В Орешак: Панаирът наближава

* Очаква се патриарх Неофит да води празничната служба в Троянския манастир на Голяма Богородица (15 август); поканен е и премиерът Пламен Орешарски * 146 фирми заявили участие в панаира (13-18 август), богата съпътстваща програма в Националното изложение

На Голяма Богородица (15 август) в Орешак
ЗА ПОРЕДЕН път Орешак ще посрещне хиляди поклоници и гости от близо и далеч, дошли за Голяма Богородица (15 август) - храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично”, третата по-големина и значимост православна обител в България. И за съпътстващия го от вехти времена панаир, водещ началото си именно от църковните чествания (в дните около Голяма Богородица, в случая 13-18 август). Какво да очакваме от тазгодишния Орешашки панаир, научихме на съвместната пресконференция на кмета на Троян Донка Михайлова, кмета на Троян Христо Терзиев и Иван Чакъров – директор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, което заедно с Кметство Орешак е основен организатор.

НАЛОЖИЛОТО се последните няколко години разделение на търговското пространство на четири отделни зони остава – зона на традиционните занаяти, стоки за бита, атракции и бирарии. Като пространството от входа на НИХЗИ до Троянската обител си остава запазена територия за произведения на художествените занаяти; „Така няма да има напрежение при църковния ритуал и изнасянето на иконата”, коментира г-н Чакъров. Г-н Терзиев пък сподели, че досега заявка за участие са направили 146 фирми от страната, което е от порядъка на предишни години. Организирано е медицинско обслужване, охрана, достатъчно безплатни химически тоалетни („Стига да ги ползват!”), достатъчно места за паркиране, а всяка сутрин боклуците ще бъдат извозвани, като след края на панаира е планирано за един ден районът да бъде основно почистен.

ИНТЕРЕСНА е и съпътстващата програма в Националното изложение: „Изкуство в парка”  – създаване на живо на дървопластика от самобитния скулптор Христо Йотов (15-18 август); „Живите занаяти” – ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба и иконопис (15-18 август); Дни на биоземеделието и екотуризма „Био Троян 2013” – изложение на биопроизводители от цялата страна.

ОЧАКВА СЕ празничната служба в Троянската света обител и литийното шествие с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” да се води от патриарх Неофит. Според информация, тиражирана от някои национални медии, гост на Голяма Богородица в Орешак ще бъде и министър-председателят Пламен Орешарски, който е поканен от Негово светейшество. Предполага се, че при визитата си премиерът ще се срещне и с кмета на Троян и общинското ръководство.

Т21

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

От години, големият християнски празник е опорочен от кебапчийниците, бирариите и циганските шатри, от които кметството се облагодетелствува за сметка на истинските вярващи, които не могат да се доберат нормално до манастира заради затворения път, пълен със сергии и превърнат на тържище. Някога Христос е изгонил търговците от храма, но сега няма кой да спре тази цигания. Обиколният път е тесен и една седмица пътуващите за Черни Осъм едва преминават през "панаира". Поне ги отдалечиха(сергиите и кебапчийниците) от Божия храм,за да не го сквернят, което пак е нещо. Всичко е за пари, пари и пак пари. Не се налапаха ни кметове ни търгаши.

пАтРиОтЪ каза...

1-ви всичко, което пишете е до болка вярно, но се съгласете, че хората плащат на драго сърце за всичкия този кич и именно поради тази причина всяко година силата на всичката тази чалга става все по- голяма.

Анонимен каза...

Чалга, именно чалга. Прав сте...

х каза...

Ще има ли гащи по сергиите за по левче, че да дойда и аз?

Очитело каза...

Циганите трябва да бъдат спирани още на моста по-долу. Е, не чак застрелвани, но все пак спирани. Нали знаете моста малко по-долу...

Анонимен каза...

Чадо, божият храм си го оскверниха бижиите служители. Нали знаеш - каквото сам си направиш... Миряните ще осквернят някой и друг храст с претоплена бира.

Анонимен каза...

Кметът на Пловдив, колкото и да е "недолюбван" от някои хора, забрани със заповед "чалгата" на открити публични места... Ето ви тема за размисъл!

Анонимен каза...

Нали тогава очаквахме да се забрани за цялата страна, ама не би...А чалгата е от Сатаната и най-малко трябва да е разрешена в близост до Божии храмове.

Анонимен каза...

Браво на кмета на Пловдив,подобна кметска заповед имаше и в Русе..Чалгата в чалгарниците и ако някой каже че е дискриминация ще му напомним че змиите също стоят само в терариумите и това е нормалното.Всяка зараза трябва да се ограничава и лекува, чалгата също!

Анонимен каза...

Ний се правим на демократи и не бием циганите, пък французите са истински демократи и ги бият.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5983091

Да бъдем истински демократи !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |