Фронтовакът Никола Магунски – на 90!

* Юбилярят: „Такива интересни чувства и на такова ниво, каквито имах тогава, са и чувствата ми сега!”
ЧРД!
Рожденикът приветства гостите си, до него е о.з. мл. серж. Иванка Минева
ВЕТЕРАНЪТ от Втората световна война, носител на множество ордени и медали за храброст и дългогодишен председател, до неотдавна, на троянската структура на Съюза на ветераните от войните о.з. майор Никола Магунски бе затрупан с поздравления, подаръци и признателност на празненството по случай 90-годишнината му. Честването бе организирано от общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Троян и тукашния Военен клуб, който бе домакин на събитието (1 април).

Поздравления от кмета Донка Михайлова
Боен поздрав от началника на гарнизона полк. Румен Димитров
Бойни другари: Никола Магунски, Иван Камачаров и Тодор Чакъров
СРЕД ГОСТИТЕ на юбиляря бяха трима негови бойни другари, приятели и връстници – запасняците фронтоваци мл. серж. Иванка Минева, серж. Иван Камачаров и 92-годишният серж. Тодор Чакъров, всички те в чудесна форма и настроение. Заслужилият троянски боец бе уважен и от кмета Донка Михайлова и заместниците й Кольо Кацаров и Ангел Ангелов. На празника на своя колега бяха също началникът на троянското поделение и на ловешкия гарнизон полк. Румен Димитров, председателят на СОСРЗ – Троян о.з. подп. Тотьо Ангелов, председателят на областния съвет на Съюза на ветераните от войните о.з. майор Ганко Бенев и колегата му от Троян Румен Тодоров, шефът на троянския Военен клуб Светла Гайдарска и на Военния клуб в Ловеч о.з. майор Николай Василев, управителят на Военния дом в с. Орешак Иван Ластарджиев и др.

„ПРЕДИ 20 години издадохме една дипляна за нашата организация (Съюза на ветераните от войните в Троян – бел. Т21) и получихме стабилната подкрепа от троянското поделение и от Община Троян. При създаването на нашата организацията извадихме голям късмет, че военното поделение бе прехвърлено в Троян и от самото начало до нас бяха и запасните офицери от поделението. Благодаря им за непрекъсната помощ и съвместната работа през годините. Мога да се похваля и с голямото внимание през годините и сега от страна на Военния клуб”, така започна словото си юбилярят.

о.з. подп. Тотьо Ангелов връчва подаръка от СОСЗР - Троян
Шеговитият подарък от набора Тодор
А КАЗАНОТО по-нататък от 90-годишния бивш фронтовак бе много лично и вълнуващо. „Не обичам да говоря много по такива поводи. Но искам да кажа, че в момента изпитвам такива чувства, каквото изпитах, когато 12 души школници тръгнахме от Кюстендил за фронта, после когато на 9 май 1945 г. командирът на нашата дивизия ген. Гоцев на тържествен митинг обяви края на войната и особено когато нашият полк се завръщаше у дома, с товарен влак с открити вагони, и видяхме на границата табелата „България” и на всички ни потекоха сълзи от очите… Такива интересни чувства и на такова ниво, каквито имах тогава, са и чувствата ми сега!”, сподели г-н Магунски и думите му бяха възнаградени с бурни ръкопляскания.

КАКТО си му е редът, за рожденика имаше и подаръци – а най-атрактивният сред тях бе едно 5-литрово дъбово буре с троянска сливова, пирографирано с надпис „Честит юбилей – 90 години”, което му бе връчено от председателя СОСЗР – Троян г-н Ангелов. Ще се помни и шеговитият подарък от набора Тодор (Чакъров) – стъклена купа с бонбони и бутилка вино, с пожеланието да му е сладък и весел животът.

Т21  

Още по темата:


 Още снимки от събитието:


7 коментара:

Анонимен каза...

Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта. Ние сме на всеки километър, ние сме на всеки километър - и така до края на света.

Анонимен каза...

Тук освен хвалби за комунистите нещо друго публикува ли се?

Анонимен каза...

Да си жив и здрав, бай Никола, още дълги години!

Анонимен каза...

На първите двама идиоти, искам да кажа, че този човек участва в двете фази на Отечествената война и проявява небивал героизъм, когато е ранен тежко в битката при река Пчиня, Македония. Един достоен човек! Убеден съм, че тия двама идиоти на негово място щяха да ожълтят гащите.

Анонимен каза...

Не, 4-ти, не биха ги ожълтили, защото не биха имали куража да бъдат на неговото място.

troyan21 каза...

Четирима 90-годишни троянци - с дух за завиждане, в чудесна форма, достойни, били се за България. Браво, момичета и момчета! Да сте живи и здрави!

Анонимен каза...

Каква "отечествена война", бе ! Били сме пушечно месо на болшевиките. Правителството на България успява от 1939 до 1944 да съхрани България от световния пожар, но идват комунистите и даваме близо 30 000 убити за няколко месеца. 30 000 хиляди синове на България оставят костите си по замръзналата унгарска пуста, а Гошо Тарабата (г. Димитров) си е пиел водката доволен, че сме угодили на Империята на злото, съсипала България следващите 45 години. За болшевиките човешкият живот никога не е струвал и стотинка. А генерал Гоцев, за когото говори юбилярът, е бил вкаран след войната в лагер, като "враг на народа" (разбирай -истински българин)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |