Един уникален троянец

На 27 септември 2013 г. се навършват 120 години от рождението на Димитър Гимиджийски
Юбилейно
Димитър Гимиджийски (1893-1966)
ДИМИТЪР ГИМИДЖИЙСКИ. Един наистина уникален троянец. Човек на духа – издател и журналист (негов е най-добрият троянски вестник - „Хемус”, излизал от 1927 г. до 1942 г.), писател (с драмата му „Бойка” се открива един от столичните театри, чудесните му „Афоризми и парадокси” напомнят гениалния Оскар Уайлд, десетки други текстове заслужават внимание, а издадените от Музея на занаятите в ново време мемоари „Поглед към три войни” - специално), читалищен деец, театрал, краевед. И едновременно адвокат, предприемач, строител, индустриалец (ще посочим само няколко от стопанските му дела: „Копроиз” - предшественикът на днешния „Лесопласт”, първата модерна електроцентрала в Троян, хижа „Амбарица”…). Гражданин с изключително остра социална чувствителност и ангажираност. Патриот и войник. Страхотен троянофил (и от сой - баща му Никола Гимиджийски е известен троянски учител и 4 пъти депутат, а на XIV Народно събрание и подпредседател – бел. Г.М.).

ЕДНА, ЗАЩО ДА НЕ КАЖЕМ, ренесансова личност, която би била чест и слава за всеки град. А за градче като нашето – още повече. Мащабна фигура, без каквито големите дела не се случват. Истински елит!

И ТУК ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ да припомня едно свое старо писание за големия Димитър Гимиджийски, което, струва ми се, казва нещо важно: „През 20-те години в Троян се изгражда един нов елит. Това са млади, високообразовани, амбициозни, отворени към света момчета, които имат идеята и самочувствието да променят своя град, да му дадат нови, европейски измерения. И макар че времето е с тях, задачата никак не е лека. Спънките са много – достатъчно е да споменем само еснафската дребнавост на троянеца и оная вечна нашенска предпазливост и съпротива към новите начинания. Но фактите говорят, че този нов троянски елит се справя. За двайсетина години в града ни се случват много важни неща, започва едно, смеем да го наречем, културно-стопанско преобръщане. Разбира се, чудеса в живота няма и ще е пресилено да твърдим, че през 20-те, 30-те и 40-те години Троян е станал модерен европейски град. Но началото е поставено. Точно от онези млади, високообразовани, амбициозни и отворени към света момчета, от онези съмишленици и приятели, неизменно начело с всепризнатия си лидер Димитър Гимиджийски”.

Генадий Маринов

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Чудесен и поучителен разказ за един Голям троянец. Жалко , че в наше време липсват истински лидери, както в Троян,така и в национален мащаб.За това е такова дережето на българина. Дано се роди някога , някоѝ!

Анонимен каза...

И да се роди, съвременните норми на живот ще го променят ....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |