Владо Киров откри своя изложба в Лондон

* 50 платна на троянския живописец са изложени в елегантната галерия „София” в богаташкия квартал „Саут Кенсингтън” * „Владо е страхотен художник и колега, заслужава наистина признание”
 
По света и у нас
Откриването, Лондон, галерия "София", 2 октомври 2013 г.
ИЗВЕСТНИЯТ троянски художник (родом от Ловеч) Владимир Киров, дългогодишен преподавател по живопис в троянската художествена гимназия НГПИ „Проф. Венко Колев”, на 2 октомври откри своя самостоятелна изложба в Лондон. 50-те платна на троянския майстор са изложени в елегантната галерия „София” към Българския културен център (открит на същата дата преди две години) – разположена в сърцето на лондонския квартал на богатите „Саут Кенсингтън” и на хвърлей разстояние от музеите „Виктория и Албърт”, Природонаучния музей и Музея на науката. Експозицията, озаглавена „Мечти и спомени”, бе открита от преподавателката в НБУ Елена Андонова и поради сериозния интерес ще остане неопределено време. На вернисажа присъства и голямата приятелка на Троян Клеър Бризби – съпруга на дарителя Джон Бризби.

Владо Киров разговаря с Клеър Бризби
„ЗА МЕН е голяма чест да участвам в културния календар на галерия „София“ и да дам своя принос за популяризирането на българската култура във Великобритания. Следя дейността на Института от самото му създаване и съм впечатлен от богатата и многообразна програма, която се реализира. Убеден съм, че именно това е начинът, по който успехите на българското изкуство стават достояние не само за българската общност във Великобритания, но и достигат до мултинационалната аудитория на град като Лондон“, сподели в словото си при откриването авторът. 

ВЛАДО КИРОВ е завършил Художествената гимназия в Казанлък и живопис във Великотърновския университет; специализирал е живопис в Санкт Петербург (Русия). Носител е на редица отличия от международни и наши конкурси и изложби – първа награда за графика (София, 1988 г.), Торонто (Канада, 1990 г., 1991 г.), Ница (Франция, 1992 г.), една от 10-те първи награди за оригинална живопис Daler - Rowney (Англия, 2002 г.), голямата награда от биеналето за миниатюрни изкуства (Русе, 2011 г.), наградата за култура и изкуство „Ловешки меч” (Ловеч, 2012 г.). Имал е 10 самостоятелни изложби у нас и две в чужбина (Германия, Англия) и участия в множество общи изложби – в България, Корея, Швейцария, Канада, Испания, Югославия, Полша, Англия, Германия, Шотландия, Ню Йорк (САЩ).

Две от показаните творби - "Везни за страданието" и "Часовник на надеждата"
„ВЛАДО Е СТРАХОТЕН художник и колега, заслужава наистина признание. И е много скромен и работлив, все държи за другите, а той - на опашката”, казва за него колежката от НГПИ Лина Борджиева. И от нас – поздравления!

Т21

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Браво! Истински художник!

Анонимен каза...

Bravo !

Анонимен каза...

Браво

Анонимен каза...

Браво

Анонимен каза...

И аз казвам БРАВО макар, че едно време ни учиха, че изкуството е надстройка на базата - икономиката. На гладния човек не му е до култура!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |