Подпис за милиони

* Кметът Михайлова подписа с изпълнители и надзорници за реализацията на интегрирания воден цикъл на Троян, втора част
 * Общата стойност на мегапроекта е 29,5 млн. лв., трябва да приключи до 30 октомври 2014 г.

Донка Михайлова и Николай Пенев - ръкостискане след подписването
МИНАЛИЯ вторник (22 октомври) в кабинета на кмета Донка Михайлова и в присъствието на представители на всички ангажирани страни (изпълнители, надзор, екип от общинската администрация) бе подписан договорът за изпълнение на втория етап от интегрирания воден цикъл на град Троян. Това е най-големият проект, изпълняван някога от Община Троян – общата му стойност възлиза на 29,5 млн. лв., като 22,4 млн. са евросубсидия по ОП „Околна среда 2007-2013 г.”, 5,6 млн. е държавното съфинансиране и 1,5 млн. лв. трябва да се осигурят от общинския бюджет. 

Подпис за милиони, вдясно - Верка Добрева-Съботинова
КАКТО ВЕЧЕ сме ви информирали, преди кандидатстването кметът Донка Михайлова поиска и получи одобрителна санкция от Общинския съвет (м. януари 2012 г.). Като при дебата подчерта стратегическото значение на този проект, но не скри и рисковете – от големия обем строителни работи, кратките срокове, очакваните недоволства на гражданите от разкопаните улици, нуждата от съфинансиране. От трибуната на местния парламент се чу и единично мнение, че този проект не е необходим на Троян в момента, тъй като противоречи на основния приоритет (социалната сфера) и че тласка Общината към финансов колапс, но то не получи подкрепа. Надделя становището, че единственият начин да реализираме инфраструктурната задача с интегрирания воден цикъл на града е този (с европейски средства) и шансът не бива да се изпуска.

ПОДПИС от страна на бенефициента Община Троян положи кметът Донка Михайлова, а за избрания за изпълнител на строителните дейности консорциум ДЗЗД „Траянус” подписа представляващият го Николай Пенев (г-н Пенев е съсобственик и управител на „ЮНГ Проект” ООД - София, водещото и едно от четирите дружества, обединени в консорциума; другите са столичните „Ивкомплект” ЕООД и „Гелак” ООД и „Осъм Инженеринг” АД от Ловеч). Свобода Николова, представляваща ДЗЗД „ПК 2000 – Аква” (включва софийските дружества „Пътконсулт 2000” ЕООД и „Акваинс” ЕООД), подписа договора за строителния надзор. Авторският надзор за канализационната мрежа ще се извършва от дружеството „Сиат” ЕООД (София), представлявано от Трайчо Николов, а за водопроводната мрежа – от „Водоканалпроект – чисти води” ООД (София) с управител Евгени Марков. Договорът за строителните дейности е за 25,07 млн. лв., за строителния надзор – 425 хил. лв., а общата сума за авторския надзор (канализация и водопроводи) е 252 хил. лв.

Подписват изпълнителите
Свобода Николова парафира за строителния надзор
Троянският екип по проекта
„ОЧАКВАМ от вас високо качество на работата и вярвам в това, защото сте представители на доказани фирми”, обърна се към изпълнителите г-жа Михайлова. Тя конкретизира очакванията си в две важни посоки – създаване на минимално възможните затруднения за гражданите и ангажиране в изпълнението на местни фирми. Кметът очерта  и параметрите на проекта – изграждане на 21 км канализационна мрежа и на близо 7 км водопроводна мрежа. „Ще се опитаме в максимална степен да сме съпричастни и чувствителни към затрудненията на гражданите и да им създаваме колкото се може по-малко неудобства, но е неизбежно”, бе кметското обещание, съпроводено с очакването, че жителите на Троян ще проявят разбиране и търпение по време на изпълнението. Верка Добрева-Съботинова, ръководител на проекта от страна на Община Троян, допълни, че при реконструкцията на канализационната мрежа ще бъдат присъединени 3500 жители, а с подобрено качество на услугата ще са 13 200 троянци, 10 000 жители пък ще изпитат ефекта от реконструкцията на водопроводната мрежа; с други думи – реализацията на втория етап от интегрирания воден цикъл на Троян на практика касае цялото население на града. 

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ наблегна на факта, че това е най-големият проект, изпълняван от Община Троян досега. Най-сериозният проблем пък е в краткия срок – до 30 октомври 2014 г. дейностите трябва да са приключили. Което налага да се започне работа още в началото на м. ноември т. г. (4 ноември) и да се работи и през зимата. „Друга възможност няма”, подчерта г-жа Михайлова.

„БЛАГОДАРЯ за оказаното доверие, смятам, че няма да разочароваме никого. Уверявам Ви, че догодина няма да съжалявате, че сте подписали този договор. И когато се видим след края, г-жа Михайлова няма да каже: „Защо не направих 3 градинки, а започнах това нещо?!”, сподели от свое име и от името на колегите си Николай Пенев. Строителят поясни, че неговото дружество „ЮНГ Проект” ООД (изпълнител заедно с „Осъм Инженеринг” АД на подпорната стена на левия бряг на р. Осъм в централната част на Троян, обявен за един от трите най-добре реализирани проекти по ОП „Регионално развитие” у нас за 2012 г. – бел. Т21) наистина досега не е изграждало цялостен градски воден цикъл, но привлечените в консорциума други две дружества са водещи в бранша и авторитетът им е безспорен 

Т21

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

Охаааа 29,5 млн. лв. меелем на рана.Не знам за гражданите,но най-доволен от цялата работа ще е Тонимирката.Как радостно с грейнали очички гледа само сгушен от втора линия на една от снимките.

Анонимен каза...

Когато прочетох заглавието си помислих, че вероятно най- накрая се намери частен инвеститор, който да помогне за тежкото икономическо състояние на гр. Троян. За съжаление единственото, което видях е този пуст воден цикъл. Готино е да го има, супер е да живееш в поддържана материална среда, но това малко ми прилича на случай от онова бутафорно предаване Биг Брадър, когато един от участниците имаше възможността да помогне на съквартирантите си да преживеят, чрез вземане на заем за храна и той поръча кафе и плодове при липсата на каквато и да е храна. Стана ли ясен примера ми ? Ако не да Ви го обясня още ? Хората бягат като прокажени от Троян и околността, а вие мислите единствено за вашите проекти. Кандидатствайте по проекти за привличане на инвеститори, иначе целия град скоро ще бъде продаден в Ebay !

Анонимен каза...

Част от коментар на Едвин Сугарев:

"Власта Станишева и Европейските пари"

"Българската администрация действа като организирана престъпна група за заграбване на европейските пари

Пак попаднахме в черния списък. Този път на Европейския съюз – заради лошите практики при провеждането на обществени поръчки. Това призна вицепремиерът Зинаида Златанова и характеризира ситуацията като драматична, а състоянието в системата за обществени поръчки като лошо.

Оказа се, че при близо 70% от търговете е участвал само един кандидат, което означава липса на конкуренция, като причината е в подготвената тръжна документация, систематично писана за определени кандидати, обясни тя.

От това признание можем да си направим само един извод: че българската администрация действа като организирана престъпна група за заграбване на европейските пари. И че тя обслужва не интересите на българските граждани, за подобряване на чието дередже би трябвало да работят европейските фондове, а интересите на задкулисни играчи, които симулират дейности, докато всъщност разбойнически ограбват отпуснатите траншове.
Резултатът е предвидим – вече сме се сблъсквали с него покрай золумите на предишната тройна коалиция – тези на Батко и Братко, тези в САПАРД, тези с Людмил Стойков и Марио Николов, и кои ли не още. Предполага поредното безпрецедентно спиране на еврофондовете и загубата на поредните стотици милиони евро за страната ни. И никак не е случайно, че Златанова вече говори за „нулева година” за усвояване на средствата от присъединителните фондове....."

Само да добява, че европейските пари са в същност- нашите пари !
И за жалост Европейския съюз спрямо страни като България действа като модерна схема за ограбване -Плащат всички, печелят само някой!


Анонимен каза...

Защо да е тежко икономическото състояние в Троян? Глей колко народ щъка по кафенеета,кръчмите и в петък в дискотеките...

Анонимен каза...

1-ви ноември – Ден на народните будители
Програма за Троян
1. 9,00 часа – приемане на нови членове в клубовете на БСП и ГЕРБ.
2. 10,00 часа – тържествена партийна литургия от всички клонинги на БКП. Посрещане одеждите на мумията на Г.Димитров, освещаване и пренасянето им в кабинета на председателя Балев.
3. 11,00 часа – тържествено издигане знамето на посткомунистически Троян от бивши и настоящи будители от ГК на БКП Троян.
4. 12,00 часа – шведска маса и разказване на спомени за вземането на властта от БКП през 1944-та и през 1995-та година в Троян.
5. 14,00 часа - Демонстративен мач по тенис между Ръфал Наддал и Минак Джандарович.
6. 16,00 часа – Празничен спектакъл с духова музика и мажоретки под надслов „Ще акаме в нови канали”
7. 18,00 часа – Маскин бал. Конкурс за най-добра маска на демократ. Жури – почетни граждани на Троян и други величия от ГК на БКП.
8. „Лека нощ деца”

Анонимен каза...

Моля?! Вие сте май отскоро в града или сте забравили преди години какво беше.

Анонимен каза...

5-ти, който и да си, написал си го готино и остроумно! Поздравления! Разсмя ме истински в деня на (под)Будителя!

Анонимен каза...

Дежурните простаци и комплексари се появиха!

Анонимен каза...

и дежурните гербо-комунисти като теб също

Анонимен каза...

Днес ние нямаме нито индустрия, нито земеделие, нито пък някой е изпълнил 24 годишните празни мечти на ахмаците да дойде да инвестира, каквито и да било сериозни пари. Да не говорим, че безвъзвратно загубихме още в първите няколко години на прехода /и продължаваме да губим до ден днешен/ най-голямата си ценност - голямата маса от висококвалифицирани специалисти в индустрията и земеделието, готови и можещи да работят на най-високите нива на световния технически прогрес. Не машините и съоръженията - хората, те бяха /и винаги са/ най-голямото богатство на държавата и общините, което ние много бързо го загубихме, оставяйки ги няколко години след "преврата" през 89-та без никаква работа и развитие та чак до днес. Стигнали сме отдавна дотам, че сме се превърнали в безпомощен и безгласен нетен донор на финансови и човешки потоци предимно към Европейския съюз и държавата и общините и въобще не са в състояние да изправят на крака своята икономика, абсолютно независимо от това какво правителство и с каква точно политика са на власт.
Бедствието винаги се представя като споразумение, каквото правило е извел Шърман. За България вече всяко споразумение носи бедствие и не е необходимо никакво представяне.
С каква цел е измислено и започнато всичко това? До къде искат да стигнат явните и скритите "бащи" на това 24-годишно безумие? Могат ли изобщо да го направят някога това – да постигнат неясната си и неслучайно необявена цел, която да имаме "щастието" поне да видим и разберем? Или ще опитат с нови политически рецепти и експерименти да продължават да ни сапунисват?
Нашите "славни" управници 24 години са отглеждани и създавани /вероятно от общ център/ под разноцветни партийни чадъри на химерата "за едни може за други не може". Те "могат" само там и само за себе си. Едва ли биха се справили в реалния живот без този чадър и то по една много проста причина - защото тези измислени герои не са съзидатели и това им е критичен генетичен проблем.
Днес е ден на Будителите. "Good Morning Мутриленд"!
ИП

Анонимен каза...

Няма да питам къде "изчезнаха" близо 6 млн лева от този европроект. Ако някой е бил буден, сигурно си спомня, че този проект беше за над 35 млн. лева. Не това е важното.
По-важното е, че вече 7 години продължават да ни лъжат и свои и чужди, че това са европейски пари. Една "малка" справка показва обаче нещо съвсем друго. Вноската, която България плаща на ЕС, преизчислена заедно със загубите от наложеното ни затваряне на Козлодуйските реактори е практически по-голяма от парите, които получаваме. А ако ги преизчислим при 35% усвояемост (какъвто е досегашният ни резултат от предишния 7 годишен период), ние получаваме ужасния резултат, че на практика внасяме най-малко двойно повече пари, отколкото получаваме или ще получаваме през следващия "планов" период до 2020 г.
Типичен колониален модел с поставени колонизаторски условия как да потребяваме това, което внасяме и да губим колосални количества от парите, които внасяме! Да не би оттам да получаваме каквато и да било, дори и минимална, стратегически дългосрочно насочена подкрепа към българската икономика, за да се впише тя, по необходимия за нея безболезнен и справедлив начин, в европейската? Нищо подобно! Магистрали, канали и пречиствателни съоръжения - това ни е разрешено от "Метрополията".
Това разбира се не е функция само от членството ни в ЕС през 2007 - не, ние много отдавна сме се превърнали само и единствено в немилостиво и несправедливо източвани нетни донори на огромни парични и кадрови потоци към европейските страни, които непрекъснато съсипват нашата икономика и които не са балансирани и не се предвижда да бъдат балансирани с нищо.
С канали, магистрали и спортни зали - нищо не може да се балансира.
В крайна сметка какво правим? Нищо, мълчим си като посерковци, които се радват, че някой ги е забелязал като такива и им прави нов фекален канал, където да се изявят.
ИП

Анонимен каза...

ИП, махни се бе! Аман от теб! Писна ни вече от безкрайните ти глупости!

Анонимен каза...

Генади, кога най-сетне ще баннеш IP-то на Пеевски? Де с ИП, де анонимно (повечето), пише като луд. Напише някоя тъпня, после анонимно сам себе си похвали отдолу 5-6 пъти. Гнусно е да се отваря сайта вече! Лъха на труп!

Анонимен каза...

12 и 13 /един и същ/ е типичния продукт и следствие от написаното по-горе. Кой си ти бе, боклук неграмотен, да даваш оценки за хора и неща, от които нищо не разбира кухата ти глава? Ти ли си този, който ще съди, ще цензурира и ще наставлява? Я се виж на какво приличаш, прочел ли си поне една книга? Ял си и си срал, като животните в оборите. Като не ти отърва тук - стой си при останалия добитък в обора и не се бутай между хората.

Анонимен каза...

Съгласен на 100% с номер 2!
Инвеститори трябват в този град, ИНВЕСТИТОРИ!

Анонимен каза...

Да ама чичо Йорданчо каза,че на Троян не му трябват инвеститори, щот ний си имае достатъчно много еснафи,ааа бюзнисмени. Тъй де, ще ми дойдат некви тука, да мътят водата на наще убавци.Да ама не...

Анонимен каза...

улица македония пак няма да я направят и ще ни се налага да я гледаме доста дълго време в това положение.(община Троян)

Анонимен каза...

Къде се скри този цървул 12/13? Хайде бе, отворко, напиши нещо, което не е "глупаво" и "тъпня". Дай да те видим, нали си с големи претенции?

Анонимен каза...

12 и 13 вас ща ва признайм за най-големи демократи, значи. То квоо то туй секи да пиши. Пък и не прочетох пишещият да е казал, че САМО той казва истината. А че е хубаво да се направи нещо-така е. Но е добре в работата да участват и троянски фирми и граждани.

Анонимен каза...

Всичко е много хубаво, където продължава тенденциозната българска строителна практика по изгражданата на инфраструктурни проекти, чрез евро субсидия.
Където остават следните въпроси?
1. След края на проекта КОЙ от тези всички фирми участващи в консорциуми, ще носи отговорности при лошо качество на строителството?
2. Защо няма от страна на Община Троян в проекта инженерите-консултанти- строителен инженер, където е установена неговата дейност от Международната практика (FIDIC) ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |