Мирчо Банев осъди Прокуратурата на Република България

* Съдия Светла Иванова реши: обвинителите да заплатят на инж. Банев 15 хил. лв. с лихвите плюс 810 лв. съдебна такса и адвокатски хонорар, те обжалват
Тема с продължение
ИНЖ. МИРЧО БАНЕВ спечели на първа инстанция в Районен съд – Троян делото, заведено от него срещу Прокуратурата на Република България. С решение №235 от 7 ноември 2013 г. районният съдия Светла Иванова отсъди в полза на ищеца (инж. Банев) и по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) осъди „Прокуратурата на Република България, представлявана от Главния прокурор” да му заплати обезщетение от 15 000 лв. заедно със законната лихва, считано от 18 юни 2007 г. плюс държавната съдебна такса и адвокатския хонорар в размер на 810 лв.

ОСНОВАНИЯТА за присъдата - за претърпени „неимуществени вреди от привличането му като обвиняем по досъдебно производство №211 от 2007 г. по описа на РУП – Троян и поддържане на обвинението по наказателно дело от общ характер №656 от 2007 г. по описа на Районен съд – Троян и по дело №101 от 2008 г. по описа на Ловешки окръжен съд (ЛОС)”. Научихме, че в законния 2-седмичен срок Прокуратурата е обжалвала решението на Районен съд – Троян, което ще изпрати делото на втора инстанция в Ловешкия окръжен съд (ЛОС).

ПРИПОМНЯМЕ – на 9 октомври т. г. в Районен съд – Троян бе гледано делото на инж. Мирчо Банев, бившия управител на общинското строително дружество „БКС” ЕООД, отстранен силово през 2007 г. след показна полицейска акция и обвинен в сключване на неизгодна сделка за строителството на комплекс „Чаршията”, ощетила дружеството с близо 200 хил. лв., срещу Прокуратурата на Република България. Инж. Банев атакува прокуратурата заради несправедливо обвинение и нанесени нематериални щети във връзка с образуваното наказателно прокурорско дело по казуса с „Чаршията” (НД №656/2007 г.), по което през 2008 г. бе произнесена изцяло оправдателна присъда. И предяви иск за обезщетение от 15 000 лв., плюс лихвите (още около 5 хил. лв.).

ОТ СТРАНА
на ответника тогава се яви зам.-районният прокурор Таня Пиронкова, която призна, че с изцяло оправдателната присъда по делото от 2007 г. инж. Банев е оневинен и настоящият му иск е допустим. Прокурор Пиронкова оспори единствено размера на иска, който според нея бил твърде голям и несъизмерим с нанесените неимуществени вреди на ищеца. Двамата столични адвокати на инж. Банев обаче поддържаха тезата, че искът от 15 000 лв. плюс законната лихва е пределно нисък и е съобразен с възможностите на ответника.

НЯМАМЕ информация за кога е насрочено гледането на делото на втора инстанция в ЛОС, но ще следим развоя и ще ви информираме своевременно.

Т21

Още по темата:

25 коментара:

Анонимен каза...

Щом и инж. редник Мирчо Б. осъди Прокуратурата, то държавата нистина е абдикирала!

Анонимен каза...

Браво на вестника, че дава трибуна на престъпници. Може би е платена публикация, но все пак малко морал трябва за разнообразие! Осъдил е, защото държавата не си е свършила работата, а не защото е невинен. Мирчо Банев нека докаже с какъв доход е построил имотите си. Ясно е, че с тези публикации иска да си лъсне имиджа. Ясно е, че благодарение на това ще има дивиденти в бъдеще, но това е просто един корумпиран човек със съмнителни морални ценности. С тази си публикация, журналиста също показва, че е платен. Какво го давате за пример този? Пример, че като крадем има голям шанс да ни се размине пък и държавата да ни се извини после? Ай сиктир...

Анонимен каза...

Pozdravleniq za dvata komentara !Vtori e napravo v desqtkata !

troyan21 каза...

До №2: Разбира се, че горният материал не е платен. В него не взимаме позиция, а информираме за развоя на едно любопитно съдебно дело - любопитно и по същество, и като вестникарска тема, защото не всеки ден се случва някой да осъди Прокуратурата на Република България. И нека напомним - съдът решава, вестникът информира, ако г-н Банев бе изгубил, пак щяхме да информираме.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Чичо миню и бати ангел обатче не са престъпници и тези преди тях не са престъпници и по-предишните не са престъпници

Анонимен каза...

Гена,малоумна работа, брат. Информираш за дадена случка,а говедото му просто си мисли,че даваш въпросният господин за пример. Според този особен тип тъпунгери,всеки който споделя за някой или за нещо,му се прави на интересен или на някакъв.Да не говорим,че правото като наука му е пълна мъгла. Но,това е мат'риала,как вика една тиква. ..

Анонимен каза...

Преди да ви направим бедни, ще ви направим прости!
*
"Но това беше ситуация, в която се разбира колко сме тъпи. Олеле, колко сме тъпи"
Мартин Карбовски

Анонимен каза...

Правото, като наука дава точно правото да се измъкнеш ненаказан при добър адвокат и проявен непрофесионализъм от страна на прокуратурата както изглежда е случая. Точно за пример се дава Мирчо, защото има 100 поста за него, как г-н Добрия Инженер си търси правата и как накрая е Успял. Такава ни е Държавата просто, защото ако имаше държава такива далавераджии, като започнеш от бивши кметове и всякаква измет покрай тях щяха да са в затвора! На мен лично не ми харесва моите пари които плащам, като данък, някой Боклук да ги ползва за да си строи Къща или да си купи Джип и т.н.

Анонимен каза...

И какво направи, та да спрат да крадат?Протестираш в интернет? Желая ти успех !

Анонимен каза...

9-ти. Работя, плащам данъци и имам очаквания за парите които давам. Нормално е. Когато имам право на глас го давам, но имам и мнение и го изразявам. Изобщо не ме интересува дали се харесва на някой или не.

Анонимен каза...

Въпросът,драги,е че така изразеното мнение е глас в пустиня.

Анонимен каза...

Можете да се оплачете на чичо миню, на бати ангел и на арменския поп. Те не са престъпници.

Анонимен каза...

11-ти. Къде си изразявам мнението си е моя работа.

Розова бе зората на битката, като зашлевено дупе на девица

Анонимен каза...

"...защото не всеки ден се случва някой да осъди Прокоратурата на Република България...", хммм, абе то не е лошо, лошото е че такива лумпени като Мирчо я съдят, а тях ги оправдават! Тя стана една..."Ебби мааму и сланина, Дочо да се върне..." :):)

Анонимен каза...

Bravo M.Banev.Samo taka.Borben si ot malak.BORI SE DO KRAI.

Анонимен каза...

ами питайте тези дето са му направили акцията,защо изобщо са я правили ,след като не са го осъдили накрая.Ама май вече са пенсионери и им дреме на оная работа.Той и Цацаров се чудеше някакво дело във Варна, защо го е водила прокуратурата ,а пък след това осъдили България в Страстбург да плаща,т.е. плащаме ние.Да погледне и тука.

Анонимен каза...

13-ти това е интересно дай по нататък

Анонимен каза...

Ето ти нещо наистина страхотно :)

http://www.youtube.com/watch?v=MkzHkatMXcE

Анонимен каза...

абе 13-ти те половината дето пишат тука 84г. не са били и планирани ,ко ме напрай ти бе.Кажи за девицата ,че ми стана интересно откъде е този цитат ,мани го Мирчо и другите такива от "елита".

Анонимен каза...

ще ме извини уважаемата аудитория докато чакам цитата да споделя нещо по темата.По въпроса с имотите придобити с една чиновническа заплата следват множество вариации като: заем от дядо,вуйчо,вуйна,очинайка и т.н.,заем от тъста/ за 6 апартамента/,наследство от незнаен дядо от америка и т.н.Въпроса е ,че ако почне да се доказват тези заеми става сложно,обаче в сегашния закон никой не го изисква,като че ли./не познавам особено законите/.Лесно е да се направи експертиза,колко струва дадена къща,кола или имот.Ако някой си спомня ,като че ли и сегашния главен прокурор при изслушването му спомена,че е възможно да се посочват различни цени при придобиване на имот или нещо подобно беше и това било напълно законно.Така че всеки срещу когото се заведе подобно дело според мен е на печалба.Трябва да е много зле да го осъдят.Примери много всеки ден във пресата. Айде бе 13 -ти дай насока ,че ми дойде музата .

Анонимен каза...

Господарят на светлината, 52 страница...

Анонимен каза...

До № 7. При нас в РБ първо ни направиха бедни и постепенно но упорито прости, като опорочиха образованието. Децата излизат от средното си образование полу-грамотни. За висшето-този който не се е записал той не е получил диплома.

Анонимен каза...

Е, толкова ли е трудно да се сетите,че от тези 20810 лв.М.Б. няма да вземе и стотинка,защото това е адвокатския хонорар на софийските адвокати.На М.Б. не са му стигнали пари за доплащане на адвокатския хонорар след спечеленото дело и той предложил на адвокатите си да си търсят разликата от прокуратурата.

Анонимен каза...

Кой голям престъпник е осъден в тази държава? Та тоз цървул ли да осъдят?И как да стане това, след като съдебната система е нереформирана и там има съмнения за огромна корупция?Съдебната система е гладна и алчна защото тя не участва в така наречената приватизация и само гледаше как някои за една нощ станаха богати. Няма и кой да ги контролира. Забавени решения по знакови дела, с цел изтичане на срок. Защо? Отговора е само един-корупция.Едва ли има по омразно нещо в РБ от депутат и съд.

Анонимен каза...

А в манастирът се наричали на Баба Гуси и Палома, си показвали принцесите :D

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |