата... Тя дава отговор защо едни народи живеят добре, а други се чудят защо не успяват. Тя дава отговор на въпроса – какво е печелившо поведение. Отговора е кратък. Преодоляване на огромното АЗ. Това е най употребяваната дума в цял свят и най вече в България. Това е и най трудната борба според източната философия – да признаем, че е възможно да има някой по-велик от нас в неговата си област. Останалото е лесно – четеш и тренираш. АЗЪТ обаче (егоизмът и манията за величие) се преодолява трудно. Виждал съм интелигентен човек три пъти да чете Книгата и сърце да не му дава да се промени. На такива никой не може да помогне. Веднъж една жена на около 50 години ме помоли да им прочета нещо на едно листче. Помислих, че не си носи очилата. Взирах се в листчето и търсех дребни букви. Обърнах го и обратно – празно. Тя ми посочи пет големи букви написани с черен молив на белия лист. Бях потресен – тя беше неграмотна! По същия начин психолозите наблюдават хората и се чудят как може да не знаят елементарни неща. 90 % от общуването между хората е чрез езика на тялото. Останалите 10 % са в смисъла на думите. Тук във форума общуваме само чрез думи, но не само професионален психолог, а и всеки който чете психология може да направи психопортрет на пишещия. След малко ще дойде един да крещи „Ах ти мръсен капиталистически изрод, марш в Камбоджа”, друг ще се интересува „Абе ти този месец стрелял ли си и ако нямаш нужда от секс какъв е смисъла на твоя живот?“, трети ще се опита да ме поучава, номерира, подрежда, прошнурова и постави на рафта, четвърти ще ми се присмее, пети ще ме нарече „мухъл“ и ще ме прати на село, шести ще се опита да ме уплаши, седми да ме обиди и т. н. а практичните ще скицират психопортрети, а зад всеки психопортрет ще прозира огромно АЗ. С тази наша агресивна арогантност ще продължаваме да дълбаем ожесточено под дъното към центъра на земята. Европа изобщо не ни е виновна за състоянието в което сме – кал до шия, едни се поклащат унесени, други отворили уста като хипопотами. Промяна ще има когато хората с печелившо поведение станат толкова, че да успеят да надделеят над сегашното болшинство. Лошото е, че ще стане по трудния начин – мизерията трябва още да се задълбочи. Но не можеш да оцениш богатство, което не си изстрадал. На запад знаят, че българският израз „каквото повикало - такова се обадило“ не е печеливш защото противопоставя хората. Знаят и че израза „гони СИ интереса“ не е печеливш, защото разделя хората. Една фирма не може да успее ако петте пръста работници, служители, мениджъри, директори и собственици не са стегнати в здрав юмрук. Вижте пробиващия световните пазари юмрук на Актавис и жалките, разперени в агония пръстчета на ЕЛМА. Психологията дава отговор и на въпросите защо по улиците летят джигити върху ламарини без аспух, защо нацията се самоизтребва по пътищата и много, много други.

Пол..... каза...

Поздравявам те номер 8 !

Анонимен каза...

Днес Кауфланд на мястото на Елпром, утре Карфур на Машстрой, та чак до Лесопласт. Аз се чудя как още мол няма в Троян и наистина това ли е най-големия проблем след като градът върви към дъното.

Teddy Von Burg каза...

Vazhiteelni komentari. I nomer # 6 e prav za danatzite, za tova ne biah pomislila. Ne sam ikonomist. Zatova horata sa kazali "team work", a sasto i beztzennoto "v spora se razda istinata". No: 8,9 e ikluchitelen i moga samo da mu/ia se vazhistavam. Az prosto ne moga da spia tezi dni i si mislia samo kakvo moze da se napravi. Tezi solarni paneli ne mi davat mira. Eto zasto si mislia che parvo triabva da se podgotviat ne prosto broshuri, no nesto ot sorta na Business portfolio na horata pritezavasti v momneta tzenni obekti v Troyan. Triabva da se vkluchat i razrabotiat poveche web saitove na grada (znam che struva pari), no kogato niakoi nabere troyan na na Google, ne ilizat mnogo nesta. Povecheto chuzdentzi ne znait nisto za Bulgaria, da ne govorim za malko gradche kato Troyan. S edna duma triabva da go napravim parvo populliarno, no s hibavi nesta. Triabvat poveche snimki i to hubavi. Sled koeto si mislia che moze da se zapochne s plateni publikatzii iz zapadni vestnitzi, i na-veche Internet, i nai-veche izprastaneto na taka narechenite "cold letters" ili studeni pisma. Tova sa predlozenia kam golemi firmi ot vsiakav sort , da investirat vav vashia buzness, i rabira se ubezdavasti argumenti zasto. Tova e chast ot praktikata. Kogato niakoi zavarshi college ili kakvoto i da e, i reshi da si tarsi rabota, zapochva sas studeni pisma. Nabelezva si firmi, kadeoto iska da raboti i zapochva da gi "bombandira" sas studeni pisma, koeto vkluchva resume (avtobiografia) v koito detailno se izpisva kade si uchil, kakvo, s kolko si zavarshil, , preporaki, i pismo v koeto si pravish barza reklama zasto si po-dobar or drugite. V ramkite ne 1 list triabva da uspeesh da slozish tezi kluchovi dumi koito ste grabnat okoto na rabotodatelia. Plueneto po konkorentizata samo ste te naprtavi da izglezdash neprofesionalno, a i otnema tzenno vreme. Rabotodatelia/investitora niama vreme za gluposti, i obiknoveno ne chete pismoto v detaili. (Ima si secretarka za tazi rabota). Znachi edin pat kato se podgotviat takiva paketi, triabva da se zapochne izprastaneto im. Obiknoveno kogato si tarsish rabota, triabva da izprastash nai-malko okolo 60 pisma na sedmitza. Ako iskash niakoi da investira milioni, razbira se triabva da izprastash 600.

Teddy Von Burg каза...

Razbita se 99.99% ot tezi bumagi ili e-mailil svarshavat s spam foledr ili v kosha za bokluk. No kakto e kazal niakoi ako ne streliash, gubish shansa da utzelish. S edna duma mnogo rabota za nisto. No ponikoga chudesata stqavat. Gospod deistva po svoite nevidimi patista. Triabva da mu pomagame. Zastoto kakto e kazal trudolubivia ni narod:"Gospod dava, no v koshara ne vkarva." Mislia si che troyantzi triabva da napraviat nesto mnogo "divo", a imenno da izprevariat ne samo tziala Balgaria,Europa, no tzelia sviat s zapochvaneto na bizness za sazdavane na solarni paneli i instaliraneto im iz tzelia grad. Ne se stahuvaite, che Energoto ste ostane bez rabota. Bizness ot takav poriadak ste otvori raboti na mnogo hora. Tova ste sazdade rabota za sledvastite 30 godini, ili po-tochno dokato ima slantze i hora koito da hodiat pod nego. Prestavete si fabrika koiato proizvezda ne samo az Bulgaria,, no i za tzelia Balkanski poluostrov, che i Europa, che i Africa. Vazmozno e, no triabva investitzia ot niakade. Dori da se zapoche kato nesto malko, barzo ste se razvie. Predstavete si gimnaziite v Troyan bez darveni vakantzii, zasto vatre e toplo I svetlo bez pari. Kakav blestiast primer za sveta. Taka i ste otpadne nuzdata ot gazoprododi, zitzi, nesta koit i bez tova se vnasiat na nechoveshki tzeni v Bulgaria. Grad iztzialo reformiran s tezi prosluvuti solarni paneli ste stane svetovno izvesten. Horata ste idvat ot blizo I dalech da go vidiat. I ste ahkat kakto sa ahkali pod stenite na Preslav. Tova ste dovede turisti. Zastoto e nesto razlichno, nesto novo, I ekologichno chisto. Triabva da se nameri nachin kak da se pokaniat hora za konferentzii ot sorta v Troyan. Dori moze bi I niakav festival ot sorta da se sazdade. Elektricheskite koli sasto sa badesteto, zatova bi bilo dobre da se nabelezat takiva companii iz Japan, Germany, i prochie darzavi. Niakolko dena razglezdah intersni nesta za balgarski izobretteli. Iavno che naistina Balgaria e dala mnogo na sveta. No vseki pat kogato bogat balgarski choorbadia e prastal detzata si po Europa da uchat, te sa se vrastali s mnogo progresivni za vremeto si idei. Vsichkite ni revolutzioneri sa uchili iz Rusia, i tziala Europa. Chudia se dali vechnoto natartvane che na sveta niama po-krasivo miasto na sveta ot Bulgaria niama nesto obsto s tova. Sega detzata slushat ot sutrin do mrak kalko e tapo da si v Bulgaria i kak niama kavo da se pravi, kak vidish li kupona teche samo v USA i Evropa,I Haskovo.

Teddy Von Burg каза...

Kakva goliama laza. V USA dokato ne navarshish 21 ne mozesh da vlezesh v bar, nito da si kupish tzigari. Zavedeniata zatvariat rano, a v niakoi stati, vkluchitelno v tozi koito ziveia alcohol ne se prodava v nedelia. Prakticheski kupon teche samo vav Vegas, no zat tam triabvat seriozni pari, zastoto zabavleniata se kupuvat. V USA utcenitzite sportuvat, i zadalzitelno zapochvat da sviriat na muzikalen instrument ot 5 klas. Vzema se pod naem, da se kupi e e mngo skapo. Koito ne zelae sa sviri, pee v hora. Na praznika na grada vsiako uchiliste minava s duhovia orkester I grupa ot mazoretki v uniformi koito se izpolzvat na tozi den. Samo chastnite uchilista imat uniformi pone v stata kadeto nie ziveem. Nikoi ne se valnuva dali niakoi ima talent ili ne. Uchat te i prosvirvash. E, iavno niama da sme sledvastia Joshua Bell, no nai-vaznoto e che ima kavo da pravish. Zastoto detskia mozak, pak to i na golemia, triabva da se zanimava s nesto gradivno, inache pochva da skuchae I zapochva da mislli za ludorii. A za sporta niama da obesniavam. Vsiaka sabota vsichki gradski parkove sa okopirani ot detza (ot 3-4 godishni do teenagers i pensioneri, I tonove s roditeli) igrait football, baseball, basketball, I kakvo li oste ne. Znam che niama pari. I tuk horata niamat pari, srednata klasa veche e pochti na raba. No horata sa mu namerili kolia. Zastoto kakto vi kazah koito iska namira prichini, namira I nachini. Tuk roditelite stavat volunteers. Struva mi se nai-tochnia prevod e dobrovolcheski trud. Treniorite ne sa profesionalni. E, ima I takiva, no za tezi za koioto az govoria, ne sa. Te ne poluchavat zaplati, a otdeliat ot svobodnoto si vreme za da obuchavat podrastvasto pokolenie., zastoto to e badeasteto koeto ste ni obsluzva v blizkoto badeste. V pluvnia basein kadeto moia sin hodi, treniorite sa teenageri, ili student koito sa bili aktivni sportisti, i trenirat malkite za da si izgradiat opit, I preporaki, za sledvastata im po-seriozen etap v karierata. Karierata na pochti vseki, nezavisimo kakva profesia, zapochva s mnogo volunteer-ska rabota. A I stoi dobre na resume. Horata te uvazavat che nesto si doprinesal za tova obstestvo. Drugo nesto, koeto chustvam kato moi dalg da spodelia I dori imam ogromonot zelanie da zasnema, no ne obestavam, e sabitieto koeto se provezda edin pat v mesetza, v gorespomenatia pluven klub-detzata pluvat na otkrito, Nezavisimo ot dazda, I studa, temperaturata na vodata e kato v normalen basein. Nai-malkite sa na 8 ghodini. Kak ne chuh edna maika da se oplache che deteto ste se razbolee, ili niakoe ot detzata da kaze mnogo e studeno niama da vliaza.

Teddy Von Burg каза...

Pluvat chas sled koeto idva druga grupa. Kakva gledka sa, zdravi, silni, kato kone. Sled tova volunteer koito sa opnali v palatka s udalziteli goresti platformi Nesto kato kotloni (dareni ot roditeli, a ne firmi), praviat palachinki zadetzata. Brashnoto, siiropa, masloto, soka, darenei ot roditeli. Vseki nosi po nesto. Dtetzata hapvat zakuskata I si otivat v kasti. Vseki roditel nosi, skapo ne skapo, inache deteto ste si pluee I debelle v kasti samichko pred teleivizora. Ako ne iskash tova za deteto si, pravish kakvoto ti kazat. Tuka,nie balgarite, ima kakvo mnogo da nauchim v tova otnoshenie ot tiah. Da, znaem che niama da sme sledvastia Michael Phelps, no ne tova e nai-vaznoto. Sporta uchi na disciplina, razviva voliata, izdrazlivostta, i e neveroiaten lek srestu stresa. Edno vreme kato che li niamashe tolkova ubiistva kato gore opisanoto. Nenormalni hora e imalo, I vinagi ste ima. No ako horata razviat navika da sportuvat ot malki, shansa da prekrasht graitzata na nenormalnoto I da stanat tolkova sadistichno zestolki e dosta po-,malka. Znam che pak ste kazete, niama pari za sport. No pak ste kaza koito iska namira nachini". Predstavete si kakvo bihte pravili ako biahte bogati, mladi I zdravi. A sega go napravete. Ne struva pari da se razhozdash. Ili da pravish litzevi oproi, ili koremni presi. Zabravih da dobavia, che razstoainata v USA sa ogromni. I benzina tuk struva pari, I ekipirovkite ne sa evtini. No roditeliete se kombinirat, edin roditel kara 3-4 detza na baseina da trenirat, posle drug gi pribira, I taka vsichki se reduvame. Kato umaleiat drehi, ili nesto ot sorta, drugi roditeli predlagat. A na men tova mi izglezdashe stranno, zastoto mi izglezdashe kato milsotinia, I edva li ne, tolkova li izglezdame zakasali che naikoi da nia dava. A to bilo znak na chovestina??? A na sastezaniata se reduvame I kombinirame v grupi koi kakvo da nosi I da se gotvi za sadii, spasiteli i treniori. Detzata si nosiat ot kasti, v chantichki, ili si kupuvat ot mesta kadeto volunteers pekat kremvirshi na skara s hliab. Izlishno e da obesniavam che parite otivat za kluba, a ne v joba na sluchaini targovtzi, koito sa "specheli" targ za da prodavat tam. Takiva ne se dopuskat. Hranata e zakupena predvaritelno ot kluba naedro, I taka kluba pecheli zastoto ne plasta na prodavachi. Naviarno se pitate kakvo ni pravi tolkova poslushni I da volunteervame. Mladite go praviat za opita, zaradi fakta che sa obgradeni s drugi mladi hora, a tova vinagi e veselo. Spomnete si brigadite navremeto v Bulgaria. Niakoi da ima po-hubavi spomeni ot togava. A nie vazrastnite, roditelite na detazata kogato plastame chlenskia vnos za kluba, se podpisvame da volunteervame, za okolo 120 chasa na godina, v zavisimost ot vazrasta na deteto. Ako ne uspeesh da namerish vreme I zelanie da rabotish, triabva da platish. Tova dava schans na po-bednite hora, I na bezrabotnite saasto da zapishat detzata si da sportuvat.Darzavata tuk ne plasta nisto. I tuk pari niama.

Teddy Von Burg каза...

Parite ne mogat da dostignat do vseki sporten klub. I tuk se tarsiat sponsori I li se praviat "fundraiser"-naprimer mestna ferma predlaga koledni ventzi ili elhi. Koito si kupi elha, ili venetz, $5 otivat za baseina. Ako pazaruvash v opredeleni magazi (corporatzii), chast ot parite ti otivat za kluba, kam smetkata na voluntter. Praviat se razprodazbi na domashni sladki, sgotveni I izpecheni v kasti. Tuk domashno pregotvenite nesta se tzeniat mnogo. Moze bi zastoto, povecheto hora ne umeiat da gotviat, a I niamat vreme. Zatova I polufabrikatite, pretopleni v mikrovalnoite pechki sa zaemat takova tzentralno miasto v nachina na zivot.
No neka se varnem otnovo, na temata za tozi ogromen octopd dushast taka beztzeremonno nashata darzava. S inteligenti I smeli hora, vsichko se postiga. I sigurno ste kazete che sam tolkova smela, zastoto sam daleche. Zivota e za smelite, a kogato pak chovek niama I kakvo da gubi, togava stave darzak, I ako zastane zad blagordna kauza, promeni stavat. No triabva da se izmisliat konkretni nesta. Kak da se nameriat investirori? Inache moze da si filosofstvame kolkoto si iskame. Stom Balgarskite politizi (a I vsichkli ostanali) sa tolkova lesni za smazvane (lesno podkupni) tolkova li ne moze da se podmazat che da ne davit mnogo zor na zapadnite biznesmeni. Ima intersni nesta iz Internet. Gadnoto e che sa vse iz chuzbina, stava slozno, vizi, sredstva da se uchastva, a I chovek se chustva kato v nebrano loze sred takiva VIP personi, (kato tzarvul") i nakraia moze I nisto da ne stane, zastoto to si e kato da otidesh na interview za rabota-mozesh da gi imash kachestvata, no da ne te odobriat, ili da te haresat, no niamash kachetvata i t.n. No tova e nachina. Za casazaleni za da stanesh bogat, triavbva da imash za da mozesh investirash v obleklo, vav vreme, bileti, hoteli, conferentzii, moze bi dori prevodachi, za da popadnesh na pravilnite hora I da gi omaesh. Izglezda mnogo trudno, no sam ubedena che ne e nevazmozno. Triabva iasni kontzeptzii, I mnogo dobro poznanie na produkitete koito iskate da razvivame v Troyan, za da moze da ubedite investitori da vlozat imenno v vas. Zatova korespondetzia, i e-maili kato che li ostava, nai –evtiniat variant. A koe znae moze pak da iam bogati troantzi koito mogat da napraviat nesto po vaprosa, a nie da gi tarsim naprazno po Evrope i USA. Ne znam dali si spomniate, no edno vreme kato doideha gosti ot chuzbina gi posrestaha s hliab i med, tantzi, zavedaha gi na lov, razhodiat gi po rezidentziite, A sega chuzdite investitori, ne samo che nisto ne se pravi za tiah, ami te trianbva da plastat na nashite politizi, che da gi pusnat da praviat bizness. Kato se slozi na kapak che niama mnogo hora iz administatziata koito da govoriat chuzdi ezitzi, ne moga da si predstavia kak niakoi biznessmen ot zapada ste se opravi, oste poveche che nashite sluziteli vse ne znaiat I vdigat ramene. To che burokratzia ima navsiakade po sveta ima, no e lesna za preodoliavane zastoto kato popirtash horata ti kazvat kade I kak da si go namerish na Internet, za da ne si gubish vremeto da chakash po opashki, I da pravish navalitza. I neka spodelia oste enda ideia. Ne znam kak e obstinate sega(ne sam bila tam ot mnogo, mnogo godini, a I kogato sam bila edva li sam vlizala poveche ot 2-3 pati.), no bi triabvalo da ima enda receptioniska, koito da nasochva raazgovorite. Bi triabvalo da si ima calendar v koito shefovete da si zapisvat kade sa I koga ste se varnat, za da mogat grazdanite kato se obadiat, da sa sigurni che niama da chakat naprazno ili sa si dali poslednite pari da doidat do grada, I pak ne mogat da si svarshat raboita. Tuk izpolvat Outlook. Razbira se I ima i mnogo drugi programi, no tova kato che li e nai-populiarnata.

Teddy Von Burg каза...

Izviniavam se ako vi dosadih s tozi dalag traktat, no namereniata mi sa chisto dobronamereni. Ako mi dadete vazmozst v nai-blilzko vreme smiatam da napisha vdahnoviavasto slovo protiv imigriaraneto v chuzbina, na koeto I Paisii Helendarski da zavidi, I s koeto da se vazgordee. Znam che ste zapitate kato mi e tolkova milo za Bulgaria zasto stoia tuk. Nadiavam da imam vazmostta da go napravia skoro, I da otvoria ochite na mnogo mladi i talantlivi balgari. Ne se prodavaite za pari I zeleni karti. S tiah ne se kupuva stastie. Mnogo interesna statia beshe publikuvana po temata predi naikolko mesetza v drugia Troianski vestnik ot g-n Theodor Mihov. Toi sasto kato mnozina ot nas e triabvalo da preleti hiliadi kilometri za da razbere che smisala ne v chisto novia leksus i vazmostta da si kupish kakvoto poiskash kogato vlezesh v magazina. Balgari chetete, razvivaite se duhovno, I intelektualno, I pomnete che vsichko koeto pravite se vrasta obratno kato boomerang s dvoina sila pri v vas. Tova e nai –veche za polititzite ni. Posledno iskam da zavarsha s edna indianska legenda v koito se kazva che vav vseki chovek ziveiat 2 valka, ediniat bial, adrugiat cheren. Te sa v neprestanna bitka po mezdu si. Ednia simvolizira zavistta, zlobata, alchnostta, a drugia lubovta kam bliznia, radostta ot zivota, vazmonostta da tzensih tova koeto imash. Koi ste pobedi v dushite ni? Tozi koito nie samite hranim.

Пол..... каза...

http://www.youtube.com/watch?v=jhVItsd-hME&feature=player_embedded
Теди,поздравявам те за коментарите и преди да чуем мнението на всеки тук искам да видиш събитието,което по-горе копирах.То е по повод празника на Троян и 30 г. от създаването на Младежкия духов оркестър с мажоретки,който жъне успех след успех навсякъде в Европа където иде :))

Анонимен каза...

12-17 досаждаш с тази латиница монтирай си кирилица -не е сложно...

Анонимен каза...

До 19-като не си в час поне не се обаждай.Като ти е досадно не чети,ще си останеш точно толкова тъп,колкото и до сега.Жената предварително се е извинила,че там от където пише не може да монтира кирилицата.

Анонимен каза...

Скъпа Теди всичко е много точно и хубаво само ,че най вероятно никога няма да се случи в България защото не знам дали си чувала за Проектът "Ран-Ът" Една зловеща приказка, която ни остави на края на света.Все със си мислел ,че това са долни комунистически пропаганди но фактите все повече говорят друго.Това е ужасяващата истина за "прехода". Дано да има основание за оптимистичния край на клипа и всички Българи да имате самочувствието да се върнете горди в България!

http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related

http://www.bgsviat.narod.ru/

Това е практическият план по който се провежда разорението на България от всички правителства от 1990 г. до днес. Без да се запознае с този фундаментален документ, българинът няма как да разбере света около себе си и епохата в която живее. Той е изработен по поръчка на превратаджиите от 10 ноември 1989 г. от Националната търговска камара на САЩ, в тайна от целия български народ. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва у нас. Това е най-стриктно спазвания документ в България от 1990 г. до днес.

Анонимен каза...

Към 20,където и да се намираш искаш ли можеш да си монтираш кирилица. Ти си босичък,приятел,аз не съм тъп.

Анонимен каза...

Към №20....Приятелю,много съм скептичен към всякакви конспиративни теории,най-често опитващи да прикрият собствените ни мързел,подкупност,безверие,аморалност,продажност,крадливост,неспособността ни да избираме лидери,водещи нацията и страната в правилната посока.Защото посоки много......И да не би Ран-Ът да са "внушили" горните качества на нацията ни?Какво очакваш от хора,които непрекъснато искат някой "да ги оправи"-Жорж Ганчев,комунисти-милионери,цар-менте,помпиер-премиер и всякакви подобни и безподобни екзотични екземпляри?Абсолютно съм уверен,че ще заживеем нормално когато нормализираме мисленето си или по-право-ако!И ако забравим израза "Кой ми с.а в гащите",с извинение....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

АЙса съм...Горния ми коментар е към №21, а не към 20.Пак извинения....АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Ай с-с-с-с и аз ми се ще да не вярвам на конспирации ама то много истина в това клип пусто ,но работата е там, че май не само САЩ е замесен в тоя заговор а и Русия и Англия. Нещата у нас винаги са се решавали във Вашингтон, Лондон и Москва!И този план май не е само за БГ а за целия свят! Определени кръгове които предизвикаха световната криза нямат интерес да има независими хора и богати държави...
У нас най-лошото е,че който и да се избере на изборите излиза ,че все едни и същи ни управляват ,настоящи или бивши агенти-комуняги.Всички са навързани в едно кълбо и хората се обезвериха ,че има излизане от този омагьосан кръг.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |