Ловешка област е сред най-застаряващите в България

* Една четвърт от жителите на областта ни са над 65-годишни, водим по детска смъртност * България е на 16-то място по население в ЕС -
 след Австрия и преди Дания

Ренета Инджова
Статистика

НАШАТА Ловешка област е в тройката на българските общини с най-висок дял на жителите над 65-годишна възраст – една четвърт от цялото население тук е в тази възрастова група, точно 25,0%. Преди нас в класацията на най-възрастните области са Видин (27,2%) и Габрово (25,8%). Най-млади пък са София област (16,3% жители над 65 години), Благоевград (17,0%), Варна (17,2%) и Бургас (17,3%). Това сочат данните от мащабното изследване за демографските процеси през 2013 г. на Националния статистически институт, чийто шеф е бившият премиер на България Ренета Инджова. Общо за България хората в златната възраст над 65 години са 19,6%, като по-възрастни от нас в Европейския съюз са само Италия (21,2%), Германия (20,7%) и Гърция (20,1%).

ЛОВЕШКА област оглавява еднолично друга неприятна класация – по ниво на детската смъртност, където сме най-отпред в страната с 16,5 на хиляда (брой починали деца под 1 година на 1000 живородени). По този показател България е на второ място в ЕС (7,3 на хиляда), като преди нас е единствено Румъния (9,0 на хиляда). По средна продължителност на живота страната ни е доста назад със своите 74,5 години средна възраст (изчислени за периода 2011 г. – 2013 г.), като след нас са само Литва (74,1 години) и Латвия (74,1 години); отличниците тук са Испания (82,5 години), Италия (82,4 години) и Франция (82,1 години).

НАСЕЛЕНИЕТО на България към м. декември 2013 г. е 7,245 млн. души, което представлява 1,4% от населението на ЕС и нарежда страната ни на 16-то място по брой на населението – непосредствено след Австрия (8,452 млн. души) и преди Дания (5,603 млн. души). Седем български града са с население над 100 хил. жители – София (1,221 млн. души), Пловдив (341 041), Варна (335 819), Бургас (199 364), Русе (147 817), Стара Загора (137 834) и Плевен (103 122). През 2013 г. от България в чужбина са емигрирали 19 678 българи, а от чужбина в България са се завърнали 18 570.

Т21

Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

Не само областта а и държавата застарява.И за това си има обяснение,всички го знаем.

Анонимен каза...

Плaнът Рaн-ът е обяснението,остaнaлото е врели некипели!

Анонимен каза...

Глупости на търкалета. Обяснението,е че комунистите изобщо не са пускали властта от 1944-та насам.

Анонимен каза...

Когато построите по 7,5 квадратни метра общински жилища на "ром-еец", както сегашното правителство желае - ще се подмладите гарантирано.

Анонимен каза...

Така е. Тая Донка-Цонка , нали пенсиите я избраха.Затова в цялата област управляват комунисти....Затова и младите бягат...

Анонимен каза...

Знаете много добре защо сме само старци деца и баби,До като се учат нашите деца,разбират де от телевизия де от тате и мама,де от улицата че тук живот и поминък нямааа...и като си вземат личната карта айдееее хванат първия самолет..за някъде си(където и да е е по добре) .Демографския срив тепърва предстрой,както върви в този град ще останат..Кмета, Попа,метачите на улици..и гробокопачите! За тях ще има мнооого работа,и добри заплати!

Анонимен каза...

"През 2013 г. от България в чужбина са емигрирали 19 678 българи, а от чужбина в България са се завърнали 18 570."???? No way!

Анонимен каза...

Те може да са се върнали за 3, 4 месеца докато дойде новия сезон за ангария и хайде обратно с куфарите...Изобщо не вярвайте на Националната стакмистика. Те изкуствено поддържат високо население, защото то е в пряка връзка с избирателните списъци, от там с партиите и т.н. и ако НСИ даде истинските данни цялата лъжа с колко гласове партиите са на власт ще лъсне.

Анонимен каза...

5-ти, 5-ти,
Предния мандат не беше Донка.
Еееее, какво направи този / предния кмет /, че толкова много се пъчиш.
Аз ще ти кажа: Нищо и половина. Само дългове който ти / разбира се и аз, а пък и децата ми ще плащат.
Помисли ,АКО МОЖЕШ, по този въпрос.
Поздрави!

Анонимен каза...

Общината разсипаха всички фабрики и младите избягаха. Отделно в общинската администрация
се назначават пенсионери от полиция, военни и други и за младите още повече няма къде да работят и хващат пътя.
Пак гласувайте за герб или комунягите и се надявайте на промяна.

Анонимен каза...

Знае ли някои, колко пенсионери има в общината? На мен би ми било интересно да разбера! И да чуя основанията защо са там.

Анонимен каза...

Г-н Г. Маринов може да провери, колко пенсии дремят в ощината! Ама надали ще го направи!

Анонимен каза...

През "нощта" на 1989-та,
комунистите смениха каскетите с бумбета.
Държавата протекция им даде,
и който беше "НАШ" - за генерации се накраде.
Предприятия и магазини си откриха,
"пазарна икономика" ни сътвориха....

Сега виждате резултата.

Анонимен каза...

....Затова днес хората се се чудят и се маят,
по кой ли свят да се мотаят....

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Съсипаха фабрики крадат парите хората мизерстват много ясно че ще бягаме тук няма.живот има само за парламента за крадците И изкуствените обещания.Защо не се пробват да живеят с 500 лева трима човека И да плащат сметки И всичко не ви ли е срам бе убивате народа си , ограбвате гоо...не ви ли е срам спрете да крадете И дайде малко на народа си ...не ни карайте да напускаме родината си дайте шанс на нас обикновения народ да работим И не мизерстваме

Анонимен каза...

никой не ги е виновен навсякъде вземат пенсионери за да не плащат осигоровки или някоя засука девойка в някой магазин назначена на 4 часа а работи по8 10 часа и не си знаят правата децата а като почнат да си търсят правата ги гонят

Анонимен каза...

ко да са търсят,ко каза,ко ?

Анонимен каза...

10-ти, 10-ти....Какъв преден кмет ? Комунистите управляват България от 1944 година насам и няма изгледи скоро да сдадат властта, като гледам, че само пенсиите и ромите ходят да гласуват...

Анонимен каза...

До 9-ти какво я защитаваш тая донка, то е ясно че и тези преди нея са мизерници ама нали я избрахме за да не е като предишните. Тя дойде на власт с обещанието да задържи младите хора в града.Това което прави е да ги откаже завинаги да се завърнат в Троян с лъжите си.Имам близък строителен инженер - млад и с опит в голяма строителна фирма, който искаше да си дойде в Троян, но г-жа Кметицата го излъга най нагло, че ще има подмяна на строителните инженери които са пенсионери с млади. Г-жо Михайлова ВИЕ СТЕ ГОЛЯМА ЛЪЖКИНЯ, НЕ И ВЯРВАЙТЕ МЛАДИ ХОРА от ТРОЯН. Цялото ми семейство съжаляваме, че ви гласувахме доверие мизерника Акимов поне казва направо в очите а не като вас, знаете че няма да изпълните обещаното и въпреки това карате хората да ви се обаждат и обаждат и вие ги ЛЪЖИТЕ И ЛЪЖИТЕ.

Анонимен каза...

Уууу леко ма,кво си се развикала,ще вдигнеш кръвно така !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |