Мирчо Банев съди прокуратурата на Република България

* Зам.-районният прокурор Пиронкова се съгласи, че искът е допустим, спор за размера  му * Адв. Минков: „Искът (15 хил. лв.) не е толкова голям и е съобразен с възможностите” * Адв. Дончев: „Делата срещу държавата правят хората граждани, а държавата – правова”

инж. Мирчо Банев
МИНАЛАТА седмица (9 октомври) в Троянския районен съд бе гледано гражданското дело на инж. Мирчо Банев – бившия управител на общинското строително дружество „БКС” ЕООД, отстранен силово през 2007 г. след показна полицейска акция и обвинен в сключване на неизгодна сделка за строителството на комплекс „Чаршията”, ощетила дружеството с близо 200 хил. лв., срещу прокуратурата на Република България. Инж. Банев атакува прокуратурата заради несправедливо обвинение и нанесени нематериални щети във връзка с образуваното наказателно прокурорско дело по казуса с „Чаршията” (НД №656/2007 г.), по което през 2008 г. бе произнесена изцяло оправдателна присъда. И предяви иск за обезщетение от 15 000 лв., плюс лихвите (още около 5 хил. лв.).

АРБИТЪР по делото бе съдия Светла Иванова, а от страна на ответника се яви зам.-районният прокурор Таня Пиронкова от Районна прокуратура – Троян. Ищецът пък бе представляван от двама софийски адвокати – Иван Минков и Хаджииван Дончев от кантората на известния адв. Лъчезар Таков (който лично защитаваше инж. Банев по делото от 2007 г.). Ищецът бе призовал и двама свои свидетели – общинският съветник и бивш председател на Комисията по икономика в местния парламент инж. Станислав Съев и бизнесменът Спас Шипковенски, приятел от ученическите години.

ПО НАША преценка съдебното заседание протече в неочаквано консенсусен тон и единствено спорът за размера на поисканото обезщетение попречи да се стигне до споразумение. Че битка няма да има, си пролича от представеното в началото писмено становище на ответника (прокуратурата), подписано от прокурор Кунев от Софийска градска прокуратура; в което се признаваше, че с оправдателната присъда по делото от 2007 г. инж. Мирчо Банев е оневинен. Към това становище се присъедини и прокурор Пиронкова, която отиде още по-далеч, като призна иска за допустим; но не се съгласи с размера на сумата, според нея – прекалено висока и неадекватна на претърпените от ищеца неимуществени вреди.

АДВОКАТИТЕ на инж. Банев обаче бяха категорични, че искът на клиента им е адекватен и е пределно нисък. „По категоричен начин се установи причинна връзка между виновното поведение на прокуратурата и настъпилите вреди у Мирчо Банев. А размерът на иска не е толкова голям и е съобразен с възможностите”, заяви адв. Минков. Той подчерта, че с действията си прокуратурата е накърнила доброто име на довереника му и е засегнала честта и достойнството му; наблегнато бе и на факта, че започналото наказателно преследване се е опряло на анонимен сигнал, което е недопустимо. И обобщи, че настоящото дело е едно от малкото граждански дела у нас, в които „справедливостта е субсидиарен (изначален) източник на право”. Адв. Дончев пък обяви, че „делата срещу държавата (като настоящото) правят хората граждани, а държавата – правова”. Той подкрепи тезата си за тенденциозни действия на прокуратурата срещу инж. Мирчо Банев с припомнянето, че по време на делото основният обвинител и тогавашен районен прокурор на Троян Гурлевски дава обширно интервю по местната кабелна телевизия, опитвайки се да повлияе на изхода и да нагнети предубеждение към обвиняемия. 

ДВАМАТА адвокати се позоваха и на казаното от свидетелите. Инж. Станислав Съев обясни, че с инж. Банев се познават от времето, когато той бил начело на „БКС” ЕООД, и че тогава общинското дружество работело много добре и имало добри резултати; а пък обявената за „неизгодна” сделка за строителството на комплекс „Чаршията” се оказала успешна, донесла печалба на БКС и всеки можел да види крайния й резултат. Свидетелят обърна внимание, че инж. Банев е подгонен заради „типичен анонимен сигнал”, а прокурорската атака довела и до отстраняването му от работа, накърнила честта и името му и отблъснала негови приятели и партньори. „И на най-здравия психически човек да му се бе стоварило подобно нещо, нямаше как да не му се отрази”, заключи Съев. Вторият свидетел Спас Шипковенски разказа, че след обвинението и полицейско-прокурорската акция срещу Банев той „не е същият човек”, изчезнала веселостта, приятели се отдръпнали от него, имало и здравословни последици.

ДАЛИ инж. Мирчо Банев ще осъди прокуратурата на Република България? Решението на съдия Светла Иванова ще бъде обявено на 8 ноември, като законът дава възможност за обжалване в 7-дневен срок.

Генадий Маринов

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Parodiq !

Анонимен каза...

Пародия ,ама на прокуратура и полиция,сега като ги осъди другия път ще си помислят дали ще се правят на филмови герой,защото за това сме на това дередже,че никой не си търси правата ,всеки човек си има чест и достойнство, но един път като кажат,че сестра ти е к..... върви обяснявай,че нямаш сестра !!!...гаден клюкарски град...

Анонимен каза...

Този,Мирчо Банев,и аз го познавам отдавна,от времето когато бе офицер в поделението и открадна 6 пистолета.Той дали си спомня тази така срамна страница от неговия живот-офицер да краде оръжие от поделение,което после подхвърли в една тоалетна в болницата?Тогава с връзки успя да се оправи и му се размина само с условна присъда.По-късно,понеже е наборче на Дилян Енкин,последния го направи шеф в БКС,крадоха,делиха двамцата,та Банев си направи с краден материал палата в с. Дебнево,абе-много нечистоплътен човек е този Банев,сега се заел и прокуратурата да съди,вместо да си наведе виновно главата-срам няма този човек,това е!И сега,за награда,да му се плати,че много бил увреден-та той си е увреден по рождение!

Анонимен каза...

Смятам , че ако не беше махнат дружеството сега щеше да е във възхода си. Може ли някой да ми каже, како става с това общинско дружество, къде е великата управителка Галя Данчева.

Анонимен каза...

Абе по какво е инженер този Съев? В Троян има готвачка инженер. Този да не е сервитьор инженер?

Анонимен каза...

По каквото и А. Балев

Анонимен каза...

Шишко е красной инджинер-космонавт по партийно летене. Сега лети с Розалина Рукавишникова и Яшка Милиционеровой. Очаква се приземяване в реформаторския блок с Николашка Мазгов /Мозъков/. Дървената ракета е модел "Рука стил", сделана в цеха имени Йовческого.

Анонимен каза...

Не е по темата, ама вижте тази полезна информация за шофьорите :)
http://offnews.bg/index.php/254730/nadpis-na-patya-minke-majka-ti-da-stroshih-si-kolata

Анонимен каза...

3-ти, даде много точен коментар относно инж. редник Мирчо Банев, ама истината боли другарю редник...нали?!

Анонимен каза...

9 ти, така е, но сте малко неточен, истината ВБЕСЯВА. Този за мен е абсолютен поплювко и защо ли законите соа ни такива, че един нечестивец да може да вири така глава и да обвинава дори прокуратурата. И да спечели, той за мен е кръгла нула!!!Това е Останалотое плод на тъпото и недомислено бъпгарско законодателство!

Анонимен каза...

Мирчо заслужава поздравления за куража..това че лъсна истината за прокурорските беззакония наистина ВБЕСЯВА някои хора

Анонимен каза...

11 ти, така е при положение, че М.Б е свестен човек. Явно не го познавате! Прокуратурата, че има трески за дялане, има! Мога да пиша много ито с конкретни премери и доказателства, но при този случай не си заслужава.

Анонимен каза...

Ами Банков?
Фалира банка, разори и пътното.
Сега си краде на воля от общината (от нашите данъци).
На него кой и кога ще му потърси сметка и да ходи да си
доизживее старините в затвора?
Сега пак му направиха кефа като му върнаха старата
дружка Дудев.
Хич не вярвайте колко много се мразели и как не си говорели
и дрън-дрън.
Двамата са яка комбина от едно време.

Анонимен каза...

Хей хора вие добрели сте . Прокуратурата в България е най -страхливата и най - продажна институция

Анонимен каза...

Банков, върни ми циркуляра !

Анонимен каза...

Мирчо, върни пистолетите и откраднатите пари!

Анонимен каза...

сега се сещам,че имаше някаква полицейска акция и във ВиК...Какво стана там?

Анонимен каза...

Тук проблема е/при Мирчо Банев/, че когато е било нужно ВКР, МВР и прокуратура не са си свършили работата-не са открили явни и категорични доказателства за извършено престъпрение по служба... Дали ги е подкупил незнам и не мога да го твърдя, но имам силни съмнения.Но за доказана кражба на 6 пистолета от военно поделение да получиш условна присъда това не приемам.Затова е получил и оправдателни присъди. Определения за Банев не правя, прекалено добре го познавам за да знам каква гад е, която не се спира пред нищо за да задоволи собствения си интерес.Дали Банев получи оправдателна присъда/прошка/ и от баща си по когото стреля със служебния си пистолет?

Анонимен каза...

Че той и в гр.Антоново стреля по една "Лада" пред ресторанта "Тузлушка среща"...

Анонимен каза...

Нечиста е съвеста на Мирчо Банев ,КРАЛ,КРАЛ и пак краде от всички нас и има наглоста да търси парично обещетение


Анонимен каза...

Крал,крал,ама още си е комунист...Ами поне го изключете,де!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ако службите си бяха свършили работата този щеше да е в затвора където е мястото му и нямаше сега да ни занимавате с него.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |