Богата година

* Фактите са красноречиви – само от държавни първенства  СКО „Хемус” (Троян)  завоюва общо 47 медала
Спортно ориентиране
Троянските ориентировачи за втора поредна година спечелиха купа "Тетевен"
ПОВОДЪТ да започна с това заглавие е равносметката за отиващата си състезателна година за ориентировачите от СКО „Хемус”, Троян. Фактите са красноречиви – само от държавни първенства клубът завоюва общо 47 медала (12 златни, 18 сребърни и 17 бронзови); отделно още много отличия от регионални състезания и други стартове. Това е поредният повод да кажа, че медалите при нас не са самоцел – те са естествен резултат от добрата подготовка, талантливите състезатели, желанието за спорт. Трябва да отдадем заслуженото и на най-добрата през сезона – Вяра Данчева, чудесно съчетаваща интелект, пълно раздаване на тренировките и състезанията, скромност. През годината тя спечели от държавни първенства 4 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала.

Бронзовата ни щафета (Ж-14) на ДП
Момчил и Йоана - също с принос за успехите
И ОЩЕ НЯКОЛКО добри новини. В състезанието за купа „Тетевен” (12-13 октомври) за втора поредна година спечелихме отборната надпревара. За спечелването на купата сериозен принос имаха и дебютантите – Йоана и Момчил, Ани, Деси. В индивидуалните стартове - очаквано злато за Вяра, злато и за Габриела, сребро за ветерана и председател на СКО „Хемус” Мариян Данчев, бронз за Веселина, която миналата година имаше пръв официален старт именно за купа „Тетевен”. Седмица по-рано (4-6 октомври) участвахме в Държавното първенство във Велико Търново, където в малките възрастови групи участваха над 500 деца. И отново добра равносметка злато и два бронзови медала за Вяра и бронзови медали за Цветослава и Биляна.

ИЗПОЛЗВАМ повода от мое име и от името на СКО „Хемус” да благодаря на Община Троян за целогодишната подкрепа и на отзивчивостта на нейните служители, на инж. Марин Радевски – за подкрепата в трудни моменти и искрената радост от успехите на децата, на по-възрастните членове на клуба за ежедневната им помощ, на родителите за доверието и че насърчиха децата си да тренират ориентиране.

Венелин Иванов,
треньор в СКО „Хемус”

Бел. ред. На 19 октомври се проведе 45-ия традиционен троянски маратон по лятно ориентиране (първото състезание е на 19 октомври 1969 г.). Тазгодишното издание бе посветено на 145-годишнината от обявяването на Троян за град и участваха около 50 състезатели от цялата страна, а маршрутите в района на Бялата чешма между селата Дълбок дол и Борима бяха подготвени от техническия директор на състезанието Милен Лалев (СКО „Хемус”). Очаквано при мъжете победата спечели голямата звезда и водач на световната ранглиста по зимно ориентиране Станимир Беломъжев, следван от Ивайло Иванов и Ивайло Петров.


 Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво на децата !

Анонимен каза...

Като председател на клуба искам да изкажа благодарност на всички, които бяха съпричастни на дейността ни през изтеклата година - както на спонсорите, дарили средства, така и на всеки, положил усилия според възможностите си и дал безвъзмездно от времето и труда си за съществуването и успехите на клуба. Изказвам благодарности към служителите от община Троян, които по възможност винаги ни съдействат и са отворени за нуждите на клуба. Най-големи заслуги за съществуването и успехите на клуба дължим на треньора Венелин Иванов, който на практика живее за ориентирането и отдава безвъзмездно цялото си време и труд за развитието на този спорт в Троян. В този смисъл клубът по ориентиране СКО „Хемус“ е пример как и в днешно време с общи усилия можем да постигнем нещо добро без непременно да гоним финансови и материални интереси от него.
Наред с похвалите трябва да спомена и проблемите, които никак не са маловажни. Участието ми като член и по-късно като председател на клуба, бе мотивирано от личното ми убеждение, че спорта и в частност ориентирането е дейност, чрез която както у самият мен навремето са били изградени изключително полезни за живота ми качества, умения и способности, така и у нашите деца би могло да се възпитат също такива личностни качества, подпомагащи изграждането им като полезни и способни граждани на България.
Мисля, че в интерес на децата ни е да не станат те просто едни консумиращи, ограничени, зависими и безлични поданици, а да се научат да се борят за успеха си, да разчитат на собствените си сили, да побеждават различните трудности и проблеми в живота си, да се ориентират правилно не само в гората, но и в нелекия и неясен житейски път, който им предстои.
Мисля, че по-сериозният проблем е в това, че ние не успяваме достатъчно да ги мотивираме и да ги убедим, да пожелаят да полагат нужните усилия, да дават от себе си , да се борят за изграждането си като творчески и способни личности като истински техен интерес за бъдещето им.
Защото, ако една дейност се ограничи само до нейните материално- физически очертания и се лиши от осъзнаването на нейния духовен смисъл, то тя се превръща в безполезна страст и гонене на вятъра. Затова преди време се употребяваше една сентенция „Здрав дух в здраво тяло“.
Това, за което говоря по-горе трябва да се разглежда като част от едни много сериозни проблеми, съществуващи като цяло в нашето училищно образование, които пък от своя страна са резултат от неясно очертана система от ценности. Липсата на система от такива ясно очертани и обществено приети (и защитавани) ценности, като основа на едно общество, води до невъзможност да се гради трайно каквато и да била част по нагоре.
Поради това считам горният проблем за по важен от финансовият и ако ние заедно не търсим неговото решаване, то ползата от всичкият труд, който полагаме няма да бъде голяма.

С уважение Мариян Данчев

Анонимен каза...

Браво на децата, на треньора им и на председателя на клуба!

Анонимен каза...

Браво на децата, на треньора им и на председателя на клуба!Пожелаваме им и за напред големи успехи, не само в клуба и в техния напредък в живота. Желаем им здраве, щастие,късмет и успех. Вярваме в тях, техните успехи ще допринесат в положителна промяна в западналият ни град Троян.Деца Вие сте нашата надежда, нашето бъдещи. Дайте ново набало в града ни.

Анонимен каза...

Браво на децата.Дано този спорт ги ориентира възможно най-далеч от Троян.Иначе ще се превърнат в лутащи се ...

Анонимен каза...

И все пак да не забравяме , че няма такъв спорт наречен Ориентиране, нито в лятна , нито в зимна Олимпиада! НО адмирации за клуб,ентусиасти и да ги наречем учители по физическа активност. За разлика от футбол, баскетбол тук работят с ентусиазъм . Напред!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |