Ден на отворените врати в Районен съд - Троян

* Съдия Петя Гатева: „Подсъдимият може да дойде и да си признае, но няма ли доказателства за престъплението, съдът по закон е длъжен да издаде оправдателна присъда”

Съдия Петя Гатева
 16 април

ДЕН на отворените врати в Районен съд – Троян имаше на 16 април – Празника на българската конституция и юриста (на 16 април 1879 г. Учредителното събрание във Велико Търново приема конституцията на Третата Българска държава – бел. Т21). Наред с журналисти от местните медии сред посетителите на троянската Темида бяха и голяма група ученици от СОУ „Св. Климент Охридски”, които освен че надникнаха в деловодството и техническите служби, присъстваха и на дело в съдебна зала, журирано от председателя на съда Петя Гатева.

НИЕ от Т21 пък имахме възможност да разговаряме с г-жа Гатева в нейния кабинет и шефката на троянските съдии бе любезна да ни даде пространно интервю (ще го прочетете в следващия брой). „Ние ги хващаме, те ги пускат”, припомнихме й култовата реплика на неподкупното ченге (героя на Силвестър Сталоун) от филма „Копланд”, преповтаряна неведнъж от бившия секретар на МВР, а след това и министър-председател на България Бойко Борисов.

„ПРОБЛЕМЪТ не е, че ние ги пускаме. Проблемът е, че когато си в съдебната зала и гледаш едно дело, процесът има две страни – прокурорът, внасящ обвинителния акт, и подсъдимият с неговия защитник, които понякога оспорват, че е извършено престъпление. Съдът е длъжен да се съобрази с твърденията на двете страни и ако няма доказателства за извършено престъпление, дори обвиняемият да е направил самопризнания, не може да чете осъдителна присъда. Подсъдимият може да дойде и да си признае, но няма ли доказателства за престъплението, съдът по закон е длъжен да издаде оправдателна присъда”, бе отговорът на съдия №1 на Троян.

Г-ЖА ГАТЕВА цитира и статистиката за 2013 г. – по разгледаните в Районен съд – Троян 214 дела от общ характер с внесени обвинителни актове от прокуратурата са издадени 193 осъдителни присъди и само една оправдателна.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Transparency International:
Данните за България показват, че най-корумпираните сфери са съдебната система (индекс 4,4), политическите партии (индекс 4,3), парламентът (индекс 4,2), здравеопазването (индекс 4,2) и полицията (индекс 4).Средната стойност на подкупите в България е 160 лв., максималната е за съдебната система - 970 лв., в здравеопазването - 530 лв., в образованието - 220 лв., в полицията - 50 лв.
Само Камбоджа, Грузия и Монголия могат да съперничат по корупция на българската съдебна система.

Анонимен каза...

Проблемът е, че почти всеки, който не го устройва решение по съдебно дело обяснява това с подкуп и корупция, а не с обстоятелството, че правото не е на негова страна! Това е за жалост манталитета на българина!

Анонимен каза...

Сигурно е така...Не знам дали въпросната дама е пример за право,но със сигурност не и за човечност и морал.

Анонимен каза...

Много похвали валят от ЕС. Браво! "Темида" не беше ли марка локум?

Анонимен каза...

България показва, че най-корумпираната държава в сфера на съдебната система и полицията!!!Знам го от личен опит! А имено: Троянски Районен Съд и полицията в град Троян. Също така и Софийски Градски и Апелативния съд в лицето на няколко конкретни служители,които недобросовестно испълняват своите служебни задължения....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |