„Родени свободни” пристига в Троян

* Изложбата представя страници от вестниците на Ботев, Каравелов, Раковски и Стамболов, първия роден ежедневник, ценни документи; откриването - на 14 март
Предстоящо
Даниела Балабанова
СЛЕД ДВОЙНОТО представяне в Ловеч (първо в градската галерия „Вароша” и след това в сградата на Областната управа) изложбата „Родени свободни” пристига в Троян – откриването е на
14 март (петък) от 17:00 ч. във фоайето на Общината. Инициатор и организатор на изложбата е БТА в партньорство с Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Великотърновския университет. А гостуването в Ловеч и Троян стана с личното съдействие на чаровната ловешка кореспондентка на БТА Даниела Балабанова. Генералният директор на БТА Максим Минчев пристига за откриването на 14 март. 

„РОДЕНИ СВОБОДНИ” показва чрез фотографски копия, дело на известния художник-фотограф Иво Хаджимишев, страници от емблематичните ни възрожденски вестници и списания – „Свобода” и „Независимост” на Любен Каравелов, „Дума на българските емигранти”, „Будилник” и „Знаме” на Христо Ботев, „Бранител” и „Бъдущност” на Георги С. Раковски, „Нова България” на Стефан Стамболов, „Стара планина” на Стефан Бобчев. „Отличителна черта на изданията – четем в анотацията на изложбата, - е тяхното тематично многообразие. Съобразявайки се с изискванията на времето и с жаждата за знание, те пишат за всичко: информират за актуалното, коментират политическата реалност, подбуждат към промяна, образоват. Жанровият им обхват е завиден – актуални социални анализи, земеделски съвети, указания за поддържане на домакинството, възпитателни и нравоучителни дописки, разсъждения по философски теми, дори клюки от световните медии.”

СРЕД ЕКСПОНАТИТЕ е и първият български вестник, печатан в Румъния – заглавието му е „Българска пчела”; също – първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, сегашната БАН, и първият български ежедневник „Секидневний новинар”, който се захранва с информации на френската телеграфна агенция „Хавас” (днешната Франс прес). Цветен акцент в изложбата са карикатури на тогавашни световни политици, чорбаджии, турски управници и др. Показани са и снимки на първите печатници и печатни преси на българските хъшове, както и стари фотоси на хъшовската столица Букурещ. Сред уникалните документи е удостоверение за почетното членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.
И техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.
До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!
Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците , защото той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого.
От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!...
Г. С. Раковски

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |