Марин Ичев: В Троян масово се употребяват наркотици

* За три години - криминалната престъпност намаляла с 43 %, кражбите с над 50%; „Превенцията – това е разковничето” * „Ако се разчита само на МВР, битката с наркотиците е загубена предварително
 и безвъзвратно”
Гореща тема
гл. инсп. Марин Ичев
ПОРЕДНАТА силна реч в Общинския съвет направи началникът на Районно управление „Полиция” (РУП) – Троян главен инспектор Марин Ичев (сесията на 28 февруари). Поводът – представеният пред съветниците годишен полицейски отчет и заформилият се дебат в залата, който, трябва да отбележим, бе необичайно смислен, конструктивен и дори консенсусен. Въпреки похвалите – към управлението и лично към началника – г-н Ичев насочи дискусията в друга посока; със самочувствие очерта безспорните успехи, но не спря дотук, а бръкна надълбоко в проблемите, които никак не са малко и не са повод за особен оптимизъм. Кои бяха основните акценти в казаното от полицейския шеф? Най-напред той наблегна върху две възлови направления – криминалната престъпност и наркотиците.

 КРИМИНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

„ОТ 2010 Г. криминалната престъпност при нас е намаляла с 43%. Това са реални цифри, не сме си играли с цифрите с цел да се представим пред вас (съветниците) или пред дирекцията. Така е – полицейското управление в Троян от години е водещо в това направление за цялата Ловешка област”, обобщи гл. инсп. Ичев. Стана ясно, че от три години спад бележи и криминалната престъпност с най-голям обществен отзвук и обществена нетърпимост – посегателствата върху собствеността (кражбите), които са намалели с над 50%.

„НИЕ НЕ ЧАКАМЕ медийни кампании и други подобни, на каквито сме свидетели в последно време. Или някой друг да ни казва какво да правим и да разчитаме на жандармерията да дойде да ни помага. Защото мерките, които прилагаме, не са от вчера или днес, те са от години”, бе обяснено къде се коренят добрите резултати на РУП – Троян в битката с криминалната престъпност. Наблегнато бе и на друго: „Ние присъстваме постоянно в селата, денонощно, през почивните и празничните дни също и резултатите са каквито ги виждате”.

„ПРЕВЕНЦИЯТА – това е разковничето в борбата с криминалната престъпност, да изпревариш събитията, а не да тичаш след тях”, приключи темата началникът на РУП – Троян.
 
НАРКОТИЦИТЕ

НА ТОЗИ проблем бе обърнато особено внимание, а тонът на г-н Ичев бе доста по-различен, мрачен. „Проблемът с наркотиците ние не го замитаме, бъдете сигурни в това, за разлика от на други места”, бе категоричната декларация в началото. След което бяха очертани основните грешки и слабите места в битката с наркотиците в Троян и района (РУП – Троян отговоря за двете общини Троян и Априлци); и не бе премълчана истината, че „в Троян масово се употребяват наркотици”.

„АЗ ВИНАГИ съм казвал – и не само защото преди да заема този пост 10 години съм работил основно по линия на наркотиците и проблемът ми е много добре известен – само МВР като институция не може да се справи с проблема, не че няма ресурс, възможности и подготвени кадри, не. Просто проблемът е такъв, че ако се разчита само на МВР, битката с наркотиците е загубена предварително и безвъзвратно, много други институции също трябва да се намесят”, предупреди полицай №1 на Троян.

ПРОБЛЕМЪТ със скъсаната нишка на информацията за разпространението и употребата на наркотици бе „разчепкана” детайлно. „Информацията, която постъпва при нас, е оскъдна, като се има предвид каква информация има у учениците, в училищата, у педагозите. И опре ли с проблема да се занимаваме ние (полицията), животът и съдбата на един човек могат да бъдат силно засегнати. Едно, че с криминалната регистрация той никога няма да може да работи в държавна институция, по-големите фирми също държат на това – искат справка от нас, и ако се лепне такова петно, един млад живот отива в друга насока”, напомни г-н Ичев.

НАПРАВЕНО бе и важно уточнение – че голямата цел е да се ловят разпространителите, да се води битка с корените на злото. „Виждате цифрите от последните няколко години – ние изцяло наблягаме на разпространението на наркотиците. Има опити за спекулации, че за 1 цигара някой е вкаран в затвора – такова нещо няма нито по стария наказателен кодекс, нито по новия. Истината е, че за 1 цигара може да се образува наказателно дело. Но вече има квалифицирани съдебни състави, които знаят за какво става въпрос и могат да отсеят”. Но гл. инсп. Марин Ичев бе абсолютно категоричен: „Важно е притежанието на наркотици да остане инкриминирано деяние! Така превантивният ефект е много голям”.

ДАДЕНИ бяха и конкретни факти: „За тази година, само за два месеца, сме хванали петима разпространители на наркотици, за жалост – двама от тях са ученици. А това, че в Троян не се произвеждат и не се разпространяват в големи количества наркотици, не ни успокоява. Тия дни говорих с председателя на Ловешкия окръжен съд и от него научих, че най-много дела по линия наркотици в този съд, където се гледат само дела за разпространение, са от Троян”.

ПОСЛЕДВА една доста рязка констатация за нещо, което, по оценката на полецейския шеф, е сред сериозните спънки в битката с наркотиците при нас. „В община Троян има Общинска комисия за борба с наркотиците. В нея има представители на училищните ръководства, на различните правораздавателни органи. Ние също имаме двама представители и по техни данни за 2013 г. комисията не се е събирала нито веднъж, а през 2012 г. – само веднъж. Истината е, че тази комисия не работи! Информацията, която трябва да постъпва при нас, е от веригата „ученик – класен ръководител – педагогически съветник – директор – комисия/инспектор в Детска педагогическа стая”. Такава информация при нас изобщо не е постъпвала. Информацията я има, но тя не достига до полицията, а ако я има в училището, никой там не взема никакви мерки”.

ТЕМАТА за наркотиците бе завършена с едно обещание – че от тази година в РУП – Троян вече има служители, които ще работят само по линия наркотици и резултатите се виждат.
(следва)

Т21 

Още по темата:

50 коментара:

Анонимен каза...

Ко стана с тези камери, кога в Троян водачите ще карат с нормална скорост по улиците и кога ще има наказания за наглите водачи, кога ще има камери и качествен контрол на МПС???? Тези , които не спират и на стоп и масово отнемат предимство карат без светлини сякаш за тях законите не важат!

Unknown каза...

Много са заловените дилъри .... с по една цигарка....

Анонимен каза...

Хващат само клиентите на дилърите , защото големите "риби" са в неоспоримо съдружие с полицията.Също така смятам, че Българската полиция е абсолютно не адекватна и неспособна да направи коректна акция. Вкарват в затвора младежи , които употребавят от време на време по 1 марихуана. Пълен идиотизъм цари в тази Държава!
Тя трябва да бъде легализирана и всеки сам да взима решения. Дали да употребява марихуана или алкохол

Анонимен каза...

НАРКОТИЦИТЕ,ЦИГАРИТЕ,ЛИХВИТЕ в гр.Троян от много години се вкарват от двамата братя ФЕРДО И ВАСИЛ ТОЦЕВИ..
Няколко униформени ПОЛИЦАЙЧЕТА доста парички си правят кат си затварят очичките.
?????????????????

Анонимен каза...

Г-н Ичев, вие сте критикували Общинската комисия, а пък председателят на комисията на заседанието през миналата седмица откри кой е виновен - педагогическите съветници! Ха, ха, ха....

Анонимен каза...

Докато по света масово се легализира марихуаната(гръсти,коноп и прочие), в България, за една цигара ти съсипват живота. В Уругвай,президентът издаде указ,чрез който легализира производството и употребата на марихуана,като единствено средство за намаляне силите на организираната престъпност.За една седмица 5 милиона долара са не са стигнали до босовете.И президентът на Уругвай още е жив !

Анонимен каза...

Аз съм родител който напълно подкрепям г-н Ичев, защото преминах през този ученически период на децата ми. Самото МВР ще е безсилно. Лошото е и че държавата чрез промяна в законодателството не иска да спре разпространението, защо, няма да обяснявам, който има мозък лесно ще се досети.Троян е цвете пред Ловеч относно наркотиците. В Ловеч се лее море от наркотици в училища, на улицата, в дискотеки. Защо е там така и защо в Троян е по-добре не искам да коментирам защото много знам и ще настъпя някой по мазола особено в Ловеч. Просто съм изпатил и на пишещите преди мен които говорят за легализация на марихоана ще им кажа, че не са прави и че тя е само началото. Ако ме разберат-разберат, ако ли не, да вървят на майната си и да се молят никога да не ги стига този кошмар-да виждат децата си как затъват, да говорят с тях, да правят всичко по силите си да ги откъснат от тази среда и в края на краищата да не могат поне на този етап докато са ученици да направят нищо!!! Когато им се случи ще запеят ама съвсем друга песен. Просто са късметлии и то големи и не го знаят. Това го казвам с най смирен тон към тях. Мога да бъда груб и циничен, мога да бия и съм бил наркомани и наркоразпространители, нищо не помага. Безплатен съвет към родители на които дацата употребяват наркотици-контролирайте децата си, проверявайте им чантите без да Ви забележат, контролирайте средата им и телефоните им. Забележите ли наркотици се намесете изключително агресивно-изимване на телефон, ограничаване на излизанията, лишаване от джобни, пълен контрол до откъсване от средата. Не разчитайте на МВР и още по-неразчитайте на закрила на детето и разни учителски организации за превенция и борба с порока. Те няма да Ви помогнот защото не са заинтересовани и защото не могат, с тях ще имате само разправии. Ако трябва докато не е късно взимайте ги и бягайте от града на друго място където ще можете да извършвате пълен контрол над тях. Ще има институции като закрила на детето които ще се опитват да Ви кажат че това или онова не можете да правите, като примерно раздаване на шамари и подобни. Теглете им една майна, средствата които ще използвате за да спасите детето си от наркотиците оправдават целта.А детето е продължение на Вас и едва ли има нормален родител който иска лошото за детето си.

Анонимен каза...

Вярно така става. Само че полицейският бос явно не го знае това? Защо тогава ние обикновенните граждани го знаем това???? Кога тия ще ги фърлите по очи господа полицаи?

Анонимен каза...

Върви на курсове по български език.Никой не ти е виновен,че отрочето ти е наркоман. И за твое сведение-Марихуаната е създала природата,а това с което сополът ти се тъпче- хората.И щом се почва от марихуаната,къде ти е позицията за тютюнопушенето, бе олигофрен ?

Анонимен каза...

няма какво да кажа освен "РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ" !

Анонимен каза...

Полицията ли все ще е виновна, за безнаказаността на някои хора?
Колко възрастни бяха сгазени в Троян,и няма последици?
Оня малкия копелдак дето щеше да сгази майката с детето,да бе ни да има последствия?
Кой е виновен,че комплексираните ви дечурлига за да не бъдат аутсайдери в стремежа да се направиш на интересес,почват да пудрят носовете и завършват на помпа в кенефа?
Кой,кой е виновен,драги родители ?

Анонимен каза...

Майната ти №9, пожелавам това да се случи на внуците ти и ти да си жив да гледаш какво преживяват децата ти. Боклук.

Анонимен каза...

Баба на времето е пазела посевите от канабис от птиците.Елате я арестувайте - да се отчете дейност.

Анонимен каза...

Тоцевите поне от 10 години знам че внасят какви ли не лайна , искам да попитам ченге номер 1 как не го е срам от този факт?

Беден каза...

Много разбирачи са писали ,но си нямат и представа никаква легализация на каквито и да било опиати.Вижте докаде се е стигнало младежта е напълно деградирала ако се разреши марихуаната още по на зле ще отидат нещата .Родителите също трябва да контролират децата си и да научат признаците по ,който се разбира дали употребява опиати.

Анонимен каза...

Коментар №7 - Браво! Който е за наркотиците, легализации и подобни простотии явно е или свързан с употреба, разпространение или просто е малоумен. Нека по IP се проверят пищещите и се направи посещение на някои от коментиращите.

Анонимен каза...

Генади, направи репортаж за "лайнарщините" на излизане от града ни. Липсата на освалт и калта не е ли достатъчен повод. Къде заспа будната ти журналистическа съвест?

Анонимен каза...

Оставкаааааааааааааааааааааааа за г-н Ичев

Анонимен каза...

Към 7-човече не се връзвай на простаци. Който не го е изпитал на гърба си, той не знае какво е детето ти да затъва. Само родителя знае. За съжаление е много трудно в днешно време децата да разберат, че това, което правят ги затрива. Но с такива родители като теб съм спокоен за бъдещето.Продължавай все така. Трябва да подкрепаме децата си и да правим всичко възможно да ги предпазим от тези гнусотии.

Анонимен каза...

18 само така

Анонимен каза...

Какви големи риби бе СМЕШКОВЦИ ??? това да не ви е ловеч с готвачите ?? В троян всеки е за него си ;) всеки сее или копува и се прави на БИГ БОСС .... с като не знаете НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ :X

Анонимен каза...

Неграмотно копеле си иначе ...

Анонимен каза...

не забравяйте и оня селянин Джамбаза

Анонимен каза...

Абе на вас като троянци не ви ли прави впечатление мизерията,калта,а след някой и друг ден и прахта в долния край на града....И то при положение че не е разкопан целия град...А направят ли го по същия начин както досега ще стане страшно...Още по-стршно е че там полицаите се крият и минават по няколко пъти на ден без да се спрат и направят поне забележка.Нима никой не вижда как верижни трактори и багери вървят по асфалта рушейки го....Нека контролните органи вземат мерки това цапане и рушене да спре,това е в полза на всички троянци...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Наркотиците не са само в Троян, а и в цяла България, а и в цяла Европа! Канабис се употребява масово, но лошото е, че Е само началото, а след това следва пълното унищожаване на личността!
Икономическата криза в много страни роди неонази и тромократия. Депресираните млади хора без бъдеще се отдадоха на фалшивата
радост, а и в много случаи и техните родители са също жертви на тази слабост.
Живея извън България и имам възможност да наблюдавам поетапното сриване на една личност. За период от 2-3 години младия човек не е вече това, което е бил.
Родители, бъдете близо до децата си, споделяйте с тях проблемите си-и те ще споделят! Човекът със самочувствие и сигурност в себе си никога няма да се отдаде на употребата на наркотици. Трудовата заетост е също, и най-важния фактор за чистите от наркотици деца.

Анонимен каза...

до 24-ти, абе на нас троянците ни прави впечатление мизерията,калта,а след някой и друг ден и прахта в долния край на града....но също така знаем че подобен строеж не става с магическа пръчка и необходимо да имаме търпение, хората работеха и през зимата в студа.И ако случайно забелязваш тук става въпрос не за асфалт а за наркотици. Правиш ли разлика?

Анонимен каза...

приятелю 27-ми....няма значение темата на разговора...Въпроса е в това че народа изпростява...притиснат от немотия,липсата на работа,банки,финансови къщи и т.н.Това се отразява навсякъде и проличава в начина на живот,в отношението между хората...Навсякъде се прави ремонт на улици и тротоари,но не навсякъде е такава мизерия...Не може да се случи дори и в Африка:):):) самосвал да излезе от полето на главния път с полепнали буци кал която се разнася километри....Не може да се случи верижна машина да пътува на собствен ход по здрав асфалт разрушавайки го...Не може да се случи полицаи да минават и виждат нарушенията които унищожават направеното преди и да не вземат мерки...Не е възможно също така шефа на полицията да иска помощ от обществеността преди да е направил необходимото...Цял град знае кои разпрострняват наркотиците,само в полицията не знаят.Но могат да правят специализирани полицейски операций,да дразнят обикновените хора и да се заяждат с тях....Да се заяждат и захванат с наркоразпространителите.....И последно приятелю 27-ми...хората които работят получават пари за това,те не работят безплатно...И доколкото знам става въпрос за 25-30млн. лева,....не плачи на чужд гроб...Правиш ли разлика?

Анонимен каза...

Железен си 28 поздравявам те!!!!

Анонимен каза...

16-ти,тъпанар,искаше да кажеш нещо ли ?
Ела ме посети,да те почерпя с дърво в черепната кутия.
Никой не ви е виновен,че сте създали комплексирани дечурлига, които от слободия се чудят къде да се заврат.А това,че се напиват до безобразие, и само това им е в акъла,не коментирате.Никаква разлика няма между наркоман и алкохолик.

Анти-дилър каза...

Така е 30-ти...за мислещите като 16-ти, само едно казвам...Не е важно кой ще дойде, важно е кой ще си тръгне!

ns каза...

Да се разреши т.н. граждански арест! Да се премахне мораториома на смъртната присъда! Зъб за чене, око за две!

Анонимен каза...

Г-н Ичев , възможно ли е да дадете изявление във връзка с телефонните измами около коледните прзници, бихте ли обяснили от къде измамниците имат информация за това кой,къде живее кои са баба му и дядо му,телефонни номера , и най-вече бихте ли обяснили дали ваш бивш колега е замесен със случея , понеже след участието му в една от измамите и по-точно при взимането на парите от бедната женица в горния край на града ,неговото име сме споменава доста често .Надявам се да реагирате, преди да измамниците да докарат до инфаркт някой невинен , човечец . напомням ви че Великденските празници наближават . Благодаря предварително.

Анонимен каза...

Какви ГОЛЕМИ РИБИ, какви НАРКОДИЛЪРИ,КАКВИ РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ В ТОВА СЕЛО ?????

Анонимен каза...

Главен инспектор Ичев се грижи за всичко даже колата ти да избрамчи повече значи дрифтираш и си опасен за движението.

Анонимен каза...

Г-н Ичев, накарайте моля ви Вашите подчинени да си извадят ръцете от джобовете и да се събудят..............докато това не стане и престъпността в Трон ще процъфтява. Всяка сутрин пред у-ще "Св.Св. Кирил и Методий" стават невероятни задръствания, но момчетата Ви просто стоят и си гледкат умно, нахлупили шапки, пъхнали ръце в топлите си джобове и си гледкат.......гледкат. С едно задръстване не искат да се справят, каму ли с нещо друго, да не говорим за неща още по елементарни...........най-големите нарушители на Закона за движение по пътищата са точно патрулките..............За какво говорим тогава?

Анонимен каза...

Откраднатите МПС-та,явно не се броят за престъпление,и се отчита драстично намаляване на престъпността ?Абе тия милицонери какви наркотици ползват ?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Едно от нещата,които може да направиш(спешно),е да посетиш поне няколко часа по български език. Иначе,да,директно си на спринцовка и отиваш да правиш компания на Кърт Кобейн!

Анонимен каза...

до коментар от номер 9 .Братле ,магаретата също са създадени от природата,та бих искал да ти видя ококорените очички ако недай си Боже ,някое надарено природно сътворено МАГАРЕ те изненада заднешком !

Анонимен каза...

ЧАСТ ОТ ОТГОВОРА! http://statii.troyan21.com/2011/04/blog-post_562.html

rosirosi664 каза...

ЧЕТЕТЕ ,ЧЕТЕТЕ И КОМЕНТИРАТЕ...АКО ИМАТЕ ЖАЛБИ И ВЪПРОСИ ,ЗАДАЙТЕ ГИ В ПИСМЕН ВИД В ПОЛИЦИЯТА ! ЩЕ БЪДАТ ЗАВЕДЕНИ ПОД НОМЕР И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ОТГОВОР ! НЕ СТАВА С АНОНИМНОСТ! БЪДЕТЕ АКТИВНИ ГРАЖДАНИ И СИ ПОКАЖЕТЕ ЛИЦАТА!!! ДОКОГА ЩЕ КАРАТЕ КАТО ПРЕЗ СОЦА? ОТ КАКВО ВИ Е СТРАХ? В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕМ??? СИГНАЛИЗИРАЙТЕ ,НО НЕ ТУК , А НА ТЕЛЕФОН 0670 6 22 18 !!!

Анонимен каза...

abe vie vsi4ki tuka ste edni izgostanti na kvi sa praite samo se ebavate edin drug pak si4ki znaem kak stoiat ne6tata.jalki ste

Анонимен каза...

Никой , повтарям , НИКОЙ няма да ми отнеме това което майката природа ми е дала ! Това,че някакъв чичко с вратовръзка ви е казал, че канабиса е наркотик и какво ли още не не означава , че ще плюете по нещо за което хал хабер си нямате ! И който иска да ме овиква за това колко съм долен и колко съм пропаднал, дреме ми, ще продължа да съм ЗА легализацията , пък от там нататък всеки да си прави каквото си поиска. Представете си само колко пари ще загубят нарко-босовете ако се предприеме тази стъпка. И не говоря за момчетата и момичетата с по една цигара в джоба.

Peace!

Анонимен каза...

Троян е селце със затихваща история, споко, няма млади хора - няма проблем... само изчакайте 4 - 5 години...

SHTE VI IZBIQ каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
SHTE VI IZBIQ каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

В семейството ми имаше случай на телефонна измама. Баща ми почина, преди няма 6 месеца от случая. Майка ми остана сама, но се справяше с ежедневието. Докато една нощ на 27 септември 2013 г. и се случва такава измама. Подаде писмена жалба в полицията в гр. Априлци. Аз работех по това време в гр. Троян и уведомих главен инспектор Марин Ичев лично в неговия кабинет за случая и че е подадена жалба с подробни описания. Същия ми отговори, че едва ли не майка ми е виновна, баба му не би се хванала на такава измама и че в момента е много зает и не му е до това, тъй като момиче от ромски произход е било отвлечено и усилията на полицията били насочени в тази посока. Отношението му не беше подобава на човек, камо ли на такъв пост. За това: Хора неможете да разчитате на такива служители, пазете се сами и дано някой друг Ви пази!

Анонимен каза...

Добре че го разкараха тоя идиот Ичев. Видя се в Ловеч колко е свестен. Продажен боклук. Затова сега е извън системата на МВР. Натегач гнусен. Като е зависим от хора с пари, сега ще си седи у село. Иначе го раздаваше Супермен като беше началник на полицията в Троян - смешник.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |